5 modalități de a schimba adresa MAC în Windows

Schimbarea adresei MAC a unei plăci de rețea, nu este o activitate obișnuită pentru majoritatea utilizatorilor. Se poate întâmpla ca uneori să ai nevoie să schimbi adresa MAC a calculatorului tău cu Windows pentru a depăși probleme sau restricții legate de rețea. Pentru a te ajuta în astfel de situații, îți prezentăm toate metodele pe care le știm pentru schimbarea adresei MAC pentru o placă de rețea în Windows:

De ce ai schimba adresa MAC în Windows?

Motivele rezultă din folosirea adresei MAC în managementul rețelei. Adresa MAC identifică dispozitivul conectat la o rețea și permite rețelei să urmărească, să restricționeze sau să permită accesul bazat pe ea. Dacă ai nevoie să atribui o adresă IP statică, routerul tău identifică și alocă adresa IP statică pe baza adresei MAC. Schimbarea adresei MAC este o soluție comodă atunci când este dificil sau neplăcut să schimbi regulile de rețea bazate pe adrese MAC. Dacă îți schimbi calculatorul tău cu Windows sau numai placa de rețea și accesul de la furnizorul de internet este restricționat pe baza adresei MAC, este ușor să pui ca adresă MAC vechea valoare și să continui accesul la internet fără întrerupere.

Înainte de a porni procedura de schimbare a adresei MAC, trebuie să ai la îndemână valoarea pe care vrei să o folosești ca dresă MAC nouă. Dacă ai nevoie să găsești valorile de adresă MAC, citește 6 moduri de a găsi adresa MAC a oricărei plăci de rețea, în Windows.

Ține minte că atunci când schimbi adresa MAC în Windows, noua adresă devine activă numai după ce restartezi placa de rețea (poți să o dezactivezi și activezi la loc) sau după ce îți repornești calculatorul cu Windows.

1. Schimbă adresa MAC folosind Manager Dispozitive

Pornește Manager Dispozitive. În fereastra Manager Dispozitive, apasă pe săgeata de lângă Adaptoare rețea pentru a deschide lista lor. Dă clic dreapta sau apasă lung pe adaptorul plăcii de rețea pe care vrei să îl modifici. Alege Proprietăți din meniul care se deschide.

Deschide Proprietăți pentru adaptorul tău de rețea

În fereastra Proprietăți, selectează fila Complex. Selectează Network Address în lista afișată sub Proprietate și tastează valoarea nouă de adresă MAC în partea dreaptă. Când ai terminat, apasă butonul OK.

Setează o nouă adresă MAC pentru adaptorul tău de rețea

Adresa nouă MAC este salvată în Windows și este gata să fie folosită.

2. Schimbă adresa MAC folosind Panoul de control

Deschide Panoul de control. În fereastra Panou de control, caută "conexiuni de rețea" și alege "Vizualizare conexiuni de rețea" în rezultate.

Caută și deschide conexiuni în rețea în Panou de control

Dă clic dreapta sau apasă lung pe conexiunea de rețea pe care vrei să o schimbi. Alege Proprietăți în meniul care se deschide.

Deschide Proprietăți pentru conexiunea ta de rețea

În fereastra Proprietăți, apasă butonul Configurare.

Deschide Configurare pentru conexiunea de rețea

În noua fereastră de Proprietăți care se deschide, selectează fila Complex. Selectează Network Address în lista afișată sub Proprietate și tastează valoarea nouă de adresă MAC în partea dreaptă. Când ai terminat apasă butonul OK.

Introducerea valorii noi pentru adresa MAC

Noua adresă MAC este salvată în Windows și este gata să fie folosită.

3. Schimbă adresa MAC folosind un software specializat

Recomandăm folosirea software-ului Technitium care este un instrument gratuit de schimbare de adresă MAC. După instalare, deschide-l. În fereastra Technitium MAC Address Changer, selectează conexiunea la rețea din lista de sus (Network Connections).Tastează noua adresă MAC în câmpul Change MAC Address (schimbă adresa MAC) și apasă butonul Change now (schimbă acum).

Setează o nouă adresă MAC folosind Technitium MAC Address Changer

4. Schimbă adresa MAC folosind Registry Editor

Pornește Registry Editor (Editorul de regiștri) ca administrator. Navighează în partea stângă la următoarea cale:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\ControlClass\{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

Sub acest nod, vezi listate toate interfețele de rețea pentru computerul tău. Fă clic pe fiecare și verifică informația în panoul din dreapta pentru a o identifica pe cea pe care vrei să o schimbi. Câmpul DriverDesc este cel mai probabil să te ajute pentru a repera cu precizie placa de rețea dorită. Fă clic dreapta sau apasă lung pe nodul de placă de rețea în panoul din stânga și alege New (Nou) și apoi String Value (valoare de tip text) în meniul care apare.

Adaugă un nou text la adaptorul de rețea în Registry Editor

În panoul din dreapta, tastează NetworkAddress (adresă rețea) ca nume al noului text adăugat. Dă dublu clic sau apasă rapid de două ori pentru a deschide NetworkAddress pentru editare.

Numește NetworkAddress un text pentru adresa MAC în Registry Editor

În fereastra Edit String (editează text), tastează noua adresă MAC pe care vrei să o setezi pentru placa de rețea.

Setează o nouă adresă MAC în Registry Editor

5. Schimbă adresa MAC folosind Linia de comandă sau PowerShell

După ce am aflat cum se schimbă adresa MAC folosind Registry Editor (Editorul de regiștri), putem să facem această schimbare mai rapid folosind comanda reg din Linia de comandă sau din PowerShell. Dacă ai nevoie să schimbi în mod repetat adresele MAC pe calculatorul tău cu Windows, comanda pe care o descriem în această secțiune poate fi salvată într-un script și executată pentru a mări viteza de execuție a procedurii. Deschide Linia de comandă sau PowerShell ca administrator, în funcție de ce aplicație preferi.

Înainte de executa comanda din captura de ecran de mai jos, trebuie să înlocuiești cele două șiruri de caractere subliniate. Primul șir este asociat cu placa de rețea pe care vrei să o schimbi în Windows Registry. Vezi în secțiunea precedentă pentru a afla cum să obții acest număr din Registry Editor. Al doilea șir este adresa nouă MAC pe care vrei să o setezi pentru placa de rețea.

Schimbă adresa MAC din CMD

Mai jos este linia de comandă ca text pentru a putea să o copiezi și să o lipești (copy & paste). Nu uita să editezi și să schimbi valorile care sunt valabile pentru calculatorul tău cu Windows și placa ta de rețea pentru care vrei să schimbi adresa MAC:

reg add HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0004 /v NetworkAddress /d 002622D90EFC /f

De ce ai nevoie să schimbi adresa MAC?

Schimbarea adresei MAC este o intervenție neobișnuită. Securitatea din spatele adresei MAC este slabă pentru că ai văzut cât de ușor este să pui ce valoare vrei. Reține că nu poți avea două dispozitive cu aceeași adresă MAC active în același timp într-o rețea. Înainte de a închide tutorialul, spune-ne de ce vrei să schimbi adresa MAC? Am vrea să înțelegem mai bine situațiile în care cititorii noștri fac această operațiune. Comentează mai jos și hai să discutăm pe tema asta.

Descoperă: Smarthome Accesibilitate Recomandate Rețea și Internet Windows