În prezent, apar pe piață din ce în ce mai multe unități solid-state, iar Kingston este unul dintre jucătorii majori din acest segment. Recent, compania a lansat un model rapid numit XS2000, un SSD extern, ce promite viteze de până la 2000 MBps, dimensiuni și greutate mici, precum și certificare IP55 împotriva apei și prafului. Reușește să ofere tot ce promite? Citește recenzia noastră și află cum s-a comportat Kingston XS2000 în scenarii de utilizare normală, dar și în benchmarkuri, astfel încât să poți decide dacă ar trebui să îți cumperi unul:
Kingston XS2000: Pentru cine este o alegere potrivită?
Unitatea de stocare solid-state Kingston XS2000 este o alegere excelentă pentru:
- Persoanele care au nevoie de stocare rapidă în timp ce călătoresc
- Cei care caută un SSD portabil rezistent la apă și praf
- Utilizatorii care au calculatoare sau laptopuri cu porturi rapide USB 3.2 Gen 2x2
Pro și contra
Sunt destul de multe lucruri bune pe care le putem spune despre SSD-ul extern Kingston XS2000:
- Foarte rapid, atât la citirea, cât și la scrierea de date
- Ușor și mic
- Certificare IP55 (rezistent la apă și praf)
- Garanție de cinci ani
- Preț bun comparativ cu alternativele similare
Singurul neajuns ce merită menționat la SSD-ul Kingston XS2000 este faptul că nu oferă criptare hardware.
Verdict
Fiind capabil să atingă viteze de transfer de până la 2 GB/s, Kingston XS2000 este un SSD portabil foarte rapid. Este mic și ușor, iar prețul cerut de Kingston pentru el este unul competitiv. Din punctul nostru de vedere, acesta reprezintă o alegere bună pentru oricine are nevoie de o unitate de stocare externă, care să țină pasul cu cele mai rapide SSD-uri din următorii cel puțin câțiva ani. De asemenea, suntem de părere că este în special o alegere bună pentru profesioniști, precum videografii sau editorii video, care lucrează cu fișiere de mari dimensiuni și au nevoie de unități de stocare portabile foarte rapide.
Despachetarea SSD-ului extern Kingston XS2000
Kingston XS2000 este o unitate de stocare solid-state mică și portabilă, dar cutia sa este relativ mare față de SSD. Pe pachet, poți vedea cum arată dispozitivul, câteva detalii esențiale despre el, cum ar fi numele său, capacitatea de stocare și viteza, precum și alte informații precum garanția de 5 ani.
La despachetarea SSD-ului Kingston XS2000 descoperi dispozitivul în sine, un cablu scurt USB-C, dar și un manșon din cauciuc negru, pe care poți să-l montezi pe unitatea solid-state pentru a o proteja.
Experiența de despachetare a SSD-ului extern Kingston XS2000 este rapidă și simplă, dar cutia conține tot ce îți trebuie pentru a-l putea folosi imediat.
Design și specificații hardware
Kingston XS2000 este un SSD extern high-end, creat să reziste apei și prafului (certificare IP55 cu manșonul de cauciuc montat) și să ofere viteze mari de citire și scriere a datelor. El se poate conecta la calculatorul sau laptopul tău printr-un port rapid USB 3.2 Gen 2x2 Type-C și, cu ajutorul controlerului Silicon Motion SM2320 NAND, poate atinge viteze teoretice de până la 2.000 MBps la citirea sau scrierea secvențială de date.
XS2000 este comercializat de Kingston în trei variante de capacitate: 500 GB, 1 TB și 2 TB. Modelul pe care l-am testat noi a fost cel mediu din acest punct de vedere: 1 TB. Merită menționat că toate modelele sunt prezentate ca având aceleași viteze de citire/scriere secvențială și toate folosesc același tip de memorie flash: Micron 96L TLC.
Carcasa unității solid-state portabile Kingston XS2000 este realizată din materiale mixte, atât plastic, cât și metal. Deși suprafața sa nu se încălzește mult, atunci când am rulat benchmarkurile din următoarele secțiuni ale acestui review, am aflat că, intern, SSD-ul poate atinge temperaturi de până la 69 grade Celsius (156 grade Fahrenheit).
SSD-ul Kingston XS2000 este un dispozitiv mic, care, dacă îi scoți cablul, are loc în orice buzunar. În cazul în care ești curios despre dimensiunile sale fizice exacte, el are 69,54 × 32,58 × 13,5mm. De asemenea, este și ușor, cântărind numai 28,9 grame.
Dacă vrei să afli mai multe detalii despre specificațiile și caracteristicile acestei unități de stocare solid-state, vizitează această pagină: Kingston XS2000 external SSD - Specifications.
Prezentat ca fiind capabil să atingă viteze de citire și scriere de până la 2 GB/s, Kingston XS2000 se conturează a fi unul din cele mai rapide SSD-uri portabile de pe piață, în prezent. Hai să vedem cum se descurcă în activitățile de zi cu zi, precum și în benchmarkuri.
Experiența de utilizare a SSD-ului extern Kingston XS2000
Am folosit și testat SSD-ul Kingston XS2000 pe un calculator desktop cu următoarea configurație:
- Placă de bază: ASUS ROG Crosshair VIII Hero (Wi-Fi)
- Procesor: AMD Ryzen 9 5900X
- Memorie: HyperX Predator DDR4 RGB Memory (2 x 8GB, 3200MHz)
- Placă video: AMD Radeon RX 5700
- SSD: KC3000 2TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD
- Sursă de alimentare: ASUS ROG Thor 850W Platinum
- Sistem de operare: Windows 11 Pro (Versiunea 21H2, OS Build 22000.376)
Pentru început, am verificat care este capacitatea de stocare reală. Așa cum poți vedea în captura de ecran următoare, Windows 11 raportează că SSD-ul Kingston XS2000 de 1 TB are o capacitate de 953 GB. În mod implicit, SSD-ul este formatat în sistemul de fișiere exFAT.
Care sunt vitezele reale în Windows 11 la copierea de fișiere de mari dimensiuni pe și de pe Kingston XS2000? SSD-ul KC3000 din calculatorul nostru de teste este o unitate PCIe 4.0 mai rapidă decât SSD-ul extern XS2000 pe care l-am testat, deci nu avem limitări din partea lui. 🙂 Când am copiat un fișier ISO de Windows 11 cu o dimensiune de 5 GB pe XS2000, am atins viteze ce au urcat puțin peste 1 GB/s.
Copierea aceluiași fișier de pe Kingston XS2000 pe SSD-ul intern a fost și mai rapidă, atingând aproape 1,5 GB pe secundă.
Se pare că SSD-ul extern Kingston XS2000 este foarte rapid în scenariile de utilizare de zi cu zi. Dar în benchmarkuri? Citește secțiunea următoare a acestui review pentru a afla.
Performanțe în benchmarkuri
Am început benchmarkurile cu CrystalDiskMark, acesta fiind un instrument excelent pentru a testa vitezele de citire/scriere atât secvențiale, cât și aleatorii. Utilizând Kingston XS2000, această aplicație a măsurat o viteză de citire secvențială de peste 2000 MB/s, o viteză de scriere secvențială de 1857 MB/s și valori pentru citirea/scrierea aleatorie de 42576/57314 IOPS. Acestea sunt rezultate excelente, apropiate de specificațiile date de Kingston.
Cel de-al doilea benchmark pe care l-am rulat a fost PCMark 10 System Drive Benchmark, unde SSD-ul XS2000 a reușit un scor de 1116 puncte. Este un rezultat impresionant, ce ne confirmă că XS2000 este un SSD portabil extrem de rapid.
Cel de-al treilea și ultimul benchmark pe care l-am rulat a fost BlackMagic Disk Speed Test. Acesta face parte dintr-o suită software mai mare, dedicată capturării și redării de fișiere video, și este un test relevant mai ales pentru videografi și editori video, care au nevoie de soluții de stocare rapide. Acest benchmark a evaluat SSD-ul Kingston XS2000 ca fiind capabil să susțină viteze de citire și scriere secvențiale de 1891 MB/s și 1722 MB/s. Este rapid și aproape de ceea ce promite producătorul SSD-ului XS2000.
Benchmarkurile pe care le-am rulat dovedesc că unitatea solid-state externă Kingston XS2000 este un dispozitiv foarte rapid, ce oferă viteze mari de citire și scriere.
Intenționezi să cumperi un SSD extern Kingston XS2000?
După ce l-am folosit și testat pentru un timp, ne-am convins că XS2000 este o alegere excelentă. Având în vedere că și prețul său este destul de echilibrat, intenționezi să îți cumperi unul? Spune-ne ce părere ai despre el în secțiunea de comentarii de mai jos.