Rezolvare problemă: Bara Jocuri din Windows 10 nu apare. Nu pot activa Modul de joc!

Bara jocuri

Bara Jocuri și Modul de joc din Windows 10 sunt caracteristici utile create de Microsoft pentru pasionații de jocuri pe calculator. Se poate întâmpla să ai probleme și, atunci când joci un joc care-ți place, să apeși tastele Windows + G pe tastatură și să nu se întâmple nimic. Nu se afișează Bara Jocuri și nici nu poți activa Modul de joc (Game Mode). Dacă te confrunți cu o astfel de problemă, citește acest ghid pentru a găsi o soluție:

Problema: Bara Jocuri (Game Bar) nu se deschide, sau nu poți porni Modul de Joc (Game Mode) în Windows 10

Poate că joci un joc pe un sistem cu Windows 10 și vrei să folosești Bara Jocuri. Pentru asta, apeși tastele Windows + G pe tastatură și te aștepți ca Bara Jocuri să apară pe ecran, dar nu se întâmplă nimic. Bara Jocuri nu se deschide și pare că nu poți să activezi Modul de joc.

Utilizarea barei Jocuri în League of Legends

Dacă Bara Jocuri nu se deschide, nu o poți folosi pentru a realiza capturi de ecran, a înregistra jocul ori ca să faci live streaming pe internet. Ce poți să faci ca să repari această problemă?

Soluția 1: Verifică dacă Bara Jocuri (Game Bar) și Modul de joc (Game Mode) sunt activate în Setările din Windows 10

Mai întâi, trebuie să te asiguri că Bara Jocuri este activată în Windows 10. Pentru asta, deschide aplicația Setări și mergi la "Jocuri -> Bara Jocuri". Apoi, vezi dacă este activat comutatorul pentru setarea care spune "Înregistrați clipuri din jocuri, capturi de ecran și difuzați-le cu ajutorul barei Jocuri".

Activarea barei Jocuri

Dacă vrei să înveți mai multe despre Bara Jocuri, ce poți face cu ea și cum să o activezi sau dezactivezi, citește acest ghid: 6 lucruri pe care le poți face cu Game Bar (Bara Jocuri) din Windows 10.

După ce te-ai asigurat că Bara Jocuri este activată, mergi la "Jocuri -> Mod de joc". Acolo, ar trebui să vezi un comutator numit "Modul Joc" (Game Mode). Activează-l.

Activarea Modului de joc în Windows 10

Pentru a afla mai multe despre cum funcționează Modul de joc (Game Mode), citește aceste articole:

Soluția 2: Creează și folosește combinații noi de taste pentru Bara Jocuri, care să nu includă tasta Windows

Unele jocuri și tastaturi de gaming pot bloca utilizarea tastei Windows. Drept urmare, atunci când o apeși, Windows 10 o ignoră. Deci, când apeși Windows + G pentru a afișa Bara Jocuri pe ecran, nu se întâmplă nimic. Totuși, Microsoft ne oferă posibilitatea de a ne crea propriile scurtături de la tastatură pentru Bara Jocuri, care să nu implice apăsarea tastei Windows. Pentru asta, citește și urmează pașii din acest ghid: 2 metode pentru a schimba combinațiile de taste folosite pentru Bara Jocuri. De exemplu, ai putea folosi ghidul pentru a seta pentru Bara Jocuri o combinație de taste precum ALT + G.

Alocarea unei combinații de taste diferite pentru deschiderea Barei Jocuri

Soluția 3: Configurează-ți jocul să ruleze într-o fereastră, în loc să ocupe tot ecranul

Majoritatea jocurilor pentru Windows care au fost create înainte de Windows 10 Creators Update, în 2017, rulează pe tot ecranul și nu oferă suport nativ pentru Bara Jocuri și Modul de joc. Dacă rulezi astfel de jocuri într-o fereastră, nu pe tot ecranul, ar trebui să poți să afișezi Bara Jocuri pe ecran și să o folosești pentru a realiza capturi de ecran, pentru a înregistra clipuri video și așa mai departe.

Pentru a îți veni în ajutor, hai să luăm două jocuri drept exemple. Să presupunem că te joci un joc de acțiune și aventură precum Rise of the Tomb Raider. Mergi la Setări (Settings), apoi la Display (Afișaj) și apoi setează modul Fullscreen (Ecran complet) pe Off (Oprit).

Configurarea Rise of Tomb Raider pentru a rula în modul fereastră

Pentru următorul exemplu, am ales să jucăm Dragon Age: Inquisition. În acest joc, trebuie să mergi la "Options -> Display" (Opțiuni -> Afișare) și să setezi Fullscreen Mode (Modul pe tot ecranul) drept Windowed (În fereastră) sau Windowed Fullscreen (În fereastră pe tot ecranul).

Configurarea Dragon Age: Inquisition pentru a rula în modul fereastră pe tot ecranul

Aplică schimbările și apoi jocul tău va rula într-o fereastră. Acum ar trebui să poți să activezi Bara Jocuri pe ecran atunci când apeși combinațiile de taste corecte și ar trebui să poți să folosești și opțiunile din Modul de joc (Game Mode) disponibile pentru jocul pe care îl rulezi.

Deschiderea Barei Jocuri în Rise of the Tomb Raider

De menționat este și faptul că, dacă jocul pe care îl joci nu are un mod de rulare în fereastră, tot ar trebui să poți să îl forțezi să meargă în modul fereastră apăsând pe tastele Alt + Enter.

Care soluție a mers pentru tine?

Acestea sunt soluțiile pe care le putem împărtăși cu tine. Le-am testat și au mers pe calculatoarele nostre cu Windows 10, în mai multe jocuri. Sperăm că te vor ajuta și pe tine. La final, nu ezita să ne spui ce soluție a funcționat pentru tine. Dacă știi și alte soluții, le poți împărtăși într-un comentariu. Mulțumim!

Descoperă: Divertisment Accesibilitate Ghiduri Programe Recomandate Windows