Review Xiaomi Mi Watch Lite: Smartwatch la un preț bun

Review Xiaomi Mi Watch Lite: Smartwatch la un preț bun
Rating

Pe lângă oferta extinsă de smartphone-uri, Xiaomi are o gamă completă de ceasuri inteligente, de la Mi Band 6 la Mi Watch. În acest articol, testăm Xiaomi Mi Watch Lite, un dispozitiv care se află la jumătatea drumului dintre o brățară de fitness și un smartwatch. Cu un preț foarte accesibil, de sub 300 de lei, și un design elegant, smartwatch-ul Xiaomi Mi Watch Lite pare foarte interesant la prima vedere. Mai are însă și alte calități pe lângă aspect și preț? Citește mai departe pentru a afla:

Reclamă

Xiaomi Mi Watch Lite: Pentru cine este o alegere potrivită?

Xiaomi Mi Watch Lite este o alegere bună dacă:

 • Ești în căutarea unui smartwatch mic și ușor
 • Vrei funcții de bază de smartwatch, GPS și monitorizarea activității fizice
 • Nu ai un buget mare, dar nu vrei să faci compromisuri în ceea ce privește calitatea construcției

Pro și contra

Iată ce ne-a plăcut la Xiaomi Mi Watch Lite:

Vezi prețul:
 • Dispozitivul este elegant și de dimensiuni mici
 • Chiar și atunci când e purtat la mână mult timp, este confortabil
 • Are tracking GPS integrat, o funcție rară la acest nivel de preț
 • Durata de viață a bateriei este mare pentru un smartwatch
 • Prețul este foarte bun

Cu toate acestea, există câteva lucruri care nu ne-au plăcut:

 • Dimensiunea ecranului, raportată la cea a ceasului, este prea mică (afișaj cu o diagonală de 35,5 mm pe un corp cu diagonala de 54 mm); ecranul are unghiuri de vizualizare slabe și reproducerea culorilor nu este grozavă
 • Nu are suport pentru aplicații, poți folosi doar widgeturile integrate
 • Interfața cu utilizatorul pare învechită, nu are animații și este dificil de utilizat
Notă produs 4/5

Verdict

Xiaomi Mi Watch Lite reprezintă o tranziție lină (și accesibilă ca preț) de la un tracker de fitness la un smartwatch. Arată elegant, durata de viață a bateriei este bună, iar ceasul este confortabil de purtat. Singura dezamăgire reală este ecranul, care pare depășit ca tehnologie. Interfața grafică de pe smartwatch are nevoie de un design nou, mai actual, în timp ce aplicația Xiaomi Wear primește evaluarea „suficient”. În principiu, Xiaomi Mi Watch Lite este o alegere excelentă, dacă ești în căutarea unui smartwatch mic, simplu, entry-level, la un preț foarte bun.

Despachetarea Xiaomi Mi Watch Lite

Xiaomi folosește de obicei materiale de înaltă calitate pentru ambalarea produselor sale, iar Xiaomi Mi Watch Lite nu face excepție de la regulă. Ceasul vine într-o cutie neagră, cu poza produsului pe capac. Singurul alt element de pe partea din față a cutiei este numele smartwatch-ului.

Partea frontală a cutiei Xiaomi Mi Watch Lite

Partea frontală a cutiei Xiaomi Mi Watch Lite

Pe spatele cutiei, avem câteva specificații tehnice și caracteristici ale Mi Watch Lite în mai multe limbi. Dimensiunea cutiei este de 100 x 100 x 75 mm.

Pe spatele cutiei regăsim o listă de specificații tehnice și funcții

Pe spatele cutiei regăsim o listă de specificații tehnice și funcții

Ceasul este ambalat atent, cu accesoriile într-un compartiment separat. Cutia conține smartwatch-ul (cu cureaua deja montată), cablul de încărcare USB și un manual. Nimic special, doar cele necesare.

Xiaomi Mi Watch Lite: ce conține pachetul

Xiaomi Mi Watch Lite: ce conține pachetul

Experiența de unboxing pentru Xiaomi Mi Watch Lite a fost una plăcută, cu siguranță mai bună decât ar sugera prețul. Xiaomi a optat pentru un design simplu pentru ambalaj - complet negru, cu grafică minimalistă. Smartwatch-ul este foarte bine ambalat, cu ambalaj de protecție pentru ecran, într-un compartiment fix în cutie, separat de încărcător.

Reclamă

Design și caracteristici hardware

Dimensiunile Xiaomi Mi Watch Lite sunt 41 x 35 x 10,9 mm, cu 11,9 mm în zona senzorului de ritm cardiac. Cântărește 21 grame (doar ceasul în sine) sau 35 grame (cu cureaua montată). Imediat după ce l-am despachetat, am avut o senzație de deja-vu, ca și cum știam acest format, dimensiunea și forma pe un alt smartwatch. Oare care ar putea fi acela...

Apple Watch Series 4 (stânga) lângă Xiaomi Mi Watch Lite (dreapta)

Apple Watch Series 4 (stânga) lângă Xiaomi Mi Watch Lite (dreapta)

Smartwatch-ul arată bine. Are un singur buton, care este folosit pentru a activa ecranul, a intra sau a ieși din meniuri și pentru a porni/opri alimentarea. Mi Watch Lite este rezistent la apă la o adâncime de până la 50 m și o presiune de până la 5 ATM. Șasiul este din plastic, iar cureaua este din TPU. Catarama este, de asemenea, din plastic, dar pare destul de rezistentă. Xiaomi Mi Watch Lite este disponibil pe negru, bleumarin și fildeș (cu mai multe opțiuni de culoare disponibile pentru curele).

Xiaomi Mi Watch Lite este disponibil în trei variante de culoare

Xiaomi Mi Watch Lite este disponibil în trei variante de culoare

Cureaua reglabilă este detașabilă, o caracteristică utilă dacă o deteriorezi. Ecranul tactil este un display TFT LCD de 1,4 inchi, care, la prima vedere, are o densitate de pixeli destul de bună (323 pixeli pe inch) și o luminozitate maximă decentă (350 cd/m2). În realitate, însă, ecranul pare învechit, cu unghiuri de vizualizare slabe și acuratețe mediocră a culorilor (în special negrul, care variază, în funcție de unghiul de vizualizare, de la gri închis la gri deschis). Iată cum arată ecranul din față:

Ecranul arată decent la unghiuri de vizualizare mici

Ecranul arată decent la unghiuri de vizualizare mici

Nimic în neregulă aici, nu? Acum, să îl înclinăm puțin:

Imediat ce înclini ecranul, luminozitatea scade semnificativ

Imediat ce înclini ecranul, luminozitatea scade semnificativ

Pozele au fost făcute și editate folosind aceleași setări. La creșterea unghiului de vizualizare, luminozitatea scade brusc, culorile se schimbă și devine evident că ecranul pur și simplu nu este la același nivel cu restul designului acestui smartwatch. E păcat, mai ales că Xiaomi Mi Band 6, la un preț mai mic, are un ecran AMOLED excelent. Acest lucru demonstrează că Xiaomi are resursele pentru a-și echipa dispozitivele cu afișaje bune. Sperăm că următoarea iterație a lui Mi Watch Lite va primi o tehnologie de ecran actualizată.

Pe lângă calitatea ecranului, mai avem și o nemulțumire legată de dimensiunea acestuia. Ramele sunt destul de groase, iar smartwatch-ul nu poate primi o recomandare din partea noastră în ceea ce privește ecranul. Acesta are totuși reglarea automată a luminozității, o funcție destul de rară la dispozitive sub 300 de lei.

Ceasul arată mai bine cu ecranul stins

Ceasul arată mai bine cu ecranul stins

Dar senzorii sunt cei care definesc un smartwatch și scopul acestuia, iar Xiaomi Mi Watch Lite are o listă destul de bună:

 • Accelerometru cu 3 axe
 • Giroscop cu 3 axe
 • Senzor de ritm cardiac PPG (pe bază de lumină)
 • Barometru
 • Busolă

Nu are senzor SpO2, dar monitorizează perioadele de somn. Deloc surprinzător, nu există NFC, nici difuzor și nici WiFi. Un mare plus, însă, este prezența unui senzor GPS cu A-GPS și GLONASS, încă o surpriză plăcută la acest preț, pe lângă senzorul de lumină pentru ecran. Prezența localizării prin GPS înseamnă că poți să faci jogging fără să iei smartphone-ul cu tine (dacă îți place să fii rebel) iar ceasul va măsura cu exactitate distanța parcursă. Conexiunea la smartphone se face prin Bluetooth 5.0.

Pe spatele ceasului găsim senzorul de ritm cardiac și contactele pentru încărcare

Pe spatele ceasului găsim senzorul de ritm cardiac și contactele pentru încărcare

Bateria nedetașabilă are o capacitate de 230 mAh. Ar trebui să țină aproximativ 9 zile cu o utilizare uzuală sau 10 ore cu utilizarea continuă a GPS-ului, conform producătorului. Se încarcă destul de repede, în aproximativ 2 ore. Încărcătorul nu este magnetic, are o ramă în care ceasul se fixează prin apăsare. Poți introduce ceasul doar în poziția corectă, deci nu e niciun pericol. Cablul este foarte lung, în comparație cu cele de la alți producători (80 cm). Dacă vrei mai multe detalii tehnice ale Xiaomi Mi Watch Lite, poți vizita site-ul oficial aici: Ceas inteligent Xiaomi Mi Watch Lite | Mi-Home .

Cureaua este confortabilă și (nu foarte ușor) detașabilă

Cureaua este confortabilă și (nu foarte ușor) detașabilă

Xiaomi Mi Watch Lite este arătos și bine construit, deși materialele nu sunt premium. Are senzorii tipici pentru nivelul lui de preț, cu GPS-ul ca plus. Ecranul este singura dezamăgire reală; toate celelalte specificații poziționează Xiaomi Mi Watch Lite ca o propunere solidă pe piața de smartwatch-uri entry-level.

Reclamă

Configurarea și utilizarea Xiaomi Mi Watch Lite

Configurarea Xiaomi Mi Watch Lite este foarte simplă. La pornire, înainte de a fi asociat, ceasul afișează un cod QR pentru descărcarea aplicației Xiaomi Wear. Dispozitivul funcționează numai după asocierea cu un smartphone. Asocierea este rapidă și, după ce este finalizată, Xiaomi Mi Watch Lite își actualizează automat software-ul la cea mai recentă versiune.

Asocierea cu un smartphone e simplă: trebuie doar să urmezi instrucțiunile de pe ecran

Asocierea cu un smartphone e simplă: trebuie doar să urmezi instrucțiunile de pe ecran

După asociere, următorul pas a fost să punem smartwatch-ul la mână. În opinia noastră, aspectul Xiaomi Mi Watch Lite îl face un bun companion pentru utilizarea de zi cu zi, dar și pentru evenimentele mondene. Sistemul de închidere este clasic și ușor de reglat. Chiar și în cazul în care ceasul este purtat încontinuu și fixat strâns, cureaua este confortabilă. Am testat și mecanismul de detașare a curelei și putem raporta că unghiile noastre abia au supraviețuit operațiunii. Cureaua este greu de demontat de pe ceas, dar nu este o operațiune pe care o vei face zilnic.

Nu ne putem plânge de curea și cataramă

Nu ne putem plânge de curea și cataramă

Apoi, am început să navigăm prin meniuri. După cum am menționat anterior, Xiaomi Mi Watch Lite are un singur buton fizic, care poate fi folosit pentru a activa ecranul, pentru a intra în meniul cu widgeturi și pentru a opri dispozitivul. Feedbackul la apăsarea butonului este suficient, dar nu se simte premium. Structura meniului este simplă și ușor de înțeles, dar navigarea prin meniuri nu este o experiență grozavă, din cauza designului neatractiv al pictogramelor și mai ales din cauza lipsei de animații. Nu există tranziții, nu există feedback vizual la derulare, așa că nu vei ști dacă atingerea se înregistrează până nu apare următoarea pagină a meniului. Nici lipsa feedbackului haptic nu ajută în acest sens.

Xiaomi Mi Watch Lite are un singur buton fizic

Xiaomi Mi Watch Lite are un singur buton fizic

Ecranul are o funcție de deschidere a ecranului la ridicarea mâinii, care funcționează corect de cele mai multe ori, deși cu o ușoară întârziere. Ecranul poate fi activat doar ridicând brațul sau apăsând butonul fizic - atingerea ecranului nu îl trezește. Nu există funcție de always-on (ceea ce este de înțeles, deoarece ecranul nu este OLED, iar o astfel de caracteristică pe un LCD ar scădea substanțial autonomia bateriei). Când vrei să îl compari cu alte ceasuri, ia în calcul și prețul: sunt foarte puține ceasuri inteligente care pot concura cu lista de caracteristici și designul Xiaomi Mi Watch Lite.

Folosind aplicația Xiaomi Wear, am răsfoit prin numeroasele fețe de ceas disponibile online și am configurat ordinea widgeturilor și notificările.

Folosind Xiaomi Wear, poți configura aspectul și funcțiile ceasului inteligent

Folosind Xiaomi Wear, poți configura aspectul și funcțiile ceasului inteligent

Smartwatch-ul nu are difuzor, așa că vei simți doar o mică vibrație atunci când primești o notificare. Ca și în cazul lui Mi Band 6, notificările sunt afișate de îndată ce apar pe smartphone, dar notificările de apel apar uneori la mult timp după apelul propriu-zis. Când apar la timp, poți doar opri sau respinge apelul. Este disponibil, de asemenea, controlul redării media pentru smartphone și funcționează corect cu Spotify și YouTube. Dacă intenționezi să utilizezi Xiaomi Mi Watch Lite ca monitor de fitness, poți alege între unsprezece moduri de antrenament. După câteva sesiuni de jogging cu Mi Watch Lite la mână, putem confirma că GPS-ul este suficient de precis, iar monitorizarea ritmului cardiac funcționează bine. Bonus, dacă trebuie să navighezi prin păduri dese sau în temnițe subterane, busola integrată te poate ajuta foarte mult. În încheiere, mai menționăm doar că bateria a rezistat mai mult decât durata declarată de producător, o surpriză placută. Dispozitivul se încarcă complet în aproximativ două ore.

Utilizarea Xiaomi Mi Watch Lite a fost o experiență bună. Ne-a plăcut cureaua confortabilă, structura simplă a meniului și fiabilitatea monitorizării. Deși ecranul și elementele grafice nu arată grozav, dispozitivul este perfect utilizabil - este nevoie doar de timp pentru a te obișnui cu el. Durata de viață a bateriei este bună, la fel și timpul de încărcare.

Funcțiile Xiaomi Mi Watch Lite

Ceasul inteligent se conectează cu smartphone-ul tău prin aplicația Xiaomi Wear, disponibilă atât pentru dispozitive Android, cât și pentru iPhone. Nu este cea mai bună aplicație pe care am folosit-o. Își face treaba, dar credem că este loc de îmbunătățire, în special în ceea ce privește interfața cu utilizatorul. Smartwatch-ul în sine nu acceptă aplicații, așa că vei fi limitat la lista relativ scurtă de widgeturi (12, la momentul recenziei) puse la dispoziție de Xiaomi. Poți reordona widgeturile principale cu aplicația:

Aplicația Xiaomi Wear este cam simplistă

Aplicația Xiaomi Wear este cam simplistă

Ca tracker de fitness, Xiaomi Mi Watch Lite nu este la fel de versatil precum fratele său mai concentrat pe fitness, Mi Band 6. Cu toate acestea, are unsprezece moduri de antrenament (Alergare în aer liber, Alergare pe bandă, Ciclism, Înot, Freestyle, Înot în bazin, Cricket, Drumeții montane, Alergare pe traseu, Mers ușor, Ciclism interior) și câteva funcții legate de sănătate:

 • Monitorizarea ritmului cardiac: monitorizare automată/manuală a ritmului cardiac, ritmul cardiac în repaus și curba ritmului cardiac
 • Monitorizarea somnului: somn profund, somn ușor, mișcare rapidă a ochilor (REM)
 • Monitorizarea sănătății la femei: oferă înregistrări și mementouri pentru ciclul menstrual și perioadele de ovulație
 • Exerciții de respirație: ceasul inteligent te ajută cu exerciții de respirație ghidate
 • Alerte inactiv: Ceasul poate fi configurat să vibreze și să te anunțe periodic dacă nu detectează nicio activitate fizică
 • Contor de pași: numărarea numărului de pași făcuți zilnic

Datele de fitness sunt salvate în cloud și sunt accesibile de pe orice alt dispozitiv inteligent după ce te conectezi cu numele de utilizator și parola.

Monitorizarea ritmului cardiac și a somnului sunt destul de precise

Monitorizarea ritmului cardiac și a somnului sunt destul de precise

Ca smartwatch, Xiaomi Mi Watch Lite are un număr decent de caracteristici:

 • Meteo
 • Ceas deşteptător cu cronometru
 • Lanternă
 • Notificări de pe smartphone-ul tău
 • Identificarea apelantului
 • Controlul apelurilor (respingere sau dezactivare sonerie)
 • Funcția “găsește-mi telefonul”
 • Control media (redare/pauză, precedent/următorul, control volum)

Lista de caracteristici definește Xiaomi Mi Watch Lite ca fiind un tracker de fitness relativ capabil și un smartwatch cu funcții de bază. Lista de funcții este foarte bună pentru prețul plătit.

Ce părere ai despre Xiaomi Mi Watch Lite?

Aceasta a fost experiența noastră cu Xiaomi Mi Watch Lite. Ne-a plăcut să-l folosim și, având în vedere prețul, credem că obții destul de multă tehnologie. Înainte de a închide pagina, ne-ar plăcea să știm părerea ta despre Xiaomi Mi Watch Lite. Îți place? Iei în considerare și alte smartwatch-uri pentru următoarea achiziție? Spune-ne în comentarii!

Descoperă: Sănătate Android Hardware și sunete iOS Recenzii