Review Razer Naga Pro: Mouse de top pentru orice gen de jocuri

Review Razer Naga Pro: Mouse de top pentru orice gen de jocuri
Rating

Razer este una dintre cele mai populare companii de gaming din lume, iar perifericele sale pentru calculatoare sunt recunoscute pentru performanțele și calitatea lor. Cel mai recent mouse de gaming pe care l-au lansat se numește Razer Naga Pro, un dispozitiv high-end care aduce cu sine ceva unic: trei panouri de butoane laterale interschimbabile, fiecare cu un set diferit de butoane. Create pentru a se potrivi cu jocurile de tip MMO, MOBA, dar și FPS, panourile laterale fac din Naga Pro o alegere bună indiferent de genul tău preferat de jocuri. Ce altceva are de oferit acest mouse? Citește review-ul nostru și află mai multe:

Reclamă

Razer Naga Pro: Pentru cine este o alegere potrivită?

Razer Naga Pro este una dintre cele mai bune alegeri pe care le-ai putea face, dacă:

 • Vrei un mouse de gaming extrem de personalizabil
 • Ești un gamer MMO, dar ocazional te joci și jocuri FPS sau MOBA
 • Ești fan Razer și banii nu sunt o problemă pentru tine

Pro și contra

Iată cele mai bune lucruri la Razer Naga Pro:

Vezi prețul:
 • Mulțumită panourilor de butoane interschimbabile, acesta este un mouse 3-în-1, bun pentru orice fel de joc - FPS, MOBA sau MMO
 • Are un senzor optic de top, cu o rezoluție de 20000 DPI
 • Răspunde foarte rapid la comenzi, chiar și în modul wireless
 • Switch-urile optice Razer funcționează foarte bine și ar trebui să reziste timp îndelungat
 • Calitatea construcției este foarte bună
 • Autonomia bateriei este și ea bună
 • Software-ul Razer Synapse funcționează foarte bine și oferă multe opțiuni de personalizare
 • Naga Pro poate să salveze până la 5 profile de setări în memoria sa onboard
 • Este iluminat RGB, lucru apreciat de majoritatea gamerilor

Punctele slabe ale Razer Naga Pro sunt:

 • Prețul său nu este pentru oricine
 • Panourile laterale cu 2 și 6 butoane nu au iluminare RGB
 • Nu există o versiune a mouse-ului pentru stângaci
Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

Razer Naga Pro este un mouse care nu seamănă cu multe altele. Nu este doar un mouse excelent din punct de vedere al calității construcției, al switch-urilor sau a senzorului optic. Mulțumită panourilor laterale de butoane interschimbabile, Naga Pro este un mouse ce poate deveni arma ta preferată indiferent de ce tipuri de jocuri îți plac în prezent. În maxim câteva secunde, îl poți face să fie un mouse FPS, un mouse MOBA sau poți să mergi până la capăt și să îl transformi complet în mouse-ul tău MMO cu nu mai puțin de 19 butoane programabile! Dacă bugetul tău este unul generos, atunci Naga Pro este o alegere foarte bună, mai ales dacă ești un fan împătimit al jocurilor MMO.

Despachetarea mouse-ului Razer Naga Pro

Razer Naga Pro este un dispozitiv premium, așa că și ambalajul său este de calitate. În partea din față a cutiei, poți vedea o imagine lucioasă a mouse-ului și panourilor laterale suplimentare, deasupra unui fundal gri mat.

Razer Naga Pro: Cutia în care vine

Razer Naga Pro: Cutia în care vine

În spate, găsești mult mai multe detalii despre caracteristicile și specificațiile mouse-ului Razer Naga Pro.

Razer Naga Pro: Spatele cutiei

Razer Naga Pro: Spatele cutiei

În cutie, vei găsi noul tău mouse Razer Naga Pro și receptorul său USB wireless (ascuns în interiorul mouse-ului), trei panouri laterale de butoane (unul cu 12 butoane, unul cu 6 butoane și încă unul cu 2 butoane), un cablu de încărcare Razer Speedflex (USB-A la micro-USB) și un adaptor USB. De asemenea, primești documentația obișnuită, garanția și o notă de bun venit de la Razer.

Razer Naga Pro: Ce găsești în cutie

Razer Naga Pro: Ce găsești în cutie

Despachetarea lui Razer Naga Pro este o experiență premium, așa cum te-ai aștepta de la un dispozitiv al acestei mărci. Acum hai să vedem de ce este acest mouse special:

Reclamă

Specificații hardware

Razer Naga Pro este un mouse de gaming ce folosește un senzor optic de top, cu o rezoluție incredibilă de 20.000 DPI. Datorită acestui senzor, mouse-ul poate atinge viteze de până la 650 de inchi pe secundă (IPS) și o accelerație 50 G. În mod implicit, DPI-ul standard al mouse-ului este setat la 1600 și nivelurile sale preconfigurate sunt setate la 400, 800, 1600, 3200 și 6400. Însă poți schimba aceste valori oricum vrei tu, folosind software-ul Razer Synapse.

Perspectivă Razer Naga Pro

Perspectivă Razer Naga Pro

Mouse-ul este capabil să funcționeze atât wireless, cât și cu cablu. Se poate conecta la PC-ul tău folosind fie receptorul USB wireless inclus, fie prin Bluetooth. Receptorul wireless funcționează pe frecvența de 2,4 GHz, iar cipul Bluetooth suportă tehnologia LE (Low Energy).

Razer Naga Pro și receptorul său wireless

Razer Naga Pro și receptorul său wireless

Pentru mouse-ul Naga Pro, Razer a fost foarte generos cu butoanele. Am putea spune chiar că sunt din belșug. 🙂 În primul rând, ai cele două butoane principale pentru clic stânga și dreapta. Acestea două folosesc switch-uri optice ce sunt evaluate să reziste cel puțin timp de 70 de milioane de clicuri. Și nu numai: Razer se laudă că switch-urile sale optice sunt capabile să ofere un timp de răspuns de doar 0,2 milisecunde.

Partea frontală a lui Razer Naga Pro

Partea frontală a lui Razer Naga Pro

Apoi, ai rotița de derulare a mouse-ului, ce poate să acționeze ca un buton cu trei direcții, precum și încă două butoane pentru setarea rezoluției DPI. În final, primești și butoanele laterale: 2, 6 sau 12 butoane, în funcție de ce preferi.

Razer Naga Pro: panouri laterale cu 2 și 6 butoane

Razer Naga Pro: panouri laterale cu 2 și 6 butoane

Nu e nicio greșeală: poți alege cât de multe butoane vrei pe partea stângă a mouse-ului, deoarece Razer Naga Pro vine cu trei panouri interschimbabile, fiecare dintre ele cu propriile sale butoane. În total, poți avea până la 19 butoane programabile.

Panoul lateral cu 12 butoane de pe Razer Naga Pro

Panoul lateral cu 12 butoane de pe Razer Naga Pro

Razer Naga Pro își obține autonomia wireless de la o baterie reîncărcabilă ce, oficial, poate să reziste până la 100 de ore în modul wireless pe 2,4 GHz și până la 150 prin Bluetooth. Pentru a încărca bateria, poți folosi cablul USB inclus (lung de 1,8 metri). De asemenea, poți încărca mouse-ul și folosind un Razer Mouse Dock Chroma, dar trebui să îl cumperi separat, deoarece nu este inclus cu Naga Pro.

Cablul USB al Razer Naga Pro

Cablul USB al Razer Naga Pro

Înainte de a trece la discuția despre cum te simți folosind un Naga Pro, s-ar putea să vrei să știi și cât de ușor este Razer Naga Pro, și ce sisteme de operare suportă. Acest mouse cântărește 117 grame cu panoul lateral cu 12 butoane și are o lungime de 119 mm, o lățime de 74,5 mm și o înălțime de 43 mm.

Razer Naga Pro ar trebui să funcționeze cu orice calculator care are un port USB liber sau conectivitate Bluetooth 5.0. Pentru a beneficia de toate caracteristicile disponibile, ai nevoie de software-ul Razer Synapse, pe care îl poți instala și executa în orice sistem Windows 7 64-bit sau mai nou.

Dacă vrei să citești mai multe despre toate caracteristicile și specificațiile hardware, vizitează Razer Naga Pro.

Experiența de utilizare a mouse-ului Razer Naga Pro

Înainte de orice altceva, aș vrea să spun că Razer Naga Pro este destinat acelor gameri cărora le place să își țină mouse-ul într-o “prindere de tip palmă”. Forma sa este puțin diferită de cea a altor mouse-uri de gaming: în loc de un corp lung, Naga Pro are o formă mai degrabă lată și ceva mai scurtă. Eu, personal, sunt o persoană cu “prindere de tip palmă” și îmi place cum simți mouse-ul în mână, deși spatele lui este puțin mai scurt decât prefer. Totuși, unul din lucrurile pe care le apreciez este faptul că, în partea sa dreaptă, mouse-ul are un loc dedicat pentru degetul inelar. Unora le va plăcea, altora poate că nu chiar.

Razer Naga Pro și suportul pentru inelar

Razer Naga Pro și suportul pentru inelar

Dacă discutăm despre caracteristici, principalul lucru care-l scoate în evidență pe Naga Pro față de alte mouse-uri este panoul său de butoane laterale. Greșit! Panourile sale de butoane laterale! Naga Pro este gândit să fie cel mai bun indiferent de tipul de jocuri pe care îl preferi, indiferent dacă ești un jucător de FPS, MMO sau MOBA. Primești trei panouri laterale, pe care le poți schimba cu ușurință, în funcție de jocul pe care îl joci. Ai un panou cu două butoane pentru jocurile FPS, un panou cu șase butoane pentru MOBA-uri și un panou cu 12 butoane pentru fanii jocurilor MMO sau pentru cei ce urăsc tastatura. 🙂

Razer Naga Pro și panourile sale laterale

Razer Naga Pro și panourile sale laterale

Indiferent de ce butoane laterale vrei să folosești, montarea panourilor se face ușor. De sub mouse, pur și simplu tragi panoul în afară, el fiind ținut în loc doar de niște magneți. După ce ai dat jos panoul curent, atașarea celui nou se face la fel de ușor: este de ajuns să-l aduci în apropierea mouse-ului și se fixează singur la locul lui.

Razer Naga Pro cu panoul lateral dat jos

Razer Naga Pro cu panoul lateral dat jos

Pentru a aluneca pe mousepad-ul sau pe biroul tău, Razer l-a echipat pe Naga Pro cu cinci suporți din PTFE (politetrafluoroetilenă). În cuvinte obișnuite, este vorba de Teflon: un material polimer cu un coeficient de frecare scăzut, adică mouse-ul poate să alunece ușor pe majoritatea suprafețelor.

Sub Razer Naga Pro

Sub Razer Naga Pro

Un alt lucru care îmi place la Naga Pro este rotița sa de derulare. În primul rând, este foarte silențioasă, iar majoritatea celor ce produc mouse-uri nu sunt atenți la acest detaliu. Deși îmi plac la nebunie switch-urile mecanice și butoanele de mouse care fac zgomot, pentru că îți oferă feedback, nu îmi plac rotițele de derulare care fac zgomote când se învârt. Din fericire, Naga Pro nu este un astfel de dispozitiv. Și mai mult, rotița de derulare acționează și ca buton în trei direcții: o poți apăsa, dar o poți și înclina spre stânga sau spre dreapta pentru acțiuni suplimentare.

Rotița de derulare de pe Razer Naga Pro

Rotița de derulare de pe Razer Naga Pro

În ultimul timp, m-am jucat Assassin’s Creed Odyssey în așteptarea lansării noului Valhalla. 🙂 Este un joc de acțiune RPG care încă îmi place, deși este a doua oară când îl joc. Nu este un joc în care aș putea spune cu sinceritate că ai nevoie de 12 butoane laterale, așa că am ales să folosesc mouse-ul Naga Pro cu panoul lateral cu 6 butoane. Deși mi-a luat ceva timp să mă obișnuiesc, butoanele laterale suplimentare s-au dovedit a fi destul de utile pentru asocierea lor cu abilitățile principale ale Kassandrei.

Butoanele laterale asociate cu diverse acțiuni într-un joc

Butoanele laterale asociate cu diverse acțiuni într-un joc

Utilizarea panoului cu 12 butoane laterale este mult prea mult pentru mine, Totuși, pentru gamerii MMO împătimiți, îmi pot da seama că sunt utile, cu condiția să poți să-ți aduci aminte ce face fiecare dintre ele. 🙂 Ca “notă laterală”: the singurele butoane laterale care sunt iluminate RGB sunt cele de pe panoul cu 12 butoane. Cam multe “laterale”, nu-i așa? 🙂 Din păcate, nici panoul cu 2 butoane și nici cel cu 6 butoane nu au iluminare de niciun fel.

Reclamă

În final, câteva cuvinte despre calitatea construcției: în timp, am ajuns la concluzia că toate mouse-urile Razer pe care le-am folosit și testat au fost de calitate. Și Naga Pro pare să fie la fel: arată bine și este realizat numai din componente high-end. Chiar și stratul aderent de protecție și anti-transpirație de pe el arată bine și pare că va face față vicisitudinilor timpului.

Razer Naga Pro este unul din cele mai bune și mai interesante mouse-uri de gaming pe care le-am văzut în ultimul timp. Principalul său punct de atracție îl reprezintă panourile laterale de butoane care îl fac să fie o alegere excelentă pentru orice tip de gamer și chiar și pentru acei gameri hardcore, care nu se joacă doar MOBA-uri sau FPS-uri, ci și alte tipuri de jocuri, inclusiv MMO. Acesta este un dispozitiv high-end care își găsește locul pe orice birou de gamer.

Drivere și software

Poți folosi mouse-ul Razer Naga Pro fără a instala niciun software cu excepția driverelor esențiale (pe care Windows 10 le ia automat de pe serverele Microsoft). Însă, dacă vrei experiența completă și vrei să-ți personalizezi mouse-ul, trebuie să descarci și să instalezi software-ul Razer Synapse.

Opțiuni de personalizare pentru Razer Naga Pro în Synapse

Opțiuni de personalizare pentru Razer Naga Pro în Synapse

Razer Synapse îți permite să vezi și să configurezi tot ce se poate seta la Naga Pro. Asta înseamnă că poți să îi configurezi setările de performanță, să programezi diverse acțiuni pentru fiecare din butoanele sale, să calibrezi mouse-ul, să îi ajustezi efectele de iluminare, să îl sincronizezi cu alte dispozitive compatibile etc. Aplicația este cuprinzătoare și îți oferă multe opțiuni cu care să te joci.

Ajustări de lumini pentru Razer Naga Pro

Ajustări de lumini pentru Razer Naga Pro

Cea mai bună parte, însă, este că Naga Pro poate să salveze cinci profile diferite cu setări pe el, folosindu-și memoria flash onboard. După ce ai configurat profilele mouse-ului după cu mai dorit, poți comuta rapid între ele apăsând pe butonul fizic dedicat, de pe partea sa inferioară. Astfel, profilele sunt păstrate chiar și atunci când îți conectezi Naga Pro-ul la un alt dispozitiv, cum ar fi la laptopul tău, de exemplu.

Razer Naga Pro poate stoca cinci profiluri de setări în memoria sa onboard

Razer Naga Pro poate stoca cinci profiluri de setări în memoria sa onboard

La fel ca pentru toate dispozitivele Razer, Synapse este aplicația de care ai nevoie pentru experiența completă de personalizare a mouse-ului Naga Pro. Aplicația este bine realizată și îți oferă o mulțime de setări și opțiuni cu care să te joci, iar asta ne place. În plus, Naga Pro poate și să stocheze până la cinci profile de setări în memoria sa onboard.

Ai cumpăra un Razer Naga Pro?

Acum știi mai multe despre mouse-ul Razer Naga Pro și ce are el de oferit. Știi că este un dispozitiv high-end ce poate să devină o adăugire excelentă pe biroul oricărui gamer, și știi că nouă ne place foarte mult. Ai cumpăra unul pentru tine sau drept cadou pentru gamerul împătimit din familia ta (majoritatea familiilor au așa ceva, fie că le place sau nu) ? 🙂 Spune-ne ce crezi în comentariile de mai jos.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii