Recenzie ASUS RT-AC85P: Ce oferă acest router wireless?

Recenzie ASUS RT-AC85P: Ce oferă acest router wireless?
Rating

ASUS RT-AC85P este un router wireless AC2400 cu un aspect clasic și un design robust, asemănător altor routere populare ale companiei producătoare. Poziționarea acestui model pe piață, precum și hardware-ul și uneltele incluse sunt ușor diferite de cele ale altor routere marca ASUS pe care le-am testat recent. Dacă vrei să afli părerea noastră despre acest router, ce viteză oferă și cine este cea mai potrivită audiență pentru el, citește review-ul nostru despre ASUS RT-AC85P:

Reclamă

ASUS RT-AC85P AC2400: Pentru cine este o alegere potrivită?

ASUS RT-AC85P este o alegere bună pentru următorii utilizatori:

 • Familiile cu apartamente medii ca mărime (două sau trei camere), ori case cu un singur etaj, fără multe camere
 • Utilizatorii care vor un firmware ce oferă control complet asupra routerului
 • Persoanele interesate să-și administreze de la distanță routerul, folosind telefonul mobil
 • Utilizatorii care vor firmware în limba română sau în alte limbi, nu doar în engleză

Pro și contra

ASUS RT-AC85P are următoarele aspecte pozitive:

 • WiFi foarte rapid pentru dispozitivele care au linie directă de vedere la router
 • Firmware ușor de folosit, ce oferă și opțiuni avansate de control
 • Aplicație avansată pentru smartphone, pentru administrare de la distanță a rețelei
 • Suport lingvistic excelent și documentație de Ajutor bine făcută
 • Design clasic și bun, similar cu al altor modele populare marca ASUS

Există și neajunsuri de luata în considerare:

 • Portul USB este destul de lent
 • Acoperirea WiFi nu este stabilă în camerele separate de router prin doi pereți
 • Uneltele incluse în firmware sunt cele de pe routerele ASUS mai ieftine
Notă produs 4/5

Verdict

ASUS RT-AC85P este un router wireless interesant. Hardware-ul său, uneltele incluse și performanțele sale îl poziționează undeva între routerele wireless mid-range și low-end de la ASUS. Ca să ne facem înțeleși mai bine: performanța sa este excelentă, similară cu routerele mid-range de la ASUS, pentru dispozitivele care au o linie directă de vedere la router ori care sunt separate doar de un perete. Dar, pe măsură ce te îndepărtezi, performanța scade la nivelul routerelor ieftine de la ASUS. Routerul ASUS RT-AC85P este o alegere bună pentru apartamente cu dimensiuni medii ori case cu un singur etaj, care nu au multe camere. Pentru case și apartamente mai mari, ar trebui să te uiți la modele puțin mai scumpe, precum ASUS Blue Cave sau ASUS RT-AC86U.

Despachetarea routerului wireless ASUS RT-AC85P

Pachetul în care vine ASUS RT-AC85P este similar cu al altor routerele wireless de la aceiași companie. Pe partea de sus, găsim o poză cu dispozitivul cumpărat și o listă cu cele mai importante caracteristici.

Pachetul în care vine ASUS RT-AC85P
Pachetul în care vine ASUS RT-AC85P

Pe spate și pe laterale, vezi multe informații tehnice despre produs, inclusiv lista cu hardware-ul său și standardele pe care le folosește. Atunci când deschizi cutia, găsești înăuntru: routerul, alimentatorul, un cablu de rețea CAT5E, manualul de utilizare și garanția.

ASUS RT-AC85P - Ce găsești în cutie
ASUS RT-AC85P - Ce găsești în cutie

Experiența de despachetare a routerului wireless ASUS RT-AC85P este rapidă și simplă. În cutie găsești tot ce ai nevoie pentru a-l configura și utiliza cât mai repede.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

Spre deosebire de majoritatea routerelor de la ASUS, RT-AC85P vine cu un procesor cu două nuclee MediaTek MT7621, la frecvența de 880 MHz, 256 MO de RAM și 128 MO spațiu de stocare pentru firmware. Pentru routerele sale mid-range, compania folosește de obicei procesoare de la Broadcom, care sunt mai scumpe. Drept urmare am fost surprinși de alegerea acestui procesor. ASUS RT-AC85P are trei antene externe nedetașabile și o antenă internă. Oferă suport pentru standardul Wi-Fi 5 și transferuri wireless 4x4 MU-MIMO, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie un router destul de rapid. Este un router cu două benzi wireless și o lățime de bandă teoretică maximă de 2400 Mbps, împărțită astfel: 600 Mbps pentru banda de 2.4 GHz și 1733 Mbps pentru banda de 5 GHz.

Routerul wireless ASUS RT-AC85P AC2400
Routerul wireless ASUS RT-AC85P AC2400

Routerul are un stand pentru a-l amplasa pe suprafețe orizontale plane. Din păcate, nu poate fi montat pe pereți. Pe spatele său, avem toate butoanele și porturile: butonul pentru WPS, butonul Reset, butonul pentru Pornire/Oprire, mufa pentru alimentare, un port USB 3.1 care funcționează și folosind standardul USB 2.0 (este setarea implicită pentru el), un port WAN pentru conexiunea la internet și patru porturi Ethernet la viteza de 1 Gbps.

Porturile de pe spatele ASUS RT-AC85P
Porturile de pe spatele ASUS RT-AC85P

Toate ledurile sunt pe partea din față: unul pentru alimentare, câte un led pentru fiecare port Ethernet, unul pentru conexiunea la internet și două pentru WiFi (câte unul pentru fiecare bandă). Așa cum se vede din poze, design-ul este unul clasic pentru ASUS. Nu sunt elemente deosebite la aspectul lui ASUS RT-AC85P - arată așa cum te-ai aștepta de la un router și are un design asemănător unor modele populare de la ASUS.

Ledurile de pe ASUS RT-AC85P
Ledurile de pe ASUS RT-AC85P

ASUS RT-AC85P este un router de dimensiuni medii: 220 x 87 x 158 mm în lungime x lățime x înălțime. Greutatea sa este și ea standard, având 533 de grame.

Dacă vrei să afli toate caracteristicile oficiale ale acestui router, mergi la pagina sa: ASUS RT-AC85P Specificații.

Configurarea și utilizarea routerului ASUS RT-AC85P

Instalarea și configurarea sunt ușoare: bagi routerul în priză, îl conectezi la internet și la un PC, folosind cablul Ethernet din pachet. Apoi, îi accesezi expertul pentru configurare, într-un browser web. Mai întâi ți se cere să introduci un nume pentru contul de administrator și o parolă. Apoi, introdu detaliile necesare conectării routerului la internet și alege numele și parola pentru rețeaua wireless. Atunci când ai terminat, ți se afișează un sumar al setărilor tale.

Configurarea ASUS RT-AC85P AC2400
Configurarea ASUS RT-AC85P AC2400

Interfața de utilizare este la fel ca pe alte routere ASUS. Un aspect pe care l-am observat este faptul că firmware-ul raportează patru nuclee pentru procesor, în loc de două. Este prima dată când am testat un router care are un procesor cu două nuclee fizice și patru logice. Nu vezi asta des pe piața routerelor wireless.

Firmware-ul de pe ASUS RT-AC85P
Firmware-ul de pe ASUS RT-AC85P

Interfața de utilizare este bine organizată și ușor de folosit. Toate setările sunt împărțite în secțiuni logice, fiind ușor să găsești ceea ce cauți. Poți configura orice detaliu dorești, iar utilizatorii avansați vor aprecia asta.

Reclamă

Documentația pentru utilizatori este bine realizată și accesibilă. Un truc util este să muți cursorul mouse-ului peste o setare pe care nu o înțelegi și apoi un semn al întrebării este afișat. Dă clic pe el și vezi informații care explică setarea respectivă.

Documentația de ajutor de pe ASUS RT-AC85P
Documentația de ajutor de pe ASUS RT-AC85P

Un alt aspect pozitiv este suportul lingvistic: firmware-ul pentru ASUS RT-AC85P este disponibil în douăzeci și cinci de limbi, inclusiv în limba română. Comutarea între limbi este ușoară. Majoritatea producătorilor de routere nu oferă firmware-ul lor în atâtea limbi.

Firmware-ul de pe ASUS RT-AC85P disponibil în 25 de limbi
Firmware-ul de pe ASUS RT-AC85P disponibil în 25 de limbi

Atunci când vrei să controlezi rețeaua de pe smartphone sau tabletă, inclusiv atunci când nu ești casă, poți folosi aplicația mobilă ASUS Router. Oferă multe opțiuni avansate de configurare, inclusiv abilitatea de a verifica dispozitivele copiilor și de a crea reguli de control parental. Uneltele de diagnostic la distanță pot fi și ele utile atunci când familia ta are probleme cu rețeaua WiFi și nu ești acasă.

Aplicația ASUS router pentru ASUS RT-AC85P
Aplicația ASUS router pentru ASUS RT-AC85P

Am conectat la rețea aproximativ douăzeci de dispozitive, inclusiv două PC-uri desktop, laptopuri, tablete, câteva smartphone-uri, o imprimantă wireless, două prize inteligente, un bec inteligent și o consolă Xbox One. Apoi, am început să partajăm și să transferăm date între ele. Am observat că dispozitivele cu linie de vedere directă către router ori cele care erau separate doar de un perete, aveau parte de viteze excelente pe ambele benzi wireless. Dar, în camerele unde se aflau doi pereți între router și dispozitivele testate, vitezele măsurate nu erau grozave. Pentru a înțelege mai bine, hai să ne uităm la un transfer făcut pe banda wireless de 2.4 GHz, în aceeași cameră cu routerul: se vede că viteza medie este bună, dar există ceva variabilitate.

ASUS RT-AC85P - Un transfer wireless pe banda de 2.4 GHz
ASUS RT-AC85P - Un transfer wireless pe banda de 2.4 GHz

După ce ne-am mutat într-o cameră separată de router prin doi pereți, viteza medie a scăzut semnificativ, iar transferul de date a avut momente când a picat până la zero.

ASUS RT-AC85P - Un transfer wireless pe banda de 2.4 GHz
ASUS RT-AC85P - Un transfer wireless pe banda de 2.4 GHz

Pe banda de 5 GHz am observat tendințe similare, dar performanța media a fost mai ridicată, iar variabilitatea mai puțin semnificativă. Totuși, această problemă ar trebui rezolvată în viitoarele actualizări de firmware.

Un alt aspect pe care l-am observat este faptul că acoperirea WiFi oferită de ASUS RT-AC85P nu este foarte extinsă ca suprafață. Routerul oferă performanțe bune în apartamente medii ca mărime sau în case cu un singur etaj, fără multe camere și pereți. Dacă vrei WiFi rapid în case cu etaj, ori apartamente mari, alte routere wireless oferă o acoperire mai extinsă.

Dacă vrei să vezi rezultatele pe care le-a obținut în măsurătorile noastre, precum și detalii despre performanțele reale ale acestui router, mergi la următoarea pagină a acestui review.

Descoperă: Smarthome Recenzii Rețea și Internet Wireless