Când te uiți la caracteristicile tehnice ale tastaturilor moderne de gaming sau la mouse-uri, observi că mulți producători estimează durata de viață folosind numere precum: "această tastatură ține până la 80 de milioane de apăsări de taste" ori "acest mouse poate dura până la 30 de milioane de clicuri". Ce înseamnă aceste metrici? Le poți folosi pentru a estima durata de viață reală a produselor respective? Am vrut să aflăm răspunsurile la aceste întrebări și am realizat câteva experimente, folosind o aplicație care monitorizează cum îți folosești calculatorul în fiecare zi. Iată ce am aflat:
Ce fel de utilizator de calculator ești? Află folosind WhatPulse!
Eu sunt genul de utilizator care scrie mult și se joacă relativ regulat pe calculator. Folosesc aplicații precum Microsoft Office, la fel ca și oricare alt utilizator de business, dar și navighez foarte mult pe internet și mă joc jocuri precum: League of Legends, Fortnite, Diablo 3, Pillars of Eternity, The Witcher sau Transistor.
În timpul orelor de lucru, tind să folosesc tastatura mult mai mult decât mouse-ul și apăs pe multe taste pentru a îmi face munca. Cele mai apăsate taste de pe tastatura mea sunt Spațiu și Backspace, deoarece lucrez cu foarte mult text. Când mă joc, apăs puține taste care-mi permit să controlez caracterele din jocuri. De exemplu, atunci când mă joc League of Legends, cele mai apăsate taste sunt: Q, W, E, R, D și F. Când mă joc shooter-e ori jocuri RPG, apăs des tastele W, A, S și D.
Pentru a afla cât de multe taste apăs și câte clicuri dau pe butoanele mouse-ului, în medie, în fiecare zi, cât și ce anume apăs mai des, am instalat o aplicație specializată și m-am monitorizat câteva săptămâni. Dacă vrei să faci și tu asta, îți recomandăm WhatPulse. Folosește aplicația pentru a înțelege cum îți folosești cu adevărat calculatorul. Apoi, pe baza acestor date, poți estima cât înseamnă milioanele de apăsări și clicuri promise de producătorii de tastaturi și mouse-uri. Dacă vrei să afli mai multe despre această aplicație și cum se folosește, citește acest ghid: Câte taste apeși și câte clicuri de mouse faci pe zi?.
Cât înseamnă 50 de milioane de apăsări de taste în ani?
După ce am folosit WhatPulse pentru o lună, am aflat că apăs, în medie, 11.698 de taste pe zi, deci 4,2 milioane de apăsări de taste pe an. În mod evident, nu apăs aceeași tastă de 11.000 de ori pe zi și trebuie analizat și ce taste apeși cel mai des. De exemplu, eu apăs cel mai mult tasta Spațiu, aceasta reprezentând 12% dintre apăsările mele zilnice. Asta înseamnă 1404 apăsări pe zi.
Cât înseamnă asta în ani de utilizare, dacă mi-aș cumpăra o tastatură de gaming? Hai să aflăm, pentru câteva modele populare de tastaturi:
- Razer Hunstman Elite promite 100 de milioane de apăsări. Asta reprezintă 195 de ani. Un timp uriaș. Tastatura cu siguranță va ceda mult mai devreme.
- Multe tastaturi de gaming mecanice, precum SteelSeries APEX M750 sau HyperX Alloy Elite, promit o durată de viață de 50 de milioane de apăsări. Asta înseamnă 97 de ani. Din nou, vorbim despre foarte mult timp.
Cât înseamnă 20 de milioane de clicuri în ani?
Când vine vorba de mouse-uri, mai ales cele de gaming, unii producători comunică durata de viață în câte clicuri sunt garantate să reziste. După o lună de utilizare a calculatorului personal, WhatPulse mi-a spus că fac, în medie, 7985 de clicuri pe zi ori 2,9 milioane de clicuri pe an. 95% dintre aceste clicuri sunt pe butonul de clic stânga, însemnând 7586 de apăsări pe zi.
Cât înseamnă asta în ani, dacă mi-aș cumpăra un mouse de gaming de la un producător faimos? Hai să vedem câteva exemple de produse populare:
- SteelSeries ne promite o durată de viață de 30 de milioane de clicuri pentru mouse-ul lor Rival 700 . Asta înseamnă o durată de viață de 10,5 ani.
- Multe companii care produc mouse-uri de gaming promit o durată de viață de 20 de milioane de clicuri. Exemple populare de astfel de dispozitive sunt ASUS ROG Spatha ori Logitech G303 Daedalus Apex. Acestea ar trebui să țină 2636 de zile sau 7,2 ani.
Problema: modul în care producătorii fac estimările pentru durata de viață
Producătorii nu discută deschis despre modul în care fac aceste estimări pentru durata de viață. Găsești puține informații despre acest subiect, de obicei pe forumuri de specialitate, unde unele persoane partajează informații utile.
În primul rând, estimările pentru durata de viață sunt realizate în laboratoare specializate și sunt făcute doar pentru comutatoarele de sub tastele de pe tastaturi sau butoanele de pe mouse-uri. În aceste laboratoare nu găsești elemente care se găsesc în abundență în case și birouri: praf, umezeală și mizerie. Poți vedea cum arată astfel de laboratoare într-un clip video, creat de compania Omron, care oferă comutatoarele pentru foarte multe mouse-uri de pe piață.
Nu contează cât de curat ești, praful se acumulează mereu pe tastatură și mouse, micșorându-le durata de viață. Dacă nu-ți cureți niciodată tastatura și mouse-ul, mizeria se acumulează repede și componentele pot începe să funcționeze incorect. De asemenea, umezeala atacă circuitele electronice din tastatură și mouse. Atunci când sunt expuse la umiditate ridicată, picături de apă pot intra în comutatoarele din mouse sau tastatură, fiind apoi carbonizate pe switch (comutator), atunci când îl folosești, micșorându-i durata de viață.
În laboratoarele de testare, există mereu o temperatură standard, care este ideală pentru buna funcționare a switch-urilor. De asemenea, umiditatea este la un nivel optim, la fel și presiunea atmosferică. În niciun caz nu seamănă cu atmosfera și contextul de utilizare din casele și birourile noastre.
O altă diferență este că în aceste teste se aplică mereu aceeași forță de apăsare și aceeași distanță de supracălătorie (overtravel). Testele se fac cu roboți care apasă comutatoarele de milioane de ori, mereu în același mod. Hai să explicăm puțin conceptele de forță și supracălătorie (overtravel):
Forța reprezintă cât de tare apeși pe switch-ul respectiv. Oamenii apasă tastele de pe tastaturi cu forțe diferite, în funcție de stilul de tastare, vârsta pe care o au, cât de obosiți sau supărați sunt, ori cât de departe este o tastă pe tastatură. La fel și cu butoanele de pe mouse. Atunci când apeși tare pe o tastă sau un switch (comutator), cu o forță ridicată, îi micșorezi durata de viață mai mult decât atunci când apeși cu forța ideală, imaginată de producător.
Un alt concept important este overtravel (supracălătorie). Pentru a-l înțelege mai ușor, să ne uităm la diagrama de mai jos: este o reprezentare grafică a unui comutator mecanic standard, creată de Honeywell. Deși comutatoarele din tastaturi și mouse-uri arată diferit, principiile de operare sunt similare. Atunci când nu este folosit, un comutator se află în poziția liber ("free position") unde nu se întâmplă nimic (poziția A din diagramă). Comutatorul este creat să fie activat în poziția de operare ("operating position") sau poziția B din diagramă. Atunci când ajunge la poziția respectivă, face ceea ce a fost creat să facă (să trimită tasta sau clicul apăsat). Atunci când îl apeși cu o forță mai mare decât cea ideală, ajunge în poziția de supracălătorie ("overtravel position") sau poziția C din diagramă. Aceasta este mai joasă decât poziția de operare și reprezintă cât de mult poți apăsa în siguranță comutatorul înainte de a începe să funcționeze incorect. Atunci când dai drumul la comutator, nu ajunge imediat la poziția liber. Mai întâi ajunge la o poziție de eliberare ("release position") care este mai joasă decât poziția liber. După puțin timp (de obicei milisecunde ori secunde), ajunge înapoi la poziția liber.
Distanța între poziția liber și poziția de supracălătorie reprezintă călătoria totală ("total travel"). Poziția de supracălătorie la care ajungi, variază în funcție de forța cu care apeși comutatorul. Pentru o durată de viață cât mai lungă, vrei să fie cât mai mică călătoria totală. Drept urmare, cu cât apeși mai tare pe comutator, cu atât atinge mai des poziția limită de supracălătorie, cu atât crește călătoria totală și se micșorează durata de viață. Atunci când fac estimările pentru durata de viață a comutatoarelor, producătorii folosesc o poziție de supracălătorie cât mai mică ori deloc și astfel reușesc estimările fantastice pe care le oferă. De asemenea, comutatoare diferite au poziții diferite pentru limita de supracălătorie și rezistă la forțe diferite de apăsare.
Ce avem de învățat din acest experiment?
După ce am realizat propriul experiment, am înțeles cât de mult tastez în fiecare zi și câte apăsări fac pe butoanele mouse-ului. Uitându-mă și la caracteristicile tehnice ale acestor dispozitive, vreau să închei cu următoarele concluzii:
- Durata de viață a switch-urilor (comutatoare) folosite în tastaturile moderne și în mouse-uri, este estimată în apăsări și clicuri deoarece o estimare de timp nu ar fi valabilă pentru toți utilizatorii. Utilizatori diferiți folosesc diferit propriile echipamente.
- În funcție de cum folosești mouse-ul și tastatura, același model te va ține o perioadă de timp diferită față de alte persoane. Diferențele pot fi semnificate, în funcție de gradul și modul de utilizare al fiecărei persoane.
- Dacă vrei să crești durata de viață a tastaturilor și mouse-urilor, ar trebui să le curăți regulat, să eviți vărsarea de lichide pe suprafața lor și să nu le folosești în medii umede. De asemenea, nu ar trebui să apeși pe taste ori pe butoane cu forță mare, deoarece asta le micșorează în mod direct durata de viață
- Switch-urile folosite în echipamentele moderne de gaming tind să fie mai durabile decât alte componente și, cel mai probabil, nu vor fi cauza pentru care o tastatură ori un mouse încetează să mai funcționeze. Driverele au șanse mai mari să funcționeze greșit decât au comutatoarele, iar părțile electronice care compun un mouse ori o tastatură se vor uza mai repede decât comutatoarele, mai ales în medii cu mult praf sau umiditate ridicată.
- Durata de viață în apăsări și clicuri a ajuns să fie doar o comunicare de marketing care vrea să impresioneze și nu oferă o estimare realistă despre cât ne ține un produs. Aceste estimări încearcă să impresioneze utilizatorii și să diferențieze în mod artificial producătorii între ei. Durata de viață a unei tastaturi ori a unui mouse este egală cu durata de viață a celei mai puțin rezistente componente. De exemplu, poți cumpăra o tastatură cu comutatoare de foarte bună calitate, un design neinspirat și plastic ieftin care le protejează, ceea ce o transformă într-o tastatură cu o durabilitate scăzută.
- Producătorii ar trebui să ofere alte metrici pentru estimarea durabilității, care iau în considerare scenarii și medii de lucru asemănătoare utilizatorilor, precum și calitatea celorlalte componente dintr-o tastatură sau mouse, care tind să țină mai puțin decât comutatoarele folosite.
Tu ce părere ai?
Acum știi mai multe despre acest subiect, pe baza datelor experimentului realizat de noi. Ce părere ai despre metricile folosite de producători și milioanele de apăsări promise? Sunt aceste estimări relevante pentru tine? Le iei în considerare atunci când îți cumperi un mouse ori o tastatură? Care sunt criteriile cele mai importante pe care le folosești în decizia de a cumpăra astfel de produse? Hai să discutăm în secțiunea de comentarii de mai jos.