Review ASUS ROG Chakram & ASUS ROG Strix Slice

Review ASUS ROG Chakram & ASUS ROG Strix Slice
Rating

Mouse-ul de gaming ASUS ROG Chakram este unul dintre cele mai inovatoare dispozitive anunțate de ASUS în 2019. Este un mouse ce nu numai că promite performanțe de top și o calitate excelentă, dar vine și cu un joystick inclus! Ai mai auzit de așa ceva? Ei bine, ASUS a făcut ca această idee să devină realitate, ROG Chakram încercând să combine două dispozitive de gaming diferite - mouse-ul și joystick-ul - într-unul singur. Pentru acest review, am primit și un mouse pad ASUS ROG Strix Slice, ce oferă o suprafață cu rezistență scăzută la frecare și care ar trebui să facă mouse-ul foarte rapid atunci când alunecă pe el. Am testat și folosit atât ASUS ROG Chakram, cât și ASUS ROG Strix Slice, iar acestea sunt impresiile noastre despre aceste produse:

Reclamă

Mouse de gaming ASUS ROG Chakram și mouse pad ASUS ROG Strix Slice: Pentru cine sunt alegeri potrivite?

ASUS ROG Chakram este un mouse excelent pentru cei care:

 • Vor un mouse de gaming high-end și își pot permite să cumpere unul
 • Vor iluminare RGB pe accesoriile lor de gaming
 • Vor unul dintre cele mai inovatoare mouse-uri disponibile pe piață în acest moment
 • Sunt fani ai brand-ului Republic of Gamers

Mouse pad-ul ASUS ROG Strix Slice este o alegere bună dacă vrei un suport pe care mouse-ul tău să se poată mișca foarte rapid, datorită rezistenței de frecare minime pe care o oferă.

Pro și contra

Sunt multe aspecte pozitive de menționat despre mouse-ul de gaming ASUS ROG Chakram:

 • Oferă conectivitate în trei moduri diferite: prin fir, Bluetooth și wireless la 2,4 GHz
 • Pare să fie bine construit și are un design frumos
 • Forma sa ergonomică îl face să fie confortabil la folosirea pe perioade de timp îndelungate
 • Mouse-ul are un joystick inclus, fiind probabil pentru prima dată când așa ceva apare în lumea mouse-urilor
 • Poți să îi schimbi switch-urile și joystick-ul cu ușurință
 • Are trei zone de iluminare RGB, iar zona cu logo-ul ROG poate fi personalizată cu propriul tău design

Există și aspecte mai puțin pozitive:

 • Prețul să este destul de ridicat
 • Software-ul ROG Armoury nu este la fel de bun ca aplicațiile oferite de competiție

În ceea ce privește ASUS ROG Strix Slice, putem spune doar că este un mouse pad excelent: rezistența mică la frecare înseamnă că poți să îți miști mouse-ul foarte rapid și ușor. Are un design plăcut și un preț rezonabil.

Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

Nu avem decât impresii bune despre ASUS ROG Chakram și despre ASUS ROG Strix Slice. Ne-a plăcut mouse-ul mult și, dacă ar fi avut un preț mai accesibil, probabil că l-am fi cumpărat pentru calculatoarele noastre de gaming: oferă performanțe de top, este frumos, foarte personalizabil și include un joystick pe el! Ce-ar putea să nu-ți placă la așa ceva? Mouse pad-ul de gaming ASUS ROG Strix Slice este un companion bun pentru mouse-ul ROG Chakram și pentru orice alt mouse de gaming de pe piață, inclusiv de la alte branduri. Le recomandăm pe ambele gamerilor care vor doar ce este mai bun și mai nou pe piața perifericelor de gaming.

Despachetarea mouse-ului de gaming ASUS ROG Chakram și a mouse pad-ului ASUS ROG Strix Slice

Mouse-ul de gaming ASUS ROG Chakram este un dispozitiv premium, iar ambalajul său stă mărturie pentru acest lucru. Cutia în care vine este realizată din carton negru de calitate, pe partea sa de sus având o imagine mare cu mouse-ul. Pe spate, poți vedea detalii despre caracteristicile principale și specificațiile lui.

ASUS ROG Chakram: Cutia
ASUS ROG Chakram: Cutia

Când deschizi cutia, vezi imediat mouse-ul, așezat sub un plastic transparent ce îl protejează. Sub el, găsești tot ce vine împreună cu acest mouse: un adaptor USB, un extender USB, un cablu USB Type-A la Type-C cu o lungime de 1,8 metri, un săculeț de transport realizat din material textil, manualul de utilizare și o cutie de accesorii ce conține două switch-uri Omron, un joystick (mai lung decât cel deja montat pe mouse), o copertă ce poate înlocui joystick-ul, un extractor pentru switch-uri, un abțibild ROG și o copertă personalizabilă ce poate înlocui zona de logo de pe mouse.

Ce se găsește în cutia lui ASUS ROG Chakram
Ce se găsește în cutia lui ASUS ROG Chakram

Și ambalajul mouse pad-ului ASUS ROG Strix Slice arată bine. Nu este altceva decât o husă destul de mare, dar este realizată din carton de calitate și designul său este atractiv.

ASUS ROG Strix Slice: Pachetul
ASUS ROG Strix Slice: Pachetul

În această husă nu găsești decât ASUS ROG Strix Slice, dar hei, ce accesorii ai putea să primești cu un mouse pad?

ASUS ROG Strix Slice
ASUS ROG Strix Slice

Despachetarea lui ASUS ROG Chakram a fost o experiență satisfăcătoare. Mouse-ul nu doar arată extraordinar, ci vine și cu multe accesorii incluse. Cât despre ASUS ROG Strix Slice, pachetul său arată bine și despachetarea este rapidă.

Reclamă

ASUS ROG Chakram: Design și specificații hardware

Sunt mai multe motive pentru care ASUS ROG Chakram nu este un mouse de gaming obișnuit. Pentru început, oferă trei opțiuni diferite de conectare: prin fir, wireless prin Bluetooth (BLE) și wireless pe frecvența radio de 2,4 GHz, utilizând conectorul USB cu răspuns rapid de 1 ms.

Perspectivă asupra lui ASUS ROG Chakram
Perspectivă asupra lui ASUS ROG Chakram

Pentru tracking (urmărire), mouse-ul ROG Chakram folosește un senzor optic cu o rezoluție maximă de 16.000 DPI. Poate atinge viteze de 400 de inci pe secundă (IPS) și poate accelera până la 40 g. Este incredibil de rapid! În plus, pentru a evita orice întârzieri (lag) posibile, mouse-ul are o rată de transfer (polling rate) de 1.000 Hz, atât prin fir, cât și în modul wireless pe 2,4 GHz.

Partea inferioară a lui ASUS ROG Chakram
Partea inferioară a lui ASUS ROG Chakram

Pe lângă caracteristicile sale tehnice impresionante, ASUS ROG Chakram mai are încă un as în mânecă: o selecție generoasă de butoane, precum și un joystick. Da, ai auzit bine! Acest mouse are un joystick pe partea stângă, lângă suportul pentru degetul mare. Îl poți folosi pentru a controla mișcarea sau pentru a-i asocia orice alte acțiuni vrei, în funcție de jocurile pe care le joci. Poți chiar și să ții mouse-ul ca pe un controler de consolă, pentru a avea un joystick vertical, dacă vrei. 🙂 Deși este mult mai mic decât un joystick obișnuit, el suportă atât modul analog, cât și pe cel digital și poate fi mai ușor de utilizat decât o tastatură în anumite tipuri de jocuri, precum jocurile de curse de mașini, simulatoare de zbor sau chiar și jocuri de luptă arcade.

ASUS ROG Chakram are un joystick inclus
ASUS ROG Chakram are un joystick inclus

Tot la subiectul butoane, pe lângă joystick, ASUS ROG Chakram are două butoane pentru clic stânga și dreapta, o rotiță de derulare și două butoane laterale aflate în partea stângă. Este destul pentru majoritatea utilizatorilor, dar partea mai puțin pozitivă este că nu există o versiune a acestui mouse pentru stângaci. Este construit doar pentru cei care sunt dreptaci.

Butoanele de pe ASUS ROG Chakram
Butoanele de pe ASUS ROG Chakram

Pe burta bestiei, scuze, a mouse-ului 🙂 mai găsești încă două butoane și un comutator. Comutatorul este utilizat pentru activarea modurilor 2.4 GHz wireless sau Bluetooth și pentru oprirea completă a mouse-ului. Celelalte butoane sunt folosite pentru asocierea mouse-ului și pentru ajustarea rezoluției DPI.

Comutatorul Bluetooth și 2.4 GHz, precum și butoanele de asociere și DPI
Comutatorul Bluetooth și 2.4 GHz, precum și butoanele de asociere și DPI

Dacă îți place să ai lumini pe dispozitivele tale, vei fi încântat să afli că ASUS ROG Chakram are lumini RGB: trei zone (logo, rotița de derulare, baza sa) pe care le poți personaliza independent sau le poți sincroniza. Mai mult, suportă tehnologia ASUS AURA Sync, ceea ce înseamnă că poți sincroniza luminile de pe mouse și cu celelalte dispozitive sau componente hardware compatibile cu AURA pe care le deții.

ASUS ROG Chakram are trei zone de lumini RGB pe el
ASUS ROG Chakram are trei zone de lumini RGB pe el

ASUS nu ne spune cât de mare este bateria din ASUS ROG Chakram. Totuși, compania ne spune că acest mouse poate să ofere până la 79 de ore de joc. Cerințele pentru acest lucru sunt să conectezi mouse-ul prin 2.4 GHz și să dezactivezi luminile RGB. Mouse-ul suportă și încărcarea rapidă și, teoretic, doar 15 minute de încărcare sunt îndeajuns pentru a îți oferi energie pentru 12 ore de gaming. Mai mult decât atât, ROG Chakram suportă și încărcarea wireless, așa că dacă ai un mouse pad Qi, precum ROG Balteus Qi, sau orice placă de încărcare wireless, poți să spui la revedere complet firelor. Apropo, zona de încărcare de pe mouse este zona cu logoul de pe "burta" lui, unde vezi inscripționat Republic of Gamers.

ASUS ROG Chakram cântărește 121,6 grame și are o lungime de 132,7 mm, o lățime de 76,6 mm și o înălțime de 42,8 mm. Suportă oficial doar Windows 10, deși îl poți folosi în orice alt sistem de operare, dacă îl conectezi prin Bluetooth. Însă, opțiunile de personalizare și setările complexe sunt disponibile doar dacă instalezi software-ul și driverele Armoury II, disponibile doar pentru Windows 10 și Windows 7. De aceea, este preferabil să îl folosești împreună cu Windows 10.

Dacă vrei să citești toate specificațiile hardware, vizitează pagina sa web oficială: Specificații ASUS ROG Chakram.

Reclamă

ASUS ROG Strix Slice: Design și specificații hardware

ASUS ROG Strix Slice este un mouse pad de mărime medie: 350 x 250 x 0.6 mm în lungime x lățime x grosime. Fiind atât de subțire, înseamnă că este și foarte ușor și portabil (cântărind doar 74 de grame) și se potrivește perfect pe orice tip de birou.

Suprafața mouse pad-ului este realizată din policarbonat ce oferă o rezistență foarte mică la frecare și este creată pentru a funcționa perfect atât cu senzori de mouse laser, cât și optici. Datorită suprafeței cu rezistență mică la frecare, mouse pad-ul este excelent pentru fanii jocurilor cu acțiune rapidă, precum shooterele first-person, jocurile de tip battle royale sau jocuri MOBA.

Un alt lucru care face ca ASUS ROG Strix Slice să iasă în evidență este logoul Republic of Gamers mare de pe suprafața sa, acesta strălucind în întuneric. Dacă îți place sau nu acest lucru este o preferință personală, însă oricum ar fi, va atrage cu siguranță privirile celor din jur.

ASUS ROG Strix Slice are un design ce strălucește în întuneric
ASUS ROG Strix Slice are un design ce strălucește în întuneric

Baza mouse pad-ului este din silicon și, conform ASUS, acest lucru face ca mouse pad-ul să nu alunece pe biroul sau pe masa pe care îl folosești.

Experiența de utilizare a mouse-ului de gaming ASUS ROG Chakram cu mouse pad-ul ASUS ROG Strix Slice

Pentru acest review al mouse-ului ASUS ROG Chakram și al mouse pad-ului ASUS ROG Strix Slice, le-am folosit împreună, așa că experiența mea cu ele este strâns legată. Mouse-ul alunecă pe mouse pad ca și cum nu ar fi nimic sub el. Exact așa cum a promis ASUS, mouse pad-ul oferă o rezistență la frecare aproape inexistentă, iar acest lucru este excelent în jocurile cu acțiune rapidă precum League of Legends, unul dintre favoritele mele. 🙂

Mouse-ul este mai mare decât media, deși nu este uriaș precum altele. Profilul și mărimea îl fac să se potrivească bine în mâinile cu dimensiuni medii sau mari. În schimb, dacă mâna ta este mică sau dacă ai degete scurte, s-ar putea să îți ia ceva timp să te adaptezi la acest mouse.

ASUS ROG Chakram este ușor de ținut și folosit dacă nu ai mâini mici
ASUS ROG Chakram este ușor de ținut și folosit dacă nu ai mâini mici

ASUS ROG Chakram are o formă ergonomică, cu un suport generos pentru degetul mare, ceea ce îl face să fie confortabil la utilizarea îndelungată. De asemenea, butoanele laterale sunt ușor de atins și apăsat, iar formele lor le fac ușor de identificat.

ASUS ROG Chakram are o formă ergonomică
ASUS ROG Chakram are o formă ergonomică

Joystick-ul este probabil cel mai interesant aspect al acestui mouse. Poziția sa este bine gândită, imediat după suportul pentru degetul mare, așa că atingerea lui este ușor de făcut.

Joystick-ul de pe ASUS ROG Chakram
Joystick-ul de pe ASUS ROG Chakram

Deși nu sunt un mare fan al simulatoarelor de zbor sau al jocurile de curse de mașini, am vrut să văd ce înseamnă să te joci un astfel de joc folosind joystick-ul de pe mouse. Așa că am încercat câteva jocuri de Dirt 3. Sigur, asta a însemnat că m-am lovit de fiecare copac pe care l-am văzut pe drum, dar am văzut totuși cum merge joystick-ul: este rapid și precis, așa că dacă ai ceva experiență cu acest tip de jocuri, fac pariu că îți va plăcea mai mult decât să folosești tastele WASD sau săgețile de pe tastatură.

Un alt lucru care mi-a plăcut mult la ASUS ROG Chakram este modul în care este construit și cât de ușor este să îl personalizezi. Prin asta, nu mă refer doar la efectele de lumină RGB, dar și la cum demontezi mouse-ul și cât de ușor este să îi schimbi switch-urile și chiar și logoul Republic of Gamers de pe spate. Spre deosebire de majoritatea celorlalte mouse-uri, ASUS ROG Chakram folosește magneți pentru a-și ține coperta de pe spate și butoanele de clic stânga și dreapta. Poți să întorci și să ridici în sus butoanele pentru a ajunge la switch-uri. Apoi, folosești extractorul din cutia de accesorii pentru a scoate switch-urile și a le pune înapoi pe cele noi pe care le preferi.

Demontarea lui ASUS ROG Chakram
Demontarea lui ASUS ROG Chakram

Atât mouse-ul ASUS ROG Chakram cât și mouse pad-ul ASUS ROG Strix Slice sunt dispozitive excelente pentru gaming. Mouse-ul este un periferic de top ce, pe lângă faptul că oferă o performanță excelentă, este și foarte personalizabil, oferind ceva unic în lumea mouse-urilor: un joystick inclus. Ne-a plăcut foarte mult și suntem siguri că îți va plăcea din prima clipă. 🙂

Drivere și software

Mouse-ul de gaming ASUS ROG Chakram poate fi personalizat, iar setările sale pot fi ajustate cu ajutorul software-ului ASUS Armoury II. Însă, pentru ca Windows 10 și Armoury II să detecteze și să îți ofere acces la setări, trebuie să conectezi mouse-ul cu un cablu USB sau wireless cu adaptorul USB pentru 2,4 GHz. Dacă folosești Bluetooth, Armoury II nu detectează mouse-ul.

Aplicația Armoury II de la ASUS
Aplicația Armoury II de la ASUS

Armoury II îți permite să creezi și să salvezi trei profile diferite pentru felul cum funcționează ASUS ROG Chakram. Pentru fiecare profil, poți să alegi setări diferite pentru ce fac butoanele, să creezi și să utilizezi acțiuni macro, să decizi ce rezoluții DPI sunt utilizate de către mouse, să ajustezi efectele de lumină, să calibrezi mouse-ul și să înregistrezi statistici.

Ajustarea setărilor de performanță pentru ASUS ROG Chakram
Ajustarea setărilor de performanță pentru ASUS ROG Chakram

Armoury II oferă probabil toate setările și opțiunile de personalizare pe care le vrei, iar asta este bine. Însă, ASUS încă nu înregistrează automat statisticile, lucru pe care trebuie să îl faci manual, ceea ce nu este foarte util.

Ce părere ai despre ASUS ROG Chakram și despre ASUS ROG Strix Slice?

Acum știi că nouă ne plac mouse-ul ASUS ROG Chakram și mouse pad-ul ROG Strix Slice. Din punctul nostru de vedere, ambele produse sunt excelente și merită cumpărate. Înainte de a închide acest review, spune-ne dacă îți plac acest mouse și/sau mouse pad și dacă intenționezi să le cumperi. Nu uita că poți să îți spui părerea oricând în secțiunea de comentarii.

Descoperă: Divertisment Bluetooth Hardware și sunete Recenzii Windows Wireless