5 lucruri pe care le poți face cu noul Game Bar (Bara de joc) din Windows 10

Microsoft a muncit din greu pentru a face ca Windows 10 să fie prietenos cu gamerii. Una dintre caracteristicile de gaming noi pe care ni le oferă este Game bar (Bara de joc), care ne dă posibilitatea de a înregistra clipuri video din jocuri, de a face capturi de ecran și chiar și de a face streaming pe internet, pentru ca jocurile pe care le jucăm să poată fi văzute de oricine. În acest articol, îți vom arăta cum se activează și cum se utilizează Game bar (Bara de joc) din Windows 10:

NOTĂ: Acest ghid a fost creat pentru Windows 10 Creators Update, actualizare ce va fi disponibilă pentru toți utilizatorii de Windows 10, gratuit, începând cu Aprilie 2017. Versiunile anterioare de Windows 10, apărute înainte de această dată, nu includ această caracteristică.

Cum activezi Game bar (Bara de joc)

Pentru a activa Game bar (Bara de joc), va trebui să folosești aplicația Settings (Setări). Deschide Meniul Start și apasă pe iconița care arată ca o rotiță dințată.

În aplicația Settings (Setări), apasă pe categoria Gaming.

În coloana din stânga, verifică să fie selectată opțiunea Game bar (Bară de joc). Apoi, în partea dreaptă a ferestrei, activează comutatorul pentru "Record game clips, screenshots, and broadcast using Game bar" (Înregistrează clipuri din jocuri, capturile de ecran și streaming-ul cu ajutorul barei de joc).

Dacă vei folosi un controler Xbox cu PC-ul tău cu Windows 10, este posibil să vrei să activezi și setarea "Open Game bar using this button on a controller" (Deschide bara de joc folosind acest buton pe controler).

Windows 10 poate să afișeze automat Game bar (Bara de joc) în jocurile care sunt verificate de către Microsoft. Dacă vrei acest lucru, ar fi bine să activezi și opțiunea "Show Game bar when I play full screen games Microsoft has verified" (Afișează bara de joc atunci când mă joc jocuri în ecran complet pe care Microsoft le-a verificat).

Următoarele setări pe care le vei vedea în acest panou sunt combinațiile de taste asociate cu Game bar (Bara de joc). Vom vorbi mai mult despre ele puțin mai încolo în acest ghid. Pentru moment, important este să ții minte că scurtătura de tastatură pentru a deschide Game bar (Bara de joc) în timpul unui joc este Win + G.

O metodă alternativă de a activa Game bar (Bara de joc) este să folosești aplicația Xbox. O vei găsi în Meniul Start, afișată ca dală dinamică. Dacă ai eliminat-o, o vei găsi în lista All apps (Toate aplicațiile).

În aplicația Xbox, deschide setările - apasă pe iconița în formă de rotiță de dințată din partea stânga jos a aplicației.

În partea de sus, selectează secțiunea Game DVR, după care activează comutatorul pentru "Record game clips and screenshots using Game DVR" (Înregistrează clipuri din jocuri și capturi de ecran folosind Game DVR).

Indiferent de metoda pe care alegi să o urmezi pentru a activa Game bar (Bara de joc) în Windows 10, partea distractivă abia acum începe.

Cum deschizi Game bar (Bara de joc)

După ce ai activat Game bar (Bara de joc), deschide-ți jocul preferat. În funcție de setările tale, Game bar (Bara de joc) poate să fie afișată automat, imediat ce începe jocul. Dacă nu o face, apasă pe tastele Win + G de pe tastatura ta sau apasă butonul Xbox de pe controlerul tău Xbox. În ambele cazuri, Game bar (Bara de joc) ar trebui să apară acum pe ecran.

Acum hai să vedem ce poți să faci în Game bar (Bara de joc):

1. Fă capturi de ecran din jocul tău

Primul buton de pe Game bar (Bara de joc) - cel care arată ca un aparat foto - este folosit pentru a face capturi de ecran. Când vrei să faci o captură, apasă pe acest buton și va fi realizată imediat.

De asemenea, poți face o captură de ecran și apăsând simultan pe tastele Win + Alt + PrtScrn.

2. Înregistrează ultimele secunde sau minute din jocul tău

Cel de-al doilea buton din Game bar (Bara de joc) îți dă opțiunea de a înregistra un clip video cu ultimele secunde sau minute ale jocului tău. Probabil vei vrea să faci astfel de înregistrări atunci când ceva spectaculos se întâmplă în jocul pe care îl joci și vrei să păstrezi amintirea pentru posteritate. :)

Însă, pentru ca această opțiune să fie disponibilă, trebuie să ai activată setarea Background recording (Înregistrare în fundal) din Windows 10. Poți să activezi această setare în aplicația Settings (Setări), în secțiunea Game DVR din categoria de Gaming. Acolo, activează comutatorul "Record in the background while I'm playing a game" (Înregistrează în fundal când mă joc). Fii atent însă, pentru că această caracteristică necesită putere de procesare suplimentară din partea calculatorului tău cu Windows 10 și poate să afecteze calitatea experienței de joc.

De asemenea, poți să alegi cât timp va fi înregistrat în fundal, atunci când te joci: 15 secunde, 30 de secunde, 3 minute, 5 minute sau 10 minute.

După ce ai activat opțiunea de înregistrare în fundal, poți să o activezi fie deschizând Game bar (Bara de joc) și apoi apăsând pe butonul Record (Înregistrare), ori poți să folosești combinația de taste Win + Alt + G.

3. Înregistrează un clip video cu jocul tău

Ce poți să faci însă dacă nu vrei să înregistrezi doar ultimele câteva minute sau secunde din jocul tău? Ce faci dacă vrei să înregistrezi clipuri video cu tot jocul pe care îl joci, de la început și până la sfârșit? Pentru asta ai cel de-al treilea buton de pe Game bar (Bara de joc).

Când apeși pe butonul de înregistrare, PC-ul tău cu Windows 10 începe să înregistreze un clip video cu jocul tău. Iconița acestui buton se transformă într-una de Stop, iar timpul deja înregistrat este afișat imediat lângă ea.

Dacă vrei, poți să activezi și microfonul, astfel încât să îți fie înregistrată și vocea.

Când vei apăsa undeva în interiorul jocului, Game bar (Bara de joc) se va minimiza ca în imaginea de mai jos, astfel încât să nu îți obstrucționeze câmpul vizual. Dacă locația sa implicită nu este pe placul tău, poți să o tragi pur și simplu oriunde vrei tu pe ecran.

Când vrei să oprești înregistrarea, apasă pe butonul stop. Este bine de știut că poți să începi și să oprești o înregistrare video și prin apăsarea simultană a tastelor Win + Alt + R.

4. Fă streaming cu jocul tău, pe internet

Multor jucători le place să își difuzeze jocurile pe care le joacă online, pentru ca oricine are conexiune la internet să îi poată vedea cum se joacă. Streaming-ul de jocuri este foarte popular, existând jucători profesioniști care fac stream la jocurile pe care le joacă și câștigă destul de bine pentru a trăi din acest lucru. Windows 10 oferă instrumente pentru live-streaming-ul jocurilor sau pentru difuzarea lor. Totuși, nu îți dă posibilitatea de a face stream pe orice serviciu de acest fel. De exemplu, nu poți să faci streaming pe Twitch. Pentru moment, poți să faci streaming doar pe Beam. Pentru a începe streaming-ul jocului pe care îl joci prin acest serviciu, deschide Game bar (Bara de joc) și apoi apasă pe cel de-al patrulea buton de pe ea - cel care arată ca o antenă parabolică.

După ce vei face acest lucru, o fereastră numită Broadcast setup (Configurare difuzare) va apărea pe ecran. În ea, poți să alegi numele canalului tău, poți să selectezi fereastra de difuzare (poate să fie doar jocul tău, sau poate să să fie întregul desktop), poziția camerei pe ecran, dacă activezi camera și dacă microfonul este pornit sau oprit. Ai la dispoziție și o legătură către setări mai avansate pentru streaming, care sunt disponibile în aplicația Settings (Setări). După ce ai terminat de făcut setările, poți să începi să faci streaming, apăsând pe butonul Start broadcast (Pornire difuzare).

Atunci când faci streaming din joc, Game bar (Bara de joc) se minimizează, la fel ca atunci când înregistrezi. De această dată însă, ea va afișa mai multe informații, instrumente, opțiuni, precum și o mică previzualizare cu modul în care arată stream-ul tău. Poți vede, de exemplu, câți spectatori ai (să sperăm că nu zero, ca mine) sau timpul cât ai făcut streaming.

Pe mini Game bar (Bara de joc), vei găsi și un buton pentru pauză sau pentru oprirea streaming-ului, pentru activarea sau dezactivarea microfonului și a camerei web, cât și pentru afișarea chat-ului.

Dacă preferi să îți folosești tastatura, trebuie să știi că poți să începi sau să pui pe pauză o sesiune de streaming, cu ajutorul tastelor Win + Alt + B.

5. Modifică setările pentru Game bar (Bara de joc)

Ultimul buton pe care îl vei găsi pe Game bar (Bara de joc) - cel care arată ca o roată dințată - deschide o fereastră cu o serie de setări pentru jocuri.

Setările sunt împărțite în trei secțiuni diferite: General, Broadcast și Audio. Aici vei putea alege să activezi sau să dezactivezi Game Mode (Mod de joc), să activezi sau să dezactivezi înregistrarea în fundal, să modifici setările implicite pentru sesiunile tale de streaming online și să selectezi calitatea audio a înregistrărilor cu microfon.

Concluzie

Game bar (Bara de joc) din Windows 10 este probabil unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-ar fi putut aduce Windows 10 pentru jucători. Îți dă posibilitatea de a face capturi de ecran, de a înregistra clipuri video și de a face streaming live pe internet cu jocurile pe care le joci. Ce poți să ceri mai mult? Știm: ar trebui să suporte mai multe servicii de streaming, în special Twitch. Tu ai încercat opțiunile de gaming oferite de Windows 10 Creators Update? Ce ai vrea să fie adăugat? Spune-ne ce părere ai, în comentariile de mai jos.