Întrebări simple: Ce este un font și ce este o familie de fonturi?

Te-ai întrebat vreodată ce sunt fonturile? Ce le face să fie atât de speciale în lumea calculatoarelor și ce le face unice unele față de altele? Ori de ce unii oameni spun că dacă scrii o propoziție cu litere italice înseamnă că folosești un font diferit de același font dar fără italice? Vrei să știi mai multe despre fonturi și unde le găsești în Windows sau pe internet? În acest ghid, vom încerca să-ți oferim răspunsuri și să îți explicăm care sunt acele mici detalii care, împreună, fac un font să fie un font. De asemenea, vom explica și ce înseamnă o familie de fonturi. Să începem:

O scurtă istorie a fontului

Din punct de vedere istoric, cuvântul font, sau fount, însemna un set de caractere diferite care erau sculptate în lemn ori turnate în forme cu metal încins. Primul font a apărut o dată cu dezvoltarea primei tehnici de imprimare. Aceasta s-a întâmplat în Asia de Est, undeva între 206 î.e.n - 220 e.n, când artizanii chinezi au început să folosească imprimarea cu blocuri de lemn pe țesături și pe hârtie. Până la finalul secolului 11, în Asia de Est se inventase presa manuală cu literă de tipar din lemn, iar până la finalul celui de-al 13-lea secol, Coreea dezvoltase presa manuală cu literă de tipar din metal. Cronologic, următorul pas important a fost invenția presei tipografice mecanice, de către Johannes Gutenberg, în Europa, undeva în 1450. Acesta a fost momentul în care Gutenberg a angajat un scrib pentru a îl ajuta să deseneze și să creeze primul font din Lumea Vestică. Conform Wikipedia, el avea doar 202 caractere, dar ele au servit pentru imprimarea primelor cărți tipărite din Europa. Nu mult timp după aceasta, Gutenberg a creat un al doilea font cu 300 de caractere, pe care l-a folosit pentru a crea prima Biblie imprimată din lume. Este cunoscută sub numele de Biblia Gutenberg, sau Biblia cu 42 de linii, Biblia Mazarin sau B42. Indiferent de numele pe care îl poartă, aceasta marchează începutul erei cărții imprimate în Europa și în general în lume.

Sursa: Wikipedia

După acel moment, au apărut multe tipuri de fonturi, dar cea mai semnificativă perioadă de creștere a numărului lor a fost secolul 20, când tipăritul a devenit o industrie și presele de tipar industriale au devenit comune. Aceasta a fost perioada răspândirii cărților și ziarelor tipărite și, ca urmare, au apărut și foarte multe fonturi.

În cele din urmă, începând cu ultima parte a secolului 20, oamenii au început să facă trecerea de la a citi pe hârtie la a citi pe ecrane. Datorită expansiunii internetului, cititul știrilor și descoperirea de informații noi, în general, au devenit activități din ce în ce mai populare pe calculatoare, tablete, smartphone-uri și alte dispozitive similare. Oamenii nu numai că au început să acorde mai multă atenție la cum arată fonturile afișate pe ecrane, ci din ce în ce mai mulți oameni au început să creeze fonturi. Astfel, în prezent, probabil că este aproape imposibil să știi câte fonturi diferite există în lume.

Ce este un font?

Un font este un set de caractere care conține, de obicei, litere, numere, semne de punctuație și alte simboluri. Fonturile sunt caracterizate prin dimensiunea, grosimea și stilul caracterelor lor. Unele fonturi sunt mai mari decât altele, unele sunt mai îngroșate sau mai italice și așa mai departe.

Toate aceste caracteristici sunt valabile pentru fonturile pe care le folosim în ziua de astăzi, cu excepția faptului că acum folosim și vedem fonturile în principal afișate pe ecrane. În același timp, am ajuns să depindem din ce în ce mai puțin de hârtie și alte materiale similare. Fonturile folosite pe calculatoare, în browserele web, în aplicațiile de editare documente sau în orice alt tip de aplicație, toate sunt încă definite de aceleași caracteristici: dimensiune, grosime și stil.

Hai să ne uităm la aceste trei caracteristici principale, pe rând, și să vedem de ce sunt atât de importante. Probabil că toată lumea a auzit de fontul Arial, așa că îl vom folosi drept exemplu.

Ce este dimensiunea unui font?

Dimensiunea unui font este definită în puncte, acestea fiind la rândul lor echivalente cu pixelii de pe ecranele calculatoarelor. De exemplu, un font Arial de 12 puncte înseamnă că fontul pe care îl folosești se numește Arial și că are caractere (litere, numere și alte simboluri) cu o dimensiune sau înălțime de maxim 12 puncte. O propoziție scrisă cu Arial de 12 puncte arată astfel:

Ce este grosimea unui font?

Fonturile sunt caracterizate și de grosimea caracterelor lor. Grosimea unui font se referă la cât de groase sunt liniile caracterelor sale. De exemplu, un font poate fi normal, îngroșat sau subțire. O grosime normală înseamnă caractere standard. Un font subțire înseamnă că are caractere cu linii mai subțiri decât cele standard. Un font îngroșat are caractere mult mai pronunțate decât forma standard a acelui font. Mai sunt și alte grosimi intermediare pe care le poate avea un font. Uneori, grosimea unui font poate fi specificată chiar și în numere. De exemplu, un font poate fi 100 subțire sau 600 îngroșat. Dar, utilizatorul obișnuit probabil că va lucra în mod regulat doar cu fonturi cu o grosime standard sau îngroșate. Mai jos poți vedea un exemplu cu un font Arial Bold (Arial îngroșat), alături de un font Arial standard de 12 puncte. Este evident care este versiunea îngroșată.

Ce este stilul unui font?

La final, cea de-a treia caracteristică esențială a unui font este stilul său. Fonturile pot fi italice (sau oblice), condensate (sau înguste), comprimate, extinse și așa mai departe. De exemplu, caracterele dintr-un font italic vor avea toate o înclinare distinctivă. Caracterele dintr-un font condensat sau îngust au o spațiere mai mică între caractere decât în mod normal, iar un font extins va avea spațieri mai mari decât cele normale între caracterele sale. Iată un exemplu de fonturi cu stiluri diferite:

În plus, pe lângă cele trei caracteristici principale care îl definesc (dimensiune, grosime și stil), un font este caracterizat și de alte lucruri precum design-ul său, metoda prin care sunt reprezentate caracterele sale (cu ajutorul punctelor sau folosind vectori), sau prin orientarea lor (de exemplu, multe fonturi arabice sunt gândite pentru cititul de la dreapta la stânga, în loc de la stânga la dreapta, cum este cazul pentru limbile europene).

Ce este o familie de fonturi?

O familie de fonturi sau un tip de caractere reprezintă o colecție de fonturi care împărtășesc caracteristici similare din punct de vedere al design-ului. Fonturile care fac parte din aceeași familie pot varia în dimensiune, grosime și stil, dar au întotdeauna același design. De exemplu, atunci când oamenii se gândesc la Arial, ei de fapt se referă la familia de fonturi Arial, nu la toate fonturile pe care le conține.

Pentru că, de exemplu, familia de fonturi Arial conține multe fonturi diferite precum Arial Light, Arial Regular, Arial Italic, Arial Medium, Arial Bold, Arial Black, Arial Condensed, Arial Narrow, Arial Monospaced, Arial Rounded, Arial Cyrillic, Arial Greek și altele.

Dar, deși toate diferă unele de altele, ele au totuși aceleași trăsături de design care le face să arate asemănător. Literele, de exemplu, pot avea grosimi diferite sau pot fi mai înclinate sau mai drepte dar, în final, tot vor semăna unele cu altele.

Fonturile și modul în care sunt stocate ca fișiere pe calculatorul tău

Fonturile sunt stocate sub formă de fișiere pe calculatoarele noastre cu Windows sau cu alte sisteme de operare. Acest lucru înseamnă că fiecare are un nume, o extensie, o dimensiune și așa mai departe. La fel cum fișierele executabile au aproape întotdeauna extensia ".exe" în Windows, la fel și fonturile au câteva extensii comune. Cele mai obișnuite extensii pentru fonturi sunt ".ttf" și ".otf".

".TTF" este un acronim pentru fonturile TrueType, un format de fonturi creat de Apple și Microsoft în anii 80. Din acest motiv, acest format este acum cel mai folosit format de fonturi de pe calculatoarele cu Windows. Poți să găsești mai multe detalii despre acest tip de fonturi și ceva istorie despre el, aici: TrueType.

"OTF" vine de la OpenType și este un format de fonturi construit pe principiile TTF sau TrueType. Și OpenType este tot un produs al Microsoft, dar de această dată împreună cu ajutorul Adobe în loc de Apple. Fonturile OpenType sunt folosite pe calculatoarele cu Windows, precum și pe saiturile web de pe internet.

Pe calculatoarele și dispozitivele cu Windows, fonturile sunt stocate, la fel ca orice altceva, sub formă de fișiere. Aceste fișiere fonturi se găsesc în partiția ta de sistem - cea pe care ai instalat Windows - în folderul Fonts. Cu alte cuvinte, ele se află în "C:\Windows\Fonts".

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre cum să lucrezi cu fonturile pe un calculator cu Windows 10, Windows 8.1 sau Windows 7, citește și acest ghid: Cum vezi, instalezi, ștergi sau ascunzi fonturi în Windows.

Dacă vrei să găsești fonturi pe internet și să le descarci pe calculatorul tău, citește acest ghid: 6 locuri de unde poți să descarci fonturi gratuit, în siguranță.

Concluzie

Sperăm că, în acest articol, am reușit să aruncăm puțină lumină asupra a ceea ce sunt și fac fonturile și familiile de fonturi. Dacă ai întrebări despre acest subiect, nu ezita să ne întrebi în comentariile de mai jos și vom face tot posibilul să îți răspundem.