Review ASUS ZenFone 4: Un sistem de camere dual pe un smartphone mid-range!

Review ASUS ZenFone 4: Un sistem de camere dual pe un smartphone mid-range!
Rating

Cel mai nou smartphone mid-range cu Android creat de compania ASUS se numește ASUS ZenFone 4 (ZE554KL). În comparație cu generația precedentă, acesta introduce un sistem de camere duale și unele noutăți interesante precum suportul pentru Bluetooth 5. Am fost curioși să ne jucăm cu el și să îl testăm în detaliu. După o săptămână de utilizare, iată ce am aflat despre ASUS ZenFone 4, în acest review:

Reclamă

La ce este bun smartphone-ul ASUS ZenFone 4?

ASUS ZenFone 4 este un smartphone bun pentru:

 • Cei care vor un smartphone mid-range cu Android care să arate bine
 • Utilizatorii care vor un smartphone cu un sistem de camere duale, care să coste mai puțin decât vârfurile de gamă
 • Persoanele care vor un smartphone cu Android bun dar care nu vor să cheltuiască banii necesari achiziției unui flagship

Pro și contra

Iată care sunt aspectele pozitive la ASUS ZenFone 4:

 • Acest smartphone are o calitate bună a construcției și este bine realizat
 • Design-ul nu aduce lucruri noi dar sticla Gorilla Glass folosită pe ambele părți îl face să arate elegant
 • Are un sistem de camere duale pe spate, acestea reușind să surprindă fotografii frumoase, beneficiind de stabilizarea optică a imaginii
 • Hardware-ul din ASUS ZenFone 4 este suficient pentru a îl ajuta să execute orice sarcină rapid și fluent
 • Include mai puține aplicații inutile decât precedentele smartphone-uri ASUS

Aspectele mai puțin pozitive pe care le-am identificat sunt următoarele:

 • Faptul că are sticlă pe ambele părți înseamnă că smartphone-ul este susceptibil la a se sparge mai ușor decât alte dispozitive cu carcase realizate din metal sau policarbonat
 • Fotografiile în lumină scăzută reprezintă un punct slab al ASUS ZenFone 4
 • La lansare, prețul său este puțin cam ridicat. La același nivel de preț, alte smartphone-uri au hardware puțin mai bun. Însă, majoritatea lor nu au un sistem de camere dual, așa că trebuie să alegi ce contează mai mult pentru tine.
Notă produs 4/5

Verdict

ASUS ZenFone 4 este un smartphone cu Android de calitate. Ne place felul în care arată, modul în care lucrează și face multitasking, dar mai ales ne place calitatea fotografiilor și clipurilor video pe care le înregistrează. Camerele duale de pe spatele său sunt interesante dar, din punctul nostru de vedere, camera principală dintre cele două este de fapt cea care merită atenție, ea oferind rezultatele cele mai bune. Camera duală secundară este prezentă pentru fotografiile și clipurile video cu unghi larg, dar rezoluția sa este destul de mică și nu este utilizabilă în condiții de iluminare slabă. De asemenea, trebuie să subliniem și faptul că bateria este destul de bună pentru a te ține departe de priză pentru o zi sau chiar mai mult, dacă nu folosești smartphone-ul intensiv. Per total, ASUS ZenFone 4 este un smartphone bine făcut, care nu își dezamăgește utilizatorii. Este unul dintre cele mai bune smartphone-uri mid-range cu Android pe care le-am testat anul acesta, dar avem senzația că are un preț relativ mare la lansare. Sistemul dual-camera diferențiază acest smartphone de celelalte din segmentul mid-range dar unii utilizatori poate vor prefera un pic mai multă putere hardware la același buget. La final, alegerea este a ta și tu decizi ce contează cel mai mult pentru tine: procesorul pe care îl primești sau sistemul dual-camera.

Specificații hardware și ambalaj

Smartphone-ul ASUS ZenFone 4 (ZE554KL) vine într-o cutie neagră satin realizată din carton. Pe partea sa superioară, vezi imprimat numele smartphone-ului - Zenfone 4 - și o ilustrație cu două dreptunghiuri și două puncte, care face trimitere la cele două camere de pe spatele acestui telefon.

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL

Pe partea de jos a pachetului, poți să găsești mai multe detalii despre smartphone, inclusiv unele dintre specificațiile sale hardware, numele său de fabrică - ASUS ZE554KL - și numerele serial și IMEI.

Deschide cutia și te vei întâlni cu ASUS ZenFone 4, precum și cu tot ce este inclus împreună cu el: încărcătorul, un cablu USB Tip-C, o pereche de căști cu fir, un ac pentru scos suportul de cartele SIM din telefon, manualul de utilizare și un card de garanție. De asemenea, în funcție de unde îl cumperi, ASUS ZenFone 4 poate să vină și cu o husă transparentă de silicon pentru protecție.

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL

ASUS ZenFone 4 este disponibil în două variații de culoare: Moonlight White and Midnight Black. Modelul pe care l-am testat noi a fost cel negru.

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL

ASUS ZenFone 4 are un ecran Super IPS+ de 5,5 inci cu rezoluție Full HD de 1920 x 1080 de pixeli și o densitate a pixelilor de 401 ppi. Ecranul este protejat de Corning Gorilla Glass 3 împotriva zgârieturilor, prafului și a căderilor ocazionale. Smartphone-ul rulează pe un procesor mid-range cu opt nuclee Qualcomm Snapdragon 630 la o frecvență de 2,20 GHz și o unitate grafică Adreno 508. ASUS ZenFone 4 vine cu 4 GO de RAM și 64 GO de spațiu de stocare intern. Smartphone-ul suportă și adăugarea unui card microSD cu o capacitate maximă de 2 TO. Autonomia lui ASUS ZenFone 4 este oferită de o baterie nedetașabilă, de 3300 mAh.

Pe spatele său, ASUS ZenFone 4 are două camere principale: una dintre ele are 12 megapixeli, iar cealaltă are 8 megapixeli. Smartphone-ul folosește un senzor de imagine Sony IMX 362 și prima cameră are o diafragmă de f/1.8, lentilă cu 6 elemente, un unghi de 83 de grade, PDAF (Phase Detection Auto Focus), stabilizare optică a imaginii pe 4 axe și bliț cu led.

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL

Cea de-a doua cameră are un unghi de vizualizare de 120 de grade. Smartphone-ul poate să înregistreze video în 4K, la o rezoluție de 3840 cu 2160 de pixeli și 30 de cadre pe secundă (fps). De asemenea, are stabilizare electronică a imaginii pe 3 axe, poate să înregistreze clipuri cu unghi larg la 120 de grade și cu încetinitorul (1080p la 120fps / 720p la 240fps). Camera frontală are 8 megapixeli, o diafragmă f/2.0 și un unghi de 84 de grade.

Din punct de vedere al conectivității, ASUS ZenFone 4 folosește două cartele nano-SIM și se poate conecta la rețele mobile 3G WCDMA și 4G LTE. Însă doar o cartelă se poate asocia unei rețele 3G/4G la un moment dat. Smartphone-ul funcționează în regim Dual SIM Dual Standby, ceea ce înseamnă că deși ambele cartele SIM sunt active atunci când nu sunt folosite, după ce preiei un apel pe una dintre ele, cealaltă devine inactivă. De asemenea, dacă vrei să adaugi un card microSD pentru a extinde spațiul de stocare, trebuie să știi că el ocupă locul celei de-a doua cartele SIM, așa că nu mai poți să folosești smartphone-ul ca telefon Dual SIM.

ASUS ZenFone 4 are un port USB Tip-C cu suport pentru USB 3.1, Bluetooth 5.0, NFC și suport pentru wireless în rețele la 2,4 GHz și 5 GHz, la standardele 802.11 a/b/g/n/ac.

Smartphone-ul adună informații de la o varietate de senzori: accelerator, busolă, giroscop, senzor de proximitate, senzor de lumină ambientală, senzor magnetic și cititor de amprentă. Cititorul de amprente este montat în partea din față a dispozitivului, sub ecran, având o formă dreptunghiulară cu colțuri rotunjite.

ASUS ZenFone 4 este un smartphone relativ mare dar este și un dispozitiv subțire și ușor: are 155,4 mm în lungime, 75,2 mm în lățime, 7,5 mm grosime și cântărește 165 de grame.

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL

Pentru mai multe detalii despre caracteristicile hardware ale acestui smartphone, vizitează-i pagina oficială: ASUS ZenFone 4.

ASUS ZenFone 4 se conturează a fi un smartphone mid-range solid, cu destulă putere pentru a realiza bine orice sarcină. Are un procesor mediu, destul RAM și spațiu de stocare intern. De asemenea, bateria pare adecvată și camerele duale de pe spatele său chiar ne fac să fim curioși.

Reclamă

Design și calitatea construcției

ASUS ZenFone 4 este un smartphone care arată bine dar, la fel ca majoritatea smartphone-urilor din ziua de astăzi, nu aduce nimic spectaculos din punct de vedere al design-ului. Am ajuns la vârsta maturității în cazul design-ului smartphone-urilor și este dificil să mai vii cu ceva nou. ASUS ZenFone 4 urmează trendul setat de predecesorul său, ZenFone 3. Atât ecranul cât și spatele smartphone-ului sunt acoperite în Corning Gorilla Glass 2.5D. Acest lucru înseamnă că smartphone-ul arată bine, dar și că este mai puțin robust decât un dispozitiv cu o carcasă metalică. Sigur, Gorilla Glass este rezistentă și nu se sparge sau crapă ușor, în comparație cu alte tipuri de sticlă. Totuși, nimeni nu poate să spună că nu este mai puțin rezistentă decât metalul sau policarbonatul. Această alegere de design s-a dovedit a fi una populară în trecut, așa că ASUS probabil că a luat o decizie bună în a o folosi. Sticla este și 2.5D, ceea ce înseamnă că marginile sale se micșorează gradual în corpul smartphone-ului și este plăcut să ții acest dispozitiv în mână.

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL

Pe partea din față a lui ASUS ZenFone 4, pe lângă ecran, poți să găsești camera frontală și difuzorul în partea de sus și cititorul de amprente în partea de jos. Pe marginea din dreapta, găsești butonul de pornire și pe cele de volum, toate fiind poziționate înspre partea de sus.

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL

Pe marginea din stânga, găsești suportul de cartele SIM, care poate fi scos din corpul smartphone-ului cu ajutorul agrafei incluse în pachet.

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL

Pe marginea de sus nu se află nimic, iar pe marginea de jos a smartphone-ului găsești jack-ul audio de 3,5mm, portul USB Tip-C și grila difuzorului.

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL

Spatele lui ASUS ZenFone 4 este mai interesant decât fața sau lateralele lui, cel puțin atunci când smartphone-ul este oprit. Pe spate, înspre colțul din stânga sus (cum te uiți la el), se află cele două camere principale și blițul cu led, fiecare dintre ele având propriul modul rotund. Par mai degrabă mici dar este oricum impresionant să vezi două camere una lângă cealaltă. Îți ridică așteptările referitor la fotografie.

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL

Singurul lucru pe care îl mai vezi în plus pe spatele smartphone-ului este logo-ul ASUS imprimat în zona sa centrală.

Smartphone-ul cu Android ASUS ZenFone 4 este un obiect de tehnologie care arată bine. Sticla care îi acoperă ambele părți arată frumos, dar înseamnă și că trebuie să ai grijă să nu îl scapi, deoarece se poate sparge mai ușor decât alte materiale. Camerele duale de pe spatele lui îți dau impresia că ții în mână un dispozitiv cu puteri superioare din punct de vedere al fotografiei.

Dacă vrei să citești mai multe despre experiența de utilizare a smartphone-ului oferită de ASUS ZenFone 4, camera sa, aplicațiile preinstalate pe el și performanțele sale în benchmark-uri, citește pagina doi a acestui review.

Descoperă: Smartphone Android Hardware și sunete Recenzii Recomandate