Review ASUS TUF Gaming M5: Un mouse mic, accesibil și rezistent

Review ASUS TUF Gaming M5: Un mouse mic, accesibil și rezistent
Rating

De curând, am primit în teste un dispozitiv de gaming interesant: un mouse de la ASUS care promite să fie ergonomic, rezistent și cu o durată lungă de viață. Se numește ASUS TUF Gaming M5 și, deși este comercializat la un preț accesibil, folosește switch-uri Omron și are suport pentru tehnologia Aura Sync. Reușește să fie un mouse bun? Este o alegere potrivită pentru pasionații de jocuri? Poți să afli răspunsurile la aceste întrebări în review-ul nostru, așa că citește în continuare:

Reclamă

ASUS TUF Gaming: Pentru cine este o alegere potrivită?

Mouse-ul ASUS TUF Gaming M5 este o alegere excelentă pentru:

 • Persoanele care au mâini mici sau medii și vor un mouse mic dar confortabil
 • Utilizatorii care își doresc un mouse de calitate dar nu vor să cheltuiască o avere pentru el
 • Gamerii care vor efecte de iluminare RGB pe toate accesoriile lor
 • Utilizatorii care sunt dreptaci

Pro și contra

Mouse-ul ASUS TUF Gaming M5 are multe aspecte pozitive de menționat:

 • Calitatea bună a construcției
 • Este confortabil de folosit și pentru perioade lungi de timp, atât în jocuri cât și la munca de birou
 • Include efecte de iluminare RGB ce pot fi sincronizate cu alte accesorii ASUS
 • Folosește switch-uri durabile Omron
 • Are un preț excelent

Sunt și câteva aspecte negative:

 • Dimensiunile sale sunt mici și acest lucru înseamnă că nu este potrivit pentru utilizatorii care au mâini mari sau degete lungi
 • Software-ul RoG Armoury are nevoie de actualizări și îmbunătățiri, pentru a fi la nivelul competiției
Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

Mouse-ul ASUS TUF Gaming M5 arată bine și oferă un raport calitate/preț bun. De asemenea, este făcut să țină și materialele folosite de ASUS pentru realizarea sa sunt rezistente. Acest mouse îți oferă un senzor optic bun și precis, switch-uri Omron cu o durată lungă de viață și un design clasic. Singurul aspect care te-ar putea face să cauți altceva este dimensiunea sa. Forma sa se potrivește bine în mână dacă ai mâini mici sau medii. Dacă așa este, cumpără-ți un mouse ASUS TUF Gaming M5. Persoanele cu mâini mari vor fi mai mulțumite de alte mouse-uri cu dimensiuni mai generoase.

Despachetarea mouse-ului ASUS TUF Gaming M5

Mouse-ul ASUS TUF Gaming M5 vine într-o cutie mică realizată din materiale reciclabile. Culoarea sa este gri și, pe partea din față, arată o imagine mare lucioasă a mouse-ului, numele și brandul său, precum și faptul că este compatibil cu Aura Sync.

Partea superioară a ambalajului ASUS TUG Gaming M5
Partea superioară a ambalajului ASUS TUG Gaming M5

Partea din spate și lateralele cutiei îți arată câteva dintre caracteristicile esențiale ale mouse-ului și unele dintre caracteristicile sale hardware.

Spatele cutiei mouse-ului ASUS TUG Gaming M5
Spatele cutiei mouse-ului ASUS TUG Gaming M5

În interiorul cutiei, găsești doar mouse-ul ASUS TUF Gaming M5 și un ghid de pornire rapidă. Este minimul esențial la care te-ai aștepta, dar este și unul dintre aspectele care contribuie la prețul mic al acestui mouse.

Ce se găsește în ambalajul lui ASUS TUG Gaming M5
Ce se găsește în ambalajul lui ASUS TUG Gaming M5

Mouse-ul ASUS TUF Gaming M5 vine într-o cutie mică reciclabilă și nu include accesorii.

Reclamă

Design și caracteristici hardware

ASUS spune că mouse-ul TUF Gaming M5 este un mouse ambidextru creat pentru gameri și care este construit să ofere confort, performanță și rezistență. Deși mouse-ul este creat în întregime din materiale plastice, pare să fie bine făcut și robust. Forma sa este oarecum neortodoxă, adică este mai mic decât media mouse-urilor de gaming, dar spatele său este mai înalt decât media, așa cum poți vedea în imaginea de mai jos.

Mouse-ul ASUS TUG Gaming M5 văzut din spate
Mouse-ul ASUS TUG Gaming M5 văzut din spate

Lateralele mouse-ului sunt concave astfel că ar trebui să fie confortabil să îl ții în mână și să îl ridici de pe birou. Totuși, deși ASUS spune că ASUS TUF Gaming M5 este un mouse ambidextru, cele două butoane disponibile pe el sunt așezate pe partea stângă. Acest lucru înseamnă că dreptacii îl vor găsi mai ușor de folosit decât stângacii.

Butoanele aflate pe partea stângă a mouse-ului ASUS TUG Gaming M5
Butoanele aflate pe partea stângă a mouse-ului ASUS TUG Gaming M5

ASUS TUF Gaming M5 are iluminare RGB și suportă Aura Sync, o tehnologie care îți permite sincronizarea efectelor de lumină de pe mouse cu alte dispozitive compatibile cu ASUS Aura Sync precum tastaturi, headset-uri și componente de PC.

Mouse-ul are doar o zonă de iluminare: logoul TUF de pe spatele său. Arată bine atunci când nu folosești mouse-ul, dar după ce pui mâna pe el, lumina nu mai este vizibilă.

ASUS TUF Gaming M5 folosește un senzor optic cu o sensibilitate de 6200 dpi și are un buton DPI cu care poți ajusta sensibilitatea sa. Butonul DPI se află în spatele rotiței de derulare și, datorită formei sale distincte, este ușor de găsit fără să te uiți la mouse.

Vedere de sus a mouse-ului ASUS TUG Gaming M5
Vedere de sus a mouse-ului ASUS TUG Gaming M5

Acest mouse are switch-uri Omron cu o durată de viață oficială de 50 de milioane de clicuri și oferă un total de șase butoane, toate fiind programabile cum îți dorești. De asemenea, are un modul de memorie onboard, ceea ce înseamnă că setările pe care le faci sunt păstrate chiar dacă deconectezi mouse-ul de la calculator și îl folosești pe un altul.

Butoanele și rotița de derulare de pe mouse-ul ASUS TUG Gaming M5
Butoanele și rotița de derulare de pe mouse-ul ASUS TUG Gaming M5

Mouse-ul ASUS TUF Gaming M5 este un mouse mic spre mediu din punct de vedere al dimensiunilor sale: 111 x 61 x 42 mm în lungime, lățime și înălțime. Cântărește 110 grame cu cablu și 85 de grame fără cablu.

Dacă vrei să vezi toate caracteristicile sale oficiale, vizitează această pagină web: Specificații ASUS TUF Gaming M5.

Experiența de utilizare a mouse-ului ASUS TUF Gaming M5

Primul lucru pe care l-am observat la ASUS TUF Gaming M5 este faptul că forma sa nu este aceeași ca a majorității mouse-urilor de gaming. Are un spate înalt și o lungime scurtă. Pentru oamenii cu mâini mici sau medii, este perfect. Pentru cei care au mâini mai mari sau degete lungi, este ciudat. După un timp, m-am obișnuit cu el și a început să îmi placă forma sa dar, la început, nu mi se părea confortabil. Lungimea sa mică a însemnat că trebuia să țin mouse-ul într-o prindere de tip "gheară", deși prefer o prindere cu toată palma. De asemenea, a însemnat că doar degetul arătător și cel mijlociu stăteau pe butoanele mouse-ului, în timp ce inelarul și degetul mic atârnau pe mouse pad.

Ținând mouse-ul ASUS TUG Gaming M5 în mână
Ținând mouse-ul ASUS TUG Gaming M5 în mână

Din alt punct de vedere, mi-a plăcut stratul de protecție anti-alunecare care acoperă suprafața mouse-ului. La prima impresie, ai senzația că el este doar plastic, dar când iei mouse-ul în mână îți dai seama că nu este așa. Nu alunecă deloc și chiar și după multe ore de joacă pe calculatoarele noastre, mâinile nu au transpirat.

Vedere de sus a mouse-ului ASUS TUG Gaming M5
Vedere de sus a mouse-ului ASUS TUG Gaming M5

Și lateralele mouse-ului sunt plăcute: forma lor concavă și texturile cauciucate fac ușor să ții mouse-ul bine. Cum toți editorii de la Digital Citizen suntem dreptaci, am fost mulțumiți de poziționarea butoanelor laterale. Ambele se află pe stânga mouse-ului. Ele sunt ușor de găsit și apăsat. Totuși, dacă ești stângaci, s-ar putea să fii de altă părere.

Mouse-ul ASUS TUG Gaming M5 văzut din stânga spate
Mouse-ul ASUS TUG Gaming M5 văzut din stânga spate

Am folosit mouse-ul ASUS TUF Gaming M5 atât în jocuri cât și pentru munca de birou. Ne-am jucat League of Legends și Destiny 2. Mouse-ul a mers foarte bine în ambele jocuri: răspunde rapid și nu ne-a obosit mâinile chiar și după multe ore la calculator.

Mouse-ul ASUS TUF Gaming M5 este un mouse bun la un preț rezonabil. Este în primul rând o alegere excelentă pentru cei care vor un mouse mic care să meargă excelent în jocuri și în utilizarea de zi cu zi. Este ușor și confortabil de folosit în special de către oamenii cu mâini mici și medii, preferabil dreptaci. Ceilalți însă, s-ar putea să vrea să caute mouse-uri mai mari.

Drivere și software

Pentru mouse-ul lor TUF Gaming M5, ASUS oferă software-ul Armoury II, o aplicație care oferă atât firmware cât și opțiuni de personalizare. O poți descărca de aici: ASUS TUF Gaming M5.

Reclamă

ASUS Armoury II îți dă posibilitatea de a crea profile diferite pentru mouse-ul TUF Gaming M5, fiecare dintre ele cu setări diferite pentru butoane, performanță și iluminare. Îți permite să configurezi ce face fiecare dintre cele opt butoane de pe el, precum și să setezi lucruri precum rata de transfer a datelor sau viteza de răspuns a butoanelor. De asemenea, sunt disponibile și două rezoluții DPI personalizabile pe care le poți seta la orice valoare de la 100 la maximum 6200, în pași de 100.

Setări pentru performanța mouse-ului ASUS TUG Gaming M5
Setări pentru performanța mouse-ului ASUS TUG Gaming M5

Opțiunile de iluminare disponibile includ efectele Static, Breathing (Respirație), Color Cycle (Ciclu culori) și Reactive (Reactiv). Poți să schimbi inclusiv detalii precum culorile sau luminozitatea ledurilor.

Personalizare culori pentru mouse-ul ASUS TUG Gaming M5
Personalizare culori pentru mouse-ul ASUS TUG Gaming M5

Dacă îți plac acțiunile macro, s-ar putea să fii mulțumit să auzi că software-ul Armoury II îți dă voie să le creezi și să le folosești pe acest mouse.

Crearea unei acțiuni macro pentru mouse-ul ASUS TUG Gaming M5
Crearea unei acțiuni macro pentru mouse-ul ASUS TUG Gaming M5

De asemenea, poate să înregistreze unele statistici precum numărul de clicuri pe care le dai, distanța parcursă de cursorul mouse-ului și numărul de acțiuni pe minut. Însă, aceste statistici nu sunt înregistrate automat: dacă le vrei, trebuie să deschizi manual Armoury II și să apeși pe butonul Record de pe pagina Stats.

Înregistrarea de statistici pentru mouse-ul ASUS TUG Gaming M5
Înregistrarea de statistici pentru mouse-ul ASUS TUG Gaming M5

Mouse-ul ASUS TUF Gaming M5 oferă suport pentru Aura Sync dar are un bug enervant. Deși sincronizarea iluminării merge bine, când o activezi, toate celelalte opțiuni de personalizare devin indisponibile. Acest lucru are sens pentru opțiunile de iluminare dar nu și pentru butoane, performanță sau statistici.

Un bug Aura Sync în software-ul ASUS Armoury II
Un bug Aura Sync în software-ul ASUS Armoury II

Software-ul Armoury II pe care ASUS îl oferă îți dă toate lucrurile esențiale de care ai nevoie pentru a îți personaliza mouse-ul ASUS TUF Gaming M5. Însă are niște bug-uri care ar trebui rezolvate.

Care este părerea ta despre mouse-ul ASUS TUF Gaming M5?

Ai văzut ce părere avem noi despre mouse-ul ASUS TUF Gaming M5, ce ne place și ce nu. Care este opinia ta despre el? Vrei să îl ai, îl vei cumpăra? Spune-ți părerea în secțiunea de comentarii de mai jos, astfel încât și alții să afle ce crezi despre acest mouse.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii Windows