Recenzie ASUS VivoWatch SP: Dispozitiv de fitness pentru geeks!

Recenzie ASUS VivoWatch SP: Dispozitiv de fitness pentru geeks!
Rating

ASUS VivoWatch SP este un dispozitiv purtabil care-ți permite să-ți monitorizezi sănătatea și activitatea fizică. Arată ca un smartwatch (ceas inteligent), dar nu se vrea a fi unul. Acest dispozitiv a fost creat pentru activități precum alergat, antrenamente în ritm, monitorizarea vitezei, a distanței și maparea traseelor. Are până și un altimetru pentru pasionații de alpinism. Funcțiile lui VivoWatch SP sunt interesante pentru cei care vor un tracker de fitness, așa că am decis să-l testăm și să vedem ce are de oferit. Dacă vrei să știi părerea noastră despre ASUS VivoWatch SP, citește acest review în premieră:

Reclamă

NOTĂ: Utilizatorii interesați de ASUS VivoWatch SP, îl pot găsi la itgalaxy.ro.

ASUS VivoWatch SP: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest dispozitiv inteligent este o alegere bună pentru:

 • Entuziaștii care vor multe date și statistici despre sănătate și fitness
 • Persoanele care au nevoie de funcții de bază de tip smartwatch
 • Utilizatorii care vor un dispozitiv de fitness cu urmărire prin GPS

Pro și contra

Sunt multe aspecte pozitive la ASUS VivoWatch SP:

 • Design plăcut, asemănător unui ceas clasic
 • Senzorii ECG și PPG care oferă multe date utile despre corpul tău
 • Cip GPS și altimetru inclus
 • Aplicația ASUS HealthConnect este un rai pentru utilizatorii pasionați de date
 • Notificări discrete și utile
 • Poate folosi orice curele de ceas de 22 milimetri
 • Se încarcă destul de repede

Există și câteva puncte slabe:

 • Luminozitatea ecranului ar putea fi mai bună
 • Algoritmul pentru măsurarea pașilor merită îmbunătățiri
 • Autonomia bateriei este mai slabă decât ni se promite, deși nu este problematică
Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

ASUS VivoWatch SP este un dispozitiv de fitness interesant care-ți urmărește și multe aspecte de sănătate. Are mulți senzori utili care urmăresc lucruri precum nivelul de stres, calitatea somnului, cantitatea de oxigen din sânge, pulsul și multe alte lucruri. Aplicația sa mobilă poate intimida utilizatorii mai puțin tehnici, dar nu este greu de folosit și oferă foarte multe date. Dacă ești un geek pasionat de sănătate și fitness, care-și dorește cât mai multe date, ASUS VivoWatch SP este o alegere pe care merită să o iei în considerare.

Despachetarea ASUS VivoWatch SP

ASUS VivoWatch SP (HC-A05) vine într-o cutie mare și albă, cu numele dispozitivului pe capacul de sus. Pe laterale sunt câteva elemente discrete de branding și atât. Pe fundul cutiei avem un abțibild cu numele exact al modelului cumpărat, numărul, seria și alte date de identificare ale dispozitivului.

Cutia în care vine ASUS VivoWatch SP (HC-A05)
Cutia în care vine ASUS VivoWatch SP (HC-A05)

Atunci când deschizi cutia, vezi imediat ceasul VivoWatch SP, într-o altă cutie. Sub ea mai sunt alte cutii mai mici. La finalul despachetării, găsești următoarele: ceasul, o a doua brățară de silicon pentru persoanele cu încheieturi mai mici, încărcătorul, cablul de încărcare, o periuță pentru curățare, manualul și garanția.

ASUS VivoWatch SP: Ce găsești în cutie
ASUS VivoWatch SP: Ce găsești în cutie

Despachetarea unui ASUS VivoWatch SP este o experiență rapidă și plăcută. În cutie găsești tot ce ai nevoie pentru a-l folosi cât mai repede.

Reclamă

Design și caracteristici hardware

VivoWatch SP nu este un smartwatch, deși arată ca unul. ASUS îl descrie drept un tracker inteligent pentru sănătate, deoarece focusul produsului este pe această zonă, nu pe funcții de tip smartwatch. Designul său este similar cu cel al unui ceas clasic, cu curele de 22 mm care se pot schimba foarte ușor. Ne place această abordare și faptul că poți folosi orice curele de 22 mm pe VivoWatch SP. Nu trebuie să cumperi curele proprietare, așa cum e cazul cu alte dispozitive de acest tip.

ASUS VivoWatch SP
ASUS VivoWatch SP

Din păcate, compania ASUS nu ne oferă specificații tehnice foarte detaliate pentru VivoWatch SP. Ecranul Ecranul este un LCD cu culori reflectorizante. Nu folosește Gorilla Glass și nu există alte informații tehnice disponibile despre acesta. Totuși, pare a fi destul de zdravăn și rezistent pentru majoritatea activităților sportive. VivoWatch SP poate fi purtat în timp ce înoți și rezistă până la adâncimi de 50 de metri, timp de zece minute, la o presiune maximă de 5 atmosfere.

ASUS VivoWatch SP
ASUS VivoWatch SP

Acest dispozitiv de fitness folosește Bluetooth 4.2 pentru a se conecta la smartphone-ul tău cu Android sau la un iPhone. Este compatibil cu Android versiunea 4.4 sau mai nou și iOS 11 sau mai nou. Cea mai interesantă parte la ASUS VivoWatch SP o reprezintă senzorii pe care îi are: ECG (electrocardiogramă) și PPG (fotopletismografie), senzor pentru gravitație, GPS și un altimetru.

Partea dorsală a unui ASUS VivoWatch SP
Partea dorsală a unui ASUS VivoWatch SP

Dispozitivul este susținut de o baterie mică cu o capacitate de 200 mA și este încărcat folosind un clip de încărcare proprietar conectat prin USB. ASUS promite o autonomie de 10 zile pentru VivoWatch SP, în condiții de utilizare normală, și 14 zile în modul de economisire energie. Ceasul nu este greu, cântărind aproximativ 80 de grame fără curea și 140 de grame cu aceasta montată.

Dacă vrei să afli mai multe despre specificațiile tehnice ale acestui produs, mergi la această pagină: ASUS VivoWatch SP (HC-A05).

Configurarea și utilizarea ASUS VivoWatch SP

Pentru a configura și utiliza ASUS VivoWatch SP, trebuie să instalezi aplicația ASUS HealthConnect pentru Android sau iOS și să creezi un cont ASUS. Aceasta te ajută să folosești toate tipurile de măsurători ale VivoWatch SP, să îți verifici istoricul, să-l analizezi și să-ți faci o copie de siguranță a datelor tale în cloud.

Reclamă

O omisiune importantă este faptul că ASUS nu a implementat verificarea în doi pași pentru a-ți proteja contul. Ținând cont de cât de multe date personale sunt colectate de VivoWatch SP, o astfel de protecție ar trebui să fie disponibilă.

Configurarea aplicației ASUS HealthConnect
Configurarea aplicației ASUS HealthConnect

Înainte de a începe să folosești ASUS VivoWatch SP, ar trebui să faci două lucruri: primul este să-ți personalizezi contul ASUS și să oferi informații despre tine, cum ar fi sexul, vârsta, înălțimea, greutatea și mâna pe care porți ceasul. Fără aceste informații, VivoWatch SP nu poate face măsurători precise și să ofere recomandări pertinente pentru starea ta de sănătate.

Editarea profilului tău în aplicația ASUS HealthConnect
Editarea profilului tău în aplicația ASUS HealthConnect

Un alt lucru de făcut este să actualizezi firmware-ul la cea mai nouă versiune, care aduce îmbunătățiri și rezolvă probleme. VivoWatch SP este un dispozitiv foarte nou și ASUS lucrează activ la îmbunătățirea firmware-ului pe baza feedback-ului de la utilizatori și a modului în care aceștia îl folosesc. Pentru cea mai bună experiență de utilizare, actualizarea firmware-ului este obligatorie.

Actualizarea firmware-ului de pe ASUS VivoWatch SP
Actualizarea firmware-ului de pe ASUS VivoWatch SP

După ce ai terminat cu configurarea inițială și actualizarea de firmware, poți începe să folosești VivoWatch SP și ASUS HealthConnect. Aplicația colectează datele tale de sănătate și fitness în fundal și le afișează pe ecranul principal. Așa cum se vede și în capturile noastre de ecran, aplicația este foarte axată pe oferirea de cât mai multe date și are un aspect geeky. Pe ecranul principal sunt dale pentru fiecare tip de date, ce pot fi apăsate pentru a vedea mai multe detalii.

Ecranul principal al aplicației ASUS HealthConnect
Ecranul principal al aplicației ASUS HealthConnect

Apasă pe o dală și vei găsi un raport zilnic și unul săptămânal pentru metrica respectivă. Raportul zilnic include instantanee detaliate despre metrica specifică pe care o navighezi, luate la intervale regulate pe tot parcursul zilei. Există atât de multe date și grafice despre atâtea lucruri, încât aplicația poate fi copleșitoare dacă nu ești un utilizator pasionat de statistici.

Date despre metrica Pulse O2 Level
Date despre metrica Pulse O2 Level

La momentul în care am realizat această recenzie, ASUS HealthConnect pentru Android este disponibilă în nouă limbi, incluzând engleză, chineză, germană, spaniolă, franceză și italiană. Versiunea pentru iOS a aplicației este disponibilă în șaptesprezece limbi, un număr și mai bun, dar tot nu include și limba română în listă.

Purtarea și utilizarea unui VivoWatch SP sunt o experiență plăcută. Ceasul nu este greu și nici nu-ți irită pielea. A fost confortabil să-l port atât atunci când făceam exerciții, cât și când munceam ori dormeam. Vizibilitatea ecranului atunci când ești în aer liber e OK, dar mi-ar fi plăcut ca ecranul să aibă o luminozitate ușor mai mare.

ASUS VivoWatch SP
ASUS VivoWatch SP

Navigarea pe ceas se face ușor și intuitiv. Butonul de pe laterală servește drept o scurtătură pentru Acasă și Back. Derulezi atât la stânga ori la dreapta pentru a naviga meniurile, cât și în sus, și în jos, după ce apeși pe butonul din lateral. Pentru a intra într-o anumită secțiune/opțiune, apasă pe ea pe ecran. Toate opțiunile se încarcă rapid, fără lag, ceea ce e foarte bine. VivoWatch SP nu a lăsat impresia că ar avea hardware slab atunci când l-am folosit. Deși nu prea sunt informații detaliate despre hardware-ul său, acesta este suficient de performant pentru a oferi o experiență fluidă.

Navigarea meniurilor de pe ASUS VivoWatch SP
Navigarea meniurilor de pe ASUS VivoWatch SP

Există câteva fețe pentru ceas pe care le poți folosi și majoritatea arată bine. Din păcate, colecția oferită de ASUS este destul de mică și merită extinsă. Una dintre cele mai bune funcții ale ASUS VivoWatch SP este sistemul de notificări. Acestea sunt atât discrete, cât și utile. De asemenea, ecranul este suficient de mare pentru a vedea majoritatea mesajelor pe care le primești ori subiectul e-mail-urilor. Singurul neajuns este că nu oferă suport pentru emoticoane și literele ș și ț din limba română nu sunt afișate deloc pe ecran, deși ă sau î sunt.

Notificările afișate pe un ASUS VivoWatch SP
Notificările afișate pe un ASUS VivoWatch SP

Din păcate, autonomia promisă de ASUS nu este ceea ce primești în viața reală. Producătorul VivoWatch SP spune că acesta ar trebui să țină aproximativ zece zile de utilizare normală. Din păcate, pe parcursul utilizării noastre nu a fost cazul. Noi credem că majoritatea utilizatorilor vor avea o autonomie undeva între 5 și 8 zile, în funcție de cum este configurat ceasul să colecteze date și cum este folosit pentru a urmări diverse activități. Autonomia observată de noi nu e rea, dar nu este nici ce ne promite producătorul. Din fericire, această discrepanță este compensată cumva de cât de repede se încarcă bateria. Aceasta a fost încărcată complet în aproximativ o oră și 20-30 de minute.

Încarcarea ASUS VivoWatch SP
Încarcarea ASUS VivoWatch SP

Deși nu este perfectă, experiența de utilizare oferită de ASUS VivoWatch SP este una plăcută, mai ales dacă ești o persoană interesată de date, care vrea să primească statistici și grafice detaliate. Deși autonomia nu este la fel de mare pe cât ne promite producătorul, este totuși suficientă pentru un utilizator obișnuit.

Funcțiile de sănătate și fitness ale lui ASUS VivoWatch SP

ASUS VivoWatch SP colectează foarte multe date legate de sănătatea ta, în mod automat. Poți să vezi datele colectate oricând, folosind aplicația ASUS HealthConnect. În plus, poți face măsurători manuale oricând vrei tu, pentru lucruri precum: nivelul Pulse O2, armonia corpului ori indexul PPT. Pornești măsurătorile manuale din meniurile ceasului și apoi apeși cu două degete pe senzorii de pe marginea VivoWatch SP.

Măsurarea Pulse O2 Level
Măsurarea Pulse O2 Level

Iată un sumar al datelor pe care le colectează ASUS VivoWatch SP:

 • Puls (Heart Rate) - măsoară numărul mediu de bătăi pe minut, o dată la câteva minute.
 • Pulse Transit Time (PPT) Index - un indicator al rigidității arteriale. Acesta este calculat drept o combinație între timpul de tranzit al pulsului și modificările rezistenței pielii purtătorului. Acest indicator poate fi, de asemenea, utilizat pentru a evalua stările emoționale ale unei persoane (stres, anxietate, frică, fericire sau relaxare).
 • Pulse O2 Level - estimează cantitatea de oxigen din sânge.
 • Nivelul de stres (De-stress Level) - estimează cât de stresat(ă) ești, pe baza datelor colectate de VivoWatch SP.
 • Pași (Steps) - calculează cât de mult te miști. Din păcate, am observat că VivoWatch SP tinde să raporteze mai puțini pași decât faci de fapt. Algoritmul pentru măsurarea pașilor merită niște îmbunătățiri pentru a avea o acuratețe asemănătoare cu dispozitivele concurente.
 • Exercițiu (Exercise) - VivoWatch SP are o aplicație simplă care începe să monitorizeze ce activitate fizică faci, fără să aibă informații specifice despre ea. La final, primești un raport cu câtă activitate fizică ai făcut, dacă a fost un exercițiu aerob sau anaerob și o hartă cu statistici de bază, dacă ai activat urmărirea prin GPS. Aceasta este o zonă care merită îmbunătățită în viitoarele actualizări ale firmware-ului, astfel încât VivoWatch SP să fie mai bun la urmărirea de activități sportive specifice, precum alergarea, ciclismul, înotul etc.
 • Somn (Sleep) - analizează cum dormi, cât de mult te miști în somn și cum evoluează pulsul în timpul somnului. Pentru fiecare zi, primești un raport care-ți spune cât timp ai petrecut în somn ușor, somn confortabil (ori somn profund), cât de mult te-ai mișcat și cât timp ai fost mai mult treaz(ă). De asemenea, vezi și cum a evoluat nivelul de oxigen (Pulse O2) în timpul somnului.
Date de urmărie a somnului
Date de urmărie a somnului

ASUS HealthConnect permite și ađăugarea de date manuale, pentru o urmărire cât mai completă a sănătății tale. Poți introduce măsurători precum: nivelul de glucoză în sânge, presiunea arterială, un jurnal al medicamentelor și date despre menstruație, pentru femei. Este evident că aplicația vrea să fie un tablou de bord cuprinzător care stochează și înregistrează cât mai multe date. Dacă-ți dorești un jurnal cât mai complet pentru cât mai multe date legate de sănătatea ta, vei fi mulțumit(ă) de ceea ce primești.

Ce părere ai despre ASUS VivoWatch SP?

Acum știi ce ne place și ce nu ne place la ASUS VivoWatch SP. Deși nu este un dispozitiv perfect, este totuși foarte promițător. Înainte a închide această recenzie, spune-ne părerea ta despre acest produs. Îți place ce oferă ASUS VivoWatch SP? Ai vrea să-l cumperi? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Sănătate Bluetooth Hardware și sunete Recenzii