Recenzie Intel NUC10i5FNH: Performanță bună într-un PC foarte mic!

Recenzie Intel NUC10i5FNH: Performanță bună într-un PC foarte mic!
Rating

Calculatoarele de mici dimensiuni sau mini PC-urile sunt atractive pentru mulți utilizatori. Dacă nu te joci mult și nu faci editare video sau design asistat de calculator, este posibil să preferi un calculator mai mic, dar relativ puternic, în locul unui PC desktop voluminos. Gama de produse Intel NUC include multe opțiuni la prețuri foarte diferite. Intel NUC10i5FNH este mezinul acestei familii și are multe atu-uri. De aceea, dacă vrei un mini PC performant, cu procesor Intel Core i5, citește acest review pentru NUC10i5FNH:

Reclamă

NOTĂ: Produsul din acest review este disponibil prin partenerii ASBIS România.

Intel NUC10i5FNH: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest calculator de mici dimensiuni este o alegere foarte bună pentru:

 • Persoanele care preferă dispozitive mai mici decât PC-urile desktop tradiționale
 • Utilizatorii care vor conectivitate Wi-Fi 6, Thunderbolt și Bluetooth 5
 • Persoanele care-și doresc performanță pe care se pot baza de la mini PC-ul lor

Pro și contra

Iată ce ne place la Intel NUC10i5FNH:

Vezi prețul:
 • Dimensiuni și greutate foarte reduse
 • Vine cu suport pentru Wi-Fi 6 și Thunderbolt
 • Performanță conform așteptărilor
 • Cititor de carduri de memorie inclus
 • Poate lucra cu monitoare 4K
 • Ușor de montat pe spatele monitorului

Există și câteva slăbiciuni de luat în considerare:

 • Prețul său este ușor mai ridicat decât al altor branduri
 • Nu are cip TPM pentru criptarea prin BitLocker
 • Ar fi fost util încă un port USB Type-A
Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

Dacă nu ai nevoie de o placă video puternică pe mini PC-ul tău, Intel NUC10i5FNH oferă performanțe foarte bune și uneori îți depășește așteptările. Are un procesor foarte bun, dimensiuni foarte reduse, care-l fac să ocupe puțin spațiu, multe opțiuni pentru conectare și suport pentru Wi-Fi 6. Include și un cititor de carduri de memorie, ca să-ți facă viața ușoară atunci când vrei să imporți poze și clipuri video de pe camera ta digitală. Per total, Intel NUC10i5FNH este o alegere foarte bună pentru oricine își dorește un PC micuț pentru acasă ori birou, dar mai ales pentru utilizatorii care lucrează de acasă și au puțin spațiu la dispoziție.

Despachetarea Intel NUC10i5FNH

Intel NUC10i5FNH vine într-o cutie mică albastră, similară cu cea folosită și pentru celelalte dispozitive din familia NUC. Vezi pe ea o poză a PC-ului, numele său și ce procesor folosește.

Cutia în care vine Intel NUC10i5FNH

Cutia în care vine Intel NUC10i5FNH

Pe partea dorsală a cutiei, găsești tipărite informații despre modelul exact pe care l-ai cumpărat, codul produsului și data și locul fabricației. Atunci când despachetezi totul, mai întâi vezi mini PC-ul Intel NUC.

Intel NUC10i5FNH

Intel NUC10i5FNH

După aceea, găsești următoarele accesorii: o placă VESA pentru montarea pe spatele unui monitor, diverse șuruburi, alimentarea, ghidul pentru instalarea rapidă, garanția și informații despre utilizarea în siguranță a produsului. Așa cum se vede, mărimea alimentării sale este similară cu cea a unui laptop.

Accesoriile care vin cu Intel NUC10i5FNH

Accesoriile care vin cu Intel NUC10i5FNH

Despachetarea Intel NUC10i5FNH este rapidă și fără probleme. Cutia în care vine este una simplă și nu include niciun fel de accesorii “premium”. În cutie găsești doar accesoriile de care ai nevoie pentru a instala acest mini PC și a trece la treabă cât mai repede.

Reclamă

Design și caracteristici hardware

La fel ca și celelalte dispozitive din familia NUC, Intel NUC10i5FNH are un design foarte funcțional. Accentul nu este pus pe estetică, ci pe eficiență, acces facil și utilizare simplă. Pe partea din față, avem butonul pentru Pornire/Oprire, o mufă audio și două porturi USB 3.1 (unul Type-A și altul Type-C).

Porturile de pe partea din față a Intel NUC10i5FNH

Porturile de pe partea din față a Intel NUC10i5FNH

Pe laterale, sunt grilele de ventilație, care ajută la menținerea fluxului optim de aer, iar pe una dintre ele, avem amplasat un slot pentru carduri de memorie SDXC cu suport UHS-II.

Intel NUC10i5FNH are și un cititor de carduri de memorie

Intel NUC10i5FNH are și un cititor de carduri de memorie

Pe spatele Intel NUC sunt mai multe porturi: trei USB 3.1 Gen2 (două Type-A și unul Type-C), un port Ethernet (la 1 Gbps), un port HDMI 2.0b, mufa pentru alimentare și un lacăt Kensington. Mărimea unui Intel NUC10i5FNH este de 117 x 112 x 51 mm în lungime x lățime x înălțime.

Porturile de pe spatele Intel NUC10i5FNH

Porturile de pe spatele Intel NUC10i5FNH

Intel NUC10i5FNH vine cu un procesor Intel Core i5-10210U creat pentru laptopuri și alte sisteme mobile. Are patru nuclee și opt fire de execuție, o frecvență de bază de 1,6 GHz și o frecvență turbo maximă de 4,2 GHz. Un atu al acestui procesor este TDP-ul (Thermal Design Power) său de doar 15W.

Procesorul dinăuntrul Intel NUC10i5FNH

Procesorul dinăuntrul Intel NUC10i5FNH

Dispozitivele Intel NUC pot fi echipate și cu alte procesoare, precum Intel Core i7-10710U sau Intel Core i3-10110U. Pentru specificații mai detaliate și o comparație între toate opțiunile, vizitează această pagină: Mini PC-urile Intel NUC.

Nu există o placă video dedicată înăuntrul acestui NUC. Toate modele vin cu un cip grafic integrat Intel UHD care este compatibil cu monitoare 4K, sarcini de productivitate și consum de conținut multimedia, dar insuficient pentru gaming ori editare video.

Cipul grafic folosit de Intel NUC10i5FNH

Cipul grafic folosit de Intel NUC10i5FNH

Intel NUC10i5FNH poate fi echipat cu 16 GO de RAM DDR4-2666 și un hard disk de 1 TO. Prețul variază în funcție de ce componente are modelul exact pe care-l alegi. Unitatea pe care am primit-o noi în teste a venit cu 16 GO de RAM, dar fără hard disk. În captura de ecran de mai jos, vezi caracteristicile tehnice ale RAM-ului. Un aspect demn de reținut este faptul că Intel NUC suportă până la 64 GO de RAM, așa că mai poți adăuga, dacă 16 GO nu îți ajung.

Memoria RAM folosită de Intel NUC10i5FNH

Memoria RAM folosită de Intel NUC10i5FNH

Intel NUC10i5FNH le permite utilizatorilor să folosească un SSD M.2 NVMe și două hard disk-uri ori SSD-uri SATA III de 2,5". Pentru mai multe detalii despre factorul de mărime M.2 și NVMe, citește M.2 vs. NVMe: Care este diferența în ceea ce privește SSD-urile?.

Un mic neajuns al familiei Intel NUC în general, este că aceste mini PC-uri nu vin cu cipuri TPM pentru a folosi criptarea prin BitLocker. Unele modele vin cu Windows 10 Home preinstalat, iar BitLocker nu este oricum disponibil pentru acesta. Unitatea pe care am primit-o noi în teste nu avea un hard disk inclus și a trebuit să instalăm Windows 10 separat.

Dacă vrei să afli mai multe detalii tehnice despre Intel NUC10i5FNH și alte dispozitive din aceeași familie, poți găsi toate informațiile de care ai nevoie în acest document PDF.

Reclamă

Instalarea și utilizarea Intel NUC10i5FNH

Înainte de a putea folosi Intel NUC10i5FNH, trebuie să instalezi un hard disk sau memoria RAM, ori ambele. Accesul în interiorul sistemului se face ușor. Tot ce ai nevoie este să deșurubezi patru șuruburi amplasate pe partea dorsală a mini PC-ului.

Ce găsești înăuntrul Intel NUC10i5FNH

Ce găsești înăuntrul Intel NUC10i5FNH

Sloturile pentru adăugarea de RAM și unități de stocare sunt ușor de accesat și folosit. De asemenea, în pachet ai toate șuruburile necesare. În unitatea noastră de test, am instalat un SSD NVMe Kingston A2000 cu o capacitate de 500 GO și viteze de aproximativ 2200 MB/s pentru citirea datelor și 2000 MB/s pentru scrierea lor.

Instalarea unui SSD în Intel NUC10i5FNH

Instalarea unui SSD în Intel NUC10i5FNH

Într-un minut, SSD-ul era instalat și puteam trece la treabă. Am instalat Windows 10 în doar câteva minute și am început să folosim Intel NUC10i5FNH. Performanța oferită a fost satisfăcătoare indiferent de ce am făcut: navigare web, vizionare de filme, utilizarea de aplicații Office, ori rularea unei mașini virtuale. Timpul de pornire al Windows 10 a fost rapid, de 31,3 secunde, similar cu oferă multe laptopuri cu o configurație asemănătoare. Aplicațiile au funcționat rapid, iar sistemul de operare a fost la fel, în toate zilele în care am testat acest mini PC.

Intel NUC10i5FNH - Timpul de pornire

Intel NUC10i5FNH - Timpul de pornire

Cât timp nu am stresat procesorul dinăuntrul Intel NUC, nu a fost aproape niciun fel de zgomot. Iar atunci când am realizat niște teste de stres pentru procesor, mini PC-ul nu a fost mai zgomotos decât un laptop cu hardware similar. Un mic neajuns este faptul că Intel NUC10i5FNH este un magnet pentru amprente și praf. După doar o zi de utilizare, arăta ca în poza de mai jos. Dacă vrei să arate bine, va fi nevoie să-l ștergi în mod regulat.

Intel NUC10i5FNH poate fi un magnet pentru amprente și praf

Intel NUC10i5FNH poate fi un magnet pentru amprente și praf

Am realizat și o actualizare de firmware pe Intel NUC10i5FNH pentru a-l aduce la cea mai nouă versiune disponibilă și a beneficia de cea mai bună performanță în testel noastre. Ne-a plăcut să utilizăm BIOS-ul UEFI de pe Intel NUC. Este ușor de folosit, arată excelent și ni se pare bine organizat.

Actualizare de firmware pe Intel NUC10i5FNH

Actualizare de firmware pe Intel NUC10i5FNH

Un neajuns al Intel NUC10i5FNH este faptul că trebuie să instalezi manual toate driverele sale. Fără ele, nu te poți bucura de o experiență plăcută ori de maximul de performanță posibil. Pentru a ușura acest proces, este o idee bună să instalezi Intel Driver & Support Assistant (Intel DSA) și să-l folosești pentru a găsi, descărca și instala toate driverele pentru toate componentele Intel din NUC. Așa cum vei vedea, sunt foarte multe și acesta este cel mai rapid mod de a le instala pe toate.

Ar trebui să folosești Intel Driver & Support Assistant

Ar trebui să folosești Intel Driver & Support Assistant

Opțiunile de conectivitate wireless și Bluetooth de pe Intel NUC10i5FNH sunt excelente. Acest mini PC are o placă de rețea Intel Wi-Fi 6 AX201, care funcționează foarte bine în tandem cu cele mai noi routere wireless de pe piață. Windows 10 ne-a raportat o conexiune Wi-Fi de 2,4 Gbps. În plus, prin Bluetooth 5, am putut conecta tastaturi mobile, mouse-uri, căști etc. Din moment ce acest NUC are doar trei porturi USB Type-A, conectivitatea Bluetooth s-ar putea să fie soluția ideală, astfel încât să poți conecta toate gadgeturile de care ai nevoie la acest mini PC.

Conectivitatea Wi-Fi de pe Intel NUC10i5FNH

Conectivitatea Wi-Fi de pe Intel NUC10i5FNH

Per total, suntem mulțumiți de performanța oferită de Intel NUC10i5FNH. Este un mini PC bun la toate, mai puțin gaming, editare video și design asistat pe calculator (CAD) - sarcini care necesită o placă video serioasă. Dacă vrei mai multă putere, ai și alte opțiuni la dispoziție în familia Intel NUC, inclusiv unele cu procesor Intel Core i7. Dacă vrei un preț mai bun, există și opțiuni mai accesibile, cu un Intel Core i3.

Performanța în teste sintetice

Pentru o mai bună înțelegere a performanțelor oferite de Intel NUC10i5FNH, echipat cu un procesor Intel Core i5-10210U, l-am comparat cu un PC desktop cu un procesor Intel Core i5-10600K și am rulat câteva benchmarkuri. Deși componentele din mini PC sunt cele ale unui PC desktop, procesorul este cel al unul laptop. De aceea, aspectul care diferențiază cel mai mult performanța oferită de NUC-ul pe care-l cumperi este procesorul folosit.

Mai întâi, am testat Intel NUC10i5FNH folosind CPU-Z. În testul Single Thread, procesorul a avut un scor excelent de 478 de puncte, cu doar 7% mai lent decât procesorul pentru desktop cu care l-am comparat.

Intel NUC10i5FNH - Rezultate în CPU-Z Single Thread

Intel NUC10i5FNH - Rezultate în CPU-Z Single Thread

În testul CPU-Z Multi-Thread, Intel NUC a suferit din cauza numărului mai redus de nuclee și fire de execuție ale procesorului său destinat pentru laptop uri. De aceea, a avut un scor mult mai redus decât al procesorului pentru desktop cu care l-am comparat.

Intel NUC10i5FNH - Rezultate în CPU-Z Multi-Thread

Intel NUC10i5FNH - Rezultate în CPU-Z Multi-Thread

Am rulat apoi PCMark 10, o suită de teste care evaluează performanța sistemului în activități obișnuite, cum ar fi navigarea pe web, conferințe video, timpi de pornire ai aplicațiilor, productivitate și crearea de conținut digital. Intel NUC10i5FNH a avut un scor de 3896 puncte, care-l face comparabil cu un laptop mid-range lansat spre finalul lui 2019 - prima jumătate a anului 2020.

Intel NUC10i5FNH - Rezultate în PCMark 10

Intel NUC10i5FNH - Rezultate în PCMark 10

În același ton de evaluare a activităților obișnuite, am verificat cât de rapid este Intel NUC10i5FNH la navigarea pe internet. Pentru asta, am folosit testul JetStream 2 în Google Chrome, care folosește tehnologiile JavaScript și WebAssembly. Cu cât ai un scor mai mare, cu atât mai rapid este PC-ul tău la a încărca site-uri web. Intel NUC10i5FNH a obținut un scor bun, comparabil cu cel al unui PC desktop.

Intel NUC10i5FNH - Rezultate în JetStream 2

Intel NUC10i5FNH - Rezultate în JetStream 2

7-Zip este o aplicație de arhivare de fișiere, foarte bună în a măsura cât de rapid este un procesor. Numărul mai redus de nuclee al procesorului Intel Core i5-10210U a oferit un rezultat similar cu cel întâlnit pe laptopuri, nu pe PC-uri desktop.

Intel NUC10i5FNH - Rezultate în compresia cu 7-Zip

Intel NUC10i5FNH - Rezultate în compresia cu 7-Zip

Aceeași poveste a fost observată și în testul de decompresie a fișierelor, unde un număr mai ridicat de nuclee și fire de execuție oferă un avantaj incontestabil.

Intel NUC10i5FNH - Rezultate în decompresia cu 7-Zip

Intel NUC10i5FNH - Rezultate în decompresia cu 7-Zip

Pentru a vedea temperaturile atinse de procesorul Intel Core i5-10210U dinăuntrul Intel NUC10i5FNH, am folosit testul de stabilitate oferit de AIDA64. Temperatura maximă pe care am măsurat-o a fost de 90°C, iar temperatura medie a fost de 83°C. Deși nu este un rezultat grozav, nu este surprinzător dacă ținem cont de dimensiunea redusă a unui Intel NUC și sistemul său de răcire minimal. Din fericire, sistemul de răcire este totuși suficient să țină procesorul sub temperatura sa maximă de operare de 100°C, chiar și la încărcare maximă.

Intel NUC10i5FNH - Temperatura maximă a procesorului

Intel NUC10i5FNH - Temperatura maximă a procesorului

Cu AIDA64, am verificat și cât de mult curent consumă procesorul Intel Core i5-10210U atunci când este stresat la maxim. Consumul maxim de curent a ajuns la doar 39 Wați. Un rezultat excelent, care arată cât de eficiente sunt, din punct de vedere energetic, procesoarele pentru laptopuri, precum cel dinăuntrul acestui Intel NUC.

Intel NUC10i5FNH - Consumul de curent

Intel NUC10i5FNH - Consumul de curent

Intel NUC10i5FNH este un mini PC foarte bun, care poate face orice îți dorești de la un calculator, oferind un nivel de performanță foarte satisfăcător, cât timp sarcina cerută nu necesită o placă video dedicată. Testele pe care le-am rulat confirmă faptul că performanțele sale sunt similare cu cele ale unui laptop mid-range produs pe final de 2019 - prima jumătate a lui 2020.

Ce părere ai despre Intel NUC10i5FNH?

Acum știi ce părere avem despre mini PC-ul Intel NUC10i5FNH, atuurile și slăbiciunile sale. De asemenea, știi la ce să te aștepți din punct de vedere al performanței și ce alte opțiuni sunt disponibile în familia Intel NUC. Înainte de a închide acest review, spune-ne părerea ta. De asemenea, dacă ai deja acest mini PC, care este experiența ta cu el? Lasă un comentariu mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii Windows