Review ASUS Mini PC PB60G: Un PC mic, puternic și modular

Review ASUS Mini PC PB60G: Un PC mic, puternic și modular
Rating

Am primit în teste unul dintre cel mai noi mini PC-uri de la ASUS, pe nume PB60G. Chiar dacă este un PC cu dimensiuni mici, acest lucru nu îl împiedică să fie puternic. Vine cu procesoare Intel din generația a 8-a, până la 32 de GO de RAM DDR4, ieșiri video 4K Ultra HD și multe porturi, inclusiv USB 3.1 Gen2 și USB Type-C. Mai mult, oferă și un design modular, adică poți să îi adaugi module precum o unitate optică sau o placă video dedicată. Dacă vrei să afli mai multe despre ASUS Mini PC PB60G și cum se comportă, citește această recenzie:

Reclamă

ASUS Mini PC PB60G: Pentru cine este o alegere potrivită?

ASUS Mini PC PB60G este o alegere excelentă pentru cei care:

 • Au nevoie de un PC cu dimensiuni mici, pentru birou, care să nu ocupe mult spațiu
 • Vor un mini PPC căruia să îi poată adăuga o placă video dedicată, mai puternică
 • Vor să poată să conecteze multe ecrane la mini PC (maxim 7)

Pro și contra

Sunt multe lucruri bune de spus despre ASUS Mini PC PB60G:

 • Are un design modular și poți să îi adaugi componente suplimentare
 • Nu ocupă mult spațiu pe biroul tău
 • Are un design simplu ca imagine și pare să aibă și o construcție solidă
 • Poți să alegi dintre mai multe opțiuni pentru procesor, RAM și stocare
 • Prețul său este dinamic, în funcție de hardware-ul cu care îl echipezi
 • Are o placă wireless cu suport pentru standardul WiFi 802.11ac
 • Multe porturi, inclusiv HDMI, DisplayPort, USB 3.1 Gen 1 & 2 Type-A, și Type-C
 • Poți să configurezi unul dintre porturi să fie VGA, DisplayPort, sau COM, astfel încât să suporte și dispozitive vechi
 • Este compatibil VESA

Ca aspecte negative:

 • Majoritatea porturilor USB sunt poziționate în partea frontală, inclusiv portul Type-C, și acest lucru s-ar putea să nu placă tuturor
 • Prețul său poate fi foarte ridicat, dacă alegi să îl echipezi cu cel mai bun hardware
Notă produs 4/5

Verdict

ASUS Mini PC PB60G este un PC cu dimensiuni reduse, excelent pentru utilizatorii din companii, precum și pentru acasă. Dacă lucrezi pe un birou mic, unde fiecare spațiu liber este important, dar ai nevoie și de un PC puternic, cu multe opțiuni de conectivitate și multe porturi, atunci îți recomandăm cel puțin să încerci ASUS Mini PC PB60G. Este un dispozitiv excelent pentru lucrul cu aplicațiile de tip Office, editare multimedia profesională, navigare pe internet, ascultat muzică sau vizionat clipuri. Este o opțiune foarte bună și dacă lucrezi cu mai multe monitoare simultan. Poate să facă o treabă decentă chiar și în gaming, dacă nu ești prea pretențios și dacă adaugi modulul cu placa video Nvidia Quadro P1000. ASUS PB60G este un mini PC excelent la un preț variabil, în funcție de configurația aleasă.

Despachetarea lui ASUS Mini PC PB60G

ASUS Mini PC PB60G vine într-o cutie de dimensiuni medii, realizată din carton de calitate premium. Lateralele sale sunt de culoare gri închis, în timp ce partea de sus și de jos au nuanțe de gri deschis. Pe partea superioară, ASUS a imprimat o imagine mare a mini PC-ului și numele seriei sale. Pe spate, poți vedea numerele seriale ale noului tău dispozitiv.

Cutia în care este ambalat ASUS Mini PC PB60G
Cutia în care este ambalat ASUS Mini PC PB60G

În cutie, găsești ASUS Mini PC PB60G, alimentatorul său, un kit de montaj VESA, un suport și toată documentația standard: ghidul de pornire rapidă și cardul de garanție. În unele regiuni, ASUS include în pachet și o tastatură Chrome wireless și un mouse.

Conținutul pachetului ASUS Mini PC PB60G
Conținutul pachetului ASUS Mini PC PB60G

ASUS Mini PC PB60G sosește într-o cutie premium și include tot ce te-ai aștepta, plus accesorii. Prima noastră impresie este pozitivă.

Reclamă

Specificații hardware

ASUS Mini PC PB60G își trage puterea de la un procesor Intel care poate fi un Intel generația 8 Core i7-8700T, Core i5-8400T, Core i3-8100T, ori Pentium Gold G5400T. Dispozitivul pe care l-am testat noi are un procesor Intel Core i7 8700T cu șase nuclee, la 2,40 GHz și până la 4 GHz în modul turbo. Este un procesor excelent ce a fost lansat în cel de-al doilea trimestru al anului 2018. Are șase nuclee și 12 fire de execuție, o memorie cache de 12 MO și un TDP de maxim 35 Wați.

Procesorul din ASUS Mini PC PB60G
Procesorul din ASUS Mini PC PB60G

Procesorul este ajutat de maxim 32 GO de RAM DDR4 care rulează la o frecvență de 2400 MHz, pe două sloturi SO-DIMM. Mini PC-ul pe care l-am testat noi a avut instalat maximul de 32 de GO de RAM.

Memoria RAM din ASUS Mini PC PB60G
Memoria RAM din ASUS Mini PC PB60G

Grafica este oferită de cipul Intel HD integrat pe procesor: Intel UHD Graphics 630. Oferă suport pentru video 4K, la o rezoluție maximă de 4096 x 2304 pixeli și o frecvență de 60 de herți. Frecvența de bază a cipului video este de 350 de MHz, iar cea maximă de 1,20 GHz. Are suport și pentru DirectX 12 și OpenGL 4.5.

Cipul video integrat pe ASUS Mini PC PB60G
Cipul video integrat pe ASUS Mini PC PB60G

ASUS Mini PC PB60G are un design modular, stivuibil, ce te lasă să îi adaugi componente opționale, precum o unitate optică sau o placă video dedicată. Astfel, poți să adaptezi mini PC-ul nevoilor tale, iar acesta este un lucru bun. Împreună cu mini PC-ul pe care l-am primit noi în teste, am primit și o componentă opțională: o placă video Nvidia Quadro P1000.

Nvidia P1000 este o placă video cu dimensiuni reduse, destinată activităților profesionale. Este echipată cu un cip grafic Pascal cu 640 de unități CUDA, 4 GO de GDDR5 și suportă până la patru ecrane 4K, cu o rezoluție nativă de 4096x2160 la 60Hz.

Placa Nvidia Quadro P1000 pentru ASUS Mini PC PB60G
Placa Nvidia Quadro P1000 pentru ASUS Mini PC PB60G

Din punct de vedere al stocării, poți alege să echipezi ASUS Mini PC PB60G cu o unitate hard-disk de 500 GO până la 1 TO, sau cu o unitate SSD NVMe de 128 GO până la 256 GO. Cel pe care l-am testat noi avea un SSD de 256 de GO de la Samsung.

SSD-ul NVMe Samsung din ASUS Mini PC PB60G
SSD-ul NVMe Samsung din ASUS Mini PC PB60G

ASUS Mini PC PB60G este generos și din punct de vedere al porturilor și al opțiunilor de conectivitate pe care le oferă. Pentru început, primești o placă de rețea cu fir care este capabilă de transferuri la 10/100/1000 Mbps, precum și o placă de rețea wireless ce suportă standardele de rețea 802.11a/b/g/n/ac și Bluetooth 5. În partea din față, ASUS Mini PC PB60G are un port USB 3.1 Gen 1 Type-C, două porturi USB 3.1 Gen 1 Type-A și două USB 3.1 Gen 2 Type-A, un jack combo audio, precum și un jack pentru microfon.

Porturile disponibile în partea frontală a lui ASUS Mini PC PB60G
Porturile disponibile în partea frontală a lui ASUS Mini PC PB60G

În spatele său, sunt două porturi USB 2.0, un port USB 3.1 Gen 2, unul HDMI, un DisplayPort, un RJ45 LAN, un Kensington Lock, un port de alimentare electrică, precum și un port configurabil pentru care poți să alegi între COM, VGA, ori DisplayPort.

Reclamă

Fără alte componente suplimentare montate, mini PC-ul are dimensiuni mici: 175 x 175 x 70,2 mm în lățime x adâncime x înălțime. Dacă adaugi și placa video Nvidia Quadro P1000 sau o altă componentă, dimensiunile mini PC-ul se dublează în înălțime. Ar trebui să știi și că mini PC-ul cântărește doar 1,59 kg.

Ca sistem de operare, poți să cumperi ASUS Mini PC PB60G cu Windows 10 Home sau Windows 10 Pro. Modelul pe care l-am testat noi avea Windows 10 Pro preinstalat.

Pentru mai multe detalii despre toate caracteristicile hardware oficiale, vizitează ASUS Mini PC PB60G - Specificații.

Experiența de utilizare a mini PC-ului ASUS PB60G

ASUS Mini PC PB60G este un dispozitiv mic dar, în același timp, este și un exemplu bun de tehnologie puternică. Deși dimensiunile sale sunt restrictive, ASUS a reușit să înghesuie destulă putere de calcul cât într-un PC desktop. Acest lucru îl face să fie o alegere excelentă pentru birouri și companii care au nevoie de calculatoare puternice dar preferă să aibă dimensiuni mici.

Cum arată ASUS Mini PC PB60G pe un birou mic
Cum arată ASUS Mini PC PB60G pe un birou mic

Deși multe dintre componentele sale sunt similare cu cele pe care le găsești într-un laptop, opțiunile de conectivitate și porturile disponibile sunt la fel de multe ca cele pe care le găsești pe un PC desktop. Iată o imagine în care poți vedea cât de multe porturi ai la dispoziție pe spatele mini PC-ului:

Porturi disponibile pe spatele lui ASUS Mini PC PB60G
Porturi disponibile pe spatele lui ASUS Mini PC PB60G

Mai mult, partea frontală a mini PC-ului oferă încă alte cinci porturi USB (4 cu conectori Type-A și unul Type-C). Însă, deși este impresionant, există și un aspect negativ: majoritatea porturilor USB sunt în față, nu în spatele mini PC-ului. Acest lucru înseamnă că biroul tău poate deveni aglomerat destul de ușor, dacă folosești multe dispozitive USB. Din alt punct de vedere, dacă folosești o tastatură wireless și un mouse care se conectează prin Bluetooth, nu ar trebui să ai nevoie de toate porturile USB. 🙂

Dispozitivul ASUS Mini PC PB60G pe care l-am testat are cel mai puternic procesor disponibil (Intel Core i7-8700T), cea mai mare cantitate de RAM posibilă (32 GO), precum și placa video adițională Nvidia Quadro P1000, ca modul suplimentar. Toate aceste componente îl fac să fie un dispozitiv puternic, în ciuda dimensiunii sale mici. După cum îți poți imagina, activități precum navigarea pe internet, lucrul cu aplicații de tip Office sau vizionarea de filme în 4K sunt sarcini ușor de realizat pentru acest mini PC. De asemenea, poate să facă față și aplicațiilor profesionale de tip multimedia (aplicații CAD, DCC, aplicații medicale de vizualizare, etc.).

Utilizarea procesorului în timpul redării unui video cu rezoluție 4K
Utilizarea procesorului în timpul redării unui video cu rezoluție 4K

Un alt lucru care ne place la ASUS Mini PC PB60G este faptul că poți să îl montezi pe spatele monitorului sau televizorului tău, deoarece este compatibil VESA.

ASUS Mini PC PB60G montat pe spatele unui monitor
ASUS Mini PC PB60G montat pe spatele unui monitor

În timp ce l-am folosit, am apreciat și cât de silențios este ASUS Mini PC PB60G, deși are ventilatoare atât pentru procesor cât și pentru modulul cu placa video.

Deși ASUS Mini PC PB60G a fost creat în special pentru profesioniști și afaceri, unde munca de birou este principalul obiectiv, am vrut să vedem cât de bine se descurcă și în jocurile 3D. Am aflat că placa video Nvidia Quadro P1000 este destul de puternică pentru a rula orice joc vrei, deși jocurile cu cerințe mari merg doar la setări de calitate minimă. În jocuri cu mai puține cerințe, precum League of Legends sau Diablo 3, ratele de cadre pe secundă pe care le-am văzut au fost mai mult decât satisfăcătoare. De exemplu, în League of Legends, am avut constant peste 100 de cadre pe secundă.

ASUS Mini PC PB60G este un mini PC care oferă destulă putere de calcul și multe porturi și opțiuni de conectare. Mini PC-ul arată bine și îl poți monta pe spatele oricărui monitor sau TV compatibil VESA, făcându-l o alegere excelentă pentru birourile mici. Dacă adaugi și faptul că suportă până la șapte ecrane la rezoluție 4K (cu modulul Nvidia Quadro P1000), vei înțelege de ce ne place.

Pe pagina următoare a acestei recenzii, poți să afli mai multe detalii despre aplicațiile preinstalate pe ASUS Mini PC PB60G, precum și despre performanțele sale în diverse benchmark-uri.

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows