Recenzie tastatură mecanică de gaming HyperX Alloy FPS: minimalismul învinge întotdeauna!

Recenzie tastatură mecanică de gaming HyperX Alloy FPS: minimalismul învinge întotdeauna!
Rating

Atunci când auzim despre HyperX, ne gândim la module de memorie RAM, unități de stocare SSD sau memorii flash USB. Dar, în ultimii câțiva ani, Kingston - compania mamă - a decis că a venit timpul ca HyperX să devină un brand recunoscut internațional și pentru accesorii de gaming. Recent, le-am testat căștile de gaming Cloud Stinger și am fost mulțumiți de ce au de oferit. De aceea, eram foarte curioși să vedem și cât de bună este prima lor tastatură de gaming. De curând, am avut plăcerea să testăm tastatura mecanică HyperX Alloy FPS, o tastatură minimalistă creată pentru gamerii care iubesc jocurile FPS (first person shooters). Ne-am jucat cu ea, inclusiv shootere și am folosit-o și pentru a scrie tutoriale, recenzii și alte documente. Iată ce părere avem despre tastatura mecanică de gaming HyperX Alloy FPS, în acest review:

Reclamă

Despachetarea tastaturii mecanice de gaming HyperX Alloy FPS

Tastatura mecanică de gaming HyperX Alloy FPS vine într-un pachet premium: o cutie realizată din carton de calitate, lucioasă, vopsită în negru și cu accente roșii. Pe partea din față a cutiei vei vedea o fotografie mare cu tastatura, înconjurată de câteva detalii despre ea, cum ar fi numele său și brand-ul pe care îl reprezintă, dar și faptul că folosește switch-uri Cherry MX.

HyperX Alloy FPS
HyperX Alloy FPS

Spatele și lateralele cutiei includ o mulțime de detalii despre tastatura HyperX Alloy FPS. De exemplu, poți să citești despre faptul că are un design minimalist, un cadru metalic care îi va asigura durabilitatea și stabilitatea, un cablu USB detașabil, sau că vine și cu opt taste suplimentare, dedicate jocurilor de tip FPS.

HyperX Alloy FPS
HyperX Alloy FPS

Trage suportul din interiorul cutiei și vei putea să vezi noua ta tastatură mecanică de gaming HyperX Alloy FPS în toată splendoarea ei:

HyperX Alloy FPS
HyperX Alloy FPS

În cutie, imediat sub tastatură, vei găsi o husă de transport care îți va fi utilă mai ales dacă participi la LAN party-uri și vrei să îți iei tastatura cu tine. Vei găsi și un cablu USB învelit într-o împletitură textilă și opt taste metalice suplimentare, de culoare roșie, pentru WASD și 1234, plus un instrument pentru scoaterea tastelor. Desigur, vei găsi și câteva documente în cutie: un ghid de pornire rapidă, garanția și o notă de bun venit de la Kingston.

HyperX Alloy FPS
HyperX Alloy FPS

Despachetarea tastaturii mecanice de gaming HyperX Alloy FPS a fost o experiență foarte plăcută. Găsești o mulțime de accesorii incluse și totul este așezat cu grijă în cutie, acest lucru arătându-ți că detaliile sunt importante pentru această companie, la fel ca și pentru gameri. 🙂

Caracteristici hardware

Tastatura mecanică de gaming HyperX Alloy FPS este o tastatură zgomotoasă, nu există dubiu. Modelul pe care l-am testat noi folosește switch-uri Cherry MX albastre, aceste switch-uri fiind foarte zgomotoase, mai mult decât alte tipuri de switch-uri mecanice. Switch-urile Cherry MX albastre au o distanță de mișcare de 4 milimetri, punctul lor de acționare este la 2 milimetri și forța de apăsare necesară pentru a atinge acest punct este de 50 de centinewtoni. Conform spuselor Kingston, switch-urile Cherry MX albastre folosite de către tastatura mecanică de gaming HyperX Alloy FPS sunt garantate la 50 de milioane de apăsări fiecare. Compania ne mai spune și că ele au contacte aurite în interiorul comutatoarelor, lucru ce va preveni depunerile de praf și murdărie.

HyperX Alloy FPS
HyperX Alloy FPS

Absolut toate tastele de pe tastatura HyperX Ally FPS sunt luminate de leduri de culoare roșie. Ele pot fi personalizate: poți alege unul dintre cele trei modele de iluminare a ledurilor, sau poți să îți creezi propriul model și să luminezi doar tastele pe care le vrei tu. Nivelul de luminare al tastelor poate fi ajustat din punct de vedere al intensității și ai la dispoziție cinci niveluri de luminozitate.

HyperX Alloy FPS
HyperX Alloy FPS

Switch-urile sunt așezate pe un cadru din aliaj metalic solid, lucru care se traduce prin stabilitate și durabilitate. De asemenea, probabil acesta este motivul pentru partea Alloy (Aliaj) din numele tastaturii.

Pentru a o conecta la calculator, această tastatură folosește un cablu USB învelit într-o împletitură textilă, cu un conector Mini USB la capătul cu tastatura și doi conectori USB 2.0 la capătul cu calculatorul.

De asemenea, Kingston a echipat tastatura mecanică de gaming HyperX Alloy FPS cu un port de încărcare USB, în partea din dreapta sus. Este un port care are ca scop să îți încarce smartphone-ul sau alte dispozitive similare. Fii atent să conectezi ambii conectori USB 2.0 ai cablului tastaturii în calculator, pentru că altfel portul USB de încărcare de pe tastatură nu va avea destulă putere pentru încărcarea bateriei smartphone-ului tău.

HyperX Alloy FPS
HyperX Alloy FPS

Tastatura mecanică de gaming HyperX Alloy FPS are și o serie de taste media, un mod de joc special, o rată de transmisie a datelor de 1000Hz, suport 100% pentru anti-ghosting și suport pentru 6KRO și NKRO. Dacă vrei o traducere rapidă, 6KRO înseamnă "6-key rollover" și înseamnă că tastatura poate să înregistreze până la 6 taste diferite apăsate simultan, fără a o "uita" pe niciuna. NKRO vine de la "N-key rollover" și înseamnă că tastatura poate să înregistreze oricâte taste apeși în același timp și nu va "uita" niciuna. Adică exact ceea ce vrea orice gamer.

Din punct de vedere al dimensiunii sale, tastatura mecanică de gaming HyperX Alloy FPS are 441,65 mm în lățime, 129,38 mm în adâncime și 35,59 mm în înălțime. Este și relativ grea, cântărind 1049 de grame.

Tastatura va funcționa cu orice tip de sistem de operare modern, inclusiv cu Windows 10, Windows 8.1, Windows 7 și Mac OS X. Dacă vrei să știi de ce, răspunsul este că tastatura este un dispozitiv de tip "plug-and-play" și nu are nevoie de niciun fel de software special pentru a funcționa, acesta fiind un detaliu excelent din punct de vedere al compatibilității.

Dacă vrei să afli mai multe despre celelalte specificații oficiale ale sale, le vei găsi pe toate pe saitul HyperX, aici: tastatura mecanică de gaming HyperX Alloy FPS.

Reclamă

Experiența de utilizare a tastaturii mecanice de gaming HyperX Alloy FPS

Tastatura mecanică de gaming HyperX Alloy FPS este una minimalistă. Primul lucru care îți atrage atenția este cadrul său metalic foarte subțire. Kingston crede că gamerii care se joacă în special FPS-uri (first person shooters) preferă tastaturile cu cadru subțire și margini foarte mici în jurul tastelor. Ce pot să îți spun personal este că nu trebuie neapărat să fii un gamer ca să apreciezi spațiul mic pe care îl ocupă această tastatură pe biroul tău. Mai ales dacă ai un birou cu o suprafață mică, cum am eu. 🙂

HyperX Alloy FPS
HyperX Alloy FPS

Deși tastatura poartă numele de Alloy, adevărul este că o parte a cadrului ei nu este metalică. Partea superioară a cadrului este metalică, dar partea inferioară a tastaturii este din plastic. Chiar și așa, partea metalică pare să fie foarte solidă, fiind foarte greu să reușești să îndoi această tastatură.

HyperX Alloy FPS
HyperX Alloy FPS

Tastele sunt realizate din plastic de calitate, iar caracterele, simbolurile și cuvintele scrise pe ele folosesc un font simplu, cu litere mari, ușor de citit. Un alt lucru bun la taste este faptul că ele au o formă concavă, detaliu ce le face ideale și pentru scris, nu numai pentru jocuri.

HyperX Alloy FPS
HyperX Alloy FPS

Modelul pe care l-am testat noi folosește switch-uri Cherry MX albastre, cunoscute ca fiind foarte zgomotoase. Dacă intenționezi să folosești această tastatură pentru a te juca sau pentru a lucra cu alte persoane în apropiere, trebui să fii pregătit să ți se spună că zgomotul este enervant. Din alt punct de vedere însă, switch-urile Cherry MX Blue sunt o alegere foarte bună pentru jocuri, mai ales pentru că feedback-ul lor tactil și auditiv este foarte plăcut. Probabil că din același motiv, ele sunt și cele mai bune tipuri de switch-uri mecanice pentru tastat.

Am menționat puțin mai devreme că tastatura mecanică de gaming HyperX Alloy FPS are un as în mânecă, adresat gamerilor care iubesc jocurile FPS (first person shooters). În pachetul în care vine, găsești și opt taste suplimentare: 4 taste pentru WASD și 4 taste pentru 1234. Dacă te întrebi de ce, în jocurile FPS, tastele WASD sunt folosite de obicei pentru a te mișca, iar tastele 1234 sunt de obicei asociate cu armele pe care le ai la dispoziție. Aceste 8 taste sunt toate vopsite în roșu - contrastând cu toate celelalte taste de pe tastatură, care sunt vopsite negru - iar tastele WASD au și o textură diferită pentru a le face mai ușor de identificat cu vârful degetelor și pentru a oferi o aderență mai bună. Cu siguranță le vei simți mai bine în jocuri.

HyperX Alloy FPS
HyperX Alloy FPS

Așa cum este cazul cu majoritatea tastaturilor de gaming din zilele noastre, tastatura mecanică de gaming HyperX Alloy FPS are și leduri pentru fiecare tastă. Ele se aprind într-o singură culoare, roșu, dar le poți controla luminozitatea (ai la dispoziție 5 nivele) și poți să alegi să folosești și unul dintre cele 6 moduri diferite de iluminare: static, efect de respirație, efect de ondulație, efect de reacție, efect de val și mod de iluminare personalizat. Modificarea nivelului de luminozitate și trecerea de la un mod de iluminare la un altul se face prin apăsarea tastei FN și a tastelor direcționale (săgeți) de pe tastatură. Poți să vezi o demonstrație a tuturor acestor moduri de iluminare în clipul video de mai jos.

Personal, modurile de iluminare static și personalizat mi s-au părut cele mai utile. În activitățile de zi cu zi precum scrisul sau navigarea pe internet, efectul static este cel mai potrivit, deoarece te lasă să vezi toate tastele ușor, indiferent de condițiile de iluminare de pe biroul tău. Pe de altă parte, modul de iluminare personalizată este cel pe care îl vreau atunci când mă joc. Modul personalizat îți dă opțiunea de a alege ce taste vrei să fie iluminate. De exemplu, dacă de obicei te joci shootere, s-ar putea să vrei să luminezi doar tastele WASD, 1234, Tab, Shift, Ctrl și Space. Aceste sunt cele mai utile taste în astfel de jocuri. Faptul că le oprești lumina celorlalte taste, le face să dispară din imagine și să nu te mai încurce. Dacă ești curios cum se fac aceste setări, trebuie să știi că mai întâi trebuie să intri în modul de iluminare personalizată, apăsând pe tastele Fn + Dreapta până ajungi la el. Apoi trebuie să apeși tasta Fn + Ctrl dreapta, lucru care va pune tastatura în modul de personalizare. Acum apasă pe fiecare tastă care vrei să fie luminată. Când ai terminat, apasă din nou pe tastele Fn + Ctrl dreapta și setările pe care le-ai făcut vor fi memorate automat în memoria flash a tastaturii.

HyperX Alloy FPS
HyperX Alloy FPS

Tastatura mecanică de gaming HyperX Alloy FPS are și un mod de jocuri dedicat, ce poate fi activat dacă apeși simultan pe tastele Fn + F12. Acest mod va dezactiva tasta Windows, pentru a preveni ieșirea ta accidentală din luptă, atunci când te aștepți mai puțin. Tastele F6 - F11, împreună cu atotputernica tastă Fn, sunt folosite pentru acțiuni obișnuite precum controlul media sau controlul volumului de pe calculator, lucru util.

HyperX Alloy FPS
HyperX Alloy FPS

Cât timp am avut-o în teste, am folosit tastatura HyperX Alloy FPS pentru a mă juca câteva dintre jocurile mele preferate FPS. Am folosit-o în Metro 2033, în BioShoch Infinite și în Wolfenstein: New Order. Tastatura a funcționat excelent în fiecare dintre ele - switch-urile Cherry MX albastre, tehnologia anti-ghosting și NKRO au însemnat kill-uri rapide și fără greșeli. Ce poți să vrei mai mult?

Îmi place foarte mult design-ul minimalist și simplitatea acestei tastaturi. Tastatura mecanică de gaming HyperX Alloy FPS îți oferă toate lucrurile esențiale de care ai nevoie, fie că ești gamer sau doar scrii mult la calculator. Nu se laudă cu caracteristici sau idei complicate. Este o tastatură care își face treaba la fel de riguros ca un soldat din vechea Sparta.

Software: nu există!

Am avut ceva dubii dacă ar trebui să includem această secțiune în acest review, deoarece tastatura mecanică de gaming HyperX Alloy FPS nu are niciun fel de software. Este o tastatură pe care o conectezi și o folosești fără a face nimic altceva. Nu sunt necesare drivere speciale pentru ca ea să funcționeze și Kingston nu oferă niciun fel de software de personalizare. Deși această abordare minimalistă păstrează lucrurile simple, ea înseamnă și că nu poți să creezi acțiuni macro ori să creezi și să salvezi profiluri de personalizare multiple pentru diferitele jocuri pe care le joci. De asemenea, nu vei primi niciun fel de statistici sau rapoarte de utilizare, așa cum primești de la alte tastaturi produse de alte companii. Absența oricărui fel de software poate fi o barieră pentru unii utilizatori.

Aspecte pro și contra

Avem destul de multe lucruri bune de spus despre tastatura mecanică de gaming HyperX Alloy FPS:

  • Switch-urile Cherry MX albastre au un feedback tactil și auditiv foarte plăcut, ceea ce înseamnă că această tastatură va fi plăcută și de către gameri și de către cei care scriu mult la calculator
  • Toate tastele sunt iluminate și poți să personalizezi atât nivelul de luminozitate cât și modurile de iluminare
  • Primești opt taste suplimentare pentru cele mai folosite taste din jocurile FPS (first person shooters): WASD și 1234. Acestea au o textură distinctă și sunt vopsite în culoarea roșie
  • Tastatura are un design simplu și minimalist
  • Cadrul tastaturii are un profil foarte mic și este construit din metal, ceea ce înseamnă că va fi durabil
  • Nu trebuie să instalezi niciun fel de drivere sau software pentru ca tastatura să funcționeze
  • Este foarte ușor de transportat. Dacă mergi la party-uri LAN, vei aprecia husa de transport și cablul USB detașabil

Din punct de vedere negativ, tastatura mecanică de gaming HyperX Alloy FPS:

  • Nu are niciun fel de software și acest lucru poate fi important pentru unii utilizatori. Din această cauză, nu poți să creezi acțiuni macro, profiluri de personalizare multiple, setări avansate și nu ai acces la rapoarte de utilizare
  • Nu este iluminată RGB și tastele se aprind doar în culoarea roșie. Acest lucru s-ar putea să nu fie pe placul gamerilor foarte pretențioși
Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

Tastatura mecanică de gaming HyperX Alloy FPS este o tastatură excelentă și o alegere foarte bună pentru pasionații de jocuri. Are un design simplu și minimalist, iar profilul său mic și marginile foarte înguste o fac ideală pentru cei care apreciază spațiul liber pe birou și vor cât mai mult din el pentru a putea mișca mouse-ul, dar și pentru utilizatorii care au un birou îngust. Switch-urile Cherry MX albastre, deși sunt zgomotoase, sunt o alegere ideală pentru cei care se joacă mult pe calculator, dar și pentru cei care scriu mult. Prețul tastaturii este rezonabil pentru ceea ce îți oferă și credem că dacă o vei cumpăra vei fi foarte mulțumit de achiziția ta.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii