Recenzie TP-Link Deco M4: Accesibil și cu un potențial excelent!

Recenzie TP-Link Deco M4: Accesibil și cu un potențial excelent!
Rating

TP-Link tocmai a lansat în România un nou sistem mesh WiFi, numit Deco M4 sau Deco M4R. Este cel mai ieftin sistem de acest gen al companiei și intră în competiție directă cu alte branduri cu prețuri foarte agresive, precum Tenda. Noul sistem mesh WiFi include hardware de calitate dar și mai puține facilități decât modele precedente. Dacă vrei să afli tot ce este de știut despre cel mai accesibil sistem mesh WiFi de la TP-Link, citește recenzia noastră în premieră națională despre Deco M4:

Reclamă

Acest sistem mesh WiFi pentru întreaga casă este o alegere potrivită pentru:

 • Casele și apartamentele care au nevoie de o acoperire WiFi pe o suprafață mare
 • Părinții care-și doresc control parental de calitate, pentru a-și proteja copii atunci când aceștia navighează pe internet
 • Persoanele care vor un sistem mesh WiFi ce poate fi controlat de la distanță, dintr-o aplicație mobilă
 • Utilizatorii care vor să-și extindă un sistem Deco mesh WiFi existent cu încă o unitate Deco, la un preț redus față de modelele precedente
 • Utilizatorii de Amazon Alexa, care doresc să-și controleze rețeaua prin comenzi vocale

Pro și contra

TP-Link Deco M4 are următoarele aspecte pozitive:

 • Viteza maximă ridicată
 • Este ușor de configurat prin aplicația mobilă TP-Link Deco
 • Prețul redus pentru un sistem mesh WiFi
 • Design plăcut
 • Controale parentale utile și eficiente
 • Poate fi folosit în tandem cu alte dispozitive din familia Deco, care sunt modele diferite
 • Este integrat cu Amazon Alexa și IFTTT (If This Then That)

Există și puncte slabe de luat în considerare:

 • Nu oferă o interfață web pentru administrare
 • Variabilitatea transferurilor wireless merită o ușoară îmbunătățire
 • Are mai puține facilități decât alte sisteme Deco mai scumpe
 • Nu poate utiliza conexiuni la internet de 1 Gbps, deși stă mai bine decât Deco M5 la acest aspect
Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

Deco M4 sau M4R este sistemul mesh WiFi de la TP-Link cu cel mai bun preț. Acest model este creat pentru a concura direct cu sisteme de la branduri care au prețuri foarte agresive. Pentru banii pe care-i dai, primești hardware de calitate, viteze foarte bune pentru rețeaua WiFi dar și ceva mai puține facilități decât oferă sistemele Deco mai scumpe. Un atu important este faptul că poți mixa Deco M4 cu alte modele Deco, folosindu-l astfel pentru a extinde un sistem mesh WiFi Deco existent, la un cost redus. Deco M4 reprezintă o alegere bună și, cu câteva actualizări de firmware viitoare, are potențialul de a fi cel mai performant sistem mesh WiFi, la un preț foarte accesibil.

La data lansării, TP-Link Deco M4 (M4R) este vândut într-un pachet de două stații. Compania va lansa și pachete cu trei stații sau o stație Deco M4. Pachetul în care vine este unul reușit, foarte asemănător cu alte sisteme Deco. Experiența de despachetare este rapidă și plăcută.

Pachetul în care vine TP-Link Deco M4
Pachetul în care vine TP-Link Deco M4

Atunci când deschizi cutia, găsești înăuntru o alta. În ea sunt dispozitivele care compun sistemul TP-Link Deco M4. Lângă ele se găsesc câteva cutii cu accesorii.

Despachetarea TP-Link Deco M4
Despachetarea TP-Link Deco M4

După ce despachetezi totul, găsești următoarele elemente: stațiile Deco M4 care compun sistemul, alimentatoarele, un cablu Ethernet, garanția și licența pentru firmware, precum și ghidul pentru configurarea rapidă.

Ce găsești în pachetul TP-Link Deco M4
Ce găsești în pachetul TP-Link Deco M4

Experiența de despachetare oferită de TP-Link Deco M4 este una plăcută. Totul arată foarte bine și este plăcut împachetat. De asemenea, primești toate accesoriile de care ai nevoie pentru a configura totul.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

Design-ul stațiilor Deco M4 este diferit de modelele precedente marca Deco. Sunt înalte și subțiri, semănând cu boxele de PC tradiționale. Acestea au o înălțime de 190 mm și o lățime de 97 mm. De asemenea, cântăresc aproximativ 800 de grame. Pe partea de sus, se află logoul TP-Link și grilele de ventilație. Logoul se aprinde în diverse culori și semnalează starea de funcționare a stației respective. De exemplu, dacă este roșu, înseamnă că Deco M4 nu este conectat la internet.

Grilele de ventilație de pe TP-Link Deco M4
Grilele de ventilație de pe TP-Link Deco M4

Pe partea din spate a fiecărui Deco M4 sunt două porturi Ethernet la 1 Gbps, iar pe fund, mufa de alimentare și butonul Reset. De asemenea, sunt și patru piciorușe din cauciuc, pentru un plus de stabilitate, atunci când amplasezi stațiile pe diverse suprafețe. Din păcate, stațiile Deco M4 nu pot fi montate pe pereți.

Porturile Ethernet de pe spatele TP-Link Deco M4
Porturile Ethernet de pe spatele TP-Link Deco M4

Fiecare Deco M4 are un procesor cu patru nuclee Qualcomm Atheros QCA9563 la frecvența de 750 MHz, 128 MO de RAM și 16 MO spațiu de stocare pentru firmware. Există două antene interne în fiecare Deco M4, care oferă transferuri wireless 2x2 MU-MIMO, folosind standardul de rețele 802.11ac Wave 2. Sistemul este unul dual-band, cu o lățime de bandă maximă teoretică de 300 Mbps pentru frecvența de 2.4 GHz și de 867 Mbps pentru cea de 5 GHz. Pentru a se conecta la smartphone-ul tău sau alte dispozitive, TP-Link Deco M4 folosește un cip Bluetooth 4.2.

Dacă vrei să afli mai multe despre caracteristicile oficiale ale acestui produs, mergi la această pagină: TP-Link Deco M4 - Specificații Tehnice.

Reclamă

Instalarea și administrarea sistemului mesh TP-Link Deco M4 este realizată doar folosind aplicația mobilă TP-Link Deco pentru Android și iOS. De asemenea, îți poți crea un cont TP-Link Cloud din aplicație ori aici. Un aspect mai puțin grozav este lipsa autentificării în doi pași, care ar crește nivelul de securitate al contului creat. Sperăm că TP-Link va adăuga această opțiune în viitor. După ce-ți creezi ori te autentifici cu un cont TP-Link Cloud, poți să începi procesul de configurare. Acesta este ușor de parcurs și începe prin a alege modelul Deco pe care-l ai. După aceea sunt afișate instrucțiunile pentru configurare și ți se cer următoarele: locația stației Deco M4 pe care o configurezi, detaliile conexiunii la internet, numele și parola rețelei wireless care urmează a fi emise de sistem. Deco M4 funcționează cu următoarele tipuri de conexiuni la internet: IP dinamic, IP static și PPPoE (folosit de Digi).

Configurarea TP-Link Deco M4
Configurarea TP-Link Deco M4

După ce prima stație Deco M4 este configurată, le poți adăuga pe celelalte. Tot ce trebuie să faci este să alegi locația acestora. Aplicația te ajută prin copierea automată a setărilor, de la primul dispozitiv configurat. Un aspect important este faptul că descoperirea stațiilor Deco M4 se face prin Bluetooth. Trebuie să ții cipul Bluetooth pornit pe smartphone-ul ori tableta ta. Altfel, procesul de instalare nu va funcționa.

Atunci când ai terminat de setat sistemul Deco M4, aplicația mobilă verifică dacă există actualizări de firmware disponibile. Dacă este găsită o versiune nouă, îți cere să o descarci și să o instalezi. Este o idee bună să faci actualizarea, deoarece firmware-ul nou tinde să rezolve probleme de stabilitate și de securitate. Actualizarea de firmware durează câteva minute și implică o repornire a tuturor stațiilor din sistem.

Pe ecranul principal al aplicației TP-Link Deco, vezi o listă cu dispozitivele conectate la rețea. De asemenea ai la dispoziție și câteva scurtături și meniuri. În colțul dreapta jos este un buton galben cu patru pătrate albe în mijloc.

Aplicația mobilă TP-Link Deco
Aplicația mobilă TP-Link Deco

Atunci când apeși pe el, primești acces la secțiunile cu setări și facilitățile principale. Nu sunt disponibile multe setări avansate și totul poate fi configurat repede. Ai acces la caracteristici și unelte cum ar fi port forwarding, DDNS, controlul ledurilor, notificări, Control Parental, managerii sistemului și modul de operare. Lista de facilități oferite de TP-Link Deco M4 este mai scurtă decât cea a altor sisteme Deco și utilizatorii mai avansați vor duce dorul protecției antivirus oferită de Deco M5, de exemplu.

Setările avansate ale TP-Link Deco M4
Setările avansate ale TP-Link Deco M4

Toate setările din aplicație sunt explicate bine și nu ar trebui să ai probleme în a seta sistemul. Deși aplicația mobilă este disponibilă în mai multe limbi, din păcate încă nu este disponibilă și în limba română. Dar, o poți folosi în engleză, spaniolă, germană, italiană sau franceză, în funcție de ceea ce preferi.

Noi am conectat la rețea aproximativ douăzeci de dispozitive și ne-am bucurat de un semnal stabil și viteze bune în toate camerele. Am conectat la rețea calculatoare desktop, laptopuri, tablete, smartphone-uri, prize inteligente, becuri inteligente, o consolă Xbox One și o imprimantă wireless. Toate s-au conectat la WiFi fără probleme. De asemenea, am partajat conținut în rețea cu ușurință.

Un neajuns care nu va fi apreciat de utilizatorii avansați este că TP-Link nu oferă acces la o interfață de administrare web, așa cum fac alte sisteme mesh. Asta înseamnă că primești acces doar la opțiunile de bază din aplicația mobilă.

O noutate importantă este faptul că Deco M4 este compatibil cu alte sistem Deco mesh WiFi. Îl poți folosi pentru a extinde sisteme mesh existente, precum Deco M9 Plus, Deco P7 sau Deco M5. Se pare că TP-Link vine cu o nouă strategie care, prin actualizări de firmware pentru toate sistemele lor mesh WiFi, face ca toate sistemele marca Deco să fie compatibile între ele, astfel încât clienții lor să poată să folosească stații din diverse modele. Ne place această abordare și așeptăm cu nerăbdare să o vedem realitate pentru toată familia Deco.

Atunci când am transferat date prin rețea, ne-am uitat și la variabilitatea transferurilor wireless, atât pe banda de 2.4 GHz cât și pe cea de 5 GHz. Am observat o variabilitate destul de ridicată a TP-Link Deco M4 atunci când am transferat date pe banda wireless de 2.4 GHz. Iată un transfer făcut pe un laptop aflat într-o cameră separată de un perete de stația principală Deco M4. Alte sisteme mesh WiFi mai scumpe tind să ofere o variabilitate mai scăzută pentru transferurile wireless.

Un transfer wireless realizat folosind TP-Link Deco M4
Un transfer wireless realizat folosind TP-Link Deco M4

Am trecut apoi într-o cameră separată prin doi pereți de stația principală. Viteza medie a scăzut iar variabilitatea a crescut.

Un transfer wireless realizat folosind TP-Link Deco M4
Un transfer wireless realizat folosind TP-Link Deco M4

Variații similare au fost observate și pe banda wireless de 5 GHz și credem că TP-Link merită să îmbunătățească acest aspect în viitoare actualizări de firmware, astfel încât sistemul Deco M4 să ofere o experiență de excepție utilizatorilor săi.

Ne-a plăcut experiența de utilizare oferită de TP-Link Deco M4. Este ușor de configurat, arată bine și oferă unelte utile în aplicația sa mobilă. Singurul punct slab este variabilitatea ușor crescută a transferurilor wireless, ce poate fi rezolvată printr-o actualizare viitoare de firmware. De asemenea, lista de unelte inclusă este mai mică în comparație cu sistemele Deco mai scumpe, pentru a compensa diferența de preț.

Dacă vrei să afli mai multe despre TP-Link Deco M4 și ce viteze oferă, ce caracteristici suplimentare include, mergi la următoarea pagină a acestui review.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless