Cum setezi un proxy pentru Wi-Fi pe Android: Tot ce trebuie să știi

Trebuie să folosești un proxy pentru Wi-Fi pe Android pentru a accesa internetul la școală sau la muncă? Sau poate că ai decis să configurezi un server proxy pe Android pentru a-ți proteja confidențialitatea online. Serverele proxy sunt unelte utile, care acționează ca intermediari între tine și restul internetului, și este ușor să configurezi folosirea unuia. Acest tutorial ilustrează cum setezi un proxy pentru Wi-Fi pe smartphone-uri și tablete cu Android:

NOTĂ: Acest ghid este valabil pentru Android 10 și a fost creat folosind Nokia 5.3 și Samsung Galaxy A51. Dacă nu știi ce versiune de Android ai, citește Cum afli ce versiune de Android ai pe smartphone sau tabletă. Pașii sunt similari pe majoritatea dispozitivelor cu Android, deși poți da peste mici diferențe, în funcție de producător. Dacă folosești un smartphone de la Samsung, pașii sunt destul de diferiți, deci nu rata capitolul dedicat de la finalul acestui ghid.

Mai întâi: Despre setările proxy pentru rețele Wi-Fi pe Android

Poți folosi un server proxy pentru Wi-Fi ca să-ți protejezi identitatea online sau să accesezi internetul când ești într-o rețea dintr-o companie. Cât timp folosești un proxy pe Android, site-urile web nu identifică dispozitivul tău, ci serverul proxy pe care l-ai setat pentru conexiunea Wi-Fi. Dacă vrei să afli mai multe, am detaliat deja ce este un server proxy.

Chiar dacă vrei să folosești aceleași setări de proxy pe Android pentru diferite rețele Wi-Fi, trebuie să le setezi una câte una. Pentru a configura setările de proxy pentru Wi-Fi, sunt necesari pași ușor diferiți pe Android dacă setezi un server proxy pentru o conexiune existentă sau una nouă. Însă nu te îngrijora, căci smartphone-ul sau tableta ta cu Android ține minte serverul proxy asociat cu fiecare conexiune Wi-Fi, deci nu trebuie să faci asta decât o singură dată. Administratorul de rețea sau furnizorul proxy-ului ar trebui să-ți pună la dispoziție detaliile necesare pentru conectare.

Setările de proxy pentru Wi-Fi de pe Android

Dacă te întrebi cum rulezi aplicații pentru Android folosind un proxy pe Wi-Fi, răspunsul este puțin mai complicat și are legătură cu felul în care a fost gândită fiecare aplicație. Unele aplicații sunt programate să folosească setările proxy din Android, unele, precum browserele, pot avea setările lor individuale pentru proxy, iar altele ignoră complet setările de proxy pentru Wi-Fi. De asta poți da peste anumite aplicații care nu merg cu proxy-urile tale. Din nefericire, dacă o aplicație nu este gândită să folosească setările de proxy de pe Android, nu există nici o modalitate să o forțezi.

PONT: Dacă te preocupă confidențialitate și securitatea online, te-ar putea interesa să știi Când este mai bun un proxy și când este mai bun un VPN?.

Cum setezi un proxy pe Android server pentru rețeaua ta Wi-Fi

Poți modifica setările de proxy pentru Wi-Fi de pe Android ca dispozitivul să folosească un anumit server proxy de fiecare dată când te conectezi la o rețea. După cum urmează să vezi, pașii sunt similari dacă setezi un proxy pentru rețeaua pe care o folosești momentan și când configurezi o nouă conexiune. Pentru început, deschide aplicația Setări și apasă pe „Rețea și internet”.

Accesează Rețea și internet din Setările de pe Android

Mai departe, accesează Wi-Fi pentru a vedea rețelele wireless disponibile.

NOTĂ: Ai nevoie ca Wi-Fi să fie pornit pe dispozitivul tău cu Android pentru a continua din acest punct.

Apasă pe Wi-Fi

Sunt afișate toate rețelele Wi-Fi disponibile în zonă. Procedeul de accesare a Opțiunilor avansate ale unei rețele este puțin diferit dacă setezi un server proxy pentru o rețea existentă sau pentru una nouă. Apasă pe numele rețelei ale cărei setări de proxy pentru Wi-Fi vrei să le schimbi.

Apasă pe orice rețea pentru a-i schimba setările de proxy pentru Wi-Fi de pe Android

Dacă este o rețea nouă, poți vedea Opțiunile avansate în fereastra care cere o parolă. Sari peste următorul paragraf și derulează la imaginea care arată ce vezi pe ecran.

Însă, dacă ești deja conectat la acea rețea și ai apăsat pe primul rezultat în timpul pasului precedent, următorul ecran arată „Detalii despre rețea” pentru conexiunea ta Wi-Fi. Apasă pe butonul Editare din colțul din dreapta sus. Pictograma sa arată ca un creion.

Apasă pe butonul creion pentru a edita detalii despre rețeaua ta Wi-Fi

În fereastra care arată deasupra numele rețelei tale și cere o parolă, apasă pe Opțiuni avansate pentru a deschide un meniu derulant.

PONT: Dacă aceasta este o nouă rețea Wi-Fi, trebuie să introduci o parolă pentru ea pe acest ecran. Altfel, câmpul Parolă arată că (nu s-a schimbat), după cum vezi mai jos.

Accesează Opțiuni avansate pentru a seta un server proxy pentru Wi-Fi pe Android

Opțiunile avansate se extind, arătând setarea Proxy, care afișează valoarea sa implicită, Niciuna, și o săgeată în jos. Apasă pe ea pentru a deschide opțiunile pentru configurarea unui server proxy pe Android.

În secțiunea Proxy, folosește săgeata pentru a deschide un meniu derulant

Meniul care apare are trei opțiuni: Niciuna, Manual și Config. automată proxy. Alege dacă vrei să introduci manual un server proxy pentru Wi-Fi sau să folosești o adresă pentru configurare automată proxy.

Selectează tipul de configurare dorit

Dacă alegi Manual, fereastra arată trei câmpuri adiționale. Sub „Nume de gazdă proxy”, introdu fie numele proxy-ului pe care vrei să-l folosești (în formatul sugerat: proxy.example.com) sau adresa sa IP.

Introdu un Nume de gazdă proxy

Apoi, trebuie să completezi portul proxy (cel folosit implicit de majoritatea serverelor HTTP proxy este 8080). Poți să alegi și „Evită utilizarea unui proxy pentru” anumite site-uri web, dacă le introduci adresele.

Când ai terminat de setat totul, apasă pe opțiunea din colțul din dreapta jos al ferestrei pentru a-ți aplica modificările. Pentru rețelele existente, apasă Salvați, cum vezi mai sus. Pentru rețele noi, apasă Conectați-vă, ca în imaginea următoare.

Apasă Conectați-vă sau Salvați pentru a aplica schimbările

Dacă alegi „Config. automată proxy”, poți accesa câmpul „Adresă URL fișier PAC”. valoarea pe care o introduci ar trebui să urmeze formatul: https://www.example.com/proxy.pac.

Configurare automată proxy arată doar opțiunea Adresă URL fișier PAC

Introdu URL-ul (adresa web) pentru acel proxy sau scriptul său de configurare (fișierul PAC) și apasă butonul afișat în colțul din dreapta jos. Pentru rețele noi, apasă pe Conectați-vă, după cum vezi în imaginea de mai sus. Apasă Salvați pentru o rețea existentă, ca mai jos.

Apasă Salvați sau Conectați-vă pentru a-ți aplica schimbările

De acum încolo, de fiecare dată când se conectează la rețeaua Wi-Fi selectată, smartphone-ul ori tableta ta folosește serverul proxy pe care l-ai configurat.

Cum setezi un server proxy pentru Wi-Fi pe dispozitive Samsung cu Android

Samsung are setări de proxy pentru Wi-Fi puțin diferite pe dispozitivele lor cu Android. Deschide Setări și apasă pe Conexiuni.

Accesează Conexiuni

Apasă pe prima opțiune de pe ecran, Wi-Fi.

NOTĂ: Pentru a continua, opțiunea Wi-Fi trebuie să fie activată pe dispozitivul tău Samsung cu Android.

Accesează Wi-Fi pentru a vedea rețelele disponibile

Mai departe, poți vedea o listă cu toate rețelele Wi-Fi disponibile. Rețeaua actuală este afișată sus. Pașii pentru accesarea opțiunilor pentru Avansat ale unei rețele sunt puțin diferiți dacă setezi un server proxy pentru o conexiune existentă sau pentru una nouă. Apasă pe pictograma roată dințată sau pe oricare din conexiunile disponibile din lista de dedesubt.

Selectează o rețea sau folosește pictograma roată dințată de lângă Rețeaua actuală

În funcție de ce ai ales, ecranul următor are setări diferite, dar, în ambele cazuri, trebuie să apeși pe opțiunea Avansat de la final. Pe următorul ecran, poți vedea setarea Proxy pentru rețeaua selectată. Apasă pe valoarea sa implicită, Niciuna, pentru ca să descoperi mai multe opțiuni pentru configurarea unui server proxy în Android.

Apasă pe Niciuna pentru a deschide un meniu derulant

Alege dacă vrei să introduci Manual serverul proxy pentru Wi-Fi sau să folosești o adresă de Configurare automată.

Alege un tip de configurare dintre opțiunile disponibile

Opțiunea Manual arată cinci câmpuri adiționale, dar numai primele două sunt necesare pentru setarea unui server proxy pe Android: sub „Nume gazdă proxy”, introdu numele serverului pe care vrei să-l folosești (în formatul: proxy.example.com) ori adresa sa IP; introdu un port sub Port proxy - cel folosit implicit de majoritatea serverelor proxy este 8080). Opțional, poți specifica pagini web care evită proxy-ul și stabili o conexiune directă cu pagina web. Completează câmpurile Utilizator și Parolă dacă aceste detalii sunt necesare.

Introdu detaliile pentru proxy și datele tale de autentificare, dacă este necesar

Când ai terminat de setat totul, apasă Salvare pentru a-ți aplica schimbările, după cum vezi mai jos.

Apasă pe Salvare pentru a folosi noile setări de proxy pentru Wi-Fi

Dacă alegi setarea Configurare automată pentru serverul tău proxy, trebuie să introduci „Adresa web PAC”. Scrie adresa URL pentru acel proxy sau pentru scriptul său de configurare și apasă pe Salvare.

Introdu Adresa web PAC și apasă pe Salvare

Te întorci pe ecranul precedent. Dacă setezi un server proxy pentru a rețea Wi-Fi nouă pe Samsung-ul tău cu Android, nu uita să introduci o parolă și să apeși Conectare, cum vezi mai jos.

Finalizează conectarea la noua rețea Wi-Fi pentru a folosi proxy-ul

Asta a fost tot! Smartphone-ul sau tableta ta cu Android ar trebui să folosească serverul proxy pe care l-ai configurat de fiecare dată când este conectat la acea rețea Wi-Fi.

De ce folosești un server proxy pentru Wi-Fi pe smartphone-ul sau tableta ta cu Android?

Majoritatea posesorilor de Android folosesc un server proxy pentru Wi-Fi pe dispozitivele lor doar dacă este necesar pentru a accesa internetul în rețeaua de la școală sau muncă. Cu toate acestea, există utilizatori care îl consideră un mod bun de a-și proteja identitatea online și a evita să-și dezvăluie locația. Cum stau lucrurile pentru tine? De ce ai decis să folosești un server proxy pentru Wi-Fi? Spune-ne în secțiunea de comentarii.

Descoperă: Smartphone Android Ghiduri Rețea și Internet Wireless
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează