Review mouse ASUS TUF Gaming M4 Air: Extrem de ușor și rapid

Review mouse ASUS TUF Gaming M4 Air: Extrem de ușor și rapid
Rating

Unele dintre cele mai bune dispozitive și accesorii de calculator pentru gaming pe care le-am testat în ultimii ani fac parte din gama ASUS TUF. Iar cel mai nou primit în teste este un mouse „ciudat” numit ASUS TUF Gaming M4 Air. De ce ciudat? Aruncă o privire la imaginile din această recenzie și vei vedea de ce spun asta. Carcasa sa exterioară este plină de găuri triunghiulare! 🙂 De fapt, poți vedea placa de circuite din interior, iar asta nu este nici măcar cea mai bună parte. Citește mai departe și află ce face ca M4 Air să fie un mouse pe care este posibil să-l vrei:

Reclamă

ASUS TUF Gaming M4 Air: Pentru cine este o alegere potrivită?

Mouse-ul de gaming M4 Air este o alegere excelentă pentru:

 • Gamerii competitivi care doresc un mouse foarte ușor, cu inerție redusă
 • Cei care își doresc un mouse cu DPI ridicat și cu un senzor optic precis
 • Persoanele care-și doresc un mouse foarte confortabil

Pro și contra

Există multe aspecte pozitive la mouse-ul ASUS TUF Gaming M4 Air:

Vezi prețul:
 • Are un design foarte interesant care îl face să iasă în evidență
 • Este foarte confortabil de folosit
 • Este extrem de ușor și nu are aproape deloc inerție
 • Senzorul său are o rezoluție ridicată, de 16000 DPI
 • În ciuda carcasei sale perforate, mouse-ul este certificat pentru a rezista la apă
 • Trei profiluri de memorie încorporate și un software bun (Armoury Crate)

Singurele lucruri pe care i le-ai putea reproșa sunt:

 • Faptul că nu are iluminare RGB
 • Este posibil ca designul său aerisit (și perforat) să nu fie pe placul tuturor, deoarece este ca o invitație pentru firimituri și praf
Notă produs 4.5/5
Verdict

Verdict

ASUS TUF Gaming M4 Air este unul dintre cele mai bune mouse-uri pe care le-am folosit vreodată. Cu toate acestea, ține de preferințele tale personale dacă îți place sau nu. În ceea ce privește specificațiile hardware - senzor optic, comutatoare, polling rate (frecvența de actualizare a poziției) - eu cred că toată lumea va fi mulțumită. Dar partea care ține de design și greutate este personală. Dacă nu te deranjează carcasa perforată și apreciezi faptul că este extrem de ușor, atunci mouse-ul M4 Air este o alegere excelentă. Cu toate acestea, dacă preferi un mouse mai greu, vrei iluminare RGB sau un dispozitiv cu multe butoane, ar fi bine să cauți alte modele.

Despachetarea mouse-ului de gaming ASUS TUF Gaming M4 Air

Mouse-ul de gaming ASUS TUF Gaming M4 Air sosește într-o cutie relativ mică. În partea din față, vezi o imagine mare a mouse-ului. Culoarea de fundal a cutiei este negru, iar numele mouse-ului este imprimat contrastant în alb.

Ambalajul lui ASUS TUF Gaming M4 Air

Ambalajul lui ASUS TUF Gaming M4 Air

Pe spatele cutiei, poți găsi mai multe detalii despre principalele caracteristici și specificații ale mouse-ului, împreună cu o altă imagine a acestuia.

ASUS TUF Gaming M4 Air: Spatele cutiei

ASUS TUF Gaming M4 Air: Spatele cutiei

Când deschizi cutia, găsești mouse-ul ASUS TUF Gaming M4 Air, împreună cu manualul de utilizare și garanția.

Despachetarea mouse-ului ASUS TUF Gaming M4 Air

Despachetarea mouse-ului ASUS TUF Gaming M4 Air

Despachetarea mouse-ului de gaming ASUS TUF Gaming M4 Air este o experiență plăcută și ușoară.

Reclamă

Design și specificații hardware

ASUS TUF Gaming M4 Air este unul dintre cele mai interesante mouse-uri pe care le-am testat vreodată, și am folosit destul de multe, de la unele cu aspect obișnuit la altele care par din altă lume. Și trebuie să spun că acesta este în continuare un mouse care m-a luat prin surprindere. Este plin de găuri!

ASUS TUF Gaming M4 Air are o carcasă plină de găuri

ASUS TUF Gaming M4 Air are o carcasă plină de găuri

Designul „aerisit” îl face nu numai să arate foarte cool, dar chiar este cool, deoarece ventilația nu reprezintă o problemă. Practic, există o șansă foarte mică să ți se lipească mâna de mouse, deoarece orice transpirație este disipată cu ușurință. Această interesantă alegere de design și forma finală a mouse-ului fac ca acesta să fie extrem de confortabil de ținut în mână.

Poți vedea placa de circuite din ASUS TUF Gaming M4 Air

Poți vedea placa de circuite din ASUS TUF Gaming M4 Air

Revenind la aspecte mai concrete, vorbim despre un mouse echipat cu un hardware serios și care are un corp extrem de ușor. Asta e bine - iată ce primești:

Corpul ciudat al mouse-ului M4 Air este realizat din materiale plastice, iar găurile de pe spate îi reduc semnificativ greutatea. De fapt, nu-mi amintesc să fi folosit în trecut un mouse atât de ușor ca acesta. Ești pregătit? Cântărește 47 de grame!

Și un lucru la care nu mă așteptam deloc de la acest mouse este faptul că are certificare IPX6. Te-ai putea întreba „Ce este asta?”. Ei bine, este o dovadă că mouse-ul este rezistent la apă - are protecție împotriva umezelii și chiar a jeturilor directe de apă. Este ceva destul de impresionant, având în vedere că placa de circuite este vizibilă, ceea ce face ca apa să treacă foarte ușor prin orificiile de pe carcasa mouse-ului. Din păcate, firimiturile și alte lucruri se pot strecura cu ușurință prin carcasă, așa că-ți recomand să nu mănânci în timp ce folosești PC-ul. 🙂

Pe lângă butoanele standard pentru clic stânga și dreapta și rotița de derulare, pe care le ai pe orice mouse, ASUS TUF Gaming M4 Air are de asemenea două butoane laterale configurabile și un comutator DPI în spatele rotiței de derulare. Toate elementele de bază necesare pentru un mouse de gaming sunt incluse.

Există două butoane laterale pe ASUS TUF Gaming M4 Air

Există două butoane laterale pe ASUS TUF Gaming M4 Air

Iar când vine vorba de viteză și precizie, ASUS TUF Gaming M4 Air nu dezamăgește deloc. Folosește un senzor optic de înaltă performanță, cu o sensibilitate de 16000 DPI. Comutatorul de pe spatele mouse-ului îți permite să ajustezi rapid sensibilitatea senzorului în patru trepte, pe care le poți personaliza în aplicația ASUS Armoury Crate. În altă ordine de idei, avem parte și de un polling rate rapid (frecvență de actualizare) de 1000Hz, o viteză maximă de aproximativ 10 metri pe secundă cu o accelerație maximă de 40g și comutatoare cu o durată de viață oficială de 60 de milioane de clicuri. Te întrebi cât înseamnă asta în ani de utilizare? Citește acest articol pentru a-ți face o idee mai clară: Cât înseamnă în ani milioane de apăsări de taste și de clicuri?

ASUS TUF Gaming M4 Air folosește un senzor optic de 16000 dpi

ASUS TUF Gaming M4 Air folosește un senzor optic de 16000 dpi

ASUS a integrat în mouse-ul M4 Air și o memorie flash capabilă să stocheze trei profiluri de setări. Asta înseamnă că poți folosi acest mouse pe diferite calculatoare păstrând ajustările pe care i le-ai făcut - nu este nevoie să-l reconfigurezi ori de câte ori treci de la desktop la laptop, de exemplu.

Mouse-ul se conectează la computer prin intermediul unui cablu flexibil acoperit cu un mateial țesut, ce se termină cu un conector USB 2.0 Type-A, astfel încât are compatibilitate asigurată cu 99% din dispozitivele existente pe piață. În plus, cablul măsoară 2 metri, deci este suficient de lung pentru a ajunge la PC chiar dacă îl ții sub birou, așa cum fac eu.

Reclamă

În ceea ce privește dimensiunile, mouse-ul este standard. Are 126 mm lungime, 63,5 mm lățime și 39,6 mm înălțime.

Dacă vrei să citești mai multe despre toate caracteristicile și specificațiile tehnice, vizitează pagina oficială a mouse-ului: ASUS TUF Gaming M4 Air.

ASUS TUF Gaming M4 Air este unul dintre cele mai interesante mouse-uri pe care le-am testat vreodată, cu un design care îl face să iasă în evidență. Învelișul perforat nu seamănă cu nimic altceva ce am mai văzut la vreun alt mouse, dar asta nu este deloc un lucru rău. Pe lângă faptul că îl face foarte confortabil de utilizat, îl ajută să fie unul dintre cele mai ușoare mouse-uri de pe piață. Având un senzor optic precis și cântărind doar 47 de grame, M4 Air pare a fi o alegere potrivită pentru toate tipurile de gameri.

Experiența de utilizare a mouse-ului de gaming ASUS TUF Gaming M4 Air

Am folosit mouse-ul ASUS TUF Gaming M4 Air pentru câteva săptămâni și mi-a lăsat o impresie foarte bună. Forma și dimensiunea sunt destul de obișnuite, așa că ar trebui să fie confortabil pentru majoritatea utilizatorilor. Eu am constatat că mi se potrivește bine în mână, în orice fel de priză, fie că este vorba de o prindere de tip gheară (claw), palmă sau vârful degetelor.

Pe ASUS TUF Gaming M4 Air merge orice fel de prindere

Pe ASUS TUF Gaming M4 Air merge orice fel de prindere

Mouse-ul meu preferat - cel pe care îl folosesc zilnic - fie că este vorba de jocuri sau de muncă, este tot de la ASUS: ROG Strix Evolve. Lăsând la o parte carcasa aerisită, trecerea de la mouse-ul meu Strix Evolve la M4 Air a fost complet naturală în ceea ce privește dimensiunea și forma. Dacă nu m-aș fi uitat la cum arată M4 Air, singurul lucru care mi-ar fi indicat că nu mai folosesc vechiul meu mouse ar fi fost greutatea acestuia.

ASUS TUF Gaming M4 Air este confortabil de folosit

ASUS TUF Gaming M4 Air este confortabil de folosit

Și, deși unii ar putea avea nevoie de câteva ore pentru a se acomoda cu un mouse atât de ușor, trebuie să spun că merită. Reușește chiar să amelioreze stresul pe care îl resimți în mână atunci când te joci sau lucrezi la calculator timp îndelungat. Spune adio oboselii cauzate de mouse! S-ar putea să apară, dar îți va lua mult mai mult timp să ajungi la acel punct decât în cazul mouse-urilor de gaming obișnuite.

Utilizarea mouse-ului de gaming ASUS TUF Gaming M4 Air

Utilizarea mouse-ului de gaming ASUS TUF Gaming M4 Air

În ceea ce privește performanța, din combinația între senzorul de 16000 dpi și polling rate-ul de 1000 Hz rezultă o excelentă precizie. Am folosit ASUS TUF Gaming M4 Air pentru a juca aproape zilnic League of Legends, un joc MOBA în care este obligatoriu să ai reflexe rapide. Mouse-ul mi s-a părut precis și extrem de ușor de controlat: senzorul și lipsa de inerție oferită de greutatea redusă își spun cuvântul în această privință.

ASUS TUF Gaming M4 Air este un mouse elegant, ieșit din comun. Este plăcut să-l folosești, iar designul minimalist îl face o alegere excelentă pentru gamerii care își doresc un mouse fără complicații, dar extrem de ușor și rapid. Din experiența mea, este, de asemenea, un mouse minunat pentru muncă, deoarece este foarte confortabil de utilizat timp de mai multe ore.

Drivere și software

Poți configura și personaliza modul în care funcționează M4 Air folosind software-ul ASUS Armoury Crate. Pe lângă actualizarea firmware-ului pentru mouse, aplicația îți mai permite să creezi diferite profiluri pentru mouse-ul M4 Air, dintre care trei pot fi salvate în memoria flash încorporată. Poți atribui butoanelor diferite acțiuni și ajusta performanțele mouse-ului pentru fiecare profil în parte.

Personalizarea butoanelor în Armoury Crate

Personalizarea butoanelor în Armoury Crate

Totul este inclus, de la polling rate la gradul de corectare a traiectoriei și calibrarea distanței de lift-off. Însă cel mai important lucru este probabil că poți ajusta toate cele patru niveluri de rezoluție DPI exact așa cum dorești. Este posibilă orice valoare de la 100 până la maximul de 16000 dpi, în trepte de 100.

Setările de performanță din Armoury Crate

Setările de performanță din Armoury Crate

Aplicația Armoury Crate de la ASUS este bine făcută și a evoluat frumos de-a lungul anilor. Îmi plac funcțiile și setările disponibile în ea și apreciez nivelul de control pe care îl oferă asupra dispozitivelor, inclusiv asupra mouse-ului de gaming M4 Air.

Ție îți place ASUS TUF Gaming M4 Air?

Acum știi mai multe despre mouse-ul de gaming ASUS TUF Gaming M4 Air, precum și despre atuurile și punctele sale slabe. Înainte de a închide această recenzie, spune-mi: Care este părerea ta despre el? Îți place designul său? Îți dorești un mouse rapid și la fel de ușor ca acesta? Spune-mi în comentariile de mai jos.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows