Review ASUS ZenFone AR: Evadează din lumea reală în lumea virtuală

Review ASUS ZenFone AR: Evadează din lumea reală în lumea virtuală
Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului ASUS ZenFone AR

Unul dintre lucrurile pe care le observi imediat la ASUS ZenFone AR este cât de subțire și de ușor este, având în vedere hardware-ul său. Te-ai aștepta să fie mai greu și mai "butucănos". ASUS a reușit să creeze un smartphone mai subțire și mai ușor decât ne gândeam noi.

ASUS ZenFone AR
ASUS ZenFone AR

ASUS ZenFone AR, cu ecranul său de 5,7 inci, este mai mare decât multe smartphone-uri, dar este totuși destul de mic și de ușor pentru a îți încăpea în buzunar.

Din punct de vedere al vitezei și performanțelor, ASUS ZenFone AR oferă mai mult decât vei avea nevoie în utilizarea normală, de zi cu zi. Procesorul high-end, cipul video și cantitatea mare de RAM rapid, lucrează toate împreună pentru a rula orice aplicație sau joc vrei.

ASUS ZenFone AR se descurcă bine și în ceea ce privește recepția de semnal și viteza 4G LTE. A reușit să păstreze o conexiune mobilă bună și stabilă chiar și când l-am folosit într-o cameră cu pereți groși din beton, unde alte smartphone-uri au probleme în a păstra semnalul operatorului nostru Digi Mobil.

Reclamă

Deși acest smartphone este foarte puternic, bateria sa nu este. Dacă îl folosești ca pe un smartphone obișnuit și nu explorezi realitatea virtuală și augmentată, te poate ține cam o zi între două încărcări. Însă, când ne-am jucat cu aplicații de VR/AR, bateria nu a reușit să reziste mai mult decât câteva ore.

Ecranul de pe ASUS ZenFone AR este luminos și oferă culori bune. Poți să vezi ușor ce este afișat pe el, chiar și în medii cu lumină multă. De asemenea, face o treabă foarte bună dacă vrei să urmărești un film sau clipuri video de pe YouTube. Deși difuzorul extern este bun, îți recomandăm să folosești căștile audio incluse cu acest smartphone. Ele oferă un nivel superior de calitate și o imersiune excelentă.

Gaming-ul este de asemenea ceva ușor de realizat pentru ASUS ZenFone AR. Chiar dacă rezoluția ecranului este mare, procesorul și cipul video au puterea necesară pentru a oferi atât viteză cât și calitate video în jocuri.

ASUS ZenFone AR
ASUS ZenFone AR

ASUS ZenFone AR oferă o experiență excelentă de utilizare a smartphone-ului. Recepția semnalului este bună și iar conexiunile 4G LTE sunt rapide. Având în vedere că fiecare componentă hardware de pe acest smartphone este high-end, nu poți să te plângi de cum rulează aplicațiile sau jocurile pe el. Performanța este una de top la toate nivelurile. Singura sa slăbiciune este bateria.

Experiența de utilizare a camerei de pe ASUS ZenFone AR

Camera principală de pe ASUS ZenFone AR are un senzor Sony IMX 318 cu o rezoluție maximă de 23 de megapixeli. Camera are o apertură de f/2.0 și un sistem de stabilizare optică a imaginii pe 4 axe pentru fotografii și un sistem electronic de stabilizare a imaginii care este folosit la filmarea clipurilor video. Există și un bliț dual led care ajută camera să lucreze în mediile cu lumină puțină.

Mulțumită senzorului laser, ASUS ZenFoneAR face focus foarte rapid pe subiect. Fotografiile pe care le faci cu acest smartphone în condiții de lumină bună au culori bune, contrast ridicat și linii bine diferențiate. Nouă ne-a plăcut în special modul în care se descurcă la fotografia macro - efectul bokeh este ușor de obținut și focusul pe subiect este foarte rapid. Singura problemă apare atunci când faci fotografii noaptea sau în condiții de lumină slabă, când camera adaugă destul de mult zgomot. Camera frontală are 8 megapixeli și o diafragmă de f/2.0 și face o treabă decentă în cazul selfie-urilor. Dacă îți plac efectele de înfrumusețare, atunci îți va plăcea și camera frontală a acestui smartphone. În galeria de mai jos, poți să îți faci o idee despre cum se comportă cele două camere în realitate.

ASUS ZenFone AR poate să înregistreze clipuri video la o rezoluție maximă 4K de 3840 x 2160 pixeli. Se descurcă bine la înregistrarea video dar nu excelează la stabilizarea imaginii. Deși are la dispoziție sistemul de stabilizare electronică a imaginii, clipurile video pe care le-am înregistrat noi sunt destul de tremurate.

Ca să îți faci o idee mai bună, uite un exemplu cu un clip video în care am filmat o panoramă. În el, poți să vezi la ce să te aștepți atunci când nu apare multă mișcare în clip.

Dacă vrei să vezi cum se comportă acest smartphone atunci când înregistrezi clipuri video cu subiecte în mișcare, uite un exemplu care filmează un tren în mișcare.

ASUS ZenFone AR are o cameră de calitate, care nu dezamăgește. Este în special bun la fotografia macro. Totuși, ar fi putut să facă o treabă mai bună la stabilizarea imaginii atunci când înregistrează clipuri video.

Android 7.0 Nougat, ASUS ZenUI și aplicațiile preinstalate

ASUS ZenFone AR vine cu Android 7.0 instalat și cu interfața de utilizare ASUS ZenUI. Aceasta arată bine și adaugă opțiuni de personalizare pe care nu le găsești în sistemul de operare Android, în mod implicit. De exemplu, poți să creezi foldere în interiorul sertarului de aplicații și poți să descarci și să activezi o nouă temă cu un fundal și un set de iconițe nou, cu doar câteva apăsări.

ASUS ZenFone AR
ASUS ZenFone AR

Pe lângă aplicațiile Android implicite, ASUS ZenFone AR include și alte aplicații preinstalate. Pentru început, hai să vorbim despre aplicațiile de realitate virtuală și augmentată care sunt incluse:

ASUS ZenFone AR
ASUS ZenFone AR
  • Tango - îți oferă o introducere în platforma Tango, creată de Google pentru realitatea augmentată.

  • Daydream - îți face o demonstrație pentru ce poate să facă platforma Google pentru realitate virtuală pentru smartphone-urile cu Android. Pentru ca Daydream să funcționeze, trebuie să ai un dispozitiv Daydream View.

  • AR & VR:
  • Measure - o aplicație Tango care îți dă posibilitatea de a face măsurători prin îndreptarea smartphone-ului către obiecte reale din jurul tău.

  • iStaging - o altă aplicație Tango care te lasă să faci probe cu mobilier nou și să vezi cum arată în casa ta, fără să fie nevoie să cumperi nimic. Dar, dacă vrei să cumperi o piesă de mobilier, teoretic o poți face.

  • Slingshot Island - un joc în realitatea augmentată care îți folosește smartphone-ul pe post de controler de mișcare, pentru a lansa proiectile. Este un joc amuzant pentru un timp.

  • Towers for Tango - un joc (AR/VR?) pe care nu l-am putut testa deoarece îți cere bani înainte de a vedea măcar un demo. Nu este o abordare plăcută din punctul nostru de vedere.

  • Within - folosește Google Cardboard pentru a îți arăta diverse clipuri video în VR. Este o aplicație bună care te poate distra pentru o vreme.

  • Twilight Pioneers - un joc RPG care folosește VR. Lucrează cu Google Daydream, ceea ce înseamnă că ai nevoie de un headset Daydream View pentru a îl putea juca.

  • Visualizer - o aplicație care folsoește realitatea augmentată pentru a îți oferi posibilitatea de a explora autoturismele BMW i3 și BMX i8, atât la interior cât și la exterior. Tare, nu-i așa? 🙂

ASUS ZenFone AR
ASUS ZenFone AR

Există și câteva jocuri incluse, dar care nu fac parte din experiențele de realitate virtuală sau augmentată:

  • N.OV.A Legacy - un joc 3D științifico-fantastic care ne-a plăcut. Ai grijă însă să nu îți lași copilul să îl joace, decât dacă are peste 12 ani. Jocul este un shooter relativ violent.

  • Marvel Future Fight - un joc RPG de acțiune cu supereroi din Universul Marvel.

  • Asphalt 8 - un joc de curse auto cu o grafică bună.

Ai și o serie de aplicații standard pe care ASUS le preinstalează pe majoritatea smartphone-urilor companiei:

  • BeautyLive - o aplicație care îți oferă efecte de înfrumusețare în timpul streaming-ului video live, pe platforme populare precum YouTube, Facebook sau Instagram.

  • File Manager - îl poți folosi pentru a vedea și gestiona fișierele aflate pe ASUS ZenFone AR. Toată lumea ar trebui să aibă un manager de fișiere pe smartphone, așa că acesta este la fel de bun ca oricare altul.

  • Gallery - își dă opțiunea de a naviga și de a deschide fotografiile și clipurile video pe care le faci cu ASUS ZenFone AR.

  • Mobile Manager - are rolul unui punct central pentru sarcini de întreținere. Îți dă o imagine de ansamblu rapidă pentru utilizarea bateriei și memoriei, aplicațiile care au voie să afișeze notificări și așa mai departe.

  • Service Center - îți oferă acces la suportul tehnic de la ASUS.

  • Sound Recorder - o aplicație simplă care folosește microfonul smartphone-ului pentru a înregistra sunet.

  • Weather - o aplicație care îți spune prognoza meteo, bazată pe datele AccuWeather.

  • WebStorage - un serviciu de cloud de la ASUS care îți oferă 5 GO de spațiu de stocare gratuit.

  • ZenCircle - o rețea socială pentru utilizatorii ZenFone care funcționează prin partajarea de clipuri video create cu smartphone-ul.

  • ZenTalk - un forum dedicat proprietarilor de smartphone-uri ZenFone, care se poate dovedi util.

  • Themes - un portal unde poți să vezi, să descarci, să instalezi și să aplici diverse teme pentru interfața de utilizare ZenUI. Nouă ne plac aceste teme și, din punct de vedere al esteticii interfeței, credem că merită utilizate.

ASUS ZenFone AR
ASUS ZenFone AR

Pentru a face lista de aplicații și mai lungă, sunt preinstalate și aplicații precum Facebook, Messenger și Instagram.

ASUS ZenFone AR vine cu Android 7 Nougat și include aplicații care prezintă caracteristicile sale de Realitate Virtuală și Realitate Augmentată. Totuși, numărul total de aplicații preinstalate este destul de mare și unii utilizatori nu vor aprecia acest lucru.

Performanțe în testele sintetice

ASUS ZenFone AR este un smartphone puternic ce poate să ruleze orice aplicație sau joc fără probleme. Totuși, doar să știi specificațiile hardware nu este destul dacă vrei să ai o idee despre performanțele sale în comparație cu alte dispozitive similare. Testele sintetice te pot ajuta să faci asta și de aceea am rulat și noi o serie de benchmark-uri pe ASUS ZenFone AR. Iată ce rezultate am obținut:

Reclamă

Primul lucru pe care l-am verificat a fost performanța procesorului. Pentru asta, am folosit o aplicație numită Vellamo, dezvoltată de Qualcomm. Primul set de teste se numește Multicore și scorul său ne spune cât de rapid este procesorul la rularea mai multor fire de execuție simultan, sau în multitasking. ASUS ZenFone AR a reușit să obțină 3457 de puncte, adică la fel ca un Samsung Galaxy S7.

ASUS ZenFone AR
ASUS ZenFone AR

Apoi, am rulat testele Metal care se finalizează cu un scor care îți spune cât de rapid este procesorul atunci când folosește un singur nucleu. Acest scor arată cât de rapid este smartphone-ul la rularea de aplicații mai vechi ce nu știu să folosească mai multe nuclee, dar și cum rulează jocurile, ele având nevoie de un nivel de performanță ridicat pe fiecare nucleu. ASUS ZenFone AR a obținut 3671 de puncte, un scor mai mare dar nu cu mult față de ce oferă Samsung Galaxy S7.

ASUS ZenFone AR
ASUS ZenFone AR

Apoi am trecut la testele pentru jocuri, acestea fiind cele mai importante pentru acei utilizatori cărora le place să se joace mai mult decât orice. Pentru a vedea cât de bine se descurcă ASUS ZenFone AR în gaming, am folosit aplicația GFXBench GL Benchmark. Am înregistrat rezultatele din testele 1080p Car Chase Offscreen, 1080p Manhattan 3.1 Offscreen și 1080p T-Rex Offscreen. Am folosit doar 1080p deoarece ne este mai ușor să comparăm rezultatele sale cu alte smartphone-uri, indiferent de rezoluțiile lor.

În testul 1080p Car Chase Offscreen, ASUS ZenFone AR a reușit să randeze 1178 de puncte, un rezultat mai bun decât cel al unui Samsung Galaxy S7 sau al unui Google Pixel de exemplu.

ASUS ZenFone AR
ASUS ZenFone AR

În testul 1080p Manhattan 3.1 Offscreen, ASUS ZenFone AR a randat 2074 de cadre. Este un rezultat mai bun decât cel al unui Samsung Galaxy S7 și foarte apropiat de cel al unui Google Pixel C sau al unui Samsung Galaxy S8. Este un rezultat excelent.

ASUS ZenFone AR
ASUS ZenFone AR

În testul 1080p T-Rex Offscreen, ASUS ZenFone AR a afișat 5268 de cadre, un rezultat apropiat de cel al unui iPhone 7 dar care este mai mic decât cel al unui Samsung Galaxy S8 care randează cu cel puțin 500 de cadre mai mult decât ASUS ZenFone AR.

ASUS ZenFone AR
ASUS ZenFone AR

După ce am văzut că ASUS ZenFone AR nu are niciun fel de probleme în a rula orice joc la calitate ridicată, am vrut să vedem cum se descurcă în activități mai comune precum navigarea pe internet. Ne-am întors la Vellamo și am rulat testele sale Browser. ASUS ZenFone AR a obținut un scor de 5927 de puncte, acesta fiind un scor foarte mare. Este mai semnfiicativ mai bun decât cel al lui Samsung Galaxy S7.

ASUS ZenFone AR
ASUS ZenFone AR

Am testat și viteza și stabilitatea în 4G oferită de ASUS ZenFone AR. Trebuie să subliniem faptul că operatorul nostru mobil nu oferă cea mai bună viteză sau acoperire mobilă în zona noastră. Totuși, măsurătorile pe care le-am făcut cu Speedtest au arătat că ASUS ZenFone AR reușește să obțină transferuri de date mai rapide decât alte smartphone-uri 4G pe care le-am testat în aceeași zonă și pe aceeași rețea.

ASUS ZenFone AR
ASUS ZenFone AR

La final, am folosit aplicația PCMark pentru a testa eficiența bateriei acestui smartphone. Folosind testul Work 2.0 battery life, ASUS ZenFone AR a reușit să reziste timp de 7 ore și 28 de minute. Este un rezultat mediu. Înseamnă că smartphone-ul poate să funcționeze o zi fără să trebuiască să îl conectezi la o priză, dar numai în condiții de utilizare normală, când nu te joci sau când folosești aplicații VR sau AR. Când faci asta, trebuie să îți încarci smartphone-ul de două ori pe zi.

ASUS ZenFone AR
ASUS ZenFone AR

ASUS ZenFone AR este un smartphone puternic, iar rezultatele pe care le-am măsurat în aceste benchmark-uri arată că poate să își ia locul liniștit în topul smartphone-urilor high-end. Însă, nu poate să se lupte pe toate planurile cu competitori din vârf precum Samsung Galaxy S8.

Are ASUS ZenFone AR un viitor?

ASUS ZenFone AR este primul smartphone din lume care suportă ambele tehnologii AR/VR de la Google: Tango și Daydream. Din păcate, se pare că platforma Tango este deja pe cale de dispariție: Google tocmai a lansat o nouă platformă numită ARCore, care permite smartphone-urilor high-end să folosească realitatea augmentată fără a avea nevoie de atât de mulți senzori precum sunt necesari pentru Tango. Asta înseamnă că, în viitor, smartphone-urile vor putea să folosească ARCore pentru a crea experiențe de Realitate Augmentată fără a avea nevoie de trei camere diferite așa cum are nevoie ASUS ZenFone AR. Cu alte cuvinte, ASUS ZenFone AR este primul smartphone cu Daydream și Tango din lume, dar este și ultimul. Poți să citești un editorial foarte bun pe această temă, în limba engleză, aici: ProBeat: Google killed the first Daydream and Tango phone after less than a month.

Care este părerea ta despre ASUS ZenFone AR?

Acum știi ce are de oferit ASUS ZenFone AR și ce părere avem noi despre acest smartphone high-end ambițios. La final, vrem să știm care este și părerea ta: Crezi că merită să cumperi acest smartphone? Vrei să experimentezi cu VR sau AR pe smartphone? Spune-ne ce crezi, în comentariile de mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Hardware și sunete Recenzii