Recenzie ASUS RT-AC85P: Ce oferă acest router wireless?

Recenzie ASUS RT-AC85P: Ce oferă acest router wireless?
Rating

Performanța wireless

Să ne uităm la o diagramă cu apartamentul în care am făcut testele. Am amplasat routerul în sufragerie. De obicei, puterea semnalului nu este grozavă în camere precum Bucătăria și Balconul Mediu.

Apartamentul în care am testat ASUS RT-AC85P
Apartamentul în care am testat ASUS RT-AC85P

Testele noastre au fost realizate pe o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps. Am folosit un laptop HP Spectre 13 și un Lenovo Yoga Book pentru măsurătorile noastre și câteva unelte software. Pentru a avea o perspectivă mai bună a performanțelor oferite de ASUS RT-AC85P, l-am comparat cu două routere apropiate ca preț: Bitdefender Box 2 și TP-Link Archer C3150.

Reclamă

Am analizat prima dată banda de 2.4 GHz și am măsurat puterea semnalului cu NetSpot. Puterea semnalului oferit de ASUS RT-AC85P a fost mai slabă decât a routerelor cu care l-am comparat, în aproape toate camerele. Asta nu se traduce în viteze mai slabe dar semnalează faptul că acest router nu are o rază de acoperire foarte mare pentru WiFi.

ASUS RT-AC85P - Puterea semnalului WiFi pe banda de 2.4 GHz
ASUS RT-AC85P - Puterea semnalului WiFi pe banda de 2.4 GHz

Am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet, oferită de acest router pe banda wireless de 2.4 GHz. În camerele cele mai apropiate de router, cu maxim un perete care le separă de router, ASUS RT-AC85P a livrat cele mai rapide descărcări de date. Dar, în camera cea mai depărtată de routere, abia am finalizat acest test.

ASUS RT-AC85P - Viteza de download în SpeedTest, pe banda de 2.4 GHz
ASUS RT-AC85P - Viteza de download în SpeedTest, pe banda de 2.4 GHz

Când am măsurat viteza de încărcare a datelor, ASUS RT-AC85P ne-a oferite viteza bune în aproape toate camerele, fiind mai rapid decât competitorii săi.

ASUS RT-AC85P - Viteza de upload în SpeedTest, pe banda de 2.4 GHz
ASUS RT-AC85P - Viteza de upload în SpeedTest, pe banda de 2.4 GHz

Am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea, pe banda de 2.4 GHz. În camera unde era amplasat routerul, ASUS RT-AC85P a fost cel mai rapid din comparația noastră, dar în celelalte a fost uneori depășit. Din nou, în camera cea mai depărtată din apartament, am reușit cu greu să finalizăm acest test.

ASUS RT-AC85P - Viteza de descărcare prin WiFi, pe banda 2.4 GHz
ASUS RT-AC85P - Viteza de descărcare prin WiFi, pe banda 2.4 GHz

Viteza de încărcare oferită reprezintă un punct forte pentru ASUS RT-AC85P. Acest router a depășit competiția în aproape toate camerele.

ASUS RT-AC85P - Viteza de încărcare prin WiFi, pe banda 2.4 GHz
ASUS RT-AC85P - Viteza de încărcare prin WiFi, pe banda 2.4 GHz

Testele noastre ne-au arătat că ASUS RT-AC85P este foarte rapid pe banda wireless de 2.4 GHz, în camerele apropiate de router și separate doar de un perete. Pe măsură ce te îndepărtezi de acest router, competitorii săi tind să fie mai rapizi.

Reclamă

Pentru următorul set de măsurători, am evaluat performanțele pe banda wireless de 5 GHz. Ne-am uitat la evoluția puterii semnalului în fiecare cameră și am observat că ASUS RT-AC85P nu este grozav la această metrică.

ASUS RT-AC85P - Puterea semnalului WiFi pe banda de 5 GHz
ASUS RT-AC85P - Puterea semnalului WiFi pe banda de 5 GHz

Am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet pe banda wireless de 5 GHz. Pentru a afla potențialul maxim de viteză al acestui router, am folosit placa de rețea ASUS PCE-AC88 cu suport pentru transferuri 4x4 MU-MIMO. Atunci când am folosit această placă, am avut o viteză de descărcare a datelor de 641,38 Mbps și 489,37 Mbps pentru încărcarea lor. Vitezele sunt foarte bune pentru zona sa de preț.

ASUS RT-AC85P - Viteza maximă de descărcare prin SpeedTest
ASUS RT-AC85P - Viteza maximă de descărcare prin SpeedTest

Pentru a reveni la rezultate replicabile de către utilizatorii obișnuiți, am luat laptopurile noastre și am măsurat viteza de descărcare cu SpeedTest, în fiecare cameră din apartament. ASUS RT-AC85P ne-a oferit viteze excelente în camerele separate de router prin maxim un perete. Din nou, în cea mai depărtată cameră, abia am reușit să terminăm acest test.

ASUS RT-AC85P - Viteza de download în SpeedTest, pe banda de 5 GHz
ASUS RT-AC85P - Viteza de download în SpeedTest, pe banda de 5 GHz

Viteza de încărcare a fost bună, dar TP-Link Archer C3150 a fost puțin mai rapid.

ASUS RT-AC85P - Viteza de upload în SpeedTest, pe banda de 5 GHz
ASUS RT-AC85P - Viteza de upload în SpeedTest, pe banda de 5 GHz

Pentru ultimele măsurători pe banda de 5 GHz, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. ASUS RT-AC85P a fost cel mai rapid în camera unde era amplasat, dar a fost depășit în alte camere.

ASUS RT-AC85P - Viteza de descărcare pe banda de 5 GHz
ASUS RT-AC85P - Viteza de descărcare pe banda de 5 GHz

Viteza de încărcare oferită de ASUS RT-AC85P a fost rapidă în toate camerele.

ASUS RT-AC85P - Viteza de încărcare pe banda de 5 GHz
ASUS RT-AC85P - Viteza de încărcare pe banda de 5 GHz

Atunci când clienții de rețea au o linie directă de vedere a routerului ASUS RT-AC85P, acesta oferă viteze excelente pe banda wireless de 5 GHz. Dar, atunci când mai mulți pereți despart clienții de router, alte routere cu un preț similar oferă performanțe mai bune.

Performanța pentru rețelele cu fir

Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu, am folosit un PC echipat cu un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO și un mini PC cu un SSD Intel. Am măsurat viteza conexiunii la internet folosind un cablu Ethernet de 1 Gbps, prin SpeedTest. ASUS RT-AC85P ne-a oferit viteze apropiate de potențialul maxim la conexiunii nostre la internet. Nu uita că viteza noastră de upload este limitată la maxim 500 Mbps.

ASUS RT-AC85P - SpeedTest pe conexiune Ethernet
ASUS RT-AC85P - SpeedTest pe conexiune Ethernet

Apoi, am făcut un transfer în rețea între două calculatoare, folosind PassMark Performance test. ASUS RT-AC85P a oferit viteze de transfer peste 900 Mbps, la fel ca celelalte routere. Bitdefender Box 2 nu apare în graficul de mai jos pentru că nu are suficiente porturi Ethernet pentru ca să putem face testul respectiv.

ASUS RT-AC85P - Transferuri prin Ethernet
ASUS RT-AC85P - Transferuri prin Ethernet

Porturile Ethernet de pe routerul wireless ASUS RT-AC85P funcționează la viteze apropiate de 1 Gbps, atât pentru download cât și pentru upload.

Performanța portului USB

Am conectat un SSD portabil la portul USB al ASUS RT-AC85P. După aceea, am făcut câteva transferuri de la un calculator desktop către SSD și înapoi. Din păcate, chiar și atunci când acest port este setat să funcționeze folosind standardul USB 3.0, vitezele măsurate sunt relativ dezamăgitoare. Poți transfera date pe unitatea de stocare conectată la router, dar nu rapid.

ASUS RT-AC85P - viteza portului USB
ASUS RT-AC85P - viteza portului USB

Viteza oferită de portul USB al ASUS RT-AC85P este similară cu a routerelor wireless low-end.

Alte caracteristici

ASUS RT-AC85P include mai puține unelte suplimentare decât alte routere mid-range de la ASUS. Cea mai importantă lipsă este modulul de protecție AiProtection care oferă antivirus, control parental avansate și alte unelte utile. Pe acest router wireless primești următoarele:

ASUS RT-AC85P - Aplicații USB
ASUS RT-AC85P - Aplicații USB
  • USB Applications - aplicații pentru lucrul cu unități de stocare externe, conectate prin portul USB al routerului.
  • Guest Network - poți activa câte trei rețele wireless pentru oaspeți, pe fiecare frecvență. De asemenea, ai la dispoziție multe setări pentru a personaliza ce fel de acces primesc.
  • Traffic Manager - un serviciu simplu de QoS (Quality of Service) care, împreună cu Traffic Monitor, poate fi folosit pentru a analiza și prioritiza traficul de rețea, prin reguli manuale.
  • Parental Controls - este util pentru a crea limite de timp pentru accesul la WiFi, pe dispozitivele folosite de copii. Nu este un serviciu inteligent baza pe cloud, precum cel găsit pe alte routere wireless ASUS.
  • DDNS - un serviciu care îți permite să te conectezi la routerul wireless, chiar și atunci când are o adresă IP dinamică, printr-un nume de domeniu înregistrat.
  • IPv6 - suport pentru adresele IPv6, care vor deveni noua normă, înlocuind treptat adresele IPv4.
  • VPN - îți poți configura routerul să funcționeze precum un server VPN, folosind protocoalele PPTP sau OpenVPN. De asemenea, îți oferă suport și pentru conexiuni VPN realizate de dispozitivele din rețeaua ta.
  • Network Tools - o colecție de unelte care sunt utile atunci când ai probleme cu rețeaua, cu routerul ori cu conexiunea la internet.

Uneltele incluse pe routerul ASUS RT-AC85P sunt similare cu cele de pe routerele low-end ale mărcii ASUS.

Ce părere ai despre routerul wireless ASUS RT-AC85P?

Acum știi părerea noastră despre routerul wireless ASUS RT-AC85P, ce ne-a plăcut și ce nu. Înainte de a închide acest review, spune-ne ce părere ai despre acest model. Este un router wireless care-ți place? Te gândești să-l cumperi? Dacă-l ai deja, spune-ne despre experiența ta cu el. Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smarthome Recenzii Rețea și Internet Wireless