This website uses cookies

We use cookies to personalize content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information that you've provided to them or that they've collected from your use of their services. Please read more at our privacy policy page.Întrebări Simple: Ce este adresa MAC și cum se schimbă în Windows?

Adresele MAC constituie o altă componentă cheie din sfera rețelisticii. La fel ca și adresele IP, despre care am povestit într-un articol anterior, adresele MAC pot fi un concept nu tocmai simplu de înțeles pentru persoanele non-tehnice. Cu toate acestea, vom oferi suficiente informații despre adresele MAC astfel încât să puteți înțelege foarte ușor scopul lor. Vă invit să citiți acest articol în întregime și pentru a afla cum se pot schimba aceste adrese la nevoie.

Ce este adresa MAC și cum funcționează?

Am discutat într-un articol anterior despre ce sunt adresele IP, cum funcționează și cum se schimbă adresa IP a unui dispozitiv cu Windows. Un aspect important de bază despre rețelele de calculatoare este faptul că acestea conțin o componentă software (logică) și o componentă fizică. Din moment ce adresele IP sunt bazate pe un protocol de rețea (TCP/IP), ele sunt o parte importantă a componentei software. Pentru ca dispozitivele și calculatoarele noastre să comunice corect între ele, există și o componentă hardware care trebuie să lucreze împreună cu cea software. Aici intervin adresele MAC. Componenta hardware din calculatorul dumeavoastră este placa de rețea. Aceasta este un circuit electronic care ajută calculatorul să se conecteze la o rețea și să comunice cu alte calculatoare sau dispozitive. Înainte ca o adresă IP să fie alocată unei plăci de rețea, placa are nevoie de o metodă de a se identifica în rețea. Acest lucru se face prin intermediul adresei MAC. Această adresa mai este numită adresă hardware sau adresă fizică. O adresă MAC este alocată unei plăci de rețea în momentul în care este fabricată și este unică pentru fiecare placă de rețea. Spre deosebire de adresele IP, adresele MAC sunt compuse din șase grupuri de câte două caractere separate prin cratimă. O adresă MAC are o formă asemănătoare cu aceasta: 10-C0-A3-29-FB-C7 sau 94-DE-80-0B-94-31.

Cum schimbați adresa MAC în Windows 7 & Windows 8.1

Deși adresa MAC este o caracteristică permanentă a plăcii de rețea, există cazuri în care e posibil să fie nevoie să o schimbați. De exemplu, ați putea dori să o scimbați din considerente de securitate când vă conectați la o rețea publică, sau e posibil că furnizorul de Internet să aibă o anumită listă de adrese MAC acceptate pentru serviciul său. Din fericire, Windows 7 și Windows 8.1 oferă o modalitate foarte ușoară de a modifica adresa MAC. Prima dată trebuie să deschideți fereastra "Centru rețea și partajare". Dacă nu știți cum să faceți asta, aruncați o privire peste articolul nostru dedicat:Întrebări simple: Ce este Centrul de rețea și partajare în Windows. , Odată deschisă fereastra "Centru rețea și partajare", puteți vedea informații despre conexiunile la rețea active, puteți configura noi conexiuni, modifica setările plăcii de rețea sau rezolva diferite probleme de conectare.

Apoi, apăsați pe opțiunea "Modificare setări adaptor" din partea stângă a ferestrei.

Acum puteți vedea toate plăcile de rețea disponibile, inclusiv conexiunile virtuale sau dispozitivele Bluetooth conectate la rețea.

Faceți click dreapta sau apăsați și țineți apăsat pe pictograma plăcii de rețea a cărei adresă MAC doriți să o schimbați. Selectați Proprietăți.

Fereastra Proprietăți vă oferă informații despre protocoalele de rețea folosite de conexiunea respectivă și vă permite să le modificați sau să instalați unele noi.

În plus, vă dă posibilitatea de a configura setări avansate pentru placa de rețea. Pentru a face acest lucru, apăsați butonul Configurare.

Apoi, selectați secțiunea Complex și selectați caracteristica Adresă Rețea (este posibil să o găsiți sub denumirea de Network Address sau Locally Administered Address).

Important: În rețele private sau rețele din cadrul companiilor, este posibil să nu aveți acces la ceastă opțiune din motive de securitate. Țineți minte că schimbarea adresei MAC ar trebui tot timpul consultată cu administratorul de rețea în acest caz. Scrieți noua valoare a adresei MAC în câmpul Value și apăsați butonul OK. Adresele MAC trebuie introduse fără puncte sau cratime. De exemplu, dacă doriți să schimbați adresa MAC în 4A:2B:3C:6D:8E:9F, introduceți 4A2B3C6D8E9F în câmpul dedicat.

Pentru a aplica schimbările făcute, reporniți calculatorul sau dezactivați și reactivați placa de rețea din Windows.

Concluzie

Acum că ați dobândit o serie de noțiuni de bază despre adresele MAC și cum le puteți schimba, n-ar trebui să aveți probleme în a schimba setările de rețea ale calculatoarelor sau dispozitivelor cu Windows pe care le utilizați. Am vrea să știm dacă ați întâmpinat probleme în schimbarea adresei MAC. Povestiți-ne folosind formularul de comentarii de mai jos și vă vom răspunde cât de repede putem.