Nu mai încerca să activezi contul Guest în Windows 10. Nu merge!

Din motive cunoscute doar de Microsoft, compania a decis să elimine contul de utilizator Guest din Windows 10. Începând cu Iulie 2015 și build-ul 10159, această caracteristică nu mai există în Windows 10, fără să avem vreo explicație oficială pentru această decizie. Deși această caracteristică nu mai există în Windows 10, vei găsi saituri pe net care-ți promit că există soluții multiple pentru a activa acest tip de cont în Windows 10. Din păcate, niciuna nu funcționează și, dacă le urmezi, vei sfârși prin a-ți deteriora experiența de utilizare a Windows 10. Iată ce se întâmplă atunci când încerci să activezi contul Guest în Windows 10 și cum să-ți rezolvi problemele generate de această încercare:

Ce este contul Guest în Windows?

Contul Guest este un cont de utilizator local cu drepturi limitate. Acest tip de cont are următoarele restricții:

  • Nu are o parolă și nu se poate seta o parolă pentru acest cont.
  • Nu poate instala aplicații și dispozitive hardware.
  • Poate folosi doar aplicațiile care erau instalate pe calculator atunci când contul Guest a fost activat.
  • Nu-și poate schimba tipul contului de utilizator, numele și poza.
  • Nu poate schimba setările altor conturi de utilizator.
  • Nu poate accesa bibliotecile, folderele și fișierele altor conturi de utilizator.
  • Poate crea fișiere doar pe Desktop și în folderele sale de utilizator. Nu poate crea foldere și fișiere în alte locații de pe calculator.
  • Contul Guest poate fi activat și dezactivat doar de administratorul calculatorului.

Din păcate, această caracteristică este disponibilă în Windows 7, Windows 8.1 dar nu și în Windows 10.

Cum să “activezi” contul Guest în Windows 10?

Vei găsi pe internet mai multe metode prin care ți se promite că poți activa contul Guest în Windows 10. Una dintre ele implică utilizarea Panoului de Control. Aceasta a funcționat pâna la build-ul 10159, care a fost lansat în Iulie 2015. În toate build-urile de după el, această metodă nu mai funcționează.

Alte metode implică utilizarea uneltei Gestionare computer iar altele implică utilizarea Local Group Policy Editor. Poți folosi aceste unelte dacă ai Windows 10 Pro sau Enterprise și ele par să meargă deoarece nu returnează niciun mesaj de eroare. Din păcate, nici aceste unelte nu pot activa contul Guest.

O altă metodă despre care se spune că merge până și în Windows 10 Home, implică folosirea Liniei de Comandă , așa cum vedeți mai jos.

Toate aceste metode te păcălesc prin faptul că nu returnează erori și spun că totul s-a efectuat cu succes. Din păcate, adevărul a ceea ce se întâmplă de fapt este altul.

Ce se întâmplă dupa ce ai “activat” contul Guest în Windows 10?

Dacă ai folosit una dintre metodele găsite pe internet pentru a activa contul de utilizator Guest din Windows 10, nu vei primi nicio eroare și totul pare în regulă, cel puțin la prima vedere. Problema este că tocmai ți-ai deteriorat experiența de utilizare și contul Guest proaspăt activat nu funcționează deloc.

În primul rând, dacă te duci la ecranul pentru autentificare în Windows 10, nu vei vedea contul Guest în lista de conturi pe care le poți selecta pentru autentificare. Nu va apărea niciodată acolo.

Dacă te autentifici cu un alt cont, apasă pe butonul Start și apoi pe contul tău de utilizator. Vei vedea că acolo apare contul Guest ca un cont către care poți comuta.

Dacă apeși pe Guest, vei ajunge la ecranul de autentificare în Windows 10 și vei fi rugat să te autentifici din nou, cu contul de utilizator pe care ești deja. Nu te vei putea autentifica folosind contul Guest, indiferent de ce faci. Da, apare contul acesta ca un cont către care poți comuta, dar comutarea nu se va realiza niciodată.

De asemenea, nu vei vedea niciun fel de opțiuni pentru configurarea contului Guest în Panoul de Control și nici în aplicația Setări.

Cum rezolvi problema și cum dezactivezi contul Guest fals din Windows 10?

Acum că îți este clar că nu poți folosi contul Guest în Windows 10, este timpul să dezactivezi acest cont de utilizator fals și nefuncțional. Pentru a face asta, există mai multe moduri, dar cea care merge în toate versiunile de Windows 10, este următoarea:

Pornește Linia de Comandă ca administrator. Apoi, tastează următoarea comandă și apasă Enter pe tastatură: net user guest /active:no.

Dacă această comandă s-a executat cu succes, atunci contul fals Guest creat de tine este dezactivat imediat și problemele tale au luat sfârșit aici.

Celelalte metode pentru dezactivarea contului Guest implică folosirea Gestionare computer sau Local Group Policy Editor și nu merg în Windows 10 Home, doar în Windows 10 Pro sau Enterprise.

Concluzie

Din păcate, există multe saituri pe internet care sunt dispuse să mintă ori să ofere informații incomplete pentru a face un ban. După cum ai văzut, sunt dispuse să-ți ofere “soluții ” pentru probleme care sunt generate de faptul că o facilitate precum contul Guest a fost dezactivată complet de Microsoft și chiar nu o poți aduce înapoi, indiferent de ce faci. Sper că acest ghid ți-a fost util și că te-a scăpat de o durere de cap.