Recenzie ASUS ROG GR8 II - Mini PC-ul de gaming care-ți va cuceri casa

Recenzie ASUS ROG GR8 II - Mini PC-ul de gaming care-ți va cuceri casa
Rating

Aplicațiile preinstalate pe ASUS GR8 II

Toate PC-urile și laptop-urile vândute de companiile OEM vin cu software preinstalat. Unele companii includ multe aplicații preinstalate iar altele mai puține. Din păcate, ASUS GR8 II vine cu multe aplicații preinstalate. În primul rând avem aplicații din Magazinul Windows:

 • Netflix - aplicația de Windows pentru serviciul de streaming video.

 • Candy Crush Soda Saga - un joc din seria Candy Crush Saga. Ni se pare ironic că un joc casual precum acesta, este inclus pe un sistem destinat gamerilor care vor cea mai nouă grafică și experiențe VR.

 • March of Empires - un joc online de strategie și multi-player, cu o grafică inspirată din desene animate.

 • Keeper Password Manager - o aplicație care-ți permite să stochezi și să generezi parole.

 • Microsoft Solitaire Collection - cea mai nouă versiune de Solitaire de la Microsoft. Din nou, este un joc casual și nu ceva gustat de gamerii pasionați.

 • Minecraft Windows 10 Edition - versiunea de Windows 10 a jocului Minecraft.

 • Twitter - aplicația universală de Windows (UWP) pentru rețeaua socială Twitter.

Reclamă

Din fericire, aplicațiile menționate mai devreme pot fi dezinstalate foarte rapid. Dar, ASUS a inclus și câteva aplicații desktop:

 • ASUS Command - un panou de control pentru aplicații și setări ASUS. Poți folosi aplicația și pentru actualizări de BIOS.

 • AURA - aplicația cu care-ți creezi propriile efecte de iluminare și-ți aplici efectele dorite. Oferă foarte multe opțiuni de personalizare și, deși nu este foarte ușor de folosit, vei putea crea efecte interesante. Ne-a plăcut profilul Temperatură care iluminează sistemul în funcție de temperatura acestuia. Așa îți dai seama foarte ușor când ar trebui să mai iei o pauză.

 • GameFirst IV - o aplicație de monitorizare a traficului prin rețea și de prioritizare a traficului generat de jocuri.

 • Kaspersky Anti-Virus for ASUS - Suntem foarte mulțumiți să vedem că ASUS a renunțat la McAfee și au ales Kaspersky. Acest antivirus merge foarte bine și este gratis pentru un an de utilizare. Îți recomandăm să-l păstrezi și să-l folosești.

 • Microsoft Office Home and Student 2016 - o versiune de evaluare, timp de 30 de zile, pentru Microsoft Office.

 • PC Cleanup - O unealtă pe care o poți folosi pentru a economisi ceva spațiu de stocare, stergând date din browser și elemente de sistem neutilizate, precum scurtăturile către documentele recente. Sunt multe aplicații de felul ăsta, inclusiv în Windows, care merg mai bine.

 • RAMCache II - copiază cele mai utilizate date de pe disc într-un cache păstrat în memoria RAM, pentru a fi procesat rapid și a accelera performanța sistemului.

 • Sonic Studio III și Sonic Radar III - aplicații pentru lucrul cu placa de sunet, configurarea efectelor de sunet și pentru activarea unui mod care-ți permite să vezi o reprezentare vizuală a sunetelor, în timp ce te joci, conform poziționării sunetelor.

 • WebStorage - serviciul de stocare în cloud de la ASUS, care-ți oferă 5 GO de spațiu de stocare gratuit.

Unele dintre aplicațiile oferite de ASUS sunt foarte utile, în timp ce altele ar trebui dezinstalate cât mai rapid. Încearcă-le și decide pe care vrei să le păstrezi.

Performanțe în testele sintetice

Am început prin a evalua cât de rapid pornește acest mini PC, folosind BootRacer. Așa cum se vede mai jos, ASUS ROG GR8 II pornește, în medie, în 26 de secunde. Este un timp bun dar pe alte SSD-uri M.2 se poate și mai bine.

ASUS ROG GR8 II
ASUS ROG GR8 II

Apoi, am evaluat cât de bine performează ASUS ROG GR8 II în scenarii de utilizare casnice precum navigarea pe internet, editarea de documente, apeluri video, editare de poze și jocuri casual. Pentru a obține o măsurătoare, am folosit PCMark 8 și testele Home accelerated. Sistemul a obținut 5407 puncte, ceea ce confirmă că este mai mult decât capabil pentru astfel de sarcini.

ASUS ROG GR8 II
ASUS ROG GR8 II

Apoi, am folosit cea mai nouă versiune de 3DMark. ASUS ROG GR8 II a avut un scor mai mare decât ASUS VivoPC X în toate testele: Time Spy (4016 puncte), Fire Strike (10 547 puncte), Sky Diver (28 498 puncte) și Cloud Gate (29 818 puncte). Rezultatele ne arată că acest calculator este foarte capabil să ruleze jocuri moderne în Full HD, la setări de calitate înaltă, fără niciun fel de probleme.

ASUS ROG GR8 II
ASUS ROG GR8 II

ASUS a creat acest sistem asemănător unei console și pentru experiențe de realitate virtuală, fiind certificat VR Ready. Pentru a verifica adevărul afirmațiilor ASUS, am folosit SuperPosition, o baterie de teste sintetice care evaluează performanța unui calculator în experiențele de realitate virtuală.

Reclamă

ASUS ROG GR8 II a obținut scorul maxim de 10.000 de puncte și verdictul Ready (Gata) în testele VR Optimum optimizate pentru Oculus Rift.

ASUS ROG GR8 II
ASUS ROG GR8 II

Următoarea componentă testată este SSD-ul M.2 Intel SanDisk, folosind CrystalDiskMark. Așa cum se vede mai jos, este o unitate mai rapidă decât SSD-urile obișnuite. Însă, alte SSD-uri M.2 pot ajunge și la viteze de 600 MO/s pentru viteza de citire a datelor.

ASUS ROG GR8 II
ASUS ROG GR8 II

Am testat și sistemul de răcire folosind aplicația FurMark. După jumătate de oră de stresat la maxim placa video, aceasta nu s-a încălzit mai mult de 74 de grade celsius. Este un rezultat bun pentru un mini PC cu răcire pe aer.

ASUS ROG GR8 II
ASUS ROG GR8 II

La final, am vrut să vedem și cât de rapidă este placa de rețea wireless de pe ASUS ROG GR8 II. Aceasta este o placă Intel Dual Band Wireless-AC 8260, cu suport pentru standardul 802.11ac și transferuri 2x2 MIMO. Laptop-urile de gaming au început să ofere transferuri 3x3 MIMO, care tinde să fie și mai rapid și speram să vedem această tehnologie și pe ASUS ROG GR8 II. Pe o conexiune la internet de 1 Gbps și un router de top ASUS, am obținut o viteză de transfer de 300 Mpbs.

ASUS ROG GR8 II
ASUS ROG GR8 II

Testele noastre ne-au arătat că ASUS ROG GR8 II este un sistem de gaming de foarte bună calitate, care poate bate cu ușurință cele mai bune console. Daca vrei să te joci jocuri în rezoluție Full HD, la calitate grafică înaltă sau vrei să te bucuri de experiențe VR, ASUS ROG GR8 II va face față cu brio cerințelor tale.

Aspecte pro și contra

Avem multe lucruri bune de spus despre ASUS ROG GR8 II:

 • Are dimensiunile unei console și arată foarte bine
 • Oferă efecte de iluminare foarte interesante care vor face deliciul multor gameri
 • Este un sistem de gaming puternic, capabil să ruleze orice joc modern la setări grafice de calitate înaltă, în rezoluție Full HD
 • Este pregătit și certificat pentru experiențe de realitate virtuală
 • Este silențios atunci când nu stresezi placa video
 • Oferă foarte multe opțiuni de conectivitate, suficiente pentru orice gamer care se respectă
 • Are o placă de rețea wireless cu suport pentru standardul 802.11ac. Nu ești obligat să folosești o conexiune la rețea prin cablu
 • Este ușor de transportat pentru un sistem de gaming
 • Este disponibil în configurații multiple, la prețuri diferite

Există și câteva mici neajunsuri:

 • Poate deveni foarte zgomotos atunci când placa video este stresată perioade lungi de timp
 • SSD-ul M.2 și placa de rețea wireless ar fi putut fi și mai rapide
 • Poți schimba/actualiza doar SSD-ul.
Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

ASUS ROG GR8 II este un monstru mic și foarte arătos, capabil de performanțe mai bune decât o consolă. Este disponibil în mai multe configurații, pentru bugete diferite și oferă opțiuni de conectivitate excelente. Efectele de iluminare sunt cel puțin interesante, iar unele dintre ele arată foarte bine. Performanțele oferite sunt foarte bune, cât timp nu îți dorești jocuri în rezoluție 4K la setări de grafică foarte înalte. Dacă te "mulțumești" cu rezoluția Full HD, atunci ASUS ROG GR8 II este foarte rapid și capabil în orice joc dorești. De asemenea, sistemul este pregătit să ofere performanțe de top și când vine vorba de experiențe de realitate virtuală. Nu este perfect dar este foarte aproape de perfecțiune și credem că pasionații de jocuri vor fi foarte mulțumiți de acest sistem.

Descoperă: Divertisment Recenzii Windows