7 metode de a afla care este adresa MAC în Windows

Sunt cazuri în care ai nevoie să știi adresa MAC a calculatorului sau dispozitivului tău cu Windows. Pentru a te ajuta în aceste situații, îți arătăm șapte metode diferite prin care poți afla ID-ul MAC al plăcii tale de rețea. Unele dintre ele sunt rapide, precum comanda getmac pe care o poți rula în PowerShell sau Linia de comandă (cmd). Altele, precum cea care implică utilizarea aplicației Setări din Windows 10, presupun mai multe clicuri. Dacă vrei să știi cum găsești adresa MAC a laptopului sau PC-ului tău desktop în Windows, citește acest ghid și folosește metoda care ți se potrivește cel mai bine:

NOTĂ: Majoritatea metodelor pe care le arătăm în acest ghid funcționează în Windows 10, cât și în Windows 8.1 și Windows 7. Am pus note în cele câteva metode care funcționează doar în unele versiuni. Ordinea metodelor este bazată pe cât de rapid îți spune fiecare dintre ele care este adresa ta MAC.

1. Cum afli care este adresa ta MAC folosind comanda GETMAC în PowerShell sau în Linia de Comandă

Aceasta este una dintre cele mai rapide metode pentru a afla adresele MAC ale tuturor plăcilor de rețea în Windows, inclusiv a celor virtuale, instalate de aplicații de virtualizare precum VirtualBox sau VMware. În primul rând, deschide PowerShell sau Linia de comandă. Apoi, tastează comanda getmac și apasă tasta Enter. Comanda getmac afișează o listă cu toate plăcile tale de rețea și adresele lor MAC, pe care le poți vedea în coloana Physical Address (Adresa fizică) evidențiată mai jos.

Află care este adresa MAC cu comanda getmac

Din păcate, comanda getmac poate afișa adresele MAC doar pentru plăcile de rețea activate. Pentru a găsi adresa MAC a unei plăci de rețea dezactivată cu getmac, trebuie să o activezi înainte de a folosi această comandă.

2. Cum îți găsești adresa MAC cu comanda Get-NetAdapter în PowerShell

O altă metodă rapidă de a afla care este adresa ta MAC în Windows este să deschizi PowerShell și să folosești comanda Get-NetAdapter. Această comandă afișează proprietățile principale ale fiecărei plăci de rețea disponibile pe PC-ul tău cu Windows. Poți vedea adresele MAC în coloana MacAddress.

Identifică adresa MAC cu comanda Get-NetAdapter în PowerShell

Frumusețea comenzii PowerShell Get-NetAdapter este că, spre deosebire de comanda getmac, îți arată adresele MAC pentru toate plăcile de rețea, inclusiv pentru cele dezactivate. Pentru fiecare placă de rețea, vezi care este starea ei curentă, împreună cu adresa MAC și alte proprietăți.

NOTĂ: Comanda Get-NetAdapter funcționează doar în PowerShell, în Windows 10 și Windows 8.1. Nu funcționează în Windows 7 sau în Linia de comandă.

3. Cum afli care este adresa MAC rulând comanda IPCONFIG în Powershell sau Linia de comandă

Comanda ipconfig este utilă pentru a afla informații complete despre conexiunile și plăcile tale de rețea. Pentru a o utiliza, deschide mai întâi PowerShell sau Linia de comandă.

Apoi, introdu comanda ipconfig /all și apasă tasta Enter. Comanda afișează toate conexiunile TCP/IP active și informații tehnice detaliate despre fiecare. Pentru a găsi adresa MAC a plăcii tale de rețea, identifică numele plăcii de rețea în lista de informații și apoi uită-te la câmpul Physical Address (Adresă fizică) semnalat în captura de ecran de mai jos.

Executarea comenzii ipconfig /all pentru a-ți găsi adresa MAC

După cum vezi, comanda ipconfig /all oferă multe informații. Poate fi anevoios să îți găsești adresa MAC în acest fel. De aceea, s-ar putea să-ți dorești o cale de a extrage doar adresa MAC din șuvoiul de detalii afișate de ipconfig. Pentru asta, poți să trimiți informațiile de la ipconfig la o altă comandă: findstr. Dacă vrei ca Linia de comandă sau PowerShell să afișeze doar adresele MAC ale adaptoarelor tale de rețea, rulează ipconfig /all | findstr "Description Physical".

Afișează doar adresele MAC folosind comanda: ipconfig /all

4. Cum afli ce adresă MAC ai folosind comanda WMIC NIC GET în PowerShell și Linia de comandă

O altă comandă pe care o poți folosi pentru a afla adresele MAC ale plăcilor tale de rețea este wmic nic where PhysicalAdapter=True get MACAddress,Name. Ruleaz-o în PowerShell sau în Linia de comandă și îți spune adresele MAC pentru toate adaptoarele de rețea.

wmic nic where PhysicalAdapter=True get MACAddress,Name

Dacă folosești PowerShell pe un calculator cu Windows 8.1 sau Windows 7, s-ar putea să fie necesar să ajustezi puțin comanda, astfel: wmic nic where PhysicalAdapter=True get MACAddress"," Name. În rest, funcționează identic și oferă aceleași rezultate.

5. Cum afli adresa MAC în Windows 10 folosind aplicația Setări

Dacă utilizezi Windows 10, poți să afli care este adresa ta MAC din aplicația Setări. Deschide Setările și mergi la Rețea și internet.

Rețea și internet în Setările Windows 10

Dacă vrei să afli adresa MAC pentru placa de rețea wireless, selectează Wi-Fi și apoi apasă pe numele rețelei la care ești conectat(ă). Dacă folosești o rețea Ethernet (conexiune de rețea prin cablu), selectează Ethernet și apoi apasă pe numele rețelei la care ești conectat.

Conexiunea activă de rețea

Windows 10 îți arată proprietățile și setările conexiunii active de rețea. Derulează în jos până găsești secțiunea Proprietăți. Ultima linie din lista de proprietăți se numește Adresă fizică (MAC) și îți arată adresa MAC a plăcii tale de rețea.

Adresa fizică (MAC) a plăcii de rețea

6. Cum afli ce adresă MAC ai din Panoul de control

Dacă folosești Windows 7 sau dacă preferi metodele vechi de lucru chiar dacă ai Windows 10 sau Windows 8.1, poți să afli ce adresă MAC ai și din Panoul de control. Deschide-l și apasă pe "Vizualizați starea și activitățile rețelei", sub Rețea și internet.

Vizualizați starea și activitățile rețelei în Panoul de control

Această acțiune deschide Centrul rețea și partajare. Uită-te la secțiunea "Vizualizare rețele active" din partea dreapta sus a ferestrei. Acolo, ar trebui să vezi numele fiecărei conexiuni de rețea activă și, pe partea dreaptă, câteva detalii despre fiecare. Linia de text numită Conexiuni afișează Ethernet dacă folosești o conexiune de rețea prin cablu. Dacă folosești o rețea wireless, scrie Wi-Fi, urmat de numele rețelei la care ești conectat(ă). Apasă pe legătura de lângă Conexiuni, așa cum este ilustrat în captura de ecran de mai jos.

Conexiunea activă de rețea afișată în Centru de rețea și partajare

Se deschide fereastra Stare pentru placa de rețea selectată. Apasă pe butonul Detalii.

Butonul Detalii din fereastra Stare a conexiunii de rețea

Se deschide fereastra Detalii conexiune rețea. Aici poți vedea o lungă listă cu proprietățile conexiunii, inclusiv adresa IP, adresele serverelor DNS și altele. Adresa MAC este afișată la linia Adresă fizică, semnalată în captura de ecran de mai jos.

Adresa fizică este adresa MAC a plăcii de rețea

Poți copia și lipi toate informațiile din această fereastră folosind scurtăturile de la tastatură: Ctrl + C / Ctrl + V.

7. Cum identifici adresa MAC în Windows 8.1 folosind Setări PC

Dacă folosești Windows 8.1, poți să afli ce adresă MAC are laptopul sau PC-ul tău folosind și Setări PC. Deschide aplicația Setări PC, mergi la secțiunea Rețea și selectează Conexiuni în partea stângă a ecranului. Apoi, apasă pe numele conexiunii de rețea active.

Conexiunea activă de rețea afișată în Setări PC, în Windows 8.1

Windows 8.1 afișează o listă cu proprietățile și setările conexiunii de rețea active. Derulează în jos până găsești secțiunea Proprietăți. Ultima linie din lista de proprietăți se numește Adresă fizică și îți spune care este adresa MAC a plăcii de rețea.

Adresa fizică este adresa MAC

Poți copia toate aceste proprietăți folosind butonul Copiere, ca să le poți lipi oriunde ai nevoie.

Știi și alte metode pentru aflarea adresei MAC în Windows?

După cum vezi, Windows oferă multe metode de a afla adresa MAC a oricărei plăci de rețea. Metodele pe care ți le-am arătat în acest articol sunt cele mai ușoare pe care le știm, folosind doar instrumente și comenzi disponibile în Windows. Dacă știi și alte metode de a afla adresa MAC a unui adaptor de rețea, nu ezita să ne-o spui în comentariile de mai jos.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Windows Wireless
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează