Întrebări simple: Ce este un server proxy și de ce ai folosi unul?

Dacă ați lucrat într-o rețea a unei companii mari, cel mai probabil ați întâlnit termenul de server proxy și stiți că fără un astfel de server nu puteți accesa pagini web și servicii de pe Internet, din afara rețelei companiei. Dar ce sunt aceste servere proxy? Ce fac ele, de ce sunt importante, când și de ce ar trebui să folosiți un server proxy?

NOTĂ: Există multe tipuri de servere proxy, care fac diverse tipuri de intermedieri. În acest articol ne vom referi la cel mai popular tip de astfel de servere - servere proxy web care facilitează accesul la siturile și serviciile de pe Internet.

Ce este un server proxy?

În engleză, termenul de proxy înseamnă un intermediar autorizat să acționeze în numele unei persoane. Un server proxy este un intermediar autorizat al PC-ului tău și acționează între PC-ul tău și Internet. Acest server face cereri către paginile și serviciile web accesate, în numele tău.

Să presupunem că ești la serviciu, pe un calculator al companiei pentru care lucrezi. Navigatorul de internet este configurat să folosească un server proxy și dorești să vizitezi situl nostru - 7tutoriale.ro.

După ce tastezi www.digitalcitizen.ro, cererea este transmisă de navigatorul de internet către severul proxy utilizat. Acesta trimite cererea serverului unde este găzduit situl nostru. Serverul sitului nostru trimite pagina către serverul proxy și acesta o trimite către calculatorul care a inițiat cererea.

Sursa imaginii: Wikipedia.

Ca rezultat al acestui curs al cererilor și informațiilor, situl nostru vede că este vizitat de serverul proxy și nu de calculatorul de unde a fost inițiată cererea.

Acum știți procesul de bază din spatele utilizării unui server proxy. Haideți să vedem ce beneficii și probleme rezultă din folosirea unui astfel de server.

Controlul utilizării internetului

Cel mai important motiv pentru care companiile folosesc severe proxy este faptul că acestea le oferă un bun control asupra modului în care este folosită conexiunea la Internet din cadrul companiei. Companiile pot configura serverele proxy astfel încât acestea să blocheze accesul aganjaților la situri nedorite, cum ar fi cele cu conținut pentru adulți, rețelele sociale ori situri pe care lumea obișnuiește să piardă timpul, cum ar fi 9gag.com.

Utilizarea unui server proxy oferă companiilor și jurnale detaliate cu întreaga activitate pe Internet a angajaților. Astfel, compania poate afla cu ușurință siturile accesate de un angajat în timpul programului, cât de des au fost accesate și pentru cât timp. Cu ajutorul acestor jurnale, companiile pot identifica rapid acei angajați care pierd vremea pe internet în mod frecvent, în loc să muncească.

Viteză mai bună și economisirea lățimei de bandă

Un alt motiv pentru care companiile folosesc servere proxy este faptul că acestea pot optimiza utilizarea conexiunii la Internet. De exemplu, un server proxy poate comprima datele transmise pe Internet, poate crea un cache cu fișierele și paginile web accesate ori poate elimina reclamele de pe siturile vizitate.

Când o pagină de internet este accesată, aceasta este stocată pe serverul proxy. Când o nouă persoană vrea să acceseze aceeași pagină, serverul proxy verifică întâi dacă pagina respectivă a fost modificată. Dacă nu, acesta transmite utilizatorului copia stocată local și nu reîncarcă pagina respectivă. Toate aceste facilități maximizează modul în care este folosită conexiunea la Internet, disponibilă în cadrul companiei.

Beneficii de confidențialitate: Ascunde adresa IP, locația & alte informații

Când folosim o conexiune directă la internet și accesăm o pagină web, serverul unde este găzduită aceasta poate vedea adresa IP a calculatorului nostru. Cu ajutorul ei se poate aproxima locația geografică a calculatorului. De asemenea, navigatorul de internet transmite și un "agent utilizator" - o informație care specifică navigatorul de internet folosit. În plus, situl respectiv poate stoca un cookie care va oferi și alte informații despre activitatea ta.

Când se accesează o pagină web prin intermediul unui server proxy, acesta poate ascunde adresa ta IP (dacă este configurat să facă asta), poate trimite un alt "agent utilizator" în loc de cel folosit de navigatorul tău de internet și poate bloca cookie-urile ori le poate accepta fără a le trimite pe calculatorul tău. Drept urmare, utilizarea unui server proxy poate oferi mai multă anonimitate atunci când navighezi pe Internet, în funcție de modul în care este configurat acest server.

Serverele proxy pot îmbunătăți securitatea

Un server proxy poate avea un rol activ în îmbunătățirea securității rețelelor de business. De exemplu, ele pot fi configurate astfel încât să blocheze accesul angajaților la situri cunoscute ca fiind malițioase ori pot cripta transferurile de date astfel încât să nu fie interceptate ușor de terțe părți care nu ar trebui să aibă acces la ele.

Proxy-urile oferă acces la resurse blocate de pe internet

Un motiv important pentru care serverele proxy sunt utilizate de utilizatorii casnici este că acestea pot ocoli cenzura de pe Internet. De exemplu, țări precum Iran și China filtrează traficul de Internet al cetățenilor lor și blochează accesul la diverse situri și servicii de pe Internet. Prin folosirea de servere proxy localizate în alte țări, utilizatorii pot accesa situri care ar fi în mod normal blocate.

De asemenea, pe Internet există situri și servicii care sunt disponibile doar într-un numări limitat de țări. De exemplu, situri și servicii precum Hulu, Spotify ori Netflix sunt disponibile în SUA și alte țări dar nu și în România. Un utilizator român le poate accesa dacă folosește un server proxy aflat într-una din țările în care aceste servicii sunt disponibile.

Probleme de securitate ce pot fi generate de serverele proxy

Utilizarea de proxy-uri poate aduce beneficiile menționate mai sus, dar și multe probleme, mai ales dacă folosim proxy-uri publice aleatoare, despre care nu știm nimic:

  • Atunci când se folosesc conexiuni necriptate, serverul proxy poate modifica răspunsurile primite atât în moduri bune (cum ar fi eliminarea reclamelor) cât și negative. De exemplu, un server proxy infectat ori administrat de persoane rău voitoare, poate fi folosit pentru a injecta malware în paginile vizitate de utilizatori ori îi poate redirecta către situri malițioase de orice natură.
  • Un server proxy poate modifica cererile făcute de utilizator către un sit web pentru a genera rezultate care servesc interese malițioase (ex. furtul de date personale ori realizarea de atacuri asupra serverelor vizitate).
  • Un server proxy monitorizează și crează jurnale cu activitatea fiecărui utilizator. Aceste informații pot fi folosite pentru identificarea fiecărui utilizator.
  • În funcție de cum a fost configurat, un server proxy poate oferi date necriptate atunci când un sit folosește conexiuni criptate. Această problemă expune utilizatorii unor riscuri de securitate, cum ar fi posibilitatea ca terțe părți să monitorizeze conexiunea respectivă și să citească datele necriptate.

Concluzie

Cum vedeți, serverele proxy pot fi atât o binecuvântare cât și o mare problemă. Totul depinde de ce servere folosiți, cine le deține, cum au fost configurate acestea și pentru ce sunt ele utilizate de administratori.
Înainte de a folosi un server proxy, este important să întelegi motivele pentru care îl folosești și cine îl administrează. Folosirea de servere proxy publice despre care nu știi nimic poate fi un risc major pentru securitatea activității tale dar și a datelor tale personale partajate în navigarea pe internet.