Review NETGEAR Nighthawk AX4: Cel mai accesibil router cu Wi-Fi 6!

Review NETGEAR Nighthawk AX4: Cel mai accesibil router cu Wi-Fi 6!
Rating

Netgear a lansat mai multe routere wireless cu suport pentru standardul Wi-Fi 6. Cel mai accesibil dintre acestea este noul NETGEAR Nighthawk AX4 (model RAX40) care, spre deosebire de celelalte din aceeași gamă, folosește un procesor Intel, în loc de unul creat de Broadcom sau Qualcomm. Dacă vrei să vezi ce are are de oferit routerul dual-band NETGEAR Nighthawk AX4 și dacă se potrivește nevoilor tale, citește această recenzie:

Reclamă

NETGEAR Nighthawk AX4: Pentru cine este o alegere potrivită?

NETGEAR Nighthawk AX4 este o alegere potrivită pentru următorii utilizatori:

 • Persoanele care vor să investească în standardul Wi-Fi 6 și care vor să cumpere dispozitive cu suport pentru acesta
 • Entuziaștii care vor un firmware avansat, ce oferă control complet al routerului
 • Persoanele care vor să-și controleze rețeaua folosind asistenți vocali precum Google Assistant sau Amazon Alexa

Pro și contra

Sunt multe aspecte pozitive la NETGEAR Nighthawk AX4:

 • Suport pentru cel mai nou standard wireless - 802.11ax sau Wi-Fi 6
 • Conturile Netgear sunt protejate cu verificarea în doi pași
 • Partajarea de dispozitive este o experiență plug-and-play datorită funcției ReadySHARE
 • Poți seta routerul să-și actualizeze firmware-ul automat, fără intervenție manuală
 • Este integrat atât cu Amazon Alexa, cât și cu Google Assistant
 • Poate fi montat pe pereți
 • Interfață de configurare disponibilă în multe limbi, inclusiv în română

Există și neajunsuri de luat în considerare:

 • Viteza portului USB 3.0 merită îmbunătățită
 • Experiența WiFi pe banda de 2.4 GHz poate fi problematică pentru anumite dispozitive (nu toate)
 • Ecosistemul Netgear de aplicații și servicii necesită o simplificare
Notă produs 4/5

Verdict

NETGEAR Nighthawk AX4 face parte din primul val de routere wireless cu suport pentru noul standard Wi-Fi 6 (802.11ax). De asemenea, este și printre cele mai accesibile routere cu suport pentru această tehnologie, având un hardware ușor mai modest, mai puține porturi USB și mai puține facilități avansate. Dacă vrei să experimentezi Wi-Fi 6 fără să cheltuiești foarte mulți bani, NETGEAR Nighthawk AX4 este un router pe care ar trebui să-l iei în considerare.

Despachetarea routerului wireless NETGEAR Nighthawk AX4

NETGEAR Nighthawk AX4 vine într-o cutie neagră cu accente în albastru. Pe partea de sus, vezi o poză cu routerul și câteva mențiuni ale caracteristicilor sale esențiale. Numele produsului poate crea confuzie deoarece producătorul îi spune atât NETGEAR Nighthawk AX4 cât și AX3000 model RAX40.

Pachetul în care vine NETGEAR Nighthawk AX4
Pachetul în care vine NETGEAR Nighthawk AX4

Pe lateralele cutiei găsești detalii tehnice despre produs și capabilitățile sale. Atunci când deschizi cutia și despachetezi tot, găsești următoarele: routerul, alimentarea sa, un cablu Ethernet CAT5e, expertul pentru configurarea rapidă și garanția.

Despachetarea NETGEAR Nighthawk AX4
Despachetarea NETGEAR Nighthawk AX4

Experiența de despachetare oferită de NETGEAR Nighthawk AX4 este simplă și rapidă. În cutie găsești tot ce ai nevoie pentru a trece la treabă și a folosi routerul.

Caracteristici hardware și design

NETGEAR Nighthawk AX4 este un router dual-band modern, cu suport pentru versiunea preliminară a standardului wireless Wi-Fi 6 (802.11ax). Are o lățime de bandă maximă teoretică de 3000 Mbps, împărțită astfel: 600 Mbps pentru banda de 2.4 GHz și 2400 Mbps pentru cea de 5 GHz, atunci când folosești standardul Wi-Fi 6.

Reclamă

Routerul are un design agresiv, familiar brandului Nighthawk. Sunt doar două antene externe, iar Netgear nu menționează dacă acest model are și antene interne. Pe partea de sus a routerului vedem grilajele pentru ventilație, câteva leduri care semnalează starea routerului, precum și două butoane pentru controlul emisiei WiFi și al funcției WPS.

Routerul NETGEAR Nighthawk AX4
Routerul NETGEAR Nighthawk AX4

Pe spatele routerului avem un port pentru conexiunea la internet, patru porturi Ethernet la viteza de 1 Gbps, mufa pentru alimentare, butoanele Reset și Power, portul USB 3.0 și un buton pentru controlul ledurilor de deasupra routerului.

Porturile de pe spatele NETGEAR Nighthawk AX4
Porturile de pe spatele NETGEAR Nighthawk AX4

Pe fundul routerului avem două găuri pentru montarea pe pereți și un abțibild cu informații despre produs, precum și grilajele sistemului care răcește hardware-ul dinăuntru.

În ceea ce privește hardware-ul, NETGEAR Nighthawk AX4 are un procesor cu două nuclee Intel PXB439, la frecvența de 800 MHz, 512 MO de RAM și 256 MO spațiu de stocare pentru firmware și aplicațiile pe care le instalezi pe router. În comparație cu alte routere AX, hardware-ul său este ceva mai modest. Din cauza asta, Nighthawk AX4 oferă transferuri wireless 2x2 MU-MIMO în loc de 4x4 sau 8x8. În mod evident, NETGEAR Nighthawk AX4 funcționează folosind și vechile standarde Wi-Fi 5 și Wi-Fi 4, care sunt compatibile cu majoritatea dispozitivelor pe care le avem în casă.

Partea dorsală a NETGEAR Nighthawk AX4
Partea dorsală a NETGEAR Nighthawk AX4

NETGEAR Nighthawk AX4 este un router de dimensiuni medii, având 340 x 206 x 57mm în lungime x lățime x înălțime. Acesta cântărește doar 600 de grame.

Dacă vrei să afli mai multe despre caracteristicile acestui router wireless, vizitează: NETGEAR Nighthawk AX4 Specificații.

Reclamă

Configurarea și utilizarea routerului wireless NETGEAR Nighthawk AX

Configurarea routerului NETGEAR Nighthawk AX4 poate fi realizată atât pe un PC (într-un navigator web) cât și de pe mobil, folosind aplicația Nighthawk pentru iOS și Android. De această dată am schimbat abordarea noastră clasică și am folosit aplicația pentru mobil în locul unui PC. Aplicația Nighthawk nu este complicat de utilizat și nici nu cere multe permisiuni pe telefonul tău, ceea ce este bine. Expertul pentru configurare vrea acces la locația ta și te întreabă dacă vrei să instalezi un router nou. După ce conectezi smartphone-ul la WiFi-ul implicit emis de router, poți alege tipul conexiunii tale la internet și introduce detaliile necesare conectării.

Configurarea NETGEAR Nighthawk AX4 cu aplicația Nighthawk
Configurarea NETGEAR Nighthawk AX4 cu aplicația Nighthawk

Apoi, setezi numele și parola pentru rețeaua WiFi din casa ta, introduci parola pe care vrei să o folosești pentru contul de administrator (ar fi fost minunat să poți schimba și numele contului) și răspunzi unor întrebări de securitate pe care le poți folosi pentru a-ți recupera parola, atunci când o uiți. Aplicația verifică dacă există actualizări de firmware și, dacă sunt disponibile, îți recomandă să le instalezi. Este o abordare bună însă, din păcate, cea mai nouă actualizare primită a avut un bug care micșora performanța pe WiFi, așa că am revenit la un firmware vechi pentru acest review.

Actualizarea de firmware cu aplicația Nighthawk
Actualizarea de firmware cu aplicația Nighthawk

După ce actualizarea de firmware este finalizată, îți poți conecta routerul la serviciul cloud Netgear, care-ți permite să-ți administrezi routerul de la distanță, chiar și atunci când nu ești acasă. O precauție de securitate foarte bună este faptul că Netgear îți recomandă să activezi verificarea în doi pași pentru contul tău. Alți producători ar trebui să copieze această abordare.

După aceea, poți să folosești aplicația pentru a-ți administra routerul. Aceasta este simplu de utilizat, dar și săracă în opțiunile de configurare oferite. Nu poți face niciun fel de configurare avansată cu ea.

Aplicația mobilă Nighthawk
Aplicația mobilă Nighthawk

Pentru asta, ai nevoie de un navigator web și un PC, de pe care te conectezi la interfața de administrare. Aceasta este împărțită în două file: Basic și Advanced (Avansat). Fila Basic are doar câteva opțiuni simple de configurare.

NETGEAR Nighthawk AX4 - setările de bază
NETGEAR Nighthawk AX4 - setările de bază

Adevărata distracție se întâmplă în fila Advanced. Aici găsești toate opțiunile de configurare disponibile pentru routerul tău. De asemenea, interfața de utilizare este disponibilă în mai multe limbi, iar comutarea între acestea este ușoară. Din fericire, avem și limba română printre limbile disponibile.

Majoritatea setărilor pot fi înțelese cu ușurință dacă știi puțină tehnologie. Din păcate, modul în care este organizată fila Advanced nu este cel mai fericit și este nevoie de timp să te înveți cu localizarea tuturor setărilor. De exemplu, ai două grupuri de setări pentru rețeaua wireless, în categoriile Setup și Advanced Setup, ceea ce creează confuzie.

Schimbarea limbii folosite de NETGEAR Nighthawk AX4
Schimbarea limbii folosite de NETGEAR Nighthawk AX4

Documentația de Ajutor este ușor accesibilă, la fel și opțiunile de Suport Online. Dar, spre deosebire de routerele altor branduri, documentația este disponibilă doar online, nu în firmware-ul routerului. Astfel, dacă nu-ți funcționează conexiunea la internet, nu poți accesa documentația de Ajutor.

NETGEAR Nighthawk AX4 - opțiunile pentru suport
NETGEAR Nighthawk AX4 - opțiunile pentru suport

Un alt aspect unic la Netgear este faptul că, pentru a putea folosi toate funcțiile avansate ale Nighthawk AX4, trebuie să instalezi mai multe aplicații și să configurezi conturi în mai mult de un singur loc. Acest ecosistem de aplicații, funcții și servicii crează confuzie în rândul utilizatorilor și este dificil de înțeles. Netgear ar trebui să îmbunătățească acest aspect și să ofere acces direct din firmware la facilitățile avansate, așa cum fac alți producători. Un aspect pozitiv care ne-a plăcut foarte mult este cât de simplă este experiența de conectare a unui hard disk la portul USB 3.0 și partajarea acestuia. Cu adevărat plug-and-play!

NETGEAR Nighthawk AX4 - setările ReadySHARE
NETGEAR Nighthawk AX4 - setările ReadySHARE

După ce am terminat configurarea routerului NETGEAR Nighthawk AX4, am conectat mai multe dispozitive la rețea: două PC-uri, câteva laptop-uri, o tabletă, câteva smartphone-uri, o consolă Xbox One, două prize inteligente, un bec inteligent, un robot aspirator inteligent și o imprimantă wireless. Toate s-au conectat cu ușurință și nu am avut probleme în a partaja fișierele și folderele în rețea. Dar, atunci când am folosit frecvența wireless de 2.4 GHz, am avut parte de o experiență plină de contraste. Pe smartphone-urile noastre, totul mergea bine, în timp ce pe laptopul de test, viteza medie era foarte joasă, iar transferurile erau efectuate cu un grad ridicat de variabilitate. Pentru o perspectivă mai bună, vezi graficul de mai jos, care-ți arată un transfer pe banda de 2.4 GHz, într-o cameră separată de router printr-un singur perete. A fost destul de dezamăgitor și Netgear ar trebui să îmbunătățească acest aspect. Noi suspectăm că este vorba de incompatibilități cu anumite plăci de rețea sau drivere, așa cum este cazul și cu alte routere AX ale altor companii.

NETGEAR Nighthawk AX4 - transfer wireless pe banda de 2.4 GHz
NETGEAR Nighthawk AX4 - transfer wireless pe banda de 2.4 GHz

Un alt transfer, realizat în aceeași cameră, pe banda de 5 GHz, a fost rapid și stabil, așa cum te-ai aștepta de la un router precum NETGEAR Nighthawk AX4. Performanța pe banda de 5 GHz a fost satisfăcătoare și nu avem niciun fel de plângere.

NETGEAR Nighthawk AX4 - transfer wireless pe banda de 5 GHz
NETGEAR Nighthawk AX4 - transfer wireless pe banda de 5 GHz

Dacă vrei să vezi detalii despre performanța wireless a acestui router și toate facilitățile pe care le oferă, citește următoarea pagină a acestui review

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless