Review ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi: Mid-range puternic!

Review ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi: Mid-range puternic!
Rating

Este destul de costisitor să-ți construiești un calculator nou cu unul dintre cele mai recente procesoare din familia AMD Ryzen 7000. Există însă câteva lucruri pe care le poți face pentru a ține costurile sub control, precum alegerea unei plăci de bază mid-range. Dacă ești gamer, una dintre opțiunile pe care le găsești în prezent în magazine este placa de bază ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi. Deși se bazează pe un chipset AMD B650 mai accesibil, aceasta vine cu caracteristici orientate către gameri, un design frumos și componente premium. Ești curios să vezi ce are de oferit și cum se descurcă în viața reală? Citește această recenzie și află mai multe despre ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi:

Reclamă

ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi: Pentru cine este o alegere potrivită?

Placa de bază ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi este o alegere excelentă pentru:

 • Gamerii care vor să treacă la platforma AMD AM5 cu un procesor Ryzen 7000
 • Oricine își dorește o placă de bază mid-range de înaltă calitate cu o mulțime de opțiuni
 • Cei care nu vor să plătească sume de bani exagerate pentru PC-ul lor

Pro și contra

Acestea sunt aspectele pozitive ale lui ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi:

Vezi prețul:
 • Prețul său este mai mic decât cel al plăcilor bazate pe chipseturile AMD X670E, X670 sau B650E
 • Are un design atrăgător
 • Modulele de reglare a tensiunii (Voltage Regulator Modules - VRM) sunt solide și au radiatoare mari
 • Ai sloturi PCI Express 5.0 și 4.0 și un număr destul de generos de porturi
 • Include un cip Wi-Fi 6
 • S-a dovedit a fi stabilă chiar și cu un procesor high-end AMD Ryzen 9 7900X

În ceea ce privește dezavantajele:

 • Portul x16 (grafic) este limitat la PCIe 4.0; nu este PCIe 5.0
Notă produs 4.5/5

Verdict

Datorită faptului că se bazează pe chipsetul AMD B650, ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi se dovedește a fi o placă de bază destul de atractivă. Aceasta dispune de toate dotările platformei AMD AM5, inclusiv compatibilitatea cu PCI Express 5.0 și PCI Express 4.0 (spune adio lui PCIe 3.0!), o cantitate generoasă de porturi și un VRM (Voltage Module Regulator) solid. În plus, la fel ca toate dispozitivele și hardware-ul ASUS TUF, placa de bază ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi pare solid construită, iar componentele sale sunt de calitate. Dacă ții cont și de prețul său, care este mai accesibil decât ceea ce cer producătorii pentru plăcile de bază bazate pe chipseturi high-end, cred că această placă de bază ar trebui să se afle pe lista oricărui gamer care dorește să construiască un nou PC desktop bazat pe un procesor AMD Ryzen 7000. Asta este valabil mai ales dacă intenționezi să cumperi un AMD Ryzen 5 7600X și vrei să ții sub control costurile totale.

Despachetarea plăcii de bază ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi

Placa de bază ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi sosește într-o cutie frumoasă, realizată din carton premium. La fel ca în cazul ambalajelor tuturor dispozitivelor ASUS TUF, principalele culori folosite sunt gri și portocaliu. Pe cutie, poți vedea imagini ale plăcii de bază împreună cu numeroase informații despre caracteristicile și specificațiile sale.

Cutia lui ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi

Cutia lui ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi

În interiorul cutiei, se află placa de bază și un pachet generos de accesorii, care include cabluri SATA 6Gb/s, un kit de antene Wi-Fi ASUS, câteva șuruburi, abțibilduri, un DVD cu drivere, garanția și ghidul de utilizare.

ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi: Ce găsești în cutie

ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi: Ce găsești în cutie

Cutia lui ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi arată bine, iar conținutul este generos.

Reclamă

Specificații hardware și design

Cu o lungime de 30,5 cm și o lățime de 24,4 cm, ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi este o placă de bază ATX din punct de vedere al dimensiunilor. Deoarece se bazează pe chipsetul mainstream AMD B650 și are caracteristici destinate gamerilor, aș numi-o o placă de bază mid-range pentru gaming. Însă vom vedea mai târziu în această recenzie exact ce poate face în jocuri. Placa de bază este gândită să funcționeze cu cele mai recente procesoare desktop de la AMD din familia Ryzen 7000, așa că are un socket AM5 și acceptă doar memorii DDR5.

ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi este o placă de bază AM5

ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi este o placă de bază AM5

Ca și alte plăci de bază TUF Gaming de la ASUS, B650-Plus WiFi are un aspect general robust, care-ți dă încredere în capacitățile sale. Componentele par a fi de înaltă calitate, iar radiatoarele mari par rezistente și eficiente în activitatea lor. Asta este valabil mai ales pentru radiatorul VRM al procesorului, care se integrează frumos în panoul de intrare/ieșire. Radiatoarele de deasupra chipsetului și a sloturilor M.2 prezintă, de asemenea, un design „matematic” interesant, care face ca imaginea de ansamblu să pară solidă, dar delicată în același timp.

ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi pare robust

ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi pare robust

Deși nu aș spune că un chipset ca AMD B650 este excelent pentru overclocking, această placă de bază va avea probabil performanțe peste așteptări dacă încerci. Spun asta deoarece modulul VRM (Voltage Regulator Module) este robust și oferă o sursă de alimentare a procesorului cu 12 + 2 faze, capabilă să suporte 60 de amperi. Energia necesară procesorului este furnizată prin intermediul a doi conectori de alimentare standard 8 + 4 EPS.

Radiatoarele VRM sunt mari și robuste

Radiatoarele VRM sunt mari și robuste

Înspre colțul din dreapta sus al plăcii de bază, se află un conector de alimentare ATX standard cu 24 de pini, iar lângă acesta, cele patru sloturi DIMM DDR5. Placa de bază acceptă un maxim de 128 GB și o gamă largă de frecvențe de memorie diferite, de la 4800 MT/s (mega transferuri pe secundă) la peste 6400 MT/s în modul overclocking.

Această placă de bază folosește numai RAM DDR5

Această placă de bază folosește numai RAM DDR5

Placa de bază dispune de o mulțime de sloturi de expansiune și de stocare, care sunt și rapide. Lane-urile PCI Express direcționate către procesoare includ:

 • un slot PCIe 4.0 (mod x16) pentru placa video
 • un slot M.2 PCIe 5.0 (mod x4) foarte rapid pentru o unitate SSD (tip 2242/2260/2280)
 • un slot M.2 PCIe 4.0 (mod x4) rapid pentru o unitate SSD (tip 2242/2260/2280/22110)

Chipsetul AMD B650 al plăcii de bază are propriile lane-uri PCI Express, iar sloturile conectate la acesta includ:

 • un slot PCIe 4.0 x16 (mod x4)
 • două sloturi PCIe 4.0 x1
 • un slot PCIe 4.0 M.2 (mod x4, tip 2242/2260/2280)
 • patru porturi SATA 6Gb/s

Placa de bază vine cu PCI Express 5.0 și 4.0

Placa de bază vine cu PCI Express 5.0 și 4.0

În ceea ce privește conectivitatea, ASUS a echipat placa de bază cu un cip Ethernet Realtek de 2,5 Gbps și, de asemenea, cu o placă MediaTek cu Wi-Fi 6, cu 2x2 MIMO și compatibilitate cu standardele 802.11 a/b/g/n/ac/ax pe benzile de 2,4 și 5 GHz. Bineînțeles, există și Bluetooth: versiunea 5.2 mai exact. Pentru partea audio, primim un codec Realtek 7.1 Surround Sound de înaltă definiție care suportă redarea la 24-Bit/192kHz.

Reclamă

Pe panoul I/O (intrare/ieșire) din spate se află un port USB 3.2 Gen 2x2 (Type-C), trei porturi USB 3.2 Gen 2 (două Type-A și unul Type-C), patru porturi USB 2.0 (Type-A), un DisplayPort, un port HDMI, o conexiune pentru modulul Wi-Fi, un port Ethernet 2.5Gb, cinci mufe audio și un buton BIOS FlashBack.

Porturile de pe panoul I/O din spate

Porturile de pe panoul I/O din spate

Pe placa de bază, există și alți conectori interni I/O. Pentru panoul frontal al carcasei PC-ului, primești un conector USB 3.2 Gen 1 care acceptă USB Type-C, un header USB 3.2 Gen 1 care acceptă două porturi USB 3.2 Gen 1 suplimentare și două headere USB 2.0 care pot găzdui patru porturi USB 2.0.

Sunt disponibili și alți conectori interni, inclusiv controlere pentru ventilatoare (CPU, CPU OPT, AIO Pump, patru ventilatoare de șasiu), headere RGB (trei adresabile, unul Aura RGB), audio pe panoul frontal și chiar un header Thunderbolt.

Numărul de headere interne este peste medie

Numărul de headere interne este peste medie

Dacă vrei să vezi toate informațiile tehnice, poți vizita pagina web oficială a plăcii de bază: ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi.

Pentru că se bazează pe chipsetul mai accesibil AMD B650, ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi este, teoretic, o placă de bază mid-range. Însă, alegerile pe care le-a făcut ASUS la proiectarea acesteia și componentele premium folosite, fac ca această placă de bază să-ți dea senzația că este un produs dintr-o clasă superioară.

Citește pagina următoare a acestei recenzii dacă vrei să știi ce rezultate am obținut în benchmarkuri cu un calculator bazat pe placa de bază ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi.

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows