Review ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi: Placă de bază excelentă!

Review ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi: Placă de bază excelentă!
Rating

Până de curând, dacă voiai să construiești un calculator bazat pe unul din procesoarele Intel Alder Lake, opțiunile pe care le aveai pentru placa de bază erau destul de limitate. Plăcile de bază Z690 sunt destul de scumpe și nu toată lumea și le poate permite, deci odată cu apariția plăcilor de bază cu chipset Intel B660, platforma a devenit mai accesibilă. ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi pare a fi una dintre cele mai bune plăci cu B660 în acest moment. Arată foarte bine și promite mult la un preț moderat. Am folosit o perioadă această placă de bază și în această recenzie, îți vom spune mai multe despre cum merge și la ce să te aștepți de la ea. Ești curios? Dacă da, continuă să citești:

Reclamă

ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi: Pentru cine este o alegere potrivită?

Placa de bază ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi este o alegere excelentă dacă:

 • Ești gamer și vrei să construiești un PC desktop folosind un procesor Intel din a 12-a generație
 • Vrei o placă de bază B660 bine echipată și de înaltă calitate
 • Intenționezi să plătești un preț rezonabil pentru o placă de bază excelentă

Pro și contra

Iată cele mai bune lucruri la ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi:

 • Este mai accesibilă decât cele mai ieftine plăci de bază Z690
 • Arată frumos, cu un design bun
 • Modul de reglare a tensiunii solid (VRM) și radiatoare masive
 • Vine cu o selecție generoasă de porturi și headere interne
 • Are conectivitate wireless Wi-Fi 6
 • Poate gestiona orice procesor Intel Core din a 12-a generație, inclusiv i9-12900K

Nu există aspecte negative pe care le-am putut identifica.

Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

Poate suna puțin ciudat, dar, în opinia noastră, ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi este opțiunea premium în lumea plăcilor de bază accesibile bazate pe chipsetul Intel B660. Nu există dezavantaje la care să ne putem gândi. Dimpotrivă, această placă de bază oferă tot ce ai nevoie pentru a asambla un calculator puternic și modern bazat pe unul din procesoarele Intel din a 12-a generație. Este foarte bine construită, cu design bun și componente premium. Și ce dacă folosește chipsetul entry-level B660? ASUS a făcut o treabă atât de bună încât suntem încrezători că poți rula pe ea fără probleme un procesor high-end Intel Core i9-12900K. ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi primește recomandarea noastră.

Despachetarea plăcii de bază ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi

La fel ca toate celelalte dispozitive Republic of Gamers, și această placă de bază sosește într-o cutie frumoasă. Este făcută din carton rezistent, colorată în nuanțe de negru, roșu și gri și are o imagine stilizată a plăcii de bază pe partea din față. Pe spate, găsești o mulțime de detalii despre caracteristici și specificații tehnice.

Cutia plăcii de bază ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi

Cutia plăcii de bază ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi

Conținutul cutiei este generos. Deși nu totul apare în imaginea de mai jos, în afară de placa de bază, cutia mai conține și patru cabluri SATA 6Gb/s, un kit de antene ASUS Wi-Fi, un pachet de legături pentru cabluri, o serie de benzi cauciucate M.2, două pachete M.2 Q-Latch, un breloc ROG, un set de abțibilduri ROG Strix, o scrisoare de bun venit în familia ROG, un DVD cu drivere și aplicații, niște pliante și manualul de utilizare.

ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi: Ce găsești în cutie

ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi: Ce găsești în cutie

Ambalajul în care vine ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi arată bine și sunt multe accesorii incluse în cutie. Deja din această etapă, este clar că avem de-a face cu o implementare premium a chipsetului popular Intel B660.

Reclamă

Specificații hardware și design

ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi este o placă de bază ce folosește formatul ATX, măsurând 30,5 cm lungime și 24,4 cm lățime. Bazată pe chipsetul mid-range chipset Intel B660 și folosind un soclu LGA 1700 ce se potrivește procesoarelor Intel Alder Lake (de generația a 12-a), nu pare deloc o placă de bază de buget.

VRM-urile sunt acoperite de radiatoare mari

VRM-urile sunt acoperite de radiatoare mari

Per total, placa de bază arată excelent, este bine făcută și construită din componente de înaltă calitate. Prin comparație cu plăci de bază performante din seria ROG Strix, precum Maximus Z690 Extreme, sunt vizibile mai multe dintre circuitele integrate și condensatorii săi. Însă, unde contează cu adevărat, ai radiatoare și protecții metalice, care arată frumos. De exemplu, radiatorul de pe modulele de reglare a tensiunii (VRM) de pe procesor se extinde pe partea de intrări/ieșiri și pe radiatorul ce acoperă principalul slot SSD, făcând totul să pară ca un bloc solid. În mod similar, celelalte sloturi M.2 din zona inferioară a plăcii de bază folosesc un singur radiator, ce le acoperă pe amândouă.

Sloturile SSD M.2 sunt, de asemenea, acoperite de radiatoare mari

Sloturile SSD M.2 sunt, de asemenea, acoperite de radiatoare mari

Deși chipsetul Intel B660 nu este făcut pentru overclocking, ASUS a construit un VRM solid (Voltage Regulator Module) pe această placă de bază, deci procesorul tău va funcționa cu siguranță în parametri optimi și va rămâne stabil, indiferent de cantitatea de energie electrică necesară. Apropo, placa de bază furnizează electricitate procesorului prin doi conectori standard 8 + 4 EPS (12 Volți).

Soclul procesorului de pe ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi

Soclul procesorului de pe ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi

Conectorul standard de alimentare ATX cu 24 de pini este plasat pe partea din dreapta a plăcii de bază. În stânga sa, ai patru sloturi DDR5 DIMM ce pot gestiona în total 128 GB RAM ce rulează la până la 6000 MHz în modul overclocking (compatibilitatea cu Intel XMP este de asemenea prezentă). Viteza standard - fără overclocking - este de 4800 MHz.

Sloturile DIMM pentru RAM DDR5

Sloturile DIMM pentru RAM DDR5

Placa de bază îți oferă toate sloturile necesare în ziua de azi pe un calculator modern. Ai conectate la benzile PCI Express ale procesorului:

 • un slot PCIe 5.0 (mod x16) pentru placa video
 • un slot M.2 PCIe 4.0 (mod x4) pentru un SSD rapid (format 2242/2260/2280/22110)

Și, conectate la benzile PCI Express ale plăcii de bază, găsești:

 • un slot PCIe 3.0 x16 (mod x4)
 • două sloturi PCIe 3.0 x1
 • un slot PCIe 4.0 M.2 (mod x4, format 2242/2260/2280/22110)
 • un slot PCIe 3.0 M.2 (mod x4, format 2242/2260/2280 )
 • patru porturi SATA 6Gb/s

Sloturile PCI Express de pe ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi

Sloturile PCI Express de pe ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi

Și opțiunile de conectivitate sunt generoase: ai un chip Intel I225-V Ethernet, ce poate transfera date la viteze de până la 2,5 Gbps, un chip Intel Wi-Fi 6 AX201 160Mhz (2x2 MIMO, suport pentru standardele 802.11 a/b/g/n/ac/ax) și Bluetooth 5.1.

Reclamă

Partea audio este gestionată de un codec ROG SupremeFX ALC4080 de înaltă definiție, ce poate reda sunet pe până la 7.1 canale (surround) și suportă playback până la 32-Bit/384kHz.

Codecul audio folosit de ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi

Codecul audio folosit de ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi

Panoul de intrări/ieșiri de pe spate îți oferă un port USB 3.2 Gen 2x2 (Type-C), un port USB 3.2 Gen 2 (Type-A), cinci porturi USB 3.2 Gen 1 (patru sunt Type-A, unul este Type-C), două porturi USB 2.0 (Type-A), un DisplayPort, un port HDMI, o conexiune prin modul Wi-Fi, un port Ethernet, cinci mufe audio și două butoane: unul pentru BIOS FlashBack și unul care șterge CMOS (resetează BIOS). Avem vești bune pentru cei ce au carcase de calculator extravagante: placa de bază are o selecție generoasă de conectori și pe panoul USB frontal: un conector USB 3.2 Gen 2 care suportă USB Type-C, un header USB 3.2 Gen 1 care suportă încă două porturi adiționale USB 3.2 Gen 1 și două headere USB 2.0, la care poți conecta patru porturi adiționale USB 2.0. În plus, pe lângă conectorii interni obișnuiți pentru ventilatoare (inclusiv un header de pompă AIO), ai și headeri RGB, un header pentru senzor termic și chiar și un header Thunderbolt.

Porturile de pe ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi

Porturile de pe ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi

Dacă vrei să analizezi fiecare detaliu tehnic al plăcii de bază ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi, mergi la pagina sa web oficială: ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi Tech Specs.

Deși este bazată pe chipsetul Intel B660, nu putem privi ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi ca pe o placă de bază de buget. Aceasta pentru că, pe lângă aspectul și designul deosebite, are multe caracteristici și opțiuni ce o fac să iasă în evidență.

Iar acum, dă pagina pentru a vedea cum s-a descurcat placa de bază ASUS ROG Strix B660-F Gaming WiFi în benchmarkuri.

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows