Securitate pentru toți - Recenzie NordVPN

Securitate pentru toți - Recenzie NordVPN
Rating

Opțiuni suplimentare în NordVPN

Pe lângă serviciul de bază de VPN, NordVPN oferă și opțiuni suplimentare. Acestea pot fi accesate din fila Settings (Setări). Cea mai importantă funcție suplimentară se numește CyberSec. Dacă o activezi, NordVPN te va proteja împotriva saiturilor web cu malware, de tip phishing și alte amenințări. Aceasta are și o funcție de blocare a reclamelor, deci nu vei mai vedea reclame pe majoritatea saiturilor.

NordVPN
NordVPN

O altă opțiune suplimentară oferită de NordVPN este un Kill Switch, prezentă și în alte soluții VPN. Când este activat, poți să definești o listă de aplicații care vor fi încheiate imediat ce cade conexiunea VPN. Astfel, te asiguri că nu pot fi transferate date importante sau personale peste conexiuni nesecurizate.

Reclamă

Poți să configurezi lista de aplicații prin apăsarea butonului "Add more applications" (Adaugă mai multe aplicații).

NordVPN
NordVPN

NordVPN înregistrează evenimentele locale importante, acestea putând fi utile la diagnosticarea erorilor. Aceste înregistrări pot fi vizualizate în fila System log (Înregistrări de sistem).

NordVPN
NordVPN

NordVPN nu oferă foarte multe opțiuni suplimentare, dar acestea sunt foarte utile. CyberSec nu este doar un nivel suplimentar de securitate, ci blochează și reclamele, iar killswitch-ul te asigură că vei folosi internetul printr-o conexiune securizată, indiferent de ce se întâmplă cu VPN-ul.

Setări avansate și configurare

NordVPN are câteva setări care pot fi configurate, iar toate acestea pot fi accesate din fila Settings menționată mai sus. Aici poți să activezi actualizările automate (care, aparent, nu pot fi dezactivate) și poți să optezi pentru lansarea aplicației împreună cu Windows, precum și conectarea automată la un server VPN predefinit. Poți să activezi sau să dezactivezi notificările din aplicație, funcția de a porni aplicația minimizat și poți să alegi sistemul de măsurare folosit pentru distanțele serverelor VPN.

NordVPN
NordVPN

Dacă afișezi setările avansate, poți să dezactivezi lista de servere și harta, astfel devenind imposibil să te conectezi manual la un server. Tot aici poți să alegi protocolul preferat pentru conexiuni, să alegi servere DNS particulare și să permiți folosirea serverelor VPN criptate, care ascund traficul VPN. Aceasta îți va permite să te conectezi dacă ești într-o locație restricționată, precum China. În partea de jos poți să pornești aplicația diagnostic care va trimite automat informații la dezvoltatori. Aceasta ar trebui să fie folosită când ai probleme.

NordVPN nu oferă foarte multe setări avansate sau foarte tehnice, dar sunt destule opțiuni de configurat și de personalizat. Utilizatorilor mai avansați le va plăcea acest aspect și ei vor putea să își configureze aplicația conform preferințelor.

Performanță și viteză

Trebuie să știi că oricând folosești un serviciu VPN, viteza conexiunii tale de internet va scădea. Aceasta se datorează faptului că nu mai ești conectat în direct la internet, ci conexiunea trece printr-un server VPN. Este important de știut cât de lentă devine conexiunea în cazul în care activezi serviciul VPN. Pentru a vedea cât de mult a afectat NordVPN viteza conexiunii noastre de internet am făcut câteva teste, folosind Speedtest.net.

Reclamă

Am folosit NordVPN cu o conexiune de internet care are o limită teoretică de 100 Mbps atât pentru descărcare (download), cât și pentru încărcare (upload). Captura de ecran de mai jos îți arată viteza măsurată de Speedtest înainte de a instala NordVPN pe calculatorul nostru folosit pentru teste. Chiar dacă vitezele nu sunt egale cu limita maximă teoretică, ele sunt relativ apropiate de 100 Mbps.

NordVPN
NordVPN

Pentru primul nostru test am folosit NordVPN pentru a realiza o conexiune la cel mai rapid server disponibil. Acesta este în țara în care ne aflăm: România. Am observat o mică scădere a vitezei, dar nu foarte mare, iar timpul ping era chiar mai bun.

NordVPN
NordVPN

Apoi ne-am conectat la un server de pe același continent cu noi, dar într-o țară diferită: Germania. Viteza de descărcare a scăzut la 55 Mbps, dar viteza de încărcare nu a scăzut foarte mult, ea fiind în jur de 83 Mbps.

NordVPN
NordVPN

Pentru al treilea test am ales un server într-o locație distantă, care este și foarte populară pentru conexiunile VPN: Statele Unite. Vitezele au scăzut puțin, dar încă au fost mai mult decât acceptabile. Viteza de descărcare a fost aproximativ cea obișnuită pentru serverele din SUA, iar viteza de încărcare a fost un pic mai mare.

NordVPN
NordVPN

Pentru ultimul test am ales un server din capătul celălalt a lumii, din Australia. Aici am măsurat o viteză de download de aproximativ 16 Mbps și o viteză de upload de aproximativ 76 de Mbps. Deși viteza de descărcare este aproximativ cea obișnuită, cea de încărcare era mult peste așteptările noastre.

NordVPN
NordVPN

Nu există conexiune VPN fără pierdere de viteză. Dacă vrei să folosești NordVPN, n-ai de ce să temi. Vitezele măsurate pe serverele lor VPN sunt aproximativ cele obișnuite pentru un astfel de serviciu. În comparație cu concurența lor, vitezele obținute sunt uneori mai mari, dar niciodată mai mici. Din punct de vedere al vitezei, NordVPN nu te va dezamăgi.

Setări implicite pe care este posibil să vrei să le ajustezi

NordVPN are câteva setări pe care poți să le modifici, iar noi îți recomandăm să configurezi aplicația în felul următor:

 • Implicit, NordVPN pornește împreună cu calculatorul tău, dar nu se conectează la un server VPN. Poate că nu o să ai nevoie de asta, deci poți să dezactivezi această opțiune pentru a face pornirea sistemului de operare mai rapidă. Dacă ai nevoie întotdeauna de VPN, alege un server la care să se conecteze aplicația.
 • Este recomandat să activezi funcția Kill Switch pentru a fi sigur că accesezi internetul în siguranță, când trebuie.
 • Activează CyberSec pentru a avea un nivel suplimentar de securitate și pentru a scăpa de reclame. Sperăm că nu faci acest lucru când accesezi Digital Citizen. 🙂
 • Activează Obfuscated Servers (Servere criptate) când te conectezi dintr-o țară unde conexiunile VPN sunt limitate sau blocate
 • Folosește expertul de conectare sau categoriile de servere speciale pentru a te conecta la cele mai rapide servere care fac față nevoilor tale.

Numărul setărilor din NordVPN este destul de echilibrat: acestea îi vor ameți pe începători și le permit celor mai avansați să configureze aplicația conform nevoilor personale. Cele mai multe setări sunt deja configurate cum trebuie, însă poți să folosești și recomandările noastre pentru a personaliza aplicația NordVPN.

Pro și contra

NordVPN are multe aspecte pozitive

 • Interfața de utilizare este prietenoasă și ușor de folosit
 • Sunt multe servere VPN peste tot pe glob
 • Poate fi personalizată cu ajutorul setărilor avansate
 • Sunt câteva accesorii care permit începătorilor să aleagă serverele cele mai potrivite nevoilor
 • Serviciul nu înregistrează traficul VPN
 • Este disponibil pe mai multe platforme, inclusiv pe routerele wireless
 • Este unul din puținele servicii VPN cu un server în Rusia
 • Vitezele conexiunilor VPN sunt bune, uneori peste medie

Singurul aspect negativ este lipsa unor funcții de conveniență, precum reguli automate pentru noile rețele WiFi.

Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

Dacă ar fi să descriem NordVPN într-un singur cuvânt, acesta ar fi echilibrat. Aplicația pentru Windows are toată simplitatea necesară pentru un începător, dar oferă și funcții mai avansate pentru utilizatorii experimentați. Sunt foarte multe servere disponibile în fiecare parte a lumii, iar conexiunile sunt stabile și rapide. Disponibilitatea funcțiilor suplimentare precum CyberSec, Double VPN, sau Onion over VPN, care adaugă câte un nivel de securitate sau confidențialitate, fac NordVPN să fie una dintre cele mai bune alegeri de servicii VPN. Îl recomandăm cu entuziasm cititorilor noștri.

Descoperă: Securitate Programe Recenzii Recomandate Sistem și Securitate Windows