Experiența de utilizare a smartphone-ului ASUS ZenFone Max Pro (M2)
Am folosit ASUS ZenFone Max Pro (M2) zilnic, ca smartphone-ul meu principal, timp de aproximativ două săptămâni. În acest timp, nu l-am văzut niciodată să aibă întârzieri sau să se blocheze, așa pot spune cu destul de multă siguranță că chipset-ul Qualcomm SDM 660 și cei 6 GO de RAM sunt mai mult decât de ajuns pentru activitățile obișnuite.
Toate apelurile telefonice pe care le-am făcut sau primit pe ASUS ZenFone Max Pro (M2) au fost de calitate excelentă și nu am avut apeluri care să cadă. Recepția semnalului pe 4G LTE a fost bună și sunetul a fost clar și bine conturat, precum și cu un volum ridicat.
ASUS ZenFone Max Pro (M2) se descurcă bine și la deblocare, atât cea prin recunoaștere facială, cât și cititorul de amprente fiind rapide și precise. Apoi, am fost impresionat și de baterie, care a ținut, în mod regulat, două zile între încărcări.
Ecranul cu rezoluție ridicată folosește un panou IPS și astfel reușește să ofere unghiuri de vizibilitate largi și reproducere excelentă a culorilor. Luminozitatea ecranului este mare, contrastul este puternic și vizionarea de filme este o experiență foarte plăcută datorită dimensiunilor mari. Singurul lucru nu atât de pozitiv la ecran este că, din păcate, sticla reflexivă nu îl face să fie ușor de văzut sau citit în lumina directă a soarelui.
Când am ascultat muzică sau am redat videoclipuri, calitatea audio a fost excelentă. Se aude bine atât când asculți la căști, cât și când redai sunetul prin difuzor. Deși sunetul este foarte puternic, nu am auzit distorsiuni de niciun fel.
Cât despre jocuri, nu ne-am jucat prea multe pe acest smartphone, dar am încercat câteva: Marvel Contest of Champions, Asphalt 9: Legends și Candy Crush Saga. Primele două jocuri au detalii vizuale de calitate ridicată și, în ele, am avut senzația că numărul de cadre pe secundă a fost destul de mic și ușor observabil. Totuși, per total, toate jocurile au rulat bine.
Utilizarea smartphone-ului ASUS ZenFone Max Pro (M2) este o experiență plăcută din aproape toate punctele de vedere. Interfața de utilizare și aplicațiile răspund rapid, ecranul arată bine, sunetul este puternic și bateria este remarcabilă. Singurele lucruri care nu sunt excelente sunt sticla reflexivă de pe ecran și performanța grafică destul de slabă în jocuri.
Experiența de utilizare a camerelor de pe ASUS ZenFone Max Pro (M2)
ASUS ZenFone Max Pro (M2) vine cu o configurație de două camere pe spatele său. Camera principală are senzor de 12 megapixeli, diafragmă f/1.8 și suport pentru PDAF. Camera secundară are 5 megapixeli, diafragmă f/2.4 și senzor de adâncime. Pentru lumină slabă, ai la dispoziție un bliț cu un singur led, nu cu două.
Pentru a îți face o idee despre cât de capabil este acest sistem cu două camere, am făcut niște fotografii în diferite condiții de iluminare, cu subiecte diferite. Calitatea fotografiilor pe care le-am făcut afară, în lumină naturală, a fost bună dar nu excelentă; fotografiile au avut contrast și detalii, culori vii și expunere bună. Totuși, când norii erau foarte strălucitori, sistemul de camere i-a suprasaturat. În lumină slabă, și fotografiile au fost de calitate slabă, lipsindu-le detaliile. În astfel de condiții, smartphone-ului îi ia ceva timp să facă fotografii și nu comută automat pe modul de noapte, așa că trebuie să o faci tu, manual.
Pe partea din față a smartphone-ului, găsești o cameră selfie de 13 megapixeli ce face portrete bune, dacă lumina este bună. Deși această cameră are și un bliț dedicat, nu reușește să ofere rezultate extraordinare atunci când lumina din jur nu este bună.
În galeria de mai jos, poți vedea niște fotografii realizate cu ASUS ZenFone Max Pro (M2), în interior și afară, în condiții de lumină bună dar și slabă. Din păcate, nu am putut include nicio fotografie panoramică, deoarece aplicația standard Camera nu permite realizarea de astfel de fotografii.
ASUS ZenFone Max Pro (M2) poate să înregistreze clipuri video cu o rezoluție maximă 4K UHD (3840 x 2160 de pixeli) și 30 de cadre pe secundă, precum și în 1080p FHD la 30 fps și 720p HD la 30 fps. Atât sistemul de două camere, cât și camera selfie frontală pot folosi stabilizarea electronică a imaginii pe 3 axe (EIS), dar rezultatele nu sunt extraordinare, așa cum poți vedea în exemplele de mai jos.
De asemenea, iată și un clip video mai static, pentru a îți face o impresie despre cum se descurcă smartphone-ul la clipurile video cu mai puțină mișcare:
ASUS ZenFone Max Pro (M2) oferă calitate foto și video decentă în condiții bune de iluminare, dar nu se descurcă bine în lumină slabă.
Android 9 Pie și aplicațiile preinstalate
În mod implicit, smartphone-ul ASUS ZenFone Max Pro (M2) vine cu Android 8 Oreo instalat. Totuși, între timp, ASUS a lansat o actualizare la Android 9 Pie. Este excelent și lucrurile devin și mai bune deoarece interfața de utilizare este foarte aproape de cea originală de la Google.
Mai mult, ASUS a preinstalat doar foarte puține aplicații suplimentare (Calculator, Facebook, FM Radio, Instagram, Messenger și Sound Recorder), pe lângă aplicațiile standard din Android.
ASUS oferă smartphone-ul ASUS ZenFone Max Pro (M2) cu Android 8 Oreo și a lansat deja și o actualizare pentru Android 9 Pie. Interfața de utilizare este curată și nu sunt aplicații inutile preinstalate. Suntem mari fani ai acestei abordări!
Performanțe în benchmark-uri
Am început cu Geekbench 5, pentru a vedea cât de rapid este procesorul de pe ASUS ZenFone Max Pro (M2). A obținut un scor de 300 de puncte în testele pentru un singur nucleu și 1300 de puncte în testele multi-nucleu. Aceste rezultate sunt decente, dar nu sunt impresionante. Scorul pe un singur nucleu este similar cu cel al vechiului Google Pixel (prima generație) și al lui Samsung Galaxy A8 (2018). Scorul multi-nucleu a fost mult mai bun, similar cu cele obținute de Nokia 7 Plus și Samsung Galaxy S8+ (exynos).
În AnTuTu Benchmark, ASUS ZenFone Max Pro (M2) a reușit un scor de 161927 puncte, ceea ce înseamnă că este mai bun decât 13% dintre toate smartphone-urile evaluate de AnTuTu. Deși nu este impresionant, este un scor decent, mult mai bun decât cel al lui Samsung Galaxy A8 (2018) și relativ apropiat de cel al lui Samsung Galaxy A50.
În continuare, am rulat câteva benchmark-uri de gaming. Am început cu testele Sling Shot Extreme din 3DMark. ASUS ZenFone Max Pro (M2) a obținut 1226 de puncte în Sling Shot Extreme - OpenGL ES 3.1 și 1164 puncte în Sling Shot Extreme - Vulkan. Ambele scoruri sunt decente, dar nu sunt remarcabile, apropiate de cele ale unui Samsung Galaxy A50 sau ale vechiului Samsung Galaxy S6.
Și în GFXBench am obținut tot niște rezultate neimpresionante. Am rulat testele pe ecran, deoarece ele sunt cele care evaluează calitatea grafică la rezoluția reală a smartphone-ului. ASUS ZenFone Max Pro (M2) a reușit 42 de cadre pe secundă în testul T-Rex (pentru jocuri mai vechi), 12 fps în Manhattan 3.1 (jocuri fără pretenții foarte mari) și s-a chinuit să randeze între 4 și 7 cadre pe secundă în celelalte teste de calitate înaltă (Car Chase și Aztec Ruins).
ASUS ZenFone Max Pro (M2) suportă conexiunile mobile de date 4G LTE, așa că am folosit Speedtest pentru a îi evalua performanța și din acest punct de vedere. Problema este că operatorul nostru mobil nu oferă cea mai bună viteză de internet. În alte regiuni, vitezele pe care le-am fi putut obține ar fi fost poate mai mari. Totuși, rezultate au fost decente, după cum poți vedea în captura de ecran de mai jos.
Utilizatorii sunt interesați și de durata de funcționare pe baterie. De aceea, am rulat testul Work 2.0 battery din PCMark, precum și testul Battery din Geekbench 4. În PCMark, smartphone-ul a reușit să funcționeze timp de 10 ore și 15 minute, iar în Geekbench 4, a avut un scor de 5925 puncte și a rulat timp de 10 ore și 16 minute. Acestea sunt rezultate extraordinare: ASUS ZenFone Max Pro (M2) are o autonomie de două zile sau poate chiar mai mult.
Dacă ne uităm la rezultatele din benchmark-uri, ASUS ZenFone Max Pro (M2) ne confirmă opinia subiectivă. Acesta este un smartphone cu Android ce oferă performanțe decente și o baterie remarcabilă.
Ție îți place ASUS ZenFone Max Pro (M2)?
Deși noi suntem gameri și ASUS ZenFone Max Pro (M2) nu se descurcă bine în această privință, ne place acest smartphone datorită celorlalte puncte forte ale sale, precum ecranul de calitate, spațiul de stocare și memoria RAM generoase, precum și bateria sa masivă. Înainte de a închide acest review, spune-ne ce părere ai despre ASUS ZenFone Max Pro (M2), în secțiunea de comentarii de mai jos.