Recenzie ASUS Mini PC ProArt PA90: Înalt și puternic!

Recenzie ASUS Mini PC ProArt PA90: Înalt și puternic!
Rating

Atunci când auzi sintagma "Mini PC" nu te gândești la o bestie înaltă de 36,57 cm, care cântărește 5,8 kg, fără încărcător. ASUS Mini PC ProArt PA90 nu este nici mini și nici ușor. Dimpotrivă, este un sistem impunător și puternic, de la procesorul pe care-l are până la sistemul de răcire sau design-ul său. Dacă vrei să cumperi un PC high-end pentru mediul de afaceri, cu performanțe de top, care poate executa orice sarcină de productivitate, ar trebui să iei în considerare ProArt PA90. Citește review-ul nostru și află de ce spunem asta:

Reclamă

ASUS Mini PC ProArt PA90: Pentru cine este o alegere potrivită?

ProArt PA90 este o alegere excelentă pentru:

 • Utilizatorii care vor să facă editare video, design asistat de calculator (CAD), sarcini de lucru pentru domenii precum: arhitectură, inginerie sau producție
 • Persoanele sau companiile care au nevoie de o capacitate ridicată de procesare
 • Utilizatorii care-și doresc un PC silențios, dotat cu un procesor puternic
 • Locurile de muncă care au condiții și temperaturi mai speciale
 • Utilizatorii care vor o alternativă cu hardware actualizat pentru Mac Pro

Pro și contra

Vezi prețul:

Sunt multe aspecte pozitive la ASUS Mini PC ProArt PA90:

 • Are un design plăcut
 • Este dotat cu procesoare puternice
 • Are multe porturi și opțiuni de conectare
 • Stocare rapidă care poate fi extinsă
 • Are o placă de rețea wireless cu suport pentru rețele WiFi rapide
 • Are un sistem de răcire cu lichid pentru procesor
 • Performanțe excelente pentru toate sarcinile de lucru
 • Poate funcționa în medii cu condiții de lucru și temperaturi speciale

Există și aspecte mai puțin pozitive de luat în considerare:

 • Are două încărcătoare mari și grele, care pot cădea singure dacă folosești birouri înalte ori la care stai în picioare
 • Nu are un port HDMI 2.0
 • Nu poate fi echipat cu o placă video NVIDIA Quadro RTX 4000
 • Prețul său este foarte ridicat, mai ales atunci când alegi configurația cea mai puternică
Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

ASUS Mini PC ProArt PA90 este o bestie. Numele său include cuvintele "Mini PC" dar această alegere ni se pare înșelătoare. Nu este nimic mic la el. Este înalt, greu, puternic și cu două alimentări care-i oferă energia electrică de care are nevoie. Cu ProArt PA90, poți face orice, de la editare video, la design asistat de calculator, arhitectură ori inginerie. Dacă vrei, poți și să te joci jocuri Full HD pe el, ori să te uiți la filme 4K pe Netflix. Nu există sarcină pe care să nu o poată efectua. Dacă te afli în căutarea de alternative noi și puternice la vechiul Mac Pro, ASUS Mini PC ProArt PA90 este una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face.

Design și caracteristici hardware

ProArt PA90 este un "mini PC" care are un design ce te duce cu gândul la Mac Pro, modelul lansat în 2013. Dar, ProArt PA90 este mai mare, mai înalt și mai puternic decât Mac PRo. Are o înălțime de 36,57 cm și o lățime și lungime de 17,52 cm. De asemenea, este destul de greu, cântărind 5,8 kg. La aceste dimensiuni, nu arată și nu îți dă senzația că ar fi un mini PC. Pe partea din față, sunt logoul ASUS, două porturi USB 3.1, o intrare audio și una pentru microfon.

ASUS Mini PC ProArt PA90
ASUS Mini PC ProArt PA90

Pe spate sunt grilele pentru ventilație și multe porturi: două porturi USB 3.1, patru DisplayPort, unul Ethernet, două antene externe pentru WiFi, o ieșire pentru sunet și două porturi Thunderbolt. Ne-ar fi plăcut să găsim și un port HDMI 2.0 pentru a putea conecta și monitoare mai vechi la acest PC. În partea de jos, sunt și două mufe pentru conectarea alimentărilor care vin cu ASUS Mini PC ProArt PA90.

ASUS Mini PC ProArt PA90 - porturile din spate
ASUS Mini PC ProArt PA90 - porturile din spate

Da, ai citit corect: ProArt PA90 nu are doar o alimentare, ci două, pentru a oferi necesarul de energie electrică atunci când îl folosești la capacitate maximă. Un încărcător are 180W iar celălalt are 230W.

ASUS Mini PC ProArt PA90 - alimentările necesare
ASUS Mini PC ProArt PA90 - alimentările necesare

ProArt PA90 vine cu două alimentări deoarece are hardware puternic, care are nevoie de mult curent. Este disponibil în trei configurații diferite:

Reclamă
 • Cu un procesor cu opt nuclee Intel i9-9900K, la frecvența de 3,6 GHz și o placă video Nvidia Quadro P4000 cu 8 GO de RAM
 • Un procesor cu opt nuclee Intel i7-9700K, la frecvența de 3,6 GHz și o placă video Nvidia Quadro P4000 cu 8 GO de RAM
 • Un procesor cu opt nuclee Intel i7-9700K, la frecvența de 3,6 GHz și o placă video Nvidia Quadro P2000 cu 5 GO de RAM

Am primit în teste configurația cea mai puternică, cu un procesor cu opt nuclee Intel i9-9900K. Îi poți vedea caracteristicile în captura de ecran de mai jos:

ASUS Mini PC ProArt PA90 - detalii despre procesor
ASUS Mini PC ProArt PA90 - detalii despre procesor

Combinația între procesoarele de nouă generație și plăcile video profesionale din generația precedentă, este ușor ciudată. Unii utilizatori ar fi preferat să cumpere ProArt PA90 cu o placă video NVIDIA Quadro RTX 4000 în loc de modelul mai vechi Quadro P4000.

Configurațiile disponibile au 16 GO sau 32 GO de RAM DDR4 marca Hynix, la frecvența de 2666 MHz. Utilizatorii mai pretențioși pot face upgrade la 64 GO de RAM, ceea ce este grozav.

ASUS Mini PC ProArt PA90 - detalii despre RAM
ASUS Mini PC ProArt PA90 - detalii despre RAM

ProArt PA90 vine cu o placă de bază ASUS cu chipset Intel Z390. Toate configurațiile au un SSD NVMe de la Samsung și un hard disk clasic de 1 TO, Seagate ST1000LM049, la 7200 rotații pe minut. SSD-ul poate avea 256 GO sau 512 GO, în funcție de cât spațiu de stocare vrei să ai. Poți să instalezi și o altă unitate de stocare NVMe SSD, pentru și mai mult spațiu de stocare. Mini PC-ul pe care l-am testat noi avea un SSD NVMe cu următoarele caracteristici:

ASUS Mini PC ProArt PA90 - detalii despre SSD
ASUS Mini PC ProArt PA90 - detalii despre SSD

ASUS Mini PC ProArt PA90 are conectivitate wireless generoasă: vine cu o placă de rețea Intel Wireless-AC9560 care oferă conexiuni wireless folosind standardul 802.11ac Wave 2 (Wi-Fi 5), precum și Bluetooth 5.0. De asemenea, poate funcționa folosind conexiuni Ethernet la 1 Gbps.

ASUS Mini PC ProArt PA90 - plăcile de rețea
ASUS Mini PC ProArt PA90 - plăcile de rețea

ASUS Mini PC ProArt PA90 a fost gândit să funcționeze în locuri de muncă diverse. Poate funcționa în medii de lucru și temperaturi care variază de la locuri uscate și -40°C, la medii cu umiditate și căldură care ajung la 60°C. O caracteristică foarte utilă este faptul că ProArt PA90 are un sistem de răcire cu lichid pentru procesor, ceea ce îl face silențios, producând un zgomot de fundal de doar 25,5dB atunci când nu este folosit și 32dB la încărcare maximă.

În ceea ce privește sistemele de operare disponibile, ProArt PA90 poate fi cumpărat cu Windows 10 Home sau Windows 10 Pro instalat. Noi îți recomandăm să alegi Windows 10 Pro deoarece acest mini PC este gândit pentru medii de lucru, unde este nevoie de maximă productivitate.

Caracteristicile oficiale ale acestui sistem, pot fi găsite aici: ASUS Mini PC ProArt PA90 Specifications.

ASUS Mini PC ProArt PA90 este o bestie, ca mărime și hardware. Opțiunile de conectivitate sunt multe, la fel și numărul de porturi disponibile. Poți alege între câteva procesoare și plăci video, iar spațiu de stocare și RAM-ul sunt extensibile. Singurele lipsuri sunt un port HDMI 2.0 pentru a putea conecta la el monitoare mai vechi și opțiunea de a alege o placă video NVIDIA Quadro RTX 4000 pentru modelul cel mai scump, cu procesor Intel i9-9900K.

Experiența de utilizare a ASUS Mini PC ProArt PA90

Instalarea și configurarea unui ASUS Mini PC ProArt PA90 pe birou reprezintă o activitate plăcută. Deși este mai mare și mai greu decât ale mini PC-uri, tot poate fi ascuns în spatele unui monitor mai mare, precum ASUS ProArt PA32U.

ASUS Mini PC ProArt PA90 și monitorul ASUS ProArt PA32U
ASUS Mini PC ProArt PA90 și monitorul ASUS ProArt PA32U

Luând în considerare cât de puternic este hardware-ul lui ProArt PA90, performanța nu este niciodată o problemă. Sistemul pornește repede și rulează orice aplicație fără probleme. Este un "cal de bătaie" creat pentru profesioniști. Poate face editare video și foto, design asistat de calculator (CAD), sarcini de lucru pentru arhitectură, inginerie sau producție. De asemenea, sistemul este VR-ready, ceea ce înseamnă că-l poți folosi și pentru a crea medii virtuale.

Noi am folosit aplicații Office pe el, am navigat pe web și am făcut editare video și foto, folosind aplicații de la Adobe și TechSmith. De asemenea, l-am folosit și pentru experiențe multimedia precum vizionarea de filme 4K pe Netflix. Totul a mers rapid, fără probleme.

ASUS Mini PC ProArt PA90 - editare video
ASUS Mini PC ProArt PA90 - editare video

Există totuși un aspect care nu ne-a încântat: ProArt PA90 vine cu două alimentări. Asta poate fi o problemă dacă ai un birou înalt ori reglabil electric în înălțime și ai nevoie să stai în picioare la lucru. Alimentările sunt mari și grele și cad singure din cauza greutății lor, lăsând sistemul fără curent. Pentru birouri obișnuite unde stai jos, acestea nu reprezintă o problemă. Deși ca design nu ar fi fost la fel elegant, credem că era o alegere mai bună ca ProArt PA90 să vină cu o alimentare tradițională precum cele folosite pe PC-uri desktop ori pe Mac Pro.

ASUS Mini PC ProArt PA90 - partea din spate
ASUS Mini PC ProArt PA90 - partea din spate

Pe partea de sus a ProArt PA90, este un "capac" din plastic lucios, care poate fi scos. Atunci când îl dai jos, poți vedea mai bine sistemul de răcire al acestui mini PC. De asemenea, ai acces și la șuruburile pe care trebuie să le deșurubezi pentru a putea adăuga lucruri precum un alt SSD.

ASUS Mini PC ProArt PA90 - capacul demontat
ASUS Mini PC ProArt PA90 - capacul demontat

Un aspect interesant este faptul că acest capac din plastic lucios face parte din sistemul de răcire. Acesta se ridică automat atunci când procesorul este la încărcare maximă, pentru a optimiza fluxul de aer, astfel încât să beneficiezi de performanță maximă. Mai jos poți vedea o comparație a poziției capacului de sus, atunci când ProArt PA90 este închis, când este pornit și la un nivel normal de încărcare, iar apoi când procesorul este utilizat la mai mult de 90% și temperatura sa se apropie de 80 de grade. Nivelul de zgomot crește pe măsură ce crește gradul de încărcare al procesorului, la fel și temperatura sa. Dar, zgomotul nu este supărător, ajungând la un nivel de 32dB la încărcare maximă.

ASUS Mini PC ProArt PA90 - capacul de sus la diverse niveluri
ASUS Mini PC ProArt PA90 - capacul de sus la diverse niveluri

ProArt PA90 este foarte puternic și poate executa orice sarcină. Din acest punct de vedere, toți utilizatorii vor fi încântați.

Reclamă

Performanța în teste sintetice

Dacă vrei niște numere pentru a evalua performanța oferită de ASUS Mini PC ProArt PA90, citește această secțiune. Am început folosind BootRacer pentru a măsura viteza de pornire a acestui mini PC. În medie, a avut nevoie de 22 de secunde pentru a porni Windows 10 și a încărca desktop-ul și aplicațiile de pornire. Încărcarea efectivă a sistemului de operare Windows 10, a durat doar opt secunde.

ASUS Mini PC ProArt PA90 - scorul în Bootracer
ASUS Mini PC ProArt PA90 - scorul în Bootracer

După aceea, am folosit CrystalDiskMark pentru a măsura viteza SSD-ului din acest mini PC. Această aplicație execută câteva teste pentru citirea și scrierea datelor, atât secvențial cât și aleator:

 • Seq Q32T1 - Secvențial (Mărimea blocului=128KiB) Citire/Scriere cu multe cozi și fire
 • 4K Q8T8 - Aleator 4KiB Citire/Scriere cu multe cozi și fire
 • 4K Q32T1 - Aleator 4KiB Citire/Scriere cu multe cozi și fire
 • 4K Q1T1 - Aleator 4KiB Citire/Scriere cu multe cozi și fire

Așa cum se vede, SSD-ul Samsung din ProArt PA90, a avut o performanță excelentă.

ASUS Mini PC ProArt PA90 - scor în CrystalDiskMark
ASUS Mini PC ProArt PA90 - scor în CrystalDiskMark

Am executat același teste și pe hard disk-ul Seagate din ProArt PA90. Se vede foarte ușor diferența semnificativă de performanță între hard disk-uri și un SSD.

ASUS Mini PC ProArt PA90 - scor în CrystalDiskMark
ASUS Mini PC ProArt PA90 - scor în CrystalDiskMark

Apoi, am folosit PCMARK 10 - o aplicația de testare care verifică mai multe tipuri de activități, de la sarcini de productivitate, la editarea de conținut media. Așa cum se vede, ProArt PA90 a obținut un scor excelent, care ne confirmă puterea sa în a executa orice aplicație de business.

ASUS Mini PC ProArt PA90 - scor în PCMARK 10
ASUS Mini PC ProArt PA90 - scor în PCMARK 10

Am vrut să vedem și cât de tare se încinge acest mini PC. Pentru asta, am folosit Prime95 pentru a-l stresa la maxim și HWMonitor pentru a verifica temperaturile. După ce a mers câteva zeci de minute la încărcare maximă, temperatura procesorului s-a stabilizat la 79 de grade. Zgomotul făcut de sistemul de răcire era ușor de sesizat la acest nivel de temperatură, fără a fi enervant.

ASUS Mini PC ProArt PA90 - temperaturi la utilizare maximă
ASUS Mini PC ProArt PA90 - temperaturi la utilizare maximă

Deși ProArt PA90 nu este construit pentru gaming, acest poate rula jocuri la setări de calitate ridicată. Pentru a demonstra asta, am folosit 3DMark - testul Time Spy. Scorul obținut a fost unul ridicat, demonstrând că acest mini PC poate rula jocuri la rezoluție Full HD, deși nu vine cu cea mai nouă placă video disponibilă pe piață.

ASUS Mini PC ProArt PA90 - scor în 3DMark
ASUS Mini PC ProArt PA90 - scor în 3DMark

ASUS Mini PC ProArt PA90 a obținut scoruri foarte bune în toate testele pe care le-am făcut, demonstrând încă o dată puterea hardware-ului său.

Ce părere ai despre ASUS Mini PC ProArt PA90?

Nouă ne-a plăcut să testăm noul ASUS Mini PC ProArt PA90. Înainte de a închide acest review, spune-ne părerea ta. Îți place cum arată? Ce părere ai despre hardware-ul său? L-ai vrea echipat cu o altă configurație? Comentează mai jos și spune-ne ce crezi.

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii Windows