Recenzie ASUS Lyra Trio: Un sistem mesh WiFi frumos și ușor de utilizat

Recenzie ASUS Lyra Trio: Un sistem mesh WiFi frumos și ușor de utilizat
Rating

Performanța wireless

Mai întâi hai să ne uităm la apartamentul în care am realizat testele și cum este aranjat. Poți vedea că stația principală ASUS Lyra Trio a fost amplasată în sufragerie. Când folosim un router wireless, puterea semnalului este mai slabă în bucătărie și în balconul mediu. Pentru a îmbunătăți acoperirea rețelei, am pus a doua stație Lyra Trio în dormitorul mare și a treia la intrarea în bucătărie, pentru a îmbunătăți acoperirea și în acea cameră.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Testele noastre au fost realizate pe o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps. Am folosit un laptop HP Spectre 13 pentru măsurătorile noastre. Am decis să comparăm ASUS Lyra Trio cu TP-Link Deco M5 (un sistem competitor, de tip mesh WiFi) și Bitdefender Box 2 (un router wireless AC1900 cu securitate avansată).

Reclamă

Am început prin a evalua rețeaua wireless la 2,4 GHz și am măsurat puterea semnalului în fiecare cameră, folosind inSSIDer. Se poate vedea că puterea semnalului oferit de ASUS Lyra Trio este constantă în toate camerele, cu variații minore. Asta este ceea ce trebuie să ofere un sistem de tip mesh WiFi.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Apoi, am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet atunci când folosim frecvența wireless de 2,4 GHz. ASUS Lyra Trio a fost mai rapid decât TP-Link Deco M5 în toate camerele.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Același lucru este valabil atunci când măsurăm viteza de încărcare a datelor cu SpeedTest.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

După aceea, am trecut la PassMark Performance test și l-am folosit pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea, prin frecvența wireless de 2,4 GHz. De data asta, diferențele între ASUS Lyra Trio și TP-Link Deco M5 sunt mult mai mici și nu a fost un câștigător clar între cele două sisteme.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Aceeași poveste am observat-o atunci când am evaluat viteza de încărcare a datelor prin rețea, folosind frecvența wireless de 2,4 GHz.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Atunci când folosești frecvența wireless de 2,4 GHz, ASUS Lyra Trio oferă un semnal wireless constant în zona sa de acoperire. Viteza pe care o oferă este bună, apropiată de ceea ce primești și de la alte sisteme de tip mesh WiFi.

Am trecut la analiza performanțelor wireless atunci când folosim frecvența de 5 GHz. Mai întâi, ne-am uitat la evoluția semnalului wireless, în fiecare cameră. Din nou, ASUS Lyra Trio ne-a oferit un semnal stabil, care nu s-a deteriorat la fel de mult ca atunci când folosești un router wireless.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Am folosit apoi SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet pe banda de 5 GHz. Pentru a vedea potențialul maxim la ASUS Lyra Trio, am folosit singura placă de rețea din lume PCI-E cu suport pentru transferuri 4x4 MU-MIMO. Atunci când am folosit această placă de rețea, am obținut o viteză maximă de 585,50 Mbps pentru descărcarea datelor și 436,25 Mbps pentru încărcarea lor.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Am măsurat și viteza de descărcare, folosind SpeedTest, în fiecare cameră din apartament, pe laptopul nostru de testare. Atunci când am măsurat viteza de descărcare, ASUS Lyra Trio a fost foarte rapid în camera unde stația principală era amplasată și mediu ca viteză, în toate celelalte camere. Dar, așa cum ne-am așteptat, a oferit performanțe mai bune decât un router wireless standard.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Atunci când am evaluat viteza de încărcare a datelor, ASUS Lyra Trio a fost mai rapid în unele camere din apartamentul nostru de testare.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Pentru ultimele măsurători pe frecvența de 5 GHz, am folosit PassMark Performance pentru a transfera date între două calculatoare din rețea. Viteza de descărcare oferită de ASUS Lyra Trio a fost una medie, deși mai constantă decât cea oferită de un router wireless.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Viteza de încărcare a datelor a fost surprinzător mai rapidă decât cea de încărcare a lor.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Atunci când folosești frecvența wireless de 5 GHz, ASUS Lyra Trio oferă acoperire WiFi constantă. Însă, tinde să fie mai rapid la încărcarea datelor decât la descărcarea lor.

Performanța pentru rețelele cu fir

Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu, am folosit un PC echipat cu un procesor AMD Ryzen 5 1600 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Lenovo Ideacentre 610s mini PC.

Reclamă

Am măsurat mai întâi viteza conexiunii la internet printr-un cablu Ethernet de 1 Gbps, folosind SpeedTest. ASUS Lyra Trio a avut viteză bună și a fost mai rapid decât TP-Link Deco M5. Măsurătorile au fost realizate pe PC-ul menționat mai devreme, conectat la stația principală ASUS Lyra Trio.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

După aceea, am realizat un transfer prin rețea, între cele două calculatoare, fiecare conectate printr-un cablu Ethernet, la o stație ASUS Lyra Trio diferită. Din moment ce stațiile ASUS Lyra Trio erau conectate între ele fără cabluri, transferul a fost mediat printr-o conexiune WiFi. Am folosit PassMark Performance test pentru a măsurat viteza obținută. Așa cum se vede mai jos, acesta nu a fost tocmai impresionantă.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Te poți bucura de conexiuni Ethernet de 1 Gbps, prin stația centrală ASUS Lyra Trio. Pe celelalte vei obține conexiuni mai lente, exceptând situația în care le conectezi pe toate cu cabluri Ethernet.

Caracteristici suplimentare

ASUS Lyra Trio oferă câteva caracteristici suplimentare foarte interesante:

  • AiProtection - cu ajutorul său, ASUS Lyra Trio blochează în mod automat saiturile malițioase. De asemenea, primești și un sistem de prevenire a intruziunilor de pe internet. Din păcate, nu există evaluarea vulnerabilităților din rețea și protecția împotriva lor, așa cum există pe routerele wireless ASUS.
  • Family Members - îți permite să creezi un program pentru accesul la internet precum și filtre pentru conținutul nepotrivit copiilor, pe toate dispozitivele pe care aceștia le folosesc. Părinții vor aprecia foarte mult acest modul. Din păcate, această caracteristică este disponibilă doar în aplicația mobilă, nu și în interfața web de administrare.
  • Guest network - poți activa o rețea wireless pentru oaspeții care vin în vizită. Din aplicația mobilă poți configura doar limite de timp pentru oaspeți.
  • Traffic Manager (Adapting QoS) - un serviciu prietenos pentru regulile pe care vrei să le aplici pentru prioritizarea unui anumit tip de trafic, în rețea. De exemplu, dacă ești pasionat de jocuri online, poți da prioritate maximă pentru traficul realizat de jocuri.
  • VPN Server - facilitatea aceasta poate fi pornită doar din interfața web de administrare. ASUS Lyra Trio poate folosi protocoalele PPTP și OpenVPN.
  • Network Tools - unelte de depanare care te ajută să-ți rezolvi problemele pe care le poți întâmpina cu rețeaua. Pot fi accesate doar din interfața web de administrare.
  • Amazon Alexa - dacă folosești Alexa, îi poți vorbi pentru a controla ASUS Lyra Trio, folosind comenzi vocale.
ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

ASUS Lyra Trio oferă ce ai nevoie pentru o rețea sigură în casa ta. De asemenea, este un sistem integrat cu Amazon Alexa, pentru control prin comenzi vocale.

Care este părerea ta despre ASUS Lyra Trio?

Acum știi părerea noastră despre sistemul ASUS Lyra Trio de tip mesh WiFi pentru întreaga casă. De asemenea, știi și ce performanțe a oferit în testele noastre. Înainte de a închide această recenzie, spune-ne ce părere ai, într-un comentariu. Dacă ai deja acest sistem, tu ce experiență de utilizare ai avut până acum?

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless