6 lucruri pe care le poți face cu Game Bar (Bara Jocuri) din Windows 10

Microsoft a muncit din greu pentru a face ca Windows 10 să fie prietenos cu gamerii. Una dintre caracteristicile de gaming cele mai utile pe care ni le oferă este Bara Jocuri, care ne dă posibilitatea de a înregistra clipuri video din jocuri, de a face capturi de ecran și chiar de a face streaming pe internet, pentru ca jocurile pe care le jucăm să poată fi văzute de oricine. În acest articol, îți arătăm cum se activează și utilizează Bara Jocuri din Windows 10:

NOTĂ: Am creat acest ghid folosind Windows 10 October 2018 Update. Microsoft a introdus Bara Jocuri pentru prima dată în Windows 10 Creators Update. Dacă folosești o versiune de Windows 10 apărută între Creators Update și October 2018 Update, Bara Jocuri arată diferit. Dacă versiunea ta de Windows 10 este mai veche decât Creators Update, Bara Jocuri nu este disponibilă. Pentru a afla ce versiune de Windows 10 ai, citește acest ghid: Ce versiune, ediție și tip de Windows 10 am instalat?.

Cum activezi Bara Jocuri

Bara Jocuri este activată implicit în Windows 10. În cazul în care nu este sau dacă vrei să fii sigur că este activată, deschide aplicația Setări. O metodă rapidă este să apeși pe butonul Setări din Meniul Start.

Butonul Setări din Meniul Start

În aplicația Settings (Setări), apasă pe categoria Gaming.

Categoria Jocuri din aplicația Setări din Windows 10

În stânga ferestrei, apasă pe Bara Jocuri. Apoi, în partea dreaptă a ferestrei, activează comutatorul pentru "Înregistrați clipuri din jocuri, capturi de ecran și difuzați-le cu ajutorul barei Jocuri".

Înregistrare clipuri din jocuri, capturi de ecran și difuzare cu Bara Jocuri

Dacă folosești și un controler Xbox, este posibil să vrei să activezi și setarea "Deschideți bara Jocuri utilizând acest buton pe un controler".

Deschiderea Barei Jocuri folosind un buton de pe un controler

Următoarele setări pe care le vei vedea în acest panou sunt combinațiile de taste asociate cu Bara Jocuri. Vom vorbi mai mult despre ele în următoarele secțiuni ale acestui ghid. Pentru moment, important este să ții minte că scurtătura de tastatură pentru a deschide Bara Jocuri în timpul unui joc este Win + G.

Combinații de taste pentru Bara Jocuri

Cum deschizi Bara Jocuri în Windows 10

Pentru a deschide Bara Jocuri, porenște-ți jocul preferat și apasă pe tastele Win + G de pe tastatură sau apasă butonul Xbox de pe controlerul tău Xbox. Nu uita că poți să deschizi Bara Jocuri oricând vrei, în timp ce te joci. Când o deschizi, ar trebui să vezi ceva similar cu imaginea de mai jos.

Bara Jocuri afișată pe ecran în timpul unui joc

După cum vezi, Bara Jocuri are câteva secțiuni diferite:

  • Zonă de informare: prima parte a Barei Jocuri este locul unde poți să vezi ce joc (sau aplicație) te joci și cât este ceasul, precum și locul de unde poți să deschizi folderul Capturile mele, setările Barei Jocuri și profilul tău Xbox.
  • Capturare joc:include toate instrumentele pe care le ai la dispoziție pentru a captura ecranul, înregistra jocul sau difuza online jocul pe internet
  • Audio: îți dă posibilitatea de a controla canalele audio individual, fără a părăsi jocul tău.

Acum hai să vedem ce poți să faci cu toate aceste instrumente din Bara Jocuri:

1. Fă capturi de ecran din jocul tău (Win + Alt + PrtScrn)

Primul buton din zona Capturare joc de pe Bara Jocuri - cel care arată ca un aparat foto - este folosit pentru a face capturi de ecran. Când vrei să faci o captură, apasă pe acest buton.

Utilizarea Barei Jocuri pentru a face capturi de ecran

De asemenea, poți face o captură de ecran și apăsând simultan pe tastele Win + Alt + PrtScrn.

2. Înregistrează ultimele secunde sau minute din jocul tău (Win + Alt + G)

Cel de-al doilea buton din zona Capturare joc de pe Bara Jocuri îți dă opțiunea de a înregistra un clip video cu ultimele secunde sau minute ale jocului tău. Probabil vei vrea să faci astfel de înregistrări atunci când ceva spectaculos se întâmplă în jocul pe care îl joci și vrei să păstrezi amintirea pentru posteritate. :)

Utilizarea Barei Jocuri pentru a înregistra ultimele momente din joc

Însă, pentru ca această opțiune să fie disponibilă, trebuie să ai activată setarea Înregistrare în fundal din Windows 10. Poți să activezi această setare în aplicația Setări, în secțiunea Capturi din categoria Jocuri. Acolo, activează comutatorul "Înregistrează în fundal în timp ce mă joc". Fii atent însă, pentru că această caracteristică necesită putere de procesare suplimentară din partea calculatorului tău cu Windows 10 și poate să afecteze calitatea experienței de joc.

Activarea înregistrării în fundal din Windows 10

De asemenea, poți să alegi cât timp va fi înregistrat în fundal, atunci când te joci: 15 secunde, 30 de secunde, 3 minute, 5 minute sau 10 minute.

Selectarea perioadei de înregistrare în fundal

De asemenea, merită menționat că poți să activezi înregistrarea în fundal chiar și pentru perioadele în care dispozitivul tău cu Windows 10 merge pe baterie, dar acest lucru scade semnificativ durata de funcționare pe baterie.

Activarea înregistrării în fundal chiar și atunci când dispozitivul tău merge pe baterie

După ce ai activat opțiunea de înregistrare în fundal, poți să o activezi fie deschizând Bara Jocuri și apoi apăsând pe butonul Înregistrare, ori poți să folosești combinația de taste Win + Alt + G.

3. Înregistrează un clip video cu jocul tău (Win + Alt + R)

Ce poți să faci dacă nu vrei să înregistrezi doar ultimele câteva minute sau secunde din jocul tău? Ce faci dacă vrei să înregistrezi clipuri video cu tot jocul pe care îl joci, de la început și până la sfârșit? Pentru asta ai cel de-al treilea buton de pe Bara Jocuri.

Utilizarea Barei Jocuri pentru a înregistra sesiuni complete de joc

Când apeși pe butonul de înregistrare, PC-ul tău cu Windows 10 începe să înregistreze un clip video cu jocul tău. Butonul se transformă în unul de Stop și o fereastră mică este afișată în colțul din dreapta sus al ecranului, oferindu-ți detalii despre timpul înregistrat, precum și două butoane pentru oprirea înregistrării și activarea sau dezactivarea microfonului (dacă vrei să îți înregistrezi sau nu vocea în timpul jocului).

Ce vezi pe ecran atunci când înregistrezi un joc

Nu uita că poți să începi și să oprești o înregistrare video și prin apăsarea simultană a tastelor Win + Alt + R.

4. Fă streaming cu jocul tău, pe internet (Win + Alt + B)

Multor jucători le place să își difuzeze jocurile pe care le joacă online, pentru ca oricine are o conexiune la internet să îi poată vedea cum se joacă. Streaming-ul de jocuri este foarte popular, existând jucători profesioniști care fac stream la jocurile pe care le joacă și câștigă destul de bine pentru a trăi din acest lucru. Windows 10 oferă instrumente pentru live-streaming-ul jocurilor sau pentru difuzarea lor, așa cum denumește Microsoft această activitate.

Totuși, nu îți dă posibilitatea de a face stream pe orice serviciu de acest fel. De exemplu, nu poți să faci streaming pe Twitch. Pentru moment, poți să faci streaming doar pe Mixer, acesta fiind un serviciu web deținut de Microsoft. Pentru a începe streaming-ul jocului pe care îl joci prin acest serviciu, deschide Bara Jocuri și apoi apasă pe cel de-al patrulea buton de pe ea - cel care arată ca o antenă parabolică.

Utilizarea Barei Jocuri pentru a difuza un joc online

După ce vei face acest lucru, o fereastră numită Configurare difuzare apare pe ecran. În ea, poți să alegi numele canalului tău, poți să selectezi fereastra de difuzare (poate să fie doar jocul tău, sau poate să să fie întregul desktop), poziția camerei pe ecran, dacă activezi camera și dacă microfonul este pornit sau oprit. Ai la dispoziție și o legătură către setări mai avansate pentru streaming, care sunt disponibile în aplicația Setări. După ce ai terminat de făcut setările, poți să începi să faci streaming, apăsând pe butonul Pornire difuzare.

Configurarea difuzării online pentru jocul tău

Atunci când faci streaming din joc, poți să ascunzi Bara Jocuri apăsând oriunde pe ecran. Apoi poți să vezi o fereastră mică de difuzare online cu două file pentru Chat și Previzualizare video.

Fereastra de difuzare îți spune cât timp a trecut de când ai început să difuzezi, precum și alte detalii. Poți vedea, de exemplu, câți spectatori ai (să sperăm că nu zero, ca mine). De asemenea, vei găsi și un buton pentru pauză sau pentru oprirea streaming-ului, pentru activarea sau dezactivarea microfonului și a camerei web, cât și pentru minimizarea ferestrei de difuzare.

Fereastra de previzualizare a difuzării online și a chat-ului

Dacă preferi să îți folosești tastatura, trebuie să știi că poți să începi sau să pui pe pauză o sesiune de streaming, cu ajutorul tastelor Win + Alt + B.

5. Ajustează volumul sunetului individual pentru fiecare canal audio

Când o deschizi, Bara Jocuri afișează automat toate canalele audio care redau sunet pe dispozitivul tău Windows, în acel moment. Fiecare dintre ele are cursorul lui pe care îl poți folosi pentru a controla volumul fiecărui canal audio. Acest lucru poate fi util pentru cei care, la fel ca noi, au tendința să asculte muzică în timp ce se joacă. Cu ajutorul Barei Jocuri, nu mai este nevoie să mergi pe desktop pentru a ajusta volumul altor aplicații sau playere media. Poți să o faci direct din joc.

Utilizarea Barei Jocuri pentru a controla volumul canalelor audio

6. Modifică setările pentru Bara Jocuri

Bara Jocuri include și un buton de Setări - cel care arată ca o roată dințată - care deschide o fereastră cu o serie de setări pentru jocuri.

Butonul de Setări din Bara Jocuri

Setările sunt împărțite în cinci secțiuni diferite: General, Temă, Animație, Difuzare, Înregistrare și Audio pentru înregistrare, iar unele dintre ele conțin câteva dintre setările de gaming esențiale din Windows 10. Totuși, pentru a vedea și configura toate setările disponibile, trebuie să deschizi aplicația Setări și să mergi la secțiunea Jocuri. Cea mai rapidă metodă de a merge acolo direct din joc este să apeși pe butonul "Editați mai multe preferință în Setări Windows", din partea de jos a Setărilor Barei Jocuri.

Deschiderea paginii Jocuri din aplicația Windows 10 Setări

Ție îți place Bara Jocuri din Windows 10?

Bara Jocuri din Windows 10 este probabil unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-ar fi putut aduce Windows 10 pentru pasionații de gaming. Îți dă posibilitatea de a face capturi de ecran, de a înregistra clipuri video și de a face streaming live pe internet cu jocurile pe care le joci. Ce poți să ceri mai mult? Știm: ar trebui să suporte mai multe servicii de streaming, în special Twitch. Tu ai încercat opțiunile de gaming oferite de Windows 10? Îți plac? Ce ai vrea să fie adăugat? Spune-ne ce părere ai, în comentariile de mai jos.