Cont local vs. cont Microsoft: Ce fel de cont să folosesc?

Cont local vs. cont Microsoft: Ce fel de cont să folosesc?

Atât Windows 10, cât și Windows 11 promovează puternic folosirea unui cont Microsoft, care are asociate o adresă de e-mail și o parolă. Dacă vrei să profiți de ceea ce oferă aceste noi sisteme de operare, conturile Microsoft îți fac viața mai ușoară. Însă mulți utilizatori sunt îngrijorați de faptul că-și împărtășesc informațiile personale cu Microsoft și doresc să folosească conturi locale offline. Să-ți explicăm diferențele dintre aceste două conturi pentru a te ajuta să-l alegi pe cel care funcționează cel mai bine pentru tine:

Reclamă

Ce este un cont local?

Un cont local este combinația de nume de utilizator și parolă pe care ai folosit-o pentru a te conecta la Windows încă de la primele sale versiuni, cu multe decenii în urmă. Nu ai nevoie de o adresă de e-mail, ci doar de un nume de cont cu o lungime maximă de douăzeci de caractere. Poți folosi orice: litere mici, majuscule, numere sau caractere speciale (!, $, # etc.). Însă nu poți folosi simbolul @ pentru un cont local, deoarece acesta este asociat cu adresele de e-mail, care sunt obligatorii pentru conturile Microsoft. Un cont local poate avea o parolă, care este stocată alături de numele de utilizator numai pe PC-ul unde le creezi. Conturile locale pot fi însă și fără parolă, dacă vrei să te conectezi cât mai repede și nu ești îngrijorat că altcineva îți poate accesa calculatorul și datele stocate pe el.

Un cont local există doar pe PC-ul tău

Un cont local există doar pe PC-ul tău

Conturile locale sunt conturi offline, deoarece nu ai nevoie de o conexiune la internet pentru a le configura sau folosi. Acestea pot fi create pentru un singur PC sau dispozitiv cu Windows, așa că, dacă ai mai multe dispozitive, trebuie să creezi un cont local pentru fiecare dintre ele. Un cont local poate fi un Administrator cu permisiuni de a modifica toate setările din Windows sau un utilizator Standard cu permisiuni limitate. Pentru mai multe informații despre acest subiect, citește:

Ce este un cont Microsoft?

Un cont Microsoft este cel pe care-l folosești pentru a accesa dispozitivele, site-urile și serviciile Microsoft. Este un ID format dintr-o adresă de e-mail și o parolă, pe care le folosești pentru a te conecta la calculatorul tău cu Windows 10 sau Windows 11, la consola ta Xbox, la abonamentul Microsoft 365 (fostul Office 365), la OneDrive, la Microsoft Edge, la Bing și așa mai departe.

Poți folosi un cont Microsoft pentru toate serviciile Microsoft

Poți folosi un cont Microsoft pentru toate serviciile Microsoft

Contul Microsoft este gratuit și îl poți crea de aproape oriunde: Windows 10 sau Windows 11, o consolă Xbox, Skype, un browser web, Microsoft Store etc. Pentru a te ajuta cu acest proces, iată câteva modalități de a crea un cont Microsoft din browserul tău.

Conturile Microsoft sunt gratuite pentru uz personal și pot fi folosite și pentru a cumpăra produse și servicii Microsoft.

Reclamă

SUGESTIE: Dacă nu știi ce tip de cont folosești pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows, iată cum afli dacă folosești un cont Microsoft sau un cont local.

Avantajele și dezavantajele unui cont local

Principalul avantaj al folosirii unui cont local este că nu trimiți date personale la Microsoft atunci când creezi unul. Contul există doar pe calculatorul tău cu Windows 10 sau Windows 11, iar parola acestuia este stocată local. Un beneficiu secundar este că pot exista conturi locale fără parolă, în timp ce conturile Microsoft nu pot fi fără parolă, din motive evidente de securitate.

Cu toate acestea, există multe dezavantaje în utilizarea unui cont local:

 • În primul rând, Microsoft te va bate la cap frecvent cu privire la trecerea la un cont Microsoft, începând cu procesul de instalare a Windows.
 • Nu vei putea folosi serviciile Microsoft, precum OneDrive sau abonamente Microsoft 365.
 • Nu beneficiezi de criptarea dispozitivelor cu Bitlocker atunci când folosești un cont local.
 • Nu vei putea folosi pe deplin Microsoft Store pentru a cumpăra aplicații și a le instala.
 • Dacă pierzi cheia de produs pentru Windows 10 sau Windows 11, nu o poți recupera cu ușurință, deoarece nu este asociată contului tău local, cum se întâmplă în cazul conturilor Microsoft.

Instalarea lui Windows 11 cu un cont local este dificilă

Instalarea lui Windows 11 cu un cont local este dificilă

SUGESTIE: Dacă vrei să instalezi Windows 11 fără un cont Microsoft, iată cum poți face asta: Cum instalezi și folosești Windows 11 cu un cont de utilizator local.

Avantajele și dezavantajele unui cont Microsoft

Există multe beneficii legate de utilizarea unui cont Microsoft, iar numărul acestora crește proporțional cu numărul de produse și servicii Microsoft pe care le folosești:

Reclamă
 • Te poți conecta la mai multe laptopuri, tablete și calculatoare cu Windows 10 și Windows 11 folosind același cont Microsoft. Apoi, setările și fișierele tale (dacă folosești OneDrive) sunt sincronizate automat pe toate dispozitivele tale prin intermediul contului tău.
 • Dacă folosești Windows 10 și Windows 11 cu un cont Microsoft, sistemul de operare te conectează automat atunci când accesezi alte produse și servicii Microsoft, precum Microsoft Edge, Mail, Calendar, Office, Microsoft Store sau Skype. Datele tale din aceste servicii sunt apoi sincronizate automat între calculatoare și dispozitive.
 • Beneficiezi de criptarea dispozitivului cu Bitlocker pentru unitatea de sistem, chiar și în edițiile Home de Windows 10 și Windows 11.
 • Poți folosi un cont Microsoft ca să te conectezi la consola ta Xbox, să cumperi jocuri și alt conținut digital, un abonament Xbox Live Gold sau un Xbox Game Pass. În plus, îți poți sincroniza consola Xbox cu PC-ul tău cu Windows.
 • Poți cumpăra și folosi un abonament Microsoft 365 (fostul Office 365).
 • Poți achiziționa, descărca și instala orice aplicații, jocuri și alte tipuri de conținut de pe Microsoft Store.
 • Te poți conecta și folosi gratuit Skype.
 • Beneficiezi de stocare online gratuită cu OneDrive. Poți, de asemenea, să cumperi un abonament de stocare OneDrive (dacă vrei) și să-ți sincronizezi fișierele pe toate dispozitivele tale, inclusiv smartphone-uri și tablete cu Android sau iPhone-uri și iPaduri.
 • Te poți conecta la Bing, Bing Maps și alte servicii online pentru a accesa date personalizate.
 • Poți folosi Cortana în Windows 10 și Windows 11.
 • Ai la dispoziție o consolă ușor de folosit, de unde-ți poți administra toate dispozitivele, serviciile, abonamentele etc. oferite de Microsoft.

Când instalezi Windows 10, ți se cere un cont Microsoft

Când instalezi Windows 10, ți se cere un cont Microsoft

Utilizarea unui cont Microsoft nu prezintă prea multe dezavantaje. Însă o parte din ele sunt importante pentru unii utilizatori:

 • Le dai informații personale celor de la Microsoft. Compania îți știe adresa de e-mail (și este posibil să aibă acces la contul tău de e-mail dacă folosești o adresă de e-mail Microsoft), istoricul achizițiilor tale de servicii Microsoft, setările contului tău și așa mai departe. Dacă folosești Bing sau Cortana, Microsoft va afla, de asemenea, destul de multe despre istoricul tău de navigare și despre activitățile și căutările tale vocale. Dacă utilizezi OneDrive, fișierele tale sunt păstrate pe serverele Microsoft.
 • Contul tău Microsoft poate fi spart, mai ales dacă nu setezi o parolă puternică și unică pentru acesta și nu activezi verificarea în doi pași.
 • Dacă-ți uiți parola sau contul tău este spart, ești blocat de pe toate dispozitivele, serviciile și site-urile Microsoft.
 • Ai nevoie de o conexiune la internet pentru a te conecta pentru prima dată cu un cont Microsoft la Windows 10 sau Windows 11. Totuși, după prima conectare, poți folosi un cont Microsoft chiar și atunci când ești offline.

Cred că este o idee bună să începi mai întâi să folosești Windows 10 și Windows 11 cu un cont Microsoft. Dacă nu ești mulțumit, poți înlocui un cont Microsoft cu un cont local folosind instrucțiunile din aceste articole:

Cont local vs. cont Microsoft: Tu ce folosești?

Dezbaterea despre tipul de cont care trebuie folosit poate deveni destul de aprinsă. Dacă ești încă nehotărât, poți amesteca și combina tipurile de conturi pe același calculator sau dispozitiv, de dragul flexibilității. Te încurajez să experimentezi cu ambele tipuri de conturi, să analizezi cu atenție toate avantajele și dezavantajele acestora, iar apoi să decizi ce tip de cont vrei să folosești. Și odată luată această decizie, nu ezita să lași un comentariu și să ne spui punctul tău de vedere: Ai ales un cont local sau un cont Microsoft? Care sunt motivele din spatele acestei decizii?

Descoperă: Securitate Blog Conturi utilizator și siguranța familiei Recomandate Sistem și Securitate Windows