Review Crucial P5 500GB PCIe M.2 2280SS SSD

Review Crucial P5 500GB PCIe M.2 2280SS SSD
Rating

P5 500GB PCIe M.2 2280SS este una din cele mai rapide unități solid-state PCIe 3.0 produse de Crucial. Ne promite viteze foarte mari de citire și scriere, ce se apropie de limitele maxime ale interfeței PCI Express 3.0 x4, precum și memorie flash fiabilă de tip 96L TLC NAND și criptare hardware. Reușește să ofere în realitate tot ce promite? Citește această recenzie și află mai multe despre Crucial P5, ce performanțe are în benchmarkuri și dacă merită să-l cumperi sau nu:

Reclamă

NOTĂ: Acest produs este disponibil prin partenerii ASBIS Romania.

Crucial P5 500GB PCIe M.2 2280SS SSD: Pentru cine este o alegere potrivită?

Crucial P5 este o alegere excelentă pentru:

 • Utilizatorii care vor un SSD rapid, PCIe 3.0
 • Persoanele care caută un SSD fiabil
 • Oricine vrea să folosească criptare hardware pe SSD
 • Gamerii care își doresc timpi de încărcare cât mai mici

Pro și contra

Iată care sunt cele mai bune lucruri la Crucial P5 500GB PCIe M.2 2280SS (CT500P5SSD8):

Vezi prețul:
 • Viteze de citire și scriere rapide
 • Unul din cele mai rapide controlere PCIe 3.0 x4
 • Fiabilitate bună datorită memoriei flash 96L TLC NAND
 • Criptare hardware
 • Preț echilibrat
 • Garanție de cinci ani

Iată ce ar fi putut fi mai bun la acest solid-state drive:

 • Performanța este apropiată, dar nu egală cu ceea ce promite Crucial
 • Nu are un radiator și se poate încălzi destul de mult când este utilizat intens
Notă produs 4/5

Verdict

Crucial P5 are multe puncte forte, dar și unele slăbiciuni, care trebuie luate în considerare. Pe de o parte, este rapid și ne place acest lucru, evident. De asemenea, apreciem suportul hardware pentru criptare și faptul că Crucial a pus numărul corect pe eticheta cu prețul. Însă, Crucial P5 nu atinge vitezele promise, deși se apropie de ele, iar un radiator nu ar fi stricat. Dacă nu ai probleme cu răcirea în PC-ul tău, Crucial P5 este o alegere bună, ce merită luată în considerare.

Despachetarea SSD-ului Crucial P5 500GB PCIe M.2 2280SS

La fel ca toate unitățile solid-state cu factor de formă M.2, Crucial P5 este mic. Aceasta înseamnă că și cutia sa este relativ mică. Nu există o fantă în cutie care să te lase să vezi SSD-ul înainte să o deschizi. Pe partea sa frontală, descoperi doar detaliile esențiale: numele SSD-ului și capacitatea sa de stocare.

Pachetul în care vine Crucial P5

Pachetul în care vine Crucial P5

Pe spatele cutiei, găsești niște informații adiționale despre unitate, inclusiv faptul că acest solid-state drive are o garanție de cinci ani și faptul că include și software pentru transferul de date.

Crucial P5: Spatele cutiei

Crucial P5: Spatele cutiei

În pachet, găsești doar două lucruri: SSD-ul Crucial P5 și un ghid de pornire rapidă.

Crucial P5: Ce găsești în cutie

Crucial P5: Ce găsești în cutie

Experiența de despachetare a SSD-ului Crucial P5 500GB PCIe M.2 2280SS este rapidă și simplă. Apreciem faptul că primești și o aplicație pentru clonarea vechii tale unități de stocare pe noul solid-state drive.

Reclamă

Design și specificații hardware

Crucial P5 este un solid-state drive care ar trebui să ofere viteze de citire/scriere excelente, folosind un controler NVMe 1.3 PCI Express Gen 3.0 x4. Producătorul ne spune că este capabil să atingă o viteză susținută de citire de până la 3400 MB/s și o viteză de scriere secvențială de până la 3000 MB/s. Vitezele oficiale de citire și scriere date aleatoriu sunt de 390.000 IOPS și, respectiv, 500.000 IOPS. Acestea sunt specificații high-end, ce se apropie de limitele PCIe 3.0!

Informații despre SSD-ul Crucial P5

Informații despre SSD-ul Crucial P5

Unitatea solid-state este realizată folosind memorie 96-layer TLC, produsă de Micron, compania care deține brandul Crucial. Acest tip de memorie permite capacități mari de stocare în volume restrânse. În același timp, este un tip de memorie eficientă și durabilă, ce permite Crucial să ofere pentru acest SSD o garanție generoasă, de 5 ani.

SSD-ul Crucial P5 500GB PCIe M.2 2280SS (CT500P5SSD8)

SSD-ul Crucial P5 500GB PCIe M.2 2280SS (CT500P5SSD8)

Crucial P5 are suport și pentru criptare hardware, oferind suport pentru standardele de securitate TCG Opal 2.0, IEEE 1667 și eDrive.

Spatele SSD-ului Crucial P5 500GB PCIe M.2 2280SS (CT500P5SSD8)

Spatele SSD-ului Crucial P5 500GB PCIe M.2 2280SS (CT500P5SSD8)

SSD-ul Crucial P5 folosește factorul de formă M.2 2280, ceea ce înseamnă că dimensiunile sale fizice sunt 80mm × 22mm (aproximativ 3 × ¾ in).

Dacă vrei să citești mai mult despre caracteristicile și specificațiile tehnice ale acestei unități de stocare, vizitează Crucial P5 500GB PCIe M.2 2280SS SSD.

Specificațiile tehnice ale SSD-ului Crucial P5 ne spun că ne uităm la unul dintre cele mai rapide SSD-uri PCIe 3.0 x4 de pe piață. De asemenea, este unul dintre cele mai bune, dacă ai nevoie de criptare hardware.

Utilizarea SSD-ului Crucial P5 500GB PCIe M.2 2280SS

Am folosit și testat SSD-ul Crucial P5 pe un PC desktop ce avea următoarea configurație:

Reclamă

Prima dată am verificat cum “vede” Windows 10 SSD-ul Crucial P5. După cum poți observa în captura de ecran de mai jos, a raportat că unitatea solid-state are o capacitate de 465GB, partiționată și formatată.

Detalii despre SSD-ul Crucial P5 , afișate de Windows 10

Detalii despre SSD-ul Crucial P5 , afișate de Windows 10

În continuare, am verificat cât de rapid este SSD-ul la copierea de fișiere de mari dimensiuni. Pentru a ne face o idee, am copiat un fișier dummy de 20 GB pe și de pe Crucial P5. Cealaltă unitate de stocare implicată în acest proces a fost un ADATA XPG Gammix S11 Pro de 512GB care folosește tot PCIe 3.0 x4.

Fișierul dummy de 20GB a fost copiat pe Crucial P5 la o viteză de transfer de aproximativ 1.99GB pe secundă, adică foarte rapid.

Copierea unui fișier mare pe SSD-ul Crucial P5 1 TB M.2 NVMe PCIe

Copierea unui fișier mare pe SSD-ul Crucial P5 1 TB M.2 NVMe PCIe

Am copiat același fișier de 20 GB de pe pe Crucial P5 pe celălalt SSD NVMe la o viteză similară, de aproximativ 1.9GB pe secundă.

Copierea unui fișier mare de pe SSD-ul Crucial P5

Copierea unui fișier mare de pe SSD-ul Crucial P5

De asemenea, am făcut câteva măsurători pentru timpul de pornire al Windows 10, ca să vedem cât de rapid este acest solid-state drive la boot. BootRacer ne-a spus că timpul mediu de pornire este de 29 secunde. Din punctul nostru de vedere, acesta este un rezultat destul de bun.

Crucial P5 SSD: Timp boot

Crucial P5 SSD: Timp boot

SSD-ul Crucial P5 oferă performanțe excelente în viața de zi cu zi.

Performanțe în benchmarkuri

Orice review hardware are nevoie de benchmarkuri, nu-i așa? Deci, pentru a ne forma o idee și mai clară despre cât de rapid este SSD-ul Crucial P5, am făcut și câteva astfel de teste. Prima dată am rulat CrystalDiskMark, o aplicație care măsoară vitezele de citire/scriere secvențiale și aleatorii. În captura de ecran de mai jos, poți vedea că Crucial P5 a avut niște rezultate excelente în toate testele, relativ apropiate de vitezele prezentate oficial.

SSD Crucial P5: Rezultate benchmark în CrystalDiskMark

SSD Crucial P5: Rezultate benchmark în CrystalDiskMark

Mai departe, am folosit DiskMark, o altă aplicație creată pentru a evalua unitățile de stocare. Ea a măsurat niște viteze de citire și scriere excelente, similare cu ce am văzut când am copiat/lipit fișierul dummy mai devreme, folosind Windows 10.

SSD Crucial P5 : Rezultate benchmark DiskMark

SSD Crucial P5 : Rezultate benchmark DiskMark

Cea de-a treia aplicație de benchmark pe care am rulat-o a fost PassMark PerformanceTest. Am obținut niște viteze de citire și scriere similare cu cele din testele anterioare.

SSD Crucial P5 : Rezultate benchmark PassMark

SSD Crucial P5 : Rezultate benchmark PassMark

În final, am verificat și cât de mult se încălzește acest solid-state drive atunci când este utilizat intens. HWiNFO ne-a spus că Crucial P5 a atins o temperatură de 68 grade Celsius în timp ce rulam benchmarkuri, ceea ce este puțin cam mult. Deși încă ne aflăm în limita de sub 70 grade considerată sigură pentru majoritatea SSD-urilor, ne îngrijorează că atingerea constantă a acestor temperaturi ar putea să scadă durata de viață a SSD-ului. În plus, nu uita că am testat SSD-ul Crucial P5 într-un calculator desktop cu răcire bună. Dacă îl vei folosi într-un laptop, SSD-ul s-ar putea să se încălzească și mai mult.

Temperatura atinsă de SSD-ul Crucial P5

Temperatura atinsă de SSD-ul Crucial P5

SSD-ul Crucial P5 se dovedește a fi o unitate foarte rapidă, ce poate atinge viteze de transfer excelente. Rezultatele pe care le-am văzut în benchmarkuri ne arată că performanțele sale în realitate sunt destul de apropiate de ce promite Crucial.

Software inclus

Pentru a te ajuta să instalezi și să începi să utilizezi cât mai rapid noul tău SSD, Crucial îți oferă Acronis True Image. Această aplicație, pe care o poți descărca de la acest link, te ajută să îți clonezi vechea unitate de stocare pe SSD-ul Crucial P5, cu doar câteva clicuri. În plus, în doar câteva minute, clonarea ar trebui să fie gata.

Acronis True Image for Crucial

Acronis True Image for Crucial

Aplicația Acronis de backup și clonare pe care o oferă Crucial este utilă, așa că suntem destul de siguri că mulți utilizatori o vor aprecia.

Vei cumpăra un SSD Crucial P5 500GB PCIe M.2 2280SS?

După cum ai văzut, Crucial P5 este unul solid-state drive M.2 NVMe rapid. Vrei să-ți cumperi unul pentru PC sau laptop? Ai și alte modele pe listă? Spune-ne ce crezi despre acest model în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii Recomandate