Cum creezi, configurezi, folosești și ștergi o conexiune VPN în Windows 10

VPN-urile, adică rețelele virtuale private, au devenit instrumente utilizate pe scară largă, care ajută oamenii obișnuiți și companiile să acceseze în siguranță o rețea privată și, de asemenea, să transfere date confidențiale prin intermediul rețelelor publice. VPN-urile pot genera conexiuni virtuale prin tunele criptate, care îți permit să folosești internetul ca un mediu de transport pentru date greu de interceptat și accesat de terțe părți. De asemenea, îți permit să îți camuflezi locația fizică, deoarece adresa IP reală este înlocuită cu cea a furnizorului VPN. Windows 10 ne oferă o metodă foarte ușoară prin care se poate crea, configura și utiliza o conexiune VPN. Hai să vedem cum să facem Windows 10 și VPN-urile să lucreze împreună:

NOTĂ: Opțiunile și capturile de ecran pe care le folosim în acest articol se găsesc în Windows cu actualizarea April 2018 Update. Dacă folosești o versiune mai veche de Windows 10, unele dintre opțiunile pe care le prezentăm pot să nu fie disponibile, ori pot avea nume diferite.

De ce ai nevoie pentru a te conecta la un VPN?

Pentru a te conecta la o rețea virtuală privată (VPN), indiferent dacă aceasta este deținută de compania pentru care lucrezi sau este o conexiune personalizată pe care ai configurat-o chiar tu, trebuie să știi următoarele detalii:

  • Adresa IP a serverului VPN la care te vei conecta;
  • Numele conexiunii și detaliile contului tău VPN: nume de utilizator și parolă;
  • Orice alte detalii personalizate de configurare, pentru a stabili cu succes o conexiune securizată la acel VPN.

Dacă ai toate aceste detalii, tot ce trebuie să mai deții este o conexiune funcțională de internet. Este imposibil să te conectezi la un server VPN dacă nu ești deja conectat la internet. Dacă ai reușit să aduni toate datele necesare, atunci continuă procesul de conectare la serviciul VPN, cu ajutorul acestui ghid. Hai să vedem cum se creează și configurează o conexiune VPN în Windows 10:

Cum creezi și configurezi o conexiune VPN în Windows 10

Înainte de a putea crea o conexiune VPN, trebuie să te autentifici în Windows 10 cu un cont de administrator. Apoi, deschide aplicația Setări. O metodă rapidă de a o face este să apeși pe scurtătura ei din Meniul Start.

Windows 10, VPN, conexiune

În fereastra Setări, apasă pe secțiunea numită Rețea și internet.

Windows 10, VPN, conexiune

În fereastra Rețea și Internet, găsești mai multe secțiuni în partea stângă a ferestrei. Apasă pe cea numită VPN.

Windows 10, VPN, conexiune

În subsecțiunea VPN, apasă pe butonul numit „+ Adăugați o conexiune VPN”.

Windows 10, VPN, conexiune

Aplicația Setări deschide un expert numite „Adăugați o conexiune VPN”, în care trebuie să introduci detaliile conexiunii VPN. În mod normal, înainte de a începe să creezi o conexiune VPN în Windows 10, ar trebui să ai deja un furnizor bun de VPN, pe care te poți baza că îți poate securiza prezența online. În funcție de fiecare furnizor în parte, vei primi fie o adresă URL care este similară cu orice sait obișnuit, precum vpn.exemplu.ro, sau o adresă IP numerică, precum 111.222.333.444. Totuși, trebuie să știi că serviciile VPN diferă foarte mult în ceea ce privește calitatea și prețul și ai nevoie de multă răbdare pentru a găsi unul care să funcționeze bine cu obiceiurile tale online și cu viteza conexiunii tale de internet.

Revenind la tutorial nostru și la fereastra de configurare a conexiunii VPN, trebuie mai întâi să alegi un furnizor de VPN. În primul câmp al expertului „Adăugați o conexiune VPN”, selectează opțiunea „Windows (încorporat)”.

Windows 10, VPN, conexiune

În câmpul următor, numit „Nume conexiune”, scrie un nume pentru conexiunea VPN pe care o creezi. Poți alege să o denumești cum vrei tu. Noi am decis să o numim Digital Citizen VPN.

Windows 10, VPN, conexiune

Tastează adresa serverului VPN în câmpul numit „Nume sau adresă server”. Ai grijă ca datele pe care le-ai introdus să se potrivească exact cu datele oferite furnizorul de VPN.

Windows 10, VPN, conexiune

În câmpul „Tip VPN”, selectează tipul conexiunii VPN pe care o creezi. Noi am să folosim protocolul SSTP, deoarece aceasta este una dintre cele mai des utilizate metode de implementare a rețelelor virtuale private în Windows. Dacă nu știi ce tip de conexiune VPN trebuie să alegi, poți să lași această opțiune setată pe Automat și Windows 10 ar trebui să îl detecteze singur.

Windows 10, VPN, conexiune

Toți furnizorii de VPN îți solicită să utilizezi o metodă predefinită de autentificare, pentru a te putea conecta la rețelele lor virtuale private. În următorul câmp, cel numit „Tipul informațiilor de conectare”, trebuie să selectezi o metodă care se potrivește cu cea oferită de furnizorul tău de VPN. Serviciul folosit de noi pentru acest ghid furnizează un nume de utilizator și o parolă pentru utilizatorii săi, așa că am selectat această opțiune din listă.

Windows 10, VPN, conexiune

Completarea câmpurilor Numele utilizatorului și Parolă este opțională, adică poți lăsa aceste câmpuri goale, dar ți se va cere să introduci numele de utilizator și parola de fiecare dată când te vei conecta la serviciul VPN. Dacă alegi ca aceste informații să fie salvate sau să le introduci de fiecare dată când te conectezi, este în totalitate la latitudinea ta. Până la urmă este vorba de cât de securizat vrei să îți fie sistemul. Dacă ai ales să introduci un nume de utilizator și parola asociată lui, ar trebui să bifezi și caseta „Rețineți informațiile mele de conectare”, astfel încât sistemul să îți salveze datele de conectare.

Windows 10, VPN, conexiune

După ce ai introdus toate informațiile necesare, apasă pe butonul Salvare din colțul din dreapta jos al ferestrei.

Windows 10, VPN, conexiune

Conexiunea VPN este acum creată și salvată și ești adus înapoi la aplicația Setări. Acum poți să începi să folosești conexiunea VPN: dacă vrei să vezi cum, citește pagina următoare a acestui ghid, apăsând pe butonul 2 de mai jos. Pe pagina următoare, îți vom arăta cum te conectezi la un VPN cum îi modifici setările avansate, cum te deconectezi de la VPN și cum ștergi conexiunea VPN atunci când nu vrei să o mai folosești.