Recenzie ASUS ProArt PA32UC: Ecran superb cu suport HDR excelent!

Recenzie ASUS ProArt PA32UC: Ecran superb cu suport HDR excelent!
Rating

ASUS ProArt PA32UC este orice numai ieftin nu. De asemenea, are suport pentru multe funcții de vizionare a imaginii și caracteristici pe care mulți utilizatori nu le înțeleg. Asta deoarece este un monitor pentru profesioniști - o audiență specializată care poate profita cu adevărat de tot ce oferă acesta și, foarte important, și-l permit să-l cumpere. Dacă vrei să vezi cât de bine arată un monitor de top și ce are de oferit, citește această recenzie:

Reclamă

ASUS ProArt PA32UC: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest monitor răspunde cerințelor unor audiențe foarte specifice:

  • Creatorii de conținut care fac editare foto și video
  • Utilizatorii care vor o experiență HDR absolut superbă
  • Profesioniștii care vor un monitor mare, de foarte bună calitate și care au bugetul necesar pentru o astfel de achiziție

Pro și contra

ASUS ProArt PA32U are mai multe aspecte pozitive:

  • Design superb cu margini subțiri pe margini
  • Calitatea imaginii este excelentă
  • Standul ajustabil îți permite să îl înclini, să ajustezi înălțimea, să pivotezi ori să rotești monitorul
  • HDR implementat pe bune
  • Monitorul vine și cu o unealtă hardware de calibrare

Există și neajunsuri de luat în considerare:

  • Prețul nu este pentru oricine
  • Pentru gaming, sunt alegeri mai bune pe care le poți face
Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

ASUS ProArt PA32U este un monitor de nișă pentru utilizatorii care au un buget generos și dorința de a cumpăra un dispozitiv de foarte bună calitate. Este perfect pentru creatorii de conținut ori pentru cei care-și doresc experiențe HDR pe PC-ul lor. Totul, mai puțin jocurile cu foarte multă acțiune, arată excelent pe acest monitor.

Design și caracteristici hardware

ASUS ProArt PA32UC este un monitor pentru PC de 32 de inci, cu o rată de aspect 16:9, un panou IPS, o densitate a pixelilor de 138 ppi, timp de răspuns de 5 ms, o rezoluție 4K de 3840 x 2160 pixeli. De asemenea, are o frecvență de 60 Hz și funcția Adaptive-Sync. Fiind un monitor pentru o audiență specializată, include suport 100% pentru spectrul de culori sRGB, 99,5% pentru Adobe RGB și 95% pentru DCI-P3. ASUS ProArt PA32UC are 384 zone de iluminare și o iluminare maximă de 1000 niți, astfel încât poate oferi un contrast excelent și o experiență HDR (High Dynamic Range) foarte bună.

Ecranul ASUS ProArt PA32UC
Ecranul ASUS ProArt PA32UC

În majoritatea țărilor, inclusiv în România, ASUS ProArt PA32UC vine și cu o unealtă hardware pentru calibrare, astfel încât să poată fi ajustată calitatea imaginii conform nevoilor utilizatorilor. Din păcate pentru noi, aceasta a fost pierdută în procesul de transport al monitorului pe care l-am testat, așa nu am putut să o folosim și să o testăm. Din fericire, monitorul vine pre-calibrat din fabrică, așa că experiența vizuală este foarte bună imediat ce-l scoți din cutie.

Reclamă

ASUS ProArt PA32UC se montează pe un stand ajustabil care îți permite să aranjezi monitorul în orice poziție dorești și să-l înclini, înalți, pivotezi ori să-l rotești. Pe spatele standului este un slot pentru un lacăt Kensington, cu care poți securiza monitorul, atunci când îl folosești în spații publice ori birouri unde circulă multă lume. Procesul de montaj este simplu deși monitorul este destul de greu, la 7,8 kg. Monitorul împreună cu standul cântărește aproximativ 11,4 kg.

Standul ajustabil pentru ASUS ProArt PA32UC
Standul ajustabil pentru ASUS ProArt PA32UC

Pe spatele lui ASUS ProArt PA32UC, găsești un sistem pentru montarea pe stand, multe porturi și opțiuni de conectare, două boxe stereo de 3W și butoane pentru a ajusta modul în care funcționează monitorul.

Spatele monitorului ASUS ProArt PA32UC
Spatele monitorului ASUS ProArt PA32UC

În ceea ce privește porturile, ASUS este generos: un slot pentru lacătul Kensington, patru porturi HDMI 2.0, un port micro HDMI, o mufă pentru căști, două porturi USB-C cu suport pentru Thunderbold 3 și viteze de transfer de până la 40 Gbps, precum și un DisplayPort și interfață USB 3.1 cu funcție de alimentare prin care poate furniza până la 60W dispozitivelor externe. Thunderbolt 3 permite, de asemenea, conectarea în serie a mai multor ecrane printr-un singur port, fără să fie nevoie de un hub sau un switch. O facilitate interesantă este faptul că ASUS ProArt PA32UC oferă atât Picture-in-Picture (PiP) cât și Picture-by-Picture (PbP). Aceste moduri îți permit să vezi conținut din mai multe surse simultan și să comuți între surse cu ușurință.

Porturile de pe ASUS ProArt PA32UC
Porturile de pe ASUS ProArt PA32UC

În pachetul în care vine monitorul găsești multe cabluri și accesorii: cablul de alimentare, un cablu Thunderbolt 3, un cablu USB 3.0, un cablu HDMI, un disc de suport, garanția și un clește pentru cabluri. Așa cum se vede în poza de mai jos, ASUS ProArt PA32UC este un monitor frumos chiar și atunci când este oprit. Marginile sunt foarte subțiri și negre. Atunci când ecranul este stins, aproape că nu le observi.

ASUS ProArt PA32UC oprit
ASUS ProArt PA32UC oprit

Pentru mai multe detalii despre caracteristicile hardware ale acestui monitor, mergi la această pagină: ASUS ProArt PA32UC Specificații.

Experiența de utilizare a ASUS ProArt PA32UC

Din momentul în care-l pornești, este clar că ASUS ProArt PA32UC este un monitor pentru profesioniști. Oferă o calitate a imaginii excelentă în toate modurile: HDR, sRGB, Adobe RGB, DCI-P3 ș.a.m.d. De asemenea, îți poți crea propriile moduri de vizualizare, folosind unealta de calibrare din cutie.

Reclamă

Pentru majoritatea perioadei de tastare, am folosit HDR și ne-a plăcut mult contrastul și imersivitatea experienței vizuale. Este o plăcere să te uiți la filme 4K pe acest monitor și să editezi video 4K. Ne-a plăcut mult și calitatea culorii negru afișate de PA32UC. Nivelul de negru este foarte puternic și mai plăcut decât la alte monitoare pe care le-am testat până acum.

ASUS ProArt PA32UC pornit
ASUS ProArt PA32UC pornit

Spațiul este generos: este ușor să fixezi mai multe ferestre una lângă cealaltă și să vezi totul bine și mare pe ecran. Atât mărimea cât și rezoluția oferite de ASUS ProArt PA32UC îl fac o experiență excelentă pentru utilizatorii care-și doresc productivitate și mult spațiu pe ecran.

Aplicații una lângă cealaltă pe ASUS ProArt PA32UC
Aplicații una lângă cealaltă pe ASUS ProArt PA32UC

Butoanele de pe laterală, pentru configurarea monitorului sunt ușor de accesat și apăsat. Meniul de pe ecran nu este greu de înțeles, iar comutarea între diferitele setări și moduri de vizualizare poate fi realizată ușor.

Butoanele de pe lateralele ASUS ProArt PA32UC
Butoanele de pe lateralele ASUS ProArt PA32UC

Standul ajustabil este foarte util. Îl poți folosi pentru a roti ecranul până la 60 de grade, să-l pivotezi până la 90 de grade, să-l înclini până la 23 de grade ori să-i reglezi înălțimea între 0 și 120 mm. Astfel, poți găsi poziția ideală pentru PA32UC în orice mediu de lucru.

ASUS ProArt PA32UC în modul Portret
ASUS ProArt PA32UC în modul Portret

Singura audiență care nu este satisfăcută la maxim de acest monitor o reprezintă gamerii. Pentru ei, ASUS ProArt PA32UC nu este o alegere grozavă, deoarece are un timp de răspuns mai lent decât monitoarele de gaming, mai ales atunci când folosești HDR. De asemenea, nu oferă o rată de reîmprospătare de 144Hz și G-Sync HDR, cum o fac monitoarele de gaming la un preț similar.

ASUS ProArt PA32UC este o plăcere de folosit pentru creatorii de conținut și pentru experiențe multimedia care nu implică gaming furibund. Arată superb, este foarte ajustabil și cu multe opțiuni de conectare. Oricine îl vede îl va plăcea imediat.

Care este părerea ta despre ASUS ProArt PA32UC?

Acum știi că ne place mult monitorul ASUS ProArt PA32UC. Înainte de a închide acest review, spune-ne ce părere ai. Vrei să-l cumperi? Îți place cum arată și ce oferă? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii Recomandate