Review ASUS ROG Claymore - Una dintre cele mai bune tasturi pe care le poți cumpăra!

Review ASUS ROG Claymore - Una dintre cele mai bune tasturi pe care le poți cumpăra!
Rating

Prima dată când am auzit despre tastatura mecanică cu iluminare RGB de la ASUS Republic of Gamers a fost în 2015. Un an mai târziu, la finalul lui 2016, în sfârșit s-a lansat noua ASUS ROG Claymore. Este o tastatură de gaming care uimește pe oricine se uită la ea, cu iluminare RGB în spectru complet pentru fiecare tastă, cu taste complet programabile și suport pentru Aura Sync (o tehnologie care-ți sincronizează efectele de culori). În plus, este și o tastatură modulară: poți să îi atașezi sau să îi scoți partea numerică. Am avut această tastatură în teste și ne-am jucat cu ea pe parcursul sărbătorilor. Acum, vrem să împărtășim părerea noastră despre ea, în acest review:

Reclamă

Despachetarea tastaturii ASUS ROG Claymore

Tastatura de gaming ASUS ROG Claymore vine într-o cutie demnă de un dispozitiv premium, realizată dintr-un carton negru lucios. Partea sa frontală este locul unde vei vedea o imagine a tastaturii din cutie, alături de logo-ul Republic of Gamers.

ASUS ROG Claymore, tastatura
ASUS ROG Claymore, tastatura

Dacă întorci cutia invers, vei vedea toate caracteristicile hardware care fac din această tastatură un dispozitiv cu adevărat special: lucruri precum switch-urile Cherry MX pe care le folosește, iluminarea RGB cu spectru complet pe care o are fiecare switch și modulul numeric detașabil.

ASUS ROG Claymore, tastatura
ASUS ROG Claymore, tastatura

Deschide cutia și vei găsi tastatura de gaming ASUS ROG Claymore alături de modulul numeric, ambele învelite în săculețele din catifea neagră.

ASUS ROG Claymore, tastatura
ASUS ROG Claymore, tastatura

Sub tastatură, vei găsi și un cablu țesut USB la microUSB, două abțibilduri Republic of Gamers, un ghid de pornire rapidă, cardul de garanție și un mesaj de bun venit în familia ROG.

ASUS ROG Claymore, tastatura
ASUS ROG Claymore, tastatura

Experiența de despachetare pe care ți-o oferă tastatura de gaming ASUS ROG Claymore este foarte plăcută și servește foarte bine rolului său de a te face și mai curios despre cum va fi tastatura în realitate. Cu siguranță vorbim despre un dispozitiv premium.

Caracteristici hardware

ASUS ROG Claymore este o tastatură de gaming care folosește switch-uri mecanice. Este vorba despre switch-uri Cherry MX RGB și poți alege între varianta roșie, neagră, albastră sau maro, în funcție de preferințele tale pentru distanța și forța lor de acționare, sau pentru zgomotul pe care îl vor face. Partea RGB a switch-urilor se referă la faptul că se pot aprinde în orice culoare vrei tu, fiecare independent. Mulțumită tehnologiei numită Aura, ASUS ROG Claymore își poate și sincroniza efectele de lumină cu cele pe care le setezi pe celelalte dispozitive iluminate ASUS pe care le deții.

ASUS ROG Claymore, tastatura
ASUS ROG Claymore, tastatura

Indiferent de tipurile de switch-uri pe care le preferi, ASUS promite că fiecare dintre ele va rezista la 50 de milioane de apăsări. Este foarte mult și dacă vei citi acest articol, vei vedea că switch-urile de pe ASUS ROG Claymore ar trebui să reziste foarte mulți ani.

ASUS ROG Claymore, tastatura
ASUS ROG Claymore, tastatura

Tastatura de gaming ASUS ROG Claymore folosește și o tehnologie anti-ghosting astfel că fiecare apăsare de tastă pe care o vei face este detectată și înregistrată de tastatură, indiferent de câte alte taste mai sunt apăsate în același timp.

Fiind un dispozitiv dedicat gamerilor, tastatura ASUS ROG Claymore oferă și o mulțime de controale și opțiuni de personalizare pentru modul în care îi funcționează tastele, pentru iluminarea lor și pentru setările macro. Un lucru pe care noi l-am apreciat a fost faptul că include un modul de memorie flash intern, ceea ce înseamnă că poți să îți personalizezi tastatura și fără a apela la software-ul oferit de ASUS. Poți să folosești combinații de taste pentru a modifica tipul de iluminare, pentru a înregistra și utiliza macro-uri sau chiar și pentru a îți supratacta procesorul sau memoria RAM, ori pentru a controla viteza ventilatoarelor, în cazul în care placa ta de bază este produsă tot de ASUS.

ASUS ROG Claymore, tastatura
ASUS ROG Claymore, tastatura

Tastatura se conectează la PC-ul tău prin intermediul unui cablu microUSB la USB detașabil, învelit în țesătură, lung de 1,8 metri și pe care îl poți aranja pe spatele tastaturii astfel încât să iasă pe partea sa dreaptă ori pe cea stângă.

Deoarece ASUS ROG Claymore este o tastatură mecanică și pentru că are un cadru construit din metal, nu este un dispozitiv ușor. Cântărește 770 de grame și are 360 x 145 x 45 mm în lungime, lățime și grosime. Toate acestea fără a lua în considerare și modulul numeric. Cu el montat, tastatura cântărește 888 de grame și are 450 x 145 x 45 mm în lungime, lățime și grosime.

Din punct de vedere al sistemelor de operare pentru care avem suport, tastatura de gaming ASUS ROG Claymore funcționează cu Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7.

Poți să găsești toate specificațiile acestei tastaturi aici: ASUS ROG Claymore.

Reclamă

Experiența de utilizare a tastaturii ASUS ROG Claymore

Hai să începem cu lucrurile esențiale: tastatura ASUS ROG Claymore folosește switch-uri mecanice lipite pe un cadru metalic din aliaj de aluminiu. Acest cadru este greu dacă ești obișnuit cu tastaturi din plastic, dar ușor dacă îl compari cu alte tastaturi mecanice pentru jocuri, precum Razer BlackWidow. Sigur, culorile RGB vor primi toate aplauzele, dar pentru a o face chiar și mai frumoasă și mai atractivă pentru gameri, ASUS a avut grijă și de modul în care arată cadrul tastaturii, așa că a imprimat un design inspirat din cultura maiașă pe suprafața sa.

Am menționat că poți să cumperi ASUS ROG Claymore cu switch-uri Cherry MX roșii, negre, albastre sau maro. Este o paletă largă de opțiuni, având un răspuns pentru dorințele și preferințele oricărui gamer. Spunem acest lucru deoarece alegerea switch-urilor potrivite pentru tine este un lucru foarte important. Fiecare dintre noi avem stilul nostru diferit de tastare și unii oameni sunt mai dispuși decât alții să accepte un zgomot la tastare mai mare în schimbul unei performanțe mai ridicate, în timp ce alții preferă un zgomot mai mic.

ASUS ROG Claymore, tastatura
ASUS ROG Claymore, tastatura

Tastatura ASUS ROG Claymore pe care am testat-o a avut switch-uri Cherry MX RGB maro. Switch-urile maro au un feedback tactil mai pronunțat față de switch-urile negre sau roșii și sunt și mai puțin zgomotoase decât cele albastre sau verzi, de exemplu. Rezultatul acestor caracteristici este că switch-urile maro Cherry MX sunt foarte populare în lumea jocurilor și sunt o alegere foarte bună și pentru cei care scriu mult pe tastatură.

Tastele de pe ASUS ROG Claymore sunt ușor de găsit și feedback-ul pe care îl primești când le apeși este exact așa cum trebuie. Nu îți trebuie prea multă forță, dar nu sunt nici greu de apăsat. Switch-urile maro sunt exemplul aproape perfect de moderație, acesta fiind un lucru foarte bun. Sincer, scrisul pe această tastatură este o plăcere!

Acomodarea la ASUS ROG Claymore este foarte ușoară, deoarece așezarea tastelor pe cadru urmează modelul standard ANSI. Acest lucru înseamnă că are o tastă Shift stânga lungă, iar tasta Enter este dreptunghiulară. Acest model este cel mai comun folosit pe tastaturile din Europa așa că probabil va arăta la fel ca tastatura ta anterioară.

ASUS ROG Claymore, tastatura
ASUS ROG Claymore, tastatura

Toate tastele de pe ASUS ROG Claymore sunt luminate individual cu leduri RGB. Acest lucru înseamnă că poți să personalizezi culoarea fiecărei taste într-o infinitate de culori. Este evident visul oricărui modder. 🙂 Există câteva efecte predefinite pe care le poți aplica pentru iluminarea tastaturii, precum Breathing (Respirație), Color Cycle (Ciclu culori), Wave (Val), Ripple (Undă), Reactive (Reactiv) , Starry Night (Noapte înstelată)și Quicksand (Nisipuri mișcătoare), însă poți și să îți creezi propriile efecte de iluminare astfel încât ele să se potrivească cu jocurile pe care le joci sau pur și simplu cu stilul vizual care îți place. Poți să vezi un demo al acestor moduri în clipul video de mai jos.

Majoritatea efectelor sunt configurate și controlate din software-ul ROG Armoury oferit de ASUS. Însă, tastatura Claymore poate fi configurată direct prin apăsarea anumitor taste. Deși controalele la care ai acces sunt mai simple în acest mod, ele cu siguranță vor fi suficiente pentru a îți putea personaliza tastatura așa cum vrei, fără a mai instala și software-ul ASUS pe PC-ul tău. De exemplu, poți să apeși pe Fnși pe Del, End sau Page Down pentru a trece prin 10 niveluri diferite de intensitate pentru culorile de iluminare roșu, verde sau albastru.

ASUS ROG Claymore, tastatura
ASUS ROG Claymore, tastatura

Deși toate tastele de pe ASUS ROG Claymore pot fi folosite pentru macro-uri, nu vei găsi taste macro dedicate pe ea. Poate că unora nu le va plăcea acest lucru, dar nouă ne place mult. Până la urmă, poți să îți înregistrezi macro-uri și să le asociezi tastelor de funcții, de exemplu. Sau, dacă ești un gamer cu adevărat, poți să iei modulul numeric și să pui macro-uri pe toate tastele lui. Tastatura de gaming Claymore este modulară, adică partea numerică poate fi dată jos și reatașată în partea stângă a tastaturii. Poziționarea ei în acest mod înseamnă că vei avea acces cu mâna stângă la toate tastele macro pe care le-ai configurat pe modulul numeric și nu va fi nevoie să îți ridici mâna dreaptă de pe mouse exact când acțiunea din jocul tău preferat este mai intensă.

În timpul cât am avut tastatura de gaming ASUS ROG Claymore, am folosit-o pentru a mă juca destul de multe jocuri. A fost în perioada sărbătorilor de iarnă. 🙂 Trebuie să spun că această tastatură este extraordinară și funcționează excelent în orice joc. Mi-a plăcut în Skyrim, mi-a plăcut în Mad Max și m-am îndrăgostit de ea în League of Legends.

ASUS ROG Claymore este o tastatură mecanică extraordinară, care te va face să te îndrăgostești indiferent că ești un gamer sau nu.

Software-ul ASUS ROG Armoury

ASUS le oferă utilizatorilor tastaturii Claymore un software numit ROG Armoury, creat pentru a îți oferi acces facil la toate controalele de personalizare ale tastaturii. Din acest software, poți crea și salva până la cinci profiluri diferite de setări pentru tastatură, poți personaliza efectele de iluminare, poți să înregistrezi macro-uri și poți și să verifici câteva statistici.

ASUS ROG Claymore, tastatura
ASUS ROG Claymore, tastatura

Deși îți oferă toate lucrurile esențiale și este singurul mod de a controla efectele de iluminare în detaliu, trebuie să spunem că nu suntem chiar încântați de software-ul ROG Armoury. Compania ASUS ar trebui să investească mai mult efort în îmbunătățirea acestuia.

Pentru început, faptul că poți să creezi doar cinci profiluri pare să fie cam puțin pentru un gamer adevărat. Poți să spui că ai opțiunea de a crea un profil de tastatură pentru MMO-uri (jocurile multiplayer online), unul pentru RTS-uri (strategii în timp real), unul pentru jocurile de acțiune sau de luptă și așa mai departe. Însă un gamer pretențios va dori să creeze un profil doar pentru League of Legends, un al doilea profil pentru Skyrim, un al treilea pentru StarCraft și tot așa. Cea mai bună opțiune ar fi fost să poți să creezi un număr nelimitat de profiluri în software, chiar dacă tastatura poate stoca doar cinci în memoria sa flash hardware.

ASUS ROG Claymore, tastatura
ASUS ROG Claymore, tastatura

Mai sunt și statisticile și pe care le primești de la ROG Armoury: dacă vei arunca o privire la captura de ecran de mai jos, vei vedea că primești doar niște numere pentru cât de mult ai apăsat câteva taste, alături de media tastelor pe care le-ai apăsat pe minut. Nu primești detalii despre toate tastele de pe tastatură. Ce este și mai rău este că va trebui să deschizi ROG Armoury și să apeși pe butonul Record (Înregistrare) pentru ca software-ul să înceapă să înregistreze statisticile. Din punctul nostru de vedere, aceasta nu este o abordare prietenoasă.

ASUS ROG Claymore, tastatura
ASUS ROG Claymore, tastatura

Un alt aspect pe care l-am observat este felul în care arată această aplicație: software-ul ROG Armoury arată depășit și nefinisat. Dacă te vei uita la cum arată alte aplicații software de la competiție, vei înțelege de ce spunem acest lucru.

Software-ul ASUS ROG Armoury face ceea ce ar trebui să facă, dar ar putea fi mai bine construit și mai finisat.

Aspecte pro și contra

Avem multe lucruri bune de spus despre tastatura ASUS ROG Claymore:

  • Este o tastatură extraordinară care va fi îndeplini toate nevoile și dorințele utilizatorilor săi, fie că sunt gameri ori persoane care scriu mult la calculator;
  • Poți să o cumperi cu patru tipuri diferite de switch-uri mecanice Cherry MX: roșii, negre, albastre și maro;
  • Iluminarea este excelentă și poți să personalizezi fiecare tastă individual. De asemenea, poți să le setezi pe fiecare în orice culoare vrei și ai la dispoziție multe efecte cu care să te joci;
  • Este o tastatură modulară, ceea ce înseamnă că poți să detașezi ori să atașezi modulul numeric la tastatura principală. De asemenea, poți să atașezi acest modul și în partea stângă a tastaturii, nu doar în dreapta ei;
  • Este foarte ușor să te acomodezi cu tastatura, deoarece nu include taste macro suplimentare și folosește modelul de așezare standard ANSI al tastelor, acesta fiind cel mai comun folosit pe tastaturile europene;
  • Are un modul de memorie flash intern, care poate înregistra și stoca setările și personalizările pe care le faci, independent de software-ul de pe calculatorul tău;
  • Cadrul din aliaj de aluminiu este foarte robust și design-ul inspirat din cultura maiașă arată foarte bine.

Ca aspect negativ, există unul singur: ne-am dori ca ASUS să îmbunătățească aplicația ROG Armoury. Îi lipsește nivelul de calitate și numărul de opțiuni de personalizare oferite de competiție, neridicându-se la același standard ca și tastatura ASUS ROG Claymore. Dar chiar și așa, își face treaba bine și nevoile tale de personalizare vor primi opțiunile de bază de care ai nevoie.

Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

ASUS ROG Claymore este o tastatură excepțională, care funcționează perfect și arată foarte bine. Da, este doar o tastatură, dar îți va plăcea foarte mult să o folosești. Switch-urile mecanice, cadrul din aluminiu, design-ul inspirat din cultura maiașă, controlul complet pe care îl ai asupra efectelor de lumină și al culorilor, toate acestea împreună îți vor oferi o experiență de utilizare deosebită. Această tastatură este o alegere foarte bună pentru oricine. Nu contează pentru ce ți-o dorești: jocuri, scris, muncă de birou de orice fel, ș.a.m.d. ASUS ROG Claymore va satisface nevoile și dorințele oricărui utilizator!

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii Windows