Review ASUS TUF Gaming K5: O tastatură accesibilă cu iluminare RGB

Review ASUS TUF Gaming K5: O tastatură accesibilă cu iluminare RGB
Rating

Familia de periferice de gaming ASUS TUF include tastatura K5, pe care am testat-o aproximativ 10 zile. Aceasta oferă iluminare RGB compatibilă cu AURA Sync și switch-uri Mech-Brane despre care ASUS spune că oferă feedback tactil excelent, similar cu cel al switch-urilor mecanice, deși folosesc domuri. De asemenea, include butoane media, un suport pentru încheieturi și posibilitatea de a crea și folosi acțiuni macro. Toate aceste caracteristici vin la un preț decent pe care mulți utilizatori și-l pot permite. Dar sunt aceste promisiuni o realitate atunci când folosești această tastatură? Află din review-ul nostru pentru ASUS TUF Gaming K5:

Reclamă

ASUS TUF Gaming K5: Pentru cine este o alegere potrivită?

ASUS TUF Gaming K5 este o tastatură bună pentru:

 • Gamerii care își doresc o tastatură cu membrană dar preferă feedback-ul switch-urilor mecanice
 • Persoanele care tastează mult
 • Utilizatorii care vor iluminare RGB pe accesoriile lor
 • Gamerii cu un buget mai puțin generos, care își doresc o tastatură rezistentă

Pro și contra

Sunt destul de multe aspecte pozitive de menționat despre tastatura ASUS TUF Gaming K5:

 • Este vândută la un preț accesibil
 • Materialele folosite pentru realizarea ei sunt de calitate și rezistente
 • Oferă o experiență bună de utilizare în jocuri
 • Tastele sale au înălțime standard și suprafețele lor sunt concave, făcând-o astfel foarte bună pentru scris
 • Stratul de protecție de pe ea face ca tastatură să fie plăcută la atingere și ar trebui să o protejeze de uzură și de lichidele vărsate accidental
 • Are memorie integrată, ceea ce înseamnă că personalizările pe care le faci sunt salvate chiar dacă o deconectezi de la PC

Există și câteva aspecte negative de avut în vedere:

 • Nu are taste iluminate individual, ci doar cinci zone de iluminare
 • Suportul pentru încheieturile mâinilor nu este detașabil. Aceasta poate fi o problemă pentru utilizatorii care un birou mic
 • Software-ul său are nevoie de actualizări și îmbunătățiri, pentru a fi la nivelul celui similar de la competiție
Notă produs 4/5

Verdict

Tastatura ASUS TUF Gaming K5 se conturează ca o tastatură solidă, cu membrană. Ne plac robustețea sa și feedback-ul tactil pe care îl oferă tastele Mech-Brane. Pare similară cu o tastatură mecanică dar, în același timp, nu este la fel de zgomotoasă. Tastatura ASUS TUF Gaming K5 are iluminare RGB puternică, ceea ce este bine, dar tastele sale nu sunt aprinse individual. În schimb, această tastatură are cinci zone diferite de iluminare. Credem că tastatura ASUS TUF Gaming K5 este o alegere bună pentru orice gamer atent la bugetul său.

Experiența de despachetare a tastaturii ASUS TUF Gaming K5

Tastatura ASUS TUF Gaming K5 vine într-o cutie din carton de culoare gri mat, ce are pe partea superioară o imagine mare și lucioasă a tastaturii. Într-un colț, poți să vezi de la început că tastatura suportă tehnologia de iluminare AURA Sync.

Partea superioară a pachetului ASUS TUF Gaming K5
Partea superioară a pachetului ASUS TUF Gaming K5

Pe partea din spate a cutiei, poți să vezi unele dintre caracteristicile hardware ale tastaturii.

Partea inferioară a ambalajului ASUS TUF Gaming K5
Partea inferioară a ambalajului ASUS TUF Gaming K5

Deschide pachetul și în interior vei găsi tastatura și un ghid de pornire rapidă.

Conținutul pachetului ASUS TUF Gaming K5
Conținutul pachetului ASUS TUF Gaming K5

Tastatura ASUS TUF Gaming K5 vine într-o cutie de carton obișnuită, dar care arată bine. Pachetul conține doar lucrurile esențiale: tastatura și documentația de utilizare. Acest lucru contribuie probabil la prețul scăzut.

Reclamă

Design și caracteristici hardware

Tastatura ASUS TUF Gaming K5 folosește switch-uri cu membrană, pe care ASUS le numește switch-uri "TUF Gaming Mech-Brane tactile". Cu alte cuvinte, switch-urile au domuri de membrană, dar feedback-ul pe care ar trebui să îl ai de la ele este acela de la switch-urile mecanice.

Vedere de sus a tastaturii ASUS TUF Gaming K5
Vedere de sus a tastaturii ASUS TUF Gaming K5

Tastatura are și anti-ghosting pe 24 de taste, ce ar trebui să fie îndeajuns pentru orice gamer. Poți vedea tastele care suportă anti-ghosting, în tabelul de mai jos.

Cele 24 de taste care suportă anti-ghosting pe tastatura ASUS TUF Gaming K5
Cele 24 de taste care suportă anti-ghosting pe tastatura ASUS TUF Gaming K5

Tastatura ASUS TUF Gaming K5 pare să fie solidă. Deși este realizată doar din materiale plastice, plasticul folosit este de calitate. Există și un strat de protecție pe corpul ei, precum și pe taste. Acesta ar trebui să ajute împotriva lichidelor vărsate accidental, cu care majoritatea gamerilor sunt obișnuiți.

Tastele au înălțime standard și o distanță de apăsare de 3,7 mm. Adaugă faptul că suprafața tastelor este puțin concavă și spațiul dintre ele generos și ar trebui să ai parte de o experiență excelentă atât în jocuri cât și la tastat.

Vedere a suprafețelor concave de pe tastele ASUS TUF Gaming K5
Vedere a suprafețelor concave de pe tastele ASUS TUF Gaming K5

Toate tastele precum și logoul TUF din partea centrală superioară sunt iluminate. Deși tastatura suportă iluminare RGB, ceea ce înseamnă că poți să alegi orice culoare preferi pentru ele, nu poți să selectezi lumină diferită pentru fiecare tastă. Tastatura ASUS TUF Gaming K5 are cinci zone de iluminare și fiecare dintre ele poate avea asociată o culoare. Obții un efect și o personalizare excelentă per total, dar nu te gândi că poți colora individual doar tastele WASD într-o culoare diferită de restul tastaturii.

Cele cinci zone de iluminare de pe tastatura ASUS TUF Gaming K5
Cele cinci zone de iluminare de pe tastatura ASUS TUF Gaming K5

Pe lângă tastele standard pe care le găsești pe orice tastatură, ASUS TUF Gaming K5 oferă și câteva butoane suplimentare în colțul din stânga sus: taste de volum și un buton pentru iluminare. Merită menționat că acest butoane nu sunt iluminate, dar ele ar trebui să fie ușor de găsit deoarece ele sunt mai mici decât celelalte.

Butoanele media de pe tastatura ASUS TUF Gaming K5
Butoanele media de pe tastatura ASUS TUF Gaming K5

Tastatura include și un suport pentru încheieturile mâinilor, nedetașabil. Își face bine treaba și reușește să îți țină încheieturile într-o poziție confortabilă.

Vedere din perspectivă a tastaturii ASUS TUF Gaming K5
Vedere din perspectivă a tastaturii ASUS TUF Gaming K5

Partea inferioară a tastaturii ASUS TUF Gaming K5 are șase suporți din cauciuc care o țin stabilă pe birou. Este plăcut să vezi că ASUS a pus un logo TUF și aici, deși majoritatea dintre noi nu se uită pe spatele tastaturii după ceam așezat-o pe birou. Totuși, acest lucru demonstrează atenția producătorului pentru detalii.

Partea inferioară a tastaturii ASUS TUF Gaming K5
Partea inferioară a tastaturii ASUS TUF Gaming K5

Tastatura ASUS TUF Gaming K5 beneficiază și de un modul de memorie onboard. Cu ajutorul ei, tastatura te lasă să programezi tastele cum vrei tu, permițând înregistrări macro direct de pe ea, ele fiind salvate chiar dacă îți deconectezi tastatura de la PC și o iei cu tine să te joci acasă la un prieten sau altundeva.

Din punct de vedere al dimensiunilor și greutății, această tastatură este mare dar ușoară. Dimensiunile sale sunt de 460 x 218 x 40 mm în lungime x lățime x înălțime. ASUS TUF Gaming K5 cântărește doar 1050 de grame.

Dacă vrei mai multe detalii despre caracteristicile hardware, vizitează această pagină web: Specificații ASUS TUF Gaming K5.

Experiența de utilizare a tastaturii ASUS TUF Gaming K5

De la început trebuie să spunem că ASUS TUF Gaming K5 este o tastatură excelentă atât pentru jocuri cât și pentru tastare. Noi am folosit-o pentru a ne juca League of Legends și Tomb Raider. Utilizarea ei a fost o experiență satisfăcătoare în ambele scenarii. Tastele au un feedback tactil pronunțat chiar dacă, în cele din urmă, nu sunt decât niște taste cu membrană.

Reclamă

De asemenea, am și scris mult pe ea, o activitate care ni s-a părut a fi la fel de rapidă ca și atunci când foloseam o tastatură mecanică. Iată un clip video scurt în care poți vedea și auzi cum sună tastarea pe ASUS TUF Gaming K5

De asemenea, ne plac unele lucruri legate de iluminarea tastaturii ASUS TUF Gaming K5. Are o strălucire puternică ce face tastele vizibile chiar și în timpul zilei, iar asta este bine. Totuși, iluminarea din spatele caracterelor de pe taste nu este difuzată egal. Deși ele arată perfect dacă te uiți de deasupra tastaturii, dacă te uiți la ele dintr-o perspectivă similară cu cea în care stai pe scaun și tastatura pe birou, această difuzare a luminii inegală este imposibil de neobservat.

O perspectivă asupra tastelor, în care poți vedea că lumina nu este difuzată egal
O perspectivă asupra tastelor, în care poți vedea că lumina nu este difuzată egal

Din păcate, iluminarea nu este extraordinară dacă ești un gamer înrăit. Este perfectă pentru tastat, dar faptul că tastele sale nu sunt iluminate individual face imposibilă utilizarea culorilor pentru a diferenția doar tastele pe care le folosești în jocul tău preferat. Nu poți să colorezi sau să luminezi doar tastele WASD folosite în shooter-e, sau tastele QWERX folosite în jocuri MOBA precum League of Legends. Dacă ești curios, în clipul video de mai jos, poți să vezi cum arată iluminarea pe tastatura ASUS TUF Gaming K5.

Suportul pentru încheieturile mâinilor are un strat de protecție subtil pe el, la fel ca restul tastaturii. Ne-a plăcut senzația pe care o oferă și ne-a ajutat să folosim tastatura confortabil. Stratul respectiv ajută, de asemenea, să nu îți transpire mâinile. Totuși, am fi preferat ca suportul de încheieturi să fie detașabil. Dacă ai un spațiu limitat pe birou și fiecare centimetru contează pentru tine, așa cum este cazul nostru, spațiul ocupat de tastatură se poate dovedi a fi prea mare.

ASUS TUF Gaming K5 s-a dovedit a fi o tastatură cu membrană excelentă, deși are câteva puncte slabe. Ne place feedback-ul tactil și suprafața tastelor, câț și iluminarea oferită atunci când tastezi. Totuși, zonele de iluminare nu sunt așa de extraordinare în jocuri și am fi preferat un suport pentru încheieturile mâinilor care să fie detașabil.

Drivere și software

Pentru a personaliza caracteristicile tastaturii, ASUS oferă o aplicație numită Armoury II. O poți folosi pentru a obține firmware nou precum și pentru a configura felul în care funcționează TUF Gaming K5. Armoury II este disponibilă pe pagina de suport a tastaturii, aici: Drivere și unelte ASUS TUF Gaming K5.

ASUS Armoury II îți permite să creezi până la cinci profile diferite pentru tastatura TUF Gaming K5. De asemenea, poți să aloci diferite acțiuni pentru fiecare din tastele ei, cu excepția butoanelor media și de iluminare din colțul stânga sus.

Opțiuni de personalizare oferite de software-ul Armoury II
Opțiuni de personalizare oferite de software-ul Armoury II

De asemenea, ai la dispoziție și setări de iluminare cu care să te joci: efecte Static, Breathing (Respirație), Color Cycle (Ciclu culori) și Wave (Val). Poți să schimbi culorile și luminozitatea ledurilor pentru fiecare dintre cele cinci zone de iluminare.

Efectele de iluminare și setările disponibile pentru ASUS TUF Gaming K5
Efectele de iluminare și setările disponibile pentru ASUS TUF Gaming K5

Dacă vrei acțiuni macro trebuie să știi că software-ul Armoury II îți permite să creezi și să folosești câte vrei. Software-ul poate, de asemenea, să înregistreze statistici cum ar fi de câte ori ai apăsat fiecare tastă de pe tastatură. Din păcate, statisticile nu sunt înregistrate automat: dacă le vrei, trebuie să deschizi manual Armoury II și să începi înregistrarea.

Statisticile înregistrate de software-ul Armoury II
Statisticile înregistrate de software-ul Armoury II

Tastatura ASUS TUF Gaming K5 suportă Aura Sync, dar parte proastă este că, dacă o activezi, toate celelalte opțiuni de personalizare nu mai sunt utilizabile. Deși acest lucru este ceva normal în cazul iluminării, nu este normal să nu poți să configurezi butoanele, să creezi sau să aloci acțiuni macro sau să vezi statisticile.

Un bug provocat de AURA Sync în Armoury II
Un bug provocat de AURA Sync în Armoury II

Software-ul ASUS Armoury II oferă tot ce este necesar pentru a putea personaliza tastatura ASUS TUF Gaming K5. Totuși, acesta are niște bug-uri pe care compania ar trebui să le repare.

Care este părerea ta despre tastatura ASUS TUF Gaming K5?

Tastatura ASUS TUF Gaming K5 se conturează a fi o tastatură bună pentru utilizarea zilnică, precum și pentru gamerii ocazionali. Pentru prețul său, noi credem că este o achiziție bună. Tu ce crezi despre ea? Ai cumpăra-o? Spune-ți opiniile în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii