Review ASUS ROG Rapture GT-AC5300: Cel mai rapid router din 2017!

Rating

Performanța wireless

Înainte de a partaja datele măsurătorilor noastre, să ne uităm la apartamentul în care am realizat testele și cum este aranjat. Poți vedea că routerul este amplasat în Sufragerie. Majoritatea routerelor wireless au probleme cu puterea semnalului wireless în camere precum Bucătăria și Balconul mediu.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Testele noastre au fost efectuate folosind o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps. Pentru măsurători, am folosit un Microsoft Surface Pro 3 și câteva unelte software. Pentru o perspectivă mai bună, am comparat performanța oferită de ASUS ROG Rapture GT-AC5300 cu cea a routerelor ASUS RT-AC5300 și TP-LINK Archer C5400. De asemenea, pentru a scurta puțin numele routerului, ca să încapă frumos în grafice, ne vom referi la ASUS ROG Rapture GT-AC5300 drept ASUS GT-AC5300.

Am început prin a evalua rețeaua wireless la 2.4 GHz și a măsura puterea semnalului wireless în fiecare cameră, folosind aplicația inSSIDer. Puterea oferită de ASUS GT-AC5300 pare să fie mai slabă decât a routerelor cu care l-am comparat. Dar, aceasta scade mai lent de la cameră la cameră. Ni s-a părut un aspect interesant și am fost tare curioși să vedem cum performează în celelalte teste.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Apoi, am folosit SpeedTest pentru a măsura cât de rapidă este conexiunea la internet pe frecvența wireless de 2.4 GHz. Viteza pentru descărcarea datelor, oferită de ASUS GT-AC5300 a fost bună dar a variat destul de mult. În măsurătorile noastre nu am putut identifica un câștigător clar.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Același lucru l-am observat și la viteza de încărcare a datelor pe internet. Performanța a fost bună dar nu extraordinară.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Am continuat măsurătorile noastre pe frecvența de 2.4 GHz și am folosit aplicația PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare în rețea. ASUS GT-AC5300 ne-a oferit o viteză bună în ceea ce privește descărcarea datelor, dar nu extraordinară. În majoritatea camerelor, a fost bătut de TP-LINK Archer C5400.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Când vine vorba de viteza de încărcare a datelor, ASUS GT-AC5300 a fost înaintea celorlalte routere, în majoritatea camerelor, dar nu cu mult.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Rețeaua wireless la 2.4 GHz oferită de ASUS GT-AC5300 este foarte similară cu ce îți oferă alte routere AC5300 sau AC5400. Este rapidă, merge bine, dar nu este cea mai rapidă pe care o poți obține.

Apoi, am analizat performanța oferită pe rețeaua wireless la 5 GHz. Ne-am uitat mai întâi la evoluția semnalului wireless în fiecare cameră. Din nou, puterea semnalului oferit de ASUS GT-AC5300 a fost mai slabă decât a celorlalte routere dar și ceva mai constantă.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Am trecut la SpeedTest, pentru a măsura viteza conexiunii la internet pe rețeaua wireless la 5 GHz. Pentru a vedea potențialul maxim al acestui router, am folosit singura placă wireless PCI-Express cu suport pentru 4x4 MU-MIMO: ASUS PCE-AC88. Rezultatele obținute au fost fantastice și demonstrează că, dacă ai un PC modern, cu echipamente de rețelistică de cea mai bună calitate, poți atinge viteze incredibile pe wireless.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Dar, să ne reîntoarcem pe pământ si să vedem ce viteză avem cu dispozitive obișnuite, cum ar fi Surface Pro 3-ul nostru. În testul SpeedTest, executat în fiecare cameră din apartament, ASUS GT-AC5300 a oferit performanțe extraordinare și și-a bătut competiția cu o marjă foarte mare.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Situația a fost identică și când ne-am uitat la viteza de încărcare a datelor prin SpeedTest.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Pentru ultimele măsurători pe frecvența wireless de 5 GHz, am folosit PassMark Performance test pentru a măsura transferul de date prin rețea, între două calculatoare. ASUS GT-AC5300 și-a bătut competiția la o diferență considerabilă, în toate camerele din apartament. Nu au existat camere cu o viteză de download sub 300 Mbps. Noi nu am mai văzut până acum astfel de rezultate, în toți anii de când testăm routere wireless.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300

În ceea ce privește viteza de încărcare a datelor, am fost, din nou, uimiți de performanța oferită de ASUS GT-AC5300. Am măsurat transferuri la viteze incredibile.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Dacă vrei cea mai rapidă rețea posibilă pe frecvența de 5 GHz, ASUS GT-AC5300 este routerul pe care trebuie să-l cumperi.

Performanţa pentru reţelele cu fir

Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu Ethernet, am folosit un PC desktop echipat cu un procesor Intel Core i5 4460 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Microsoft Surface Pro 3 cu un procesor Intel Core i5-4300U, la frecvența de 1,9 GHz, 8 GO de memorie RAM și un SSD rapid de 256 GO de la Samsung.
Am început prin a măsura vitezele de download și upload pe internet, folosind
SpeedTest. Așa cum vezi mai jos, ASUS GT-AC5300 ne- oferit viteze de descărcare peste 900 Mbps. Conexiunea noastră la internet are o limită de 500 Mbps pentru viteza de încărcare, iar ASUS ROG Rapture GT-AC5300 a atins această limită. În graficul de mai jos se vede că ASUS RT-AC5300 a oferit o viteză de încărcare a datelor de 200 Mbps. Asta se întâmplă pentru că, atunci când l-am testat, conexiunea noastră la internet era limitată la viteza respectivă.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Am făcut apoi un transfer prin rețea, folosind PassMark Performance test. ASUS GT-AC5300 a oferit transferuri puțin mai rapide decât cele oferite de competiție.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300

ASUS ROG Rapture GT-AC5300 oferă transferuri Ethernet foarte rapide, la viteza de 1 Gbps, așa cum este promis în lista oficială de caracteristici.

Performanța pe USB

Am conectat un SSD extern portabil la ASUS ROG Rapture GT-AC5300, folosind unul din cele două porturi USB 3.0. Apoi, am folosit aplicația LAN SpeedTest Lite pentru a transfera date către și de la acest SSD. Poți vedea vitezele obținute pe USB, în graficul de mai jos.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Atunci când am folosit portul USB de pe acest router, am obținut 100 Mbps pentru viteza de descărcare și 72 Mbps pentru cea de încărcare a datelor.

Caracteristici suplimentare

ASUS ROG Rapture GT-AC5300 este fără echivoc, cel mai sofisticat router wireless lansat până acum pentru consumatori. Lista de facilități oferite este foarte lungă și include unelte utile pentru gameri, unelte de securitate, VPN și multe altele. Iată cele mai importante caracteristici oferite de ASUS ROG Rapture GT-AC5300:

ASUS ROG Rapture GT-AC5300
 • Game IPS - unelte de securitate tradiționale oferite de ASUS în colaborare cu Trend Micro. Acestea au primit îmbunătățiri față de versiunile precedente și sunt foarte bune în securizarea rețelei. Îți recomandăm să le activezi și să le folosești.
 • Game Boost - analizează traficul de rețea și prioritizează jocurile, pentru latență minimă atunci când te joci online. Cu alte cuvinte, este un serviciu avansat de QoS (Quality of Service) care prioritizează în mod automat activitățile legate de jocurile online.
 • Game Private Network - îți permite să folosești un cont WTFast pentru optimizarea pachetelor atunci când te joci online. Poți accesa câteva facilități în mod gratuit, dar pentru tot ce are de oferit acest serviciu, trebuie să plătești un abonament la WTFast.
 • Game Profile - o unealtă tradițională de port forwarding, care este optimizată pentru jocuri, astfel încât să îți fie ușor să deblochezi porturile folosite de jocuri foarte populare precum League of Legends, Diablo 3, CS GO, Fifa 17, Left 4 Dead și altele.
 • Wi-Fi Radar - un set nou de unelte produse de ASUS, care îți analizează spectrul wireless din zonă și te ajută să alegi cele mai bune setări pentru rețeaua ta. De asemenea, sunt foarte utile și în activități de depanare a problemelor de WiFi.
 • VPN - îți poți configura routerul să funcționeze precum un server VPN, folosind protocoalele PPTP sau OpenVPN. De asemenea, ASUS ROG Rapture GT-AC5300 oferă suport pentru conexiuni VPN realizate de dispozitivele din rețeaua ta.
 • Traffic Analyzer - dacă vrei să vezi cât trafic trece prin rețeaua ta, cine folosește cea mai multă lățime de bandă și cum, această caracteristică este foarte utilă.
 • Guest network - poți activa până la nouă rețele WiFi pentru oaspeți, câte trei pentru fiecare frecvență. De asemenea, ai la dispoziție multe setări pentru a personaliza ce fel de acces primesc.
 • DDNS - Dynamic Domain Name System. Îți permite să te conectezi la routerul wireless, chiar și atunci când are o adresă IP dinamică, printr-un nume de domeniu înregistrat. Routerul oferă suport pentru multe servicii DDNS populare, inclusiv un serviciu oferit de ASUS.
 • Aplicații USB - ai aplicații pentru tot soiul de dispozitive USB: hard disk-uri externe, dispozitive NAS, modem-uri USB, imprimante și altele.
 • AiCloud 2.0 - acest serviciu îți permite să creezi un spațiu de stocare în cloud și să-l accesezi de oriunde de pe internet, cu ajutorul routerului și al unei aplicații.
 • Network Tools - o colecție de unelte care sunt utile atunci când ai probleme cu rețeaua, cu routerul ori cu conexiunea la internet.
ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Acestea sunt cele mai importante caracteristici și unelte software oferite de routerul ASUS ROG Rapture GT-AC5300. Dacă navighezi atent prin firmware-ul acestui router, vei găsi și alte unelte utile care-ți permit să configurezi foarte multe lucruri, inclusiv cum se emite semnalul wireless pe fiecare din cele trei frecvențe.

Nu în ultimul rând, ASUS oferă și o aplicație pentru smartphone, numită ASUS Router. Aceasta funcționează pe Android și iOS. Cu ajutorul ei poți configura multe dintre facilitățile acestui router, direct de pe smartphone. Din păcate, aplicația merge doar dacă smartphone-ul tău este conectat la rețeaua WiFi emisă de router. Nu o poți folosi de oriunde de pe internet.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300

ASUS ROG Rapture GT-AC5300 este routerul anului 2017 cu cele mai multe facilități și unelte de configurare. Nu avem ce să ne dorim mai mult de la un router wireless. Alte modele de la alți producători nu oferă atât de multe lucruri. Unele dintre uneltele incluse sunt pentru pasionații de jocuri, iar altele sunt pentru orice utilizator. De asemenea, caracteristicile de securitate sunt excelente în a menține securitatea rețelei tale la un nivel ridicat.

Care este părerea ta despre ASUS ROG Rapture GT-AC5300?

Acum ai terminat de citit recenzia noastră despre "Omul păianjen (Spiderman) al routerelor wireless". Rezultatele obținute în testele noastre au fost de-a dreptul impresionante și nu putem evalua decât pozitiv acest model. La final, spune-ne părerea ta despre ASUS ROG Rapture GT-AC5300. Cum îți place acest router? Ai vrea să ți-l cumperi? Dacă l-ai cumpărat deja, descrie experiența pe care o ai cu el.

Descoperă: Smarthome Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează