Review ASUS RT-AC67U: Cel mai accesibil sistem AiMesh WiFi!

Review ASUS RT-AC67U: Cel mai accesibil sistem AiMesh WiFi!
Rating

ASUS RT-AC67U este un sistem de tip mesh WiFi compus din două routere wireless. Firmware-ul a fost optimizat astfel încât să funcționeze ca un sistem mesh WiFi și, în același timp, să ofere uneltele și opțiunile de configurare tipice unui router. Totul la un preț mai competitiv decât seria ASUS Lyra, a aceleiași companii. Dacă ți-am stârnit curiozitatea și vrei să vezi ce are de oferit acest kit, citește review-ul nostru și comparațiile de performanță:

Reclamă

ASUS RT-AC67U: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest sistem wireless pentru întreaga casă este o alegere bună pentru:

 • Persoanele care vor o casă inteligentă și cea mai bună securitate pentru rețeaua lor
 • Apartamentele mari, cu o suprafață peste medie
 • Utilizatorii care vor un sistem mesh WiFi dar nu vor să piardă facilități precum porturi USB, porturi Ethernet ori firmware avansat

Pro și contra

ASUS RT-AC67U are următoarele aspecte pozitive:

 • Firmware avansat cu multe opțiuni de personalizare
 • Aplicație mobilă ușor de folosit, pentru managementul de la distanță
 • Conexiuni Ethernet mai rapide decât cele disponibile pe alte sisteme mesh WiFi
 • Protecție antivirus excelentă și controale parentale de calitate
 • Include o licență pentru 1 an de Trend Micro antivirus, pentru până la patru dispozitive
 • Kit-ul cu două routere include patru porturi USB
 • Sunt câte patru porturi Ethernet pe fiecare nod din acest sistem
 • Suport lingvistic foarte bun, inclusiv în limba română

Există și neajunsuri de luat în considerare:

 • Există momente când unii clienți sunt deconectați aleator de la WiFi, timp de câteva secunde
 • Procesul pentru actualizarea firmware-ului merită îmbunătățit, astfel încât actualizările să fie făcute global, pentru tot sistemul, nu individual, pentru fiecare stație în parte
 • Câteva opțiuni de configurare trebuie să fie actualizate în documentația inclusă în firmware
 • Repornirile sistemului sunt lente
Notă produs 4/5

Verdict

ASUS RT-AC67U încearcă să combine ce este mai bun la routerele wireless cu ce este mai bun la sistemele mesh WiFi. Reușește să facă asta cu succes, pentru majoritatea aspectelor importante. Primești firmware-ul avansat al unui router, combinat cu multe porturi USB, multe porturi Ethernet și o aplicație mobilă de calitate, pentru administrarea de la distanță. În plus, performanțele sale sunt similare cu alte sisteme mesh WiFi de pe piață. Dar, mai există câteva bug-uri și mici probleme ce rămân a fi rezolvate în viitoare actualizări de firmware.

Despachetarea sistemului wireless ASUS RT-AC67U AC1900

Sistemul ASUS RT-AC67U AC1900 vine într-o cutie mare care conține două routere wireless, fiecare cu accesoriile sale separate. Așa cum îți imaginezi, cutia este mai mare decât cea în care vin alte routere wireless ori alte sisteme mesh WiFi. Pe partea de sus, vedem o poză cu cele două dispozitive din kit, precum și o listă cu cele mai important caracteristici. Pe laterale, găsești detalii despre configurația hardware a acestui sistem mesh WiFi, și o descriere a ce face AiMesh și cum funcționează.

Pachetul în care vine ASUS RT-AC67U
Pachetul în care vine ASUS RT-AC67U

În cutie, găsești două cutii albe, identice, fiecare având înăuntru un router, accesoriile și pliantele necesare.

Despachetarea ASUS RT-AC67U
Despachetarea ASUS RT-AC67U

În fiecare cutie albă se găsesc următoarele elemente: un router wireless ASUS RT-AC67U, un cablu Ethernet CAT5, alimentarea, garanția, ghidul pentru pornirea rapidă și un pliant cu o ofertă de la Trend Micro. Pentru întreg anul 2019, ASUS și Trend Micro îți oferă o licență de 1 an pentru produsele antivirus de la Trend Micro, care pot fi folosite pe patru dispozitive. Poți găsi mai multe informații despre cum să profiți de această ofertă, aici.

ASUS RT-AC67U - ce găsim în cutie
ASUS RT-AC67U - ce găsim în cutie

ASUS RT-AC67U AC1900 este un sistem mesh WiFi care include tot ce ai nevoie pentru a îl folosi, inclusiv o ofertă la care nu ne așteptam: protecție antivirus de la Trend Micro pentru patru dispozitive.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

Sistemul AiMesh ASUS RT-AC67U este compus din două routere identice, cu un firmware care le permite să funcționeze ca un sistem mesh WiFi. Din păcate, kit-ul nu are o bandă dedicată pentru conexiunea nodurilor între ele. Acestea folosesc cele două benzi wireless disponibile, atât pentru a comunica între ele cât și cu dispozitivele din rețea. ASUS a ales un design clasic pentru cele două routere din kit, similar cu routerele lor cu prețuri mai mici. Fiecare ASUS RT-AC67U are trei antene externe și un procesor cu două nuclee Broadcom BCM4708, la frecvența de 1 GHz. Fiecare unitate are 256 MO de RAM și 128 MO spațiu de stocare pentru firmware.

ASUS RT-AC67U
ASUS RT-AC67U

ASUS RT-AC67U este un sistem wireless AC1900, cu o lățime de bandă maximă teoretică împărțită astfel: 600 Mbps pentru banda de 2.4 GHz și 1300 Mbps pentru cea de 5 GHz. De asemenea, oferă suport pentru standardul 802.11ac Wave 2 (Wi-Fi 5) și transferuri 3x3 MU-MIMO prin rețea.

Fiecare router din kit are găuri pentru montarea pe pereți și alte suprafețe, inclusiv porturi suficiente: un port USB 2.0 pe spate și unul USB 3.0 în față, un port WAN pentru conexiunea la internet și patru porturi Ethernet la viteza de 1 Gbps. Pe spate mai găsim și butonul pentru Pornire/Oprire, mufa pentru alimentare, butonul WPS și cel pentru Reset.

Partea din spate a ASUS RT-AC67U
Partea din spate a ASUS RT-AC67U

Portul USB 3.0 din partea din față este ușor de accesat. Cel mai probabil a fost amplasat acolo deoarece nu mai era loc în partea din spate. Fiecare ASUS RT-AC67U are o mărime de 218 x 148 x 45 mm în lungime x lățime x înălțime. De asemenea, fiecare cântărește 1,4 kg.

Portul USB 3.0 de pe ASUS RT-AC67U
Portul USB 3.0 de pe ASUS RT-AC67U

Dacă vrei să afli mai multe despre caracteristicile oficiale ale acestui produs, mergi la această pagină: ASUS RT-AC67U (AC1900) - Specificații.

Configurarea și utilizarea ASUS RT-AC67U AC1900

Configurarea sistemului AiMesh creat din cele două noduri ASUS RT-AC67U poate fi realizată dintr-un browser web ori dintr-o aplicație mobilă. Procesul include pașii deja clasici: să oferi detaliile conexiunii tale la internet, să alegi un nume și o parolă pentru rețeaua wireless, pe cele două frecvențe disponibile și să introduci numele și parola pentru administrarea sistemului.

Reclamă

De asemenea, pe parcursul configurării inițiale, ASUS verifică dacă există noi versiuni de firmware și le recomandă utilizatorilor să le instaleze, dacă găsește ceva nou. Adăugarea celui de-al doilea nod în sistem durează câteva click-uri și firmware-ul se ocupă automat de propagarea setărilor necesare.

Configurarea sistemului wireless ASUS RT-AC67U
Configurarea sistemului wireless ASUS RT-AC67U

După ce ai terminat cu configurarea inițială, poți să accesezi interfața de administrare și să configurezi în detaliu cum funcționează ASUS RT-AC67U. Cu AiMesh, poți configura sistemul wireless ca și cum ar fi un singur router wireless, nu două sau mai multe. Este un aspect pozitiv pentru utilizatorii avansați care vor controlul complet oferit de firmware-ul ASUS.

Firmware-ul de pe ASUS RT-AC67U
Firmware-ul de pe ASUS RT-AC67U

În timp ce am configurat kit-ul, am observat două aspecte care pot fi frustrante:

 • Procedura de repornire durează aproximativ trei minute și anumite schimbări de setări cer o repornire a sistemului
 • Actualizările de firmware sunt gestionate separat pentru fiecare dispozitiv, iar asta poate deveni o sarcină complexă pentru utilizatorii care nu au cunoștințe tehnice. ASUS ar trebui să simplifice procesul de actualizare al firmware-ului pentru ASUS RT-AC67U, astfel încât să fie făcut global, pentru tot sistemul, așa cum este cazul cu linia de produse ASUS Lyra.

Documentația de ajutor este ușor accesibilă și, în general, bine realizată. Un truc util este faptul că poți muta cursorul peste numele unei setări pe care nu o înțelegi și, atunci când apare un semn al întrebării, să dai clic pe el. Apoi, se încarcă informații care explică setarea respectivă. Un neajuns al documentației model este faptul că nu a fost actualizată să includă informații despre cele mai noi aspecte din firmware-ul ASUS. Drept urmare, pentru câteva setări, trucul de respectiv nu funcționează.

ASUS RT-AC67U - Informații despre setările disponibile
ASUS RT-AC67U - Informații despre setările disponibile

Firmware-ul este disponibil în 25 de limbi, inclusiv în limba română, ceea nu vezi des pe alte sisteme mesh. ASUS a start mereu foarte bine la capitolul firmware disponibil în cât mai multe limbi.

ASUS RT-AC67U - limbile disponibile pentru firmware
ASUS RT-AC67U - limbile disponibile pentru firmware

Dacă vrei să controlezi rețeaua wireless de pe smartphone sau tabletă, inclusiv atunci când nu ești acasă, poți folosi aplicația ASUS router. Aplicația oferă multe opțiuni avansate pentru personalizare, inclusiv abilitatea de a verifica dispozitivele copiilor și a configura reguli de control parental. Diagnosticul la distanță poate fi util atunci când familia are probleme cu WiFi-ul și tu nu ești acasă ca să-i ajuți.

Aplicația mobilă ASUS router
Aplicația mobilă ASUS router

Am conectat la rețeaua administrată de ASUS RT-AC67U, aproximativ douăzeci de dispozitive, inclusiv două PC-uri desktop, laptop-uri, tablete, mai multe smartphone-uri, o imprimantă wireless, două prize inteligente, un bec inteligent și o consolă Xbox One. Apoi, am început să partajăm date prin rețea și să facem transferuri. În săptămână în care am testat acest kit, totul a mers fără probleme în anumite zile, iar în altele, o dată la câteva ore, observam deconectări scurte de la rețeaua wireless, pentru câteva dispozitive. Deconectările erau mereu aleatorii și țineau doar câteva secunde, afectând doar o mică partea din dispozitivele din rețea. Acest comportament pare a fi un bug de firmware, care ar putea fi rezolvat printr-o actualizare viitoare.

De asemenea, am măsurat și cum se transferă datele prin rețeaua wireless administrată de ASUS RT-AC67U. Mai jos avem graficul unui transfer prin frecvența wireless de 5 GHz, în aceeași cameră cu nodul principal din kit. Așa cum se observă, transferul a fost rapid și stabil.

ASUS RT-AC67U - Un transfer prin rețeaua wireless pe banda de 5 GHz
ASUS RT-AC67U - Un transfer prin rețeaua wireless pe banda de 5 GHz

Am repetat măsurătorile într-o cameră separată prin doi pereți de nodul principal și printr-un perete de cel secundar. De această dată am observat acele căderi scurte pe care le-am menționat mai devreme.

ASUS RT-AC67U - Un transfer prin rețeaua wireless pe banda de 5 GHz
ASUS RT-AC67U - Un transfer prin rețeaua wireless pe banda de 5 GHz

Dacă vrei să afli mai multe despre performanța reală oferită de ASUS RT-AC67U, inclusiv comparații cu alte sisteme mesh WiFi de la competiție, citește următoarea pagină din această recenzie.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless