Să folosim un cont local sau un cont Microsoft în Windows 10?

Să folosim un cont local sau un cont Microsoft în Windows 10?

Windows 10 este unul dintre cele mai folosite sistem de operare din lume și ne-am gândit că ar fi util să aruncăm o privire mai atentă asupra modului în care utilizează conturile Microsoft. Atunci când adaugi un nou utilizator în Windows 10, poți să alegi, atunci între a folosi un cont local offline sau un cont Microsoft online. Dacă cineva vrea să profite de noile caracteristici ale Windows 10 și de aplicațiile sale moderne, atunci trebuie să folosească un cont Microsoft online. Asta duce la crearea unui rift între cele două tipuri de experiențe de utilizare, fiind frustrant pentru persoanele obișnuite cu conturi locale să trebuiască să își creeze și un cont online. Se pare că Microsoft ascultă și vrea să facă totuși ceva pentru a îndeplini dorințele și nevoile utilizatorilor. De aceea, în ultimele versiuni de Windows 10, inclusiv în Creators Update, compania a venit cu o politică mai relaxată la capitolul conturi de utilizatori. Hai să încercăm să înțelegem care sunt diferențele între aceste două tipuri de conturi:

Reclamă

Ce este un cont local offline în Windows 10?

Un cont local este o combinație de nume de cont de utilizator și o parolă care pot fi folosite pentru a te conecta la oricare dintre sistemele de operare Windows. El îți oferă acces la resursele de sistem și îți dă opțiunea de a îți personaliza setările și preferințele. Un cont local de utilizator din Windows 10 îți dă voie să instalezi aplicații clasice de tip desktop, să personalizezi setări și să folosești sistemul de operare în mod tradițional. Desigur, conturi locale offline pot fi create pe un singur sistem, așa că dacă ai mai multe dispozitive, va trebui să folosești câte un cont local pe fiecare dintre ele. Deși nu este recomandat, acest tip de cont offline îți dă și posibilitatea de a elimina protecția sa prin parolă.

cont, utilizator, Windows 10
cont, utilizator, Windows 10

Poți să accesezi Magazinul Windows dar, dacă folosești Windows 10 Home, nu poți să descarci și să instalezi aplicații fără a avea un cont Microsoft. Dacă, de exemplu, folosești Windows 10 Pro, Enterprise sau Education, poți să descarci și să instalezi aplicații din Magazinul Windows dar numai dacă ele sunt gratuite. Dacă sunt contra cost, trebuie să te conectezi folosind un cont Microsoft astfel încât licențele acelor aplicații să poată fi asociate cu tine. Nu în cele din urmă, dacă folosești un cont local offline în Windows 10, setările tale nu vor fi sincronizate între calculatoarele și dispozitivele pe care le folosești.

Ce este un cont Microsoft?

Un cont Microsoft este o reinterpretare a mai multor tipuri de conturi anterioare, pe care le foloseai pentru a accesa produsele și serviciile Microsoft. Ca atare, dacă ai utilizat vreodată servicii precum Hotmail, Outlook.com, Skype sau dispozitive cum ar fi o consolă de jocuri Xbox sau un smartphone cu Windows, atunci sigur ți-ai creat deja un cont Microsoft. Prin combinarea tuturor acestor conturi diferite, Microsoft îți permite integrarea completă a tuturor acestor servicii într-un singur cont. Astfel, poți folosi un cont Microsoft pentru a accesa toate serviciile legate de ecosistemul companiei. Pentru mai multe informații despre cum se poate crea un cont Microsoft și de ce ți-ar trebui unul, citește acest articol: Întrebări simple: Ce este un cont Microsoft (Outlook, Xbox, Skype)?.

Marea diferență față de un cont local este legată de faptul că trebuie să utilizezi o adresă de e-mail în locul numelui de utilizator pentru a te autentifica la sistemul de operare. Ceea ce înseamnă că poți utiliza o adresă de email legată de Microsoft (hotmail.com, live.com sau outlook.com) sau Gmail și chiar o adresă de email specifică ISP-ului tău pentru a crea contul Microsoft. Acest tip de autentificare nu permite eliminarea protecției cu parolă.

De asemenea, un cont Microsoft îți va permite, de fiecare dată când te conectezi, să ai un sistem de verificare a identității în două pași. Această opțiune îți va solicita să introduci un cod de securitate de fiecare dată când te conectezi la un dispozitiv care nu este pe lista ta cu dispozitive de încredere. Pentru detalii suplimentare privind autentificarea în doi pași, poți folosi următorul ghid: Întrebări simple: Ce este verificarea ori autentificarea în doi pași?

Ca să-ți configurezi autentificarea în doi pași pentru contul tău Microsoft, citește acest ghid: Aprobă sau blochează autentificări în contul tău Microsoft de pe Android.

De ce să folosim un cont Microsoft?

Atunci când utilizezi un cont Microsoft în Windows 10 poți sincroniza o mare parte a setărilor între dispozitivele tale. Ideea este că, atunci când configurezi pentru prima dată calculatorul, trebuie să optimizezi cu atenție setările sistemului, astfel încât acesta să fie personalizat conform nevoilor tale. Situație care necesită alegerea unui fundal de destkop, modificarea setărilor pentru actualizări și a opțiunilor de rețea, înființarea unui Grup de domiciliu, configurarea dispozitivelor și chiar selectarea opțiunilor regionale și lingvistice. Configurarea tuturor acestor trăsături după dorințele tale proprii necesită mult timp și nu poate fi ocolită. În plus, este o mare bătaie de cap să fii nevoit să faci acest lucru de fiecare dată când fie îți cumperi un calculator sau dispozitiv nou, fie atunci când trebuie să reinstalezi sistemul de operare.

cont, utilizator, Windows 10
cont, utilizator, Windows 10

Cu un cont Microsoft nu vei fi nevoit să treci prin acest proces elaborat decât o singură dată. După ce ai configurat un calculator sau dispozitiv cu Windows 10 care este conectat la contul tău Microsoft, te poți conecta la orice calculator sau dispozitiv cu Windows 10 care este legat la internet și setările vor fi sincronizate automat între ele. Poți sincroniza chiar parole pentru saituri web, aplicații și rețele între multiple dispozitive, atât timp cât acestea se află pe lista ta cu dispozitive de încredere. Cel mai evident dintre beneficiile utilizării unui cont Microsoft este abilitatea de a descărca și instala aplicații UWP din Magazinul Windows.

cont, utilizator, Windows 10
cont, utilizator, Windows 10

Dacă ai și alte dispozitive Microsoft, cum ar fi un smartphone cu Windows sau o consolă Xbox, atunci un cont Microsoft te-ar ajuta să accesezi aplicații și jocuri unificate. Asta înseamnă că dacă achiziționezi o aplicație, de pe orice dispozitiv Microsoft, aceasta va fi disponibilă cu aceeași licență pe toate dispozitivele tale. Evident, setările și datele tale personale vor fi sincronizate pe toate dispozitivele. În acest fel poți economisi destul de mulți bani atunci când cumperi aplicații, pentru că nu va trebui să cumperi aceeași aplicație pentru fiecare dintre calculatoarele sau dispozitivele tale.

Un cont Microsoft te va ajuta să folosești, de exemplu, OneDrive, cu care poți accesa, salva, partaja și sincroniza toate fișierele audio sau video, documentele și fotografiile de pe toate dispozitivele tale. Însă, aceasta este doar una dintre modalitățile în care vei fi capabil să profiți de serviciile cloud de la Microsoft.

Cortana este o altă caracteristică specifică Windows 10, pe care o poți accesa doar cu un cont Microsoft. Este un foarte bun program dezvoltat de Microsoft, care va funcționa ca asistentul tău digital personal. De asemenea, este profund integrat cu contul Microsoft, deoarece are nevoie de acces la calendar, mail, contacte și chiar istoricul de navigare pentru a răspunde tuturor nevoilor tale. Deci, dacă vrei, te poate ajuta să programezi întâlniri, să fixezi un memento sau chiar să îți găsești un loc bun pentru a mânca. Dar, trebuie să te conectezi la contul tău Microsoft. Altfel, Cortana nu va putea să facă decât niște căutări simple pe internet pentru tine.

cont, utilizator, Windows 10
cont, utilizator, Windows 10

Pentru mai multe informații despre cum se folosește Cortana, citește aceste articole:

În Windows 10 poți permite membrilor familiei tale să se autentifice la calculator cu ajutorul unui cont de copil sau de adult care este legat de Microsoft Family (familia Microsoft). Aceasta este o parte a contului Microsoft și conține, într-un singur loc, toate opțiunile care te pot ajuta să gestionezi tot ce este legat de viața online a familiei și copiilor tăi. Vei fi capabil să gestionezi separat setările pentru fiecare dintre dispozitivele lor și să le monitorizezi activitatea, timpul petrecut online și chiar aplicațiile sau jocurile pe care le folosesc. Dacă vrei să vezi cum se configurează un nou cont de utilizator pentur un copil, citește acest ghid: Cum adaugi un cont de copil pe un PC cu Windows 10, în 3 pași.

De asemenea, dacă vrei să vezi cum se creează un cont Microsoft nou, pe calculatorul tău cu Windows 10, citește acest ghid: Cum adaugi un cont Microsoft la PC-ul tău cu Windows 10.

Reclamă

De ce să folosim un cont local?

În Windows 10, aplicațiile care vin la pachet cu sistemul de operare, precum aplicația Mail și Calendar, pot funcționa fără un cont Microsoft. Dacă ai o ediție de Windows 10 Pro, Enterprise sau Education, poți chiar și să descarci și să instalezi aplicații gratuite din Magazinul Windows fără a avea nevoie de un cont Microsoft. Un cont local offline va fi destul. Dacă vrei să descarci aplicații plătite, trebuie să folosești un cont Microsoft, deoarece licențele acestor aplicații sunt asociate cu contul tău online.

cont, utilizator, Windows 10
cont, utilizator, Windows 10

Politica Microsoft privind conturile locale din Windows 10 s-a schimbat într-un mod pozitiv în ultimul timp, în special în Creators Update. Windows 10 încearcă să găsească un echilibru între conturile Microsoft și așteptările utilizatorilor obișnuiți. Această schimbare de politică este orientată către utilizatorii care, de exemplu, au un singur calculator și serviciile de sincronizare sunt inutile pentru ei. Conturile locale sunt o opțiune bună și pentru cei cărora le place ideea de a avea conturi separate pe calculatoare diferite.

Incapacitatea de a instala aplicații din Magazinul Windows, atunci când este folosit un cont local, nu pare a fi o problemă serioasă, în special pentru utilizatorii care nu sunt interesați de acestea. În plus, există o cale de mijloc: te poți conecta cu un cont local și apoi poți să utilizezi un cont Microsoft pentru a te autentifica în Magazinul Windows și separat în orice aplicație modernă pe care vrei să o folosești. În cele din urmă, conturile offline locale sunt alegerea cea mai atrăgătoare pentru majoritatea utilizatorilor care sunt mai "tradiționali".

Concluzie

Conturile Microsoft nu sunt dorite de toți utilizatorii. În Windows 10, un cont Microsoft este însoțit de capacitatea de a sincroniza lucruri precum opțiunile de personalizare, parolele sau setările. Însă, Windows 10 îți dă oricând opțiunea de a alege între un cont Microsoft și un cont local offline, așa că rămâne la latitudinea ta să decizi care ți se potrivește mai bine. Dacă ai întrebări sau opinii pe care ai vrea să ni le împărtășești pe marginea acestui subiect, nu ezita să ne lași un comentariu mai jos.

Descoperă: Securitate Conturi utilizator și siguranța familiei Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows