Review Samsung T9: SSD portabil, rezistent și rapid!

Review Samsung T9: SSD portabil, rezistent și rapid!
Rating

Unitățile SSD portabile sunt mai populare și mai accesibile ca niciodată, iar Samsung este un brand de top pe această piață. Unul dintre cele mai noi produse ale sale este T9, un SSD extern rapid de 20 Gbps, care funcționează pe interfața USB 3.2 Gen 2x2, cu asistență pentru criptare hardware și protecție împotriva căderilor accidentale. Deși specificațiile sale sună bine, cele mai importante întrebări sunt: Cum se descurcă în scenarii din viața reală și cum se compară cu alte unități similare, de la concurență? În această recenzie, îți voi arăta la ce să te aștepți de la SSD-ul portabil Samsung T9 și cum se comportă în teste și benchmarkuri, totul pentru a te ajuta să decizi dacă merită să-l cumperi:

Reclamă

Samsung T9 portable SSD: Pentru cine este o alegere potrivită?

SSD-ul Samsung T9 este o alegere excelentă pentru:

  • Creatorii de conținut, care au nevoie de stocare externă rapidă
  • Cei care vor un SSD portabil, care poate rezista la căderi
  • Utilizatorii care dețin dispozitive cu porturi USB 3.2 Gen 2x2 (20 Gbps)

Pro și contra

Iată avantajele SSD-ului extern Samsung T9:

Vezi prețul:
  • Viteze excelente pentru citirea și scrierea datelor
  • Design robust, care-l poate ajuta să supraviețuiască la căzături
  • Reglare termică excelentă
  • Criptare hardware încorporată
  • În pachet, sunt incluse două cabluri USB
  • Garanție de cinci ani

Dezavantajele sale sunt următoarele:

  • Nu are certificare IP pentru protecție împotriva apei sau a prafului
  • Învelișul său din cauciuc este un magnet pentru praf
  • Mai mare și mai greu decât unitățile similare, de la concurență
  • Scump, dacă nu-l găsești la reducere
Notă produs 4/5

Verdict

Dacă ești în căutarea unei unități SSD externe rapide și durabile, Samsung T9 ar putea fi cea mai potrivită pentru tine. Acesta poate transfera fișiere la viteze amețitoare, de până la 2 GB/s, dar numai dacă ai un port USB 3.2 Gen 2x2 (20 Gbps) pe calculatorul tău. Altfel, va fi mai lent. Unitatea este puțin mai mare decât unele dintre rivalele sale, dar are o construcție robustă, pentru a supraviețui căderilor. De asemenea, are un preț decent atunci când este la reducere, ceea ce se întâmplă destul de des. Asta îl face o alegere avantajoasă pentru oricine are nevoie de un SSD extern fiabil și rapid, care să reziste mult timp. În opinia mea, este deosebit de potrivit pentru creatorii de conținut, care lucrează atât cu fișiere mari, cât și cu cele mici, și au nevoie de stocare rapidă.

Despachetarea SSD-ului portabil Samsung T9

SSD-ul portabil Samsung T9 sosește într-o cutie relativ mică. Pe partea superioară a acesteia, vezi o imagine a unității, numele, capacitatea și viteza maximă. Afli, de asemenea, că este compatibilă cu sistemele de operare Windows, macOS și Android. Celelalte laturi ale cutiei includ informații suplimentare despre caracteristicile unității, precum rezistența la căzături, compatibilitatea și garanția de 5 ani.

Cutia SSD-ului portabil Samsung T9

Cutia SSD-ului portabil Samsung T9

Atunci când deschizi ambalajul SSD-ului Samsung T9, găsești patru elemente înăuntru: unitatea SSD propriu-zisă, două cabluri USB (unul USB Type-C la C pentru transferuri de 20 Gbps și unul USB Type-A la C, care permite viteze de 10 Gbps) și un pliant cu instrucțiuni de utilizare și detalii despre garanție.

Despachetarea lui Samsung T9 SSD

Despachetarea lui Samsung T9 SSD

Pachetul conține toate elementele esențiale pentru a începe să folosești imediat SSD-ul extern Samsung T9. Merită apreciat că Samsung include în pachet două cabluri USB, câte unul pentru fiecare tip de port (A și C). Asta înseamnă că nu trebuie să-ți faci griji cu privire la problemele de compatibilitate atunci când conectezi dispozitivul la diferite calculatoare sau dispozitive.

Reclamă

Design și specificații hardware

Samsung T9 este un SSD extern, care oferă o performanță și fiabilitate, cu viteze mari de transfer de date atât pentru citirea, cât și pentru scrierea de date. Acest dispozitiv nu este conceput pentru a fi rezistent la apă sau la praf (nu are o certificare IP), dar are un design robust, care, teoretic, îl ajută să supraviețuiască la căderi de la o înălțime de până aproape 3 metri.

Samsung T9 este un SSD extern robust

Samsung T9 este un SSD extern robust

Nucleul unității portabile Samsung T9 este construit în interiorul unui cadru metalic, oferind durabilitate structurală. Cadrul este învelit într-un strat de cauciuc negru, care pare a fi lipit de suprafața metalică. Acest înveliș din cauciuc acționează ca un amortizor de șocuri, protejând SSD-ul de lovituri și căderi pe podele dure.

Învelișul SSD-ului îl protejează împotriva distrugerii

Învelișul SSD-ului îl protejează împotriva distrugerii

Din păcate, după cum poți vedea în fotografiile mele, carcasa are și un dezavantaj major pentru un dispozitiv portabil: atrage praful ca un magnet și este dificil de curățat. Am încercat chiar și șervețele umede, dar nimic nu a funcționat - praful a continuat să se lipească de carcasă.

Samsung T9 este un magnet pentru praf și reziduuri

Samsung T9 este un magnet pentru praf și reziduuri

SSD-ul portabil Samsung T9 este dotat cu un port Type-C și o interfață USB 3.2 Gen 2x2 (20 Gbps), ceea ce-i permite să atingă viteze maxime teoretice de până la 2.000 MB/s pentru citire secvențială și de până la 1950 MB/s pentru scriere secvențială. Samsung oferă trei opțiuni de stocare diferite pentru SSD-ul T9: 4 TB, 2 TB și 1 TB (modelul pe care l-am testat). Toate versiunile au aceeași performanță promovată de citire secvențială. Performanța de scriere secvențială este, de asemenea, aceeași pentru modelele de 1 TB și 2 TB, dar ușor mai mare pentru modelul de 4 TB: 2000 MB/s.

Specificații pentru Samsung T9

Specificații pentru Samsung T9

SSD-ul portabil Samsung T9 nu se bazează doar pe viteze rapide la transferul de date, ci și pe o securitate sporită. Unul dintre principalele avantaje ale modelului T9 este că dispune de criptare hardware integrată AES pe 256 de biți. Asta le permite utilizatorilor să seteze o parolă și să-și protejeze datele împotriva accesului neautorizat, furtului sau pierderii de informații sensibile. Totuși, criptarea funcționează doar pe dispozitivele Windows, macOS și Android. Alte dispozitive pot folosi SSD-ul ca spațiu de stocare extern doar dacă funcția de criptare a acestuia este dezactivată.

Samsung T9 este compatibil cu criptarea hardware

Samsung T9 este compatibil cu criptarea hardware

SSD-ul T9 de la Samsung se mândrește cu o funcție avansată de protecție termică dinamică (Dynamic Thermal Guard), care asigură menținerea temperaturilor externe sub 60℃ în orice situație. Am verificat această afirmație cu ajutorul camerei termice Topdon TC001 și am constatat că este corectă. În condiții de stres, temperatura maximă a carcasei externe a SSD-ului a fost de 45 de grade Celsius. Temperatura internă a SSD-ului, măsurată în timp ce copiam pe acesta un fișier mare, de 500 GB, a atins un maxim de 64℃.

Temperaturi externe în condiții de solicitare

Temperaturi externe în condiții de solicitare

Deși nu este cel mai mic hard disk extern de pe piață, SSD-ul extern T9 de la Samsung este un dispozitiv compact, care poate încăpea în orice buzunar. Dimensiunile sale fizice sunt de 88 x 60 x 14 mm și este, de asemenea, relativ ușor, cântărind 122 de grame.

Dacă vrei să afli mai multe despre specificațiile și caracteristicile acestui SSD, vizitează pagina Samsung: SSD portabil T9 USB 3.2 Gen2x2 - Specificații.

Samsung susține că SSD-ul său extern T9 poate oferi viteze de citire și scriere extrem de rapide, de până la 2 GB/s, ceea ce-l face unul dintre cele mai competitive produse de pe piață.

Reclamă

Experiența de utilizare a SSD-ului portabil Samsung T9

Cum se comportă SSD-ul Samsung T9 în scenarii din lumea reală? Să vedem dacă se ridică la înălțimea promisiunilor sale. Dar, înainte de asta, iată configurația hardware și software a calculatorului pe care am folosit și testat unitatea:

Am început prin a măsura spațiul real de stocare disponibil pe SSD-ul Samsung T9 de 1TB. Imaginea de mai jos arată că Windows 11 recunoaște o capacitate de stocare de 931 GB pe unitate, care vine preformatată cu sistemul de fișiere exFAT.

Capacitate de stocare pentru SSD-ul portabil Samsung T9

Capacitate de stocare pentru SSD-ul portabil Samsung T9

Cum s-a comportat atunci când a transferat fișiere mari către și de pe calculatorul meu? Pe PC-ul meu desktop, am un SSD Kingston KC3000 de 2 TB, care este o unitate NVMe PCIe 4.0, ce funcționează în modul x4 și este capabilă de viteze mai mari decât unitatea portabilă Samsung T9. Prin urmare, nu au existat limitări în acest sens. Am transferat un fișier ISO cu Windows 11, de 6,34 GB, pe T9 și am observat viteze care au depășit ușor 1 GB/s.

Viteza de scriere la copierea unui fișier mare pe SSD-ul portabil Samsung T9

Viteza de scriere la copierea unui fișier mare pe SSD-ul portabil Samsung T9

SSD-ul extern Samsung T9 a oferit performanțe impresionante și la transferul unui fișier de mari dimensiuni către SSD-ul încorporat al calculatorului. Rata de transfer de date a ajuns la 1,24 gigaocteți pe secundă, mai rapidă decât multe dintre SSD-urile portabile de pe piață.

Viteza de citire la copierea unui fișier mare de pe SSD-ul portabil Samsung T9

Viteza de citire la copierea unui fișier mare de pe SSD-ul portabil Samsung T9

SSD-ul extern Samsung T9 oferă performanțe de top în scenarii din lumea reală. S-a dovedit a fi un dispozitiv fiabil și rapid pentru stocarea datelor. SSD-ul extern Samsung T9 poate fi o alegere ideală atât pentru profesioniști, cât și pentru pasionați.

Cum rămâne cu benchmarkurile? Citește următoarea secțiune a acestei recenzii pentru a afla despre...

Reclamă

Performanțe în benchmarkuri

Pentru o imagine mai clară a performanțelor oferite de SSD-ul portabil Samsung T9, am rulat și câteva benchmarkuri. În plus, am inclus și rezultatele obținute cu o unitate portabilă similară, cu un preț ceva mai mic, Kingston XS2000. Graficele următoare prezintă rezultatele acestor teste.

Am folosit CrystalDiskMark pentru a măsura performanța de citire/scriere secvențială și aleatorie a lui Samsung T9. Unitatea a oferit viteze secvențiale maxime de peste 2000 MB/s atunci când a folosit opt cozi de așteptare, ceea ce corespunde specificațiilor sale oficiale. Totuși, atunci când a folosit o singură coadă de așteptare, unitatea Kingston XS2000 s-a dovedit mai rapidă. Vitezele de citire aleatorie au fost, de asemenea, impresionante, atât în testele RND4K Q32T1, cât și în testele Q1T1. Aceste teste evaluează viteza cu care unitatea poate citi fișiere mici. Samsung T9 a obținut 446 MB/s și, respectiv, 35 MB/s, ceea ce înseamnă că este de aproximativ două ori mai rapidă decât XS2000 atunci când are de-a face cu fișiere mici!

Rezultatele benchmarkului de citire de date în CrystalDiskMark

Rezultatele benchmarkului de citire de date în CrystalDiskMark

SSD-ul Samsung T9 a oferit performanțe impresionante și în testele de scriere de date CrystalDiskMark. Deși viteza sa secvențială a fost ușor mai mică decât cea a modelului Kingston XS2000, s-a descurcat bine în testele de scriere aleatorie. Atunci când a folosit o singură coadă de așteptare, a fost la fel de rapid ca și XS2000, dar l-a depășit ușor atunci când a folosit 32. T9 pare a fi o alegere excelentă pentru cei care au de-a face cu fișiere mai mici, nu doar cu cele mari.

Rezultatele benchmarkului de scriere de date în CrystalDiskMark

Rezultatele benchmarkului de scriere de date în CrystalDiskMark

În continuare, am rulat testul Data Drive Benchmark din PCMark 10 pe SSD-ul Samsung T9, pentru a evalua performanța acestuia ca dispozitiv de stocare a datelor. Acest benchmark scrie 15 GB de date pe SSD în diverse scenarii. T9 a obținut 1088 de puncte, depășind Kingston XS2000. Cu toate acestea, ambele unități s-au comportat foarte bine, iar diferența este neglijabilă.

Rezultate în PCMark 10

Rezultate în PCMark 10

Ca ultim benchmark pentru SSD-ul Samsung T9, am folosit Disk Speed Test de la BlackMagic. Acest instrument este creat pentru profesioniștii din domeniul video, care lucrează cu fișiere mari și au nevoie de performanțe rapide de stocare. Rezultatele au arătat că SSD-ul T9 poate atinge viteze secvențiale de citire și scriere de aproximativ 1719 MB/s și, respectiv, 1665 MB/s. Aceste cifre sunt excelente și indică o unitate de mare viteză, dar sunt mai mici decât cele obținute cu XS2000 de la Kingston.

Rezultate în Disk Speed Test de la BlackMagic

Rezultate în Disk Speed Test de la BlackMagic

Testele arată că SSD-ul extern Samsung T9 este un dispozitiv de mare viteză, care poate oferi performanțe excelente atât la citirea cât și la scrierea de date. Mai mult, deși vitezele sale secvențiale pot fi uneori ușor în urma concurenței, pare că se pricepe la gestionarea fișierelor mici și este mai bun la acest aspect decât alte unități portabile similare.

Intenționezi să cumperi un SSD extern Samsung T9?

După ce l-am folosit și testat, Samsung T9 s-a dovedit a fi un SSD portabil excelent. Deși raportul calitate-preț nu a fost foarte bun la lansare, prețul său este semnificativ mai mic în prezent, ceea ce-l face o ofertă destul de bună. Deci, ai de gând să cumperi unul? Spune-mi ce părere ai despre Samsung T9 în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows