Ce este Game Mode (Modul Jocuri) în Windows 10 și ce poate face pentru gameri

Game Mode (Mod de joc) este o facilitate disponibilă tuturor utilizatorilor de Windows 10. Aceasta își propune să transforme Windows 10 în cel mai bun sistem de operare pentru pasionații de jocurile pe calculator, oferind o experiență de joc mai consistentă pe toate tipurile de calculatoare sau dispozitive. Nu contează dacă PC-ul tău este cel mai puternic din punct de vedere hardware sau dacă este un PC mai vechi și mai lent. Mod de joc blochează activitățile din fundal precum actualizările de Windows sau notificările de la aplicații în timpul jocurilor, pentru a îți oferi o experiență mai bună. În acest ghid, îți explicăm ce este Game Mode (Mod de joc) și ce poate face pentru gameri:

NOTĂ: Mod de joc este o facilitate introdusă prima dată în Windows 10 Creators Update, în 2017. Noi am scris acest articol folosind Windows 10 May 2019 Update. Dacă ai o versiune mai veche de Windows 10, unele lucruri s-ar putea să arate diferit sau să nu existe deloc.

Ce este Game Mode (Mod de joc) în Windows 10?

Game Mode (Mod de joc) a fost creat pentru a te ajuta la creșterea performanței în jocuri, indiferent de vechimea sau configurația calculatorului tău. Conform Microsoft, acesta a fost dezvoltat să facă două lucruri: să crească numărul de cadre pe secundă pe care le obții în jocuri și să îți ofere o experiență de joc mai consistentă. Poți să vezi mai multe detalii în clipul video de mai jos, care este disponibil doar în limba engleză.

Ce înseamnă "o experiență de joc mai consistentă"? Microsoft spune că este vorba despre evitarea încetinirilor extreme și de evitarea unui număr foarte mic de cadre pe secundă redate pe ecran. Dacă ești gamer, cu siguranță știi despre ce vorbește Microsoft: te joci un joc și totul merge bine pentru un timp. Dar apoi vine o luptă cu un boss la sfârșitul unui nivel, moment în care se prăbușește numărul de fps-uri (cadre pe secundă), jocul răspunde mai greu la comenzi și pierzi lupta pentru că PC-ul tău cu Windows nu face față la cerințele jocului. Nu este chiar cel mai bun final, nu-i așa?

Jucând un joc pe un calculator cu Windows 10

Aici intervine Game Mode (Mod de joc) și încearcă să stoarcă și ultima picătură de performanță din calculatorul tău cu Windows 10. Când este activat acest mod, Windows prioritizează resursele procesorului și ale plăcii video pentru joc. Mod de joc poate și să oprească Windows Update din a instala drivere și de a afișa notificări de repornire în timpul jocurilor. Cu puțin noroc, asta ar putea fi destul încât să beneficiezi de un număr stabil de cadre redate pe ecran și astfel să ai "o experiență de joc mai constantă". Modul de joc nu este gândit să crească numărul maxim de cadre pe secundă pe hardware de top.

Ce poate să facă Modul Jocuri pentru gameri, în Windows 10?

Împreună cu aplicația Xbox Game Bar care face parte din Windows 10 în mod implicit, Microsoft ne oferă și instrumente destinate pentru a face experiența de joc mai bună. Printre altele, Modul Jocuri și Xbox Game Bar îți permit să înregistrezi și să difuzezi online jocul pe care îl joci, să accesezi și să controlezi lucruri precum volumul sunetului, să vorbești cu prietenii tăi, să monitorizezi performanțele calculatorului tău, sau să asculți muzică din Spotify. Windows 10 îți permite să faci toate aceste lucruri și mai mult, folosind Xbox Game Bar și un set de widget-uri pe care le poți deschide direct din jocul tău, fără a fi nevoie să comuți între diverse aplicații sau să trebuiască să mergi pe desktop.

Widget-urile Xbox Game Bar afișate într-un joc

Dacă vrei să afli mai multe despre toate lucrurile pe care le poți face cu Xbox Game Bar în Windows 10, în timp ce te joci jocurile tale preferate, citește acest articol: 6 lucruri pe care le poți face cu Game Bar (Bara Jocuri) din Windows 10.

Cum te asiguri că Game Mode (Modul Jocuri) este activat în Windows 10

Dacă folosești Windows 10 cu May 2019 Update sau mai nou, trebuie să știi că Modul Jocuri este activat în mod implicit. Totuși, dacă ai o versiune mai veche de Windows 10 sau dacă ai schimbat setările Modului Jocuri și nu mai știi cum să îl activezi înapoi, urmează pașii descriși în acest ghid: 2 metode de a activa Modul Joc în Windows 10.

Ascultând muzică pe Spotify în timpul unui joc

Limitările Modului de joc din Windows 10

Deși Game Mode (Modul Jocuri) este o facilitate excelentă pentru gameri, acesta are și câteva limitări. Prima este că, chiar dacă Modul de joc este activat, Windows 10 nu îl folosește automat pentru toate jocurile posibile. Din păcate, Microsoft nu oferă o listă publică cu jocurile care suportă Modul Jocuri, așa că nu există nicio metodă ușoară de a afla dacă jocul tău favorit este pe acea listă.

Pentru a te asigura că Windows 10 folosește Mod de joc pentru jocul tău preferat, poți să urmezi pașii din cea de-a doua secțiune a acestui ghid: 2 metode de a activa Modul Joc în Windows 10. De asemenea, în anumite situații, Xbox Game Bar poate eșua să pornească deși apeși pe tastele corecte, care în mod implicit sunt Windows + G. Dacă te lovești de această problemă, încearcă să urmezi pașii descriși aici: Rezolvare problemă: Bara Jocuri din Windows 10 nu apare. Nu pot activa Modul de joc!

Apasă Windows + G pentru Xbox Game Bar

Când am testat Modul de joc folosind mai multe sisteme și în mai multe jocuri, am constatat că acest mod rareori a îmbunătățit experiența de joc pentru noi. Performanțele sale în lumea reală sunt inconstante și vei vedea îmbunătățiri reale pe un număr redus de sisteme și într-un număr mic de jocuri. Dacă vrei mai multe date, citește această analiză: Game Mode în Windows 10: Oferă performanțe reale, în jocurile de astăzi?

Îți place Modul Jocuri și ți-a îmbunătățit experiența de gaming?

Când au lansat Modul Jocuri, Microsoft ne-a promis că Windows 10 va fi cel mai bun sistem de operare pentru gaming. În teorie, Modul de joc este o facilitate utilă dar, în practică, este greu de spus dacă are un impact pozitiv semnificativ. Totuși, instrumentele adiționale care vin ca parte a Xbox Game Bar sunt utile. Ai încercat Modul de joc și celelalte facilități de gaming din Windows 10? Cât de bine merge Modul Jocuri pentru tine, în jocurile pe care le joci? Ne-ar plăcea să auzim care este experiența ta de gaming în Windows 10.

Descoperă: Divertisment Ghiduri Programe Recomandate Windows