Review OnePlus 9: Putere maximă!

Review OnePlus 9: Putere maximă!
Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului OnePlus 9

Am testat noul OnePlus 9 timp de aproximativ o săptămână, ca smartphone-ul meu principal cu Android. În primul rând trebuie să spun că sunt un fan al Androidului curat, fără modificări aduse sistemului de operare. Deși OnePlus 9 vine cu unele schimbări, acestea sunt legate de îmbunătățirea experienței de utilizare și sunt subtile, nefiind schimbări care să încarce sistemul așa cum obișnuiesc unii producători de smartphone-uri. Drept urmare, Android-ul OxygenOS pare fluent și rapid, nu doar frumos. Nu am observat niciun fel de încetiniri sau întârzieri ale sistemului în timp ce îl foloseam.

OxygenOS oferă o experiență Android foarte curată

OxygenOS oferă o experiență Android foarte curată

În timpul apelurilor, calitatea sunetului este de top: volum puternic și sunet clar, chiar și atunci când vorbești din medii cu mult zgomot ambiental. Deși l-am folosit cu o singură cartelă Nano-SIM card, există un slot secundar dacă vrei să adaugi un al doilea SIM. Însă, reține că nu ai la dispoziție și un slot pentru card de memorie și nici al doilea slot pentru SIM nu suportă montarea unui card de memorie.

Suportul de SIM poate primi două Nano-SIMuri: câte unul pe fiecare parte

Suportul de SIM poate primi două Nano-SIMuri: câte unul pe fiecare parte

Pachetul nu include căști, iar OnePlus 9 nu are un jack audio de 3.5mm. Însă, am testat calitatea audio cu o pereche de căști Bluetooth premium Sony WH-1000XM4. Este de ajuns să spunem că să asculți muzică sau să te uiți la filme în acest mod îți oferă o calitate audio nu doar bună, ci de primă clasă. Difuzoarele stereo reușesc și ele să ofere sunet clar și puternic.

OnePlus 9 are un ecran Fluid AMOLED. Este un ecran frumos, ce afișează culori vii și are contrast puternic cu negru curat și alb strălucitor. Ecranul tactil și senzorul de amprentă de dedesubt funcționează foarte bine, deși smartphone-ul vine cu o folie de protecție preaplicată.

Vizionare a unui clip YouTube, pe OnePlus 9

Vizionare a unui clip YouTube, pe OnePlus 9

Bateria lui OnePlus 9 te poate ține cu ușurință o zi în scenarii de utilizare moderată. În cazul meu, aceasta înseamnă navigare pe internet, citit de știri și verificat e-mailuri, ceva fotografii, dar nu foarte multe, precum și vizionarea unui film sau a câteva episoade dintr-un serial, seara. Dacă te joci și jocuri cu pretenții grafice mari, va trebui să încarci OnePlus 9 înainte de finalul zilei. Totuși, având în vedere că durează doar o jumătate de oră să faci acest lucru, chiar nu este o problemă în cazul lui OnePlus 9, nu-i așa?

Reclamă

Utilizarea lui OnePlus 9 este o plăcere. Hardware-ul său, precum și sistemul de operare curat îți oferă multă putere și o experiență de utilizare foarte satisfăcătoare. Ecranul este frumos, apelurile telefonice și muzica sunt redate la o calitate audio de top, iar autonomia pe baterie sunt exact așa cum te-ai aștepta.

Experiența de utilizare a camerelor foto pe OnePlus 9

OnePlus 9 vine cu un sistem de trei camere pe spate, după cum urmează:

  • Cameră 8 MP: diafragmă f/1.8, 23 mm - lat (wide), PDAF omnidirecțional
  • Cameră 50 MP: diafragmă f/2.2, 14mm - ultralat (ultrawide)
  • Cameră 2 MP: diafragmă f/2.4, cameră de adâncime

În partea din față, pe ecran, OnePlus 9 vine cu un senzor de 16 megapixeli cu diafragmă f/2.4.

Aplicația Camera oferită de OnePlus este ușor de folosit și oferă multe controale avansate utile, dacă știi cum să le folosești. Aceasta este zona în care se pare că OnePlus a colaborat cu Hasselblad cel mai mult. Însă, renumita companie suedeză a lucrat cu OnePlus și la calibrarea culorilor lui OnePlus 9, deși nu și efectiv la camerele de pe acest smartphone, cel puțin din câte știm noi. Cel mai bun lucru la calibrarea culorilor este faptul că fotografiile pe care le faci cu acest smartphone au culori foarte apropiate de cele reale. Personal, apreciez mult acest lucru și pariez că și alți utilizatori o vor face. Alte companii au alte abordări pe această temă. De exemplu, și Samsung, și Huawei au tendința de a face culorile mai vii decât sunt în realitate.

OnePlus 9: aplicația Camera

OnePlus 9: aplicația Camera

Fotografiile pe care le-am făcut cu OnePlus 9 au fost foarte bune în majoritatea cazurilor. Când lumina este destul de puternică, indiferent că este vorba de lumină naturală sau artificială, fotografiile sunt expuse bine și contrastul este excelent. Și noaptea poți face fotografii de calitate, în special dacă folosești modul Nightscape. Evident, apare o lipsă de detalii și contur în astfel de condiții, dar, dacă folosești un trepied, poți face fotografii excelente.

Ce lipsește de pe OnePlus 9 este o cameră tele. Din păcate, nu există una pe acest smartphone, așa că nu poți să faci zoom optic. Într-o lume unde majoritatea, dacă nu chiar toate smartphone-urile high-end, au camere cu zoom optic 3x, 5x sau 10x, aceasta este o pierdere importantă pentru OnePlus 9.

Dacă vrei să-ți faci o idee mai bună despre camerele de pe OnePlus 9, răsfoiește galeria de mai jos. Am inclus fotografii făcute afară, precum și în interior, câteva selfie-uri și câteva fotografii macro.

OnePlus 9 poate înregistra videoclipuri la rezoluții de până la 8K, deși este deja prea mult pentru majoritatea utilizatorilor. Recomandarea noastră este să alegi 4K la 60 fps, deoarece astfel ai și rezoluție mare și videoclipuri fluente. De asemenea, OnePlus 9 stabilizează imaginile video cu ajutorul EIS (Electronic Image Stabilization), ceea ce poate fi util atunci când filmezi în mișcare. Iată un exemplu de clip filmat în 4K la 60 de cadre pe secundă:

Iată un alt clip video cu mai multă mișcare, filmat tot la rezoluție 4K și 60 fps:

Dacă îți plac videoclipurile în slow-motion, iată cum arată un clip Super Slow-Motion:

OnePlus 9 are camere excelente, ce pot să facă fotografii și clipuri video foarte bune. Ne place faptul că realizează fotografii cu culori realiste, dar nu apreciem lipsa unei camere cu zoom optic.

Reclamă

OxygenOS, Android 11 și aplicații preinstalate

OnePlus 9 vine cu OxygenOS, adică un Android 11 modificat de către inginerii software ai companiei.

OxygenOS și Android 11

OxygenOS și Android 11

Unul dintre primele lucruri pe care le-am observat la OxygenOS a fost opțiunea de a folosi un font de sistem numit OnePlus Sans în loc de cel implicit: Roboto. Ai posibilitatea să alegi acest font în timp ce configurezi prima dată telefonul OnePlus 9, dar îl poți selecta și mai târziu, în setările de Customization (Personalizare). Ne place cum arată OnePlus Sans, deoarece ni se pare mai elegant; totuși, este și mai subțire decât Roboto, așa că unora s-ar putea să nu le placă.

Ecranul de blocare și de pornire de pe OnePlus 9

Ecranul de blocare și de pornire de pe OnePlus 9

Mai există și alte lucruri mici care ne plac la OxygenOS: opțiunile pentru “always-on display”, designurile diferite pentru cititorul de amprente, precum și opțiunea canvas pentru ecranul de blocare, aceasta creând schițe automate pentru fotografiile pe care le selectezi să apară pe ecranul de blocare. Există chiar și un instrument de optimizare al jocurilor pe mobil, numit Game Space. Îți permite să te joci mai atent și fără distrageri, blocând notificările și restricționând activitatea altor aplicații.

Gaming pe OnePlus 9

Gaming pe OnePlus 9

În ceea ce privește aplicațiile preinstalate, OnePlus nu își “inundă” smartphone-ul deloc. Pe OnePlus 9, primești aplicațiile esențiale de la Google (Google, Chrome, Gmail, Hărți, YouTube, Drive și Fotografii), dar și câteva alte aplicații necesare, precum Calculator, Camera, Ceas, Manager fișiere, Galerie, Game Space, Notițe și Înregistrare.

OnePlus 9: home screens and app drawer

OnePlus 9: home screens and app drawer

OnePlus 9 vine cu OxygenOS 11, un sistem de operare curat și frumos bazat pe Android 11. În plus, nu este plin de lucruri inutile, oferind doar aplicațiile Google și OnePlus esențiale, de care ai nevoie oricum.

Reclamă

Performanțe în benchmarkuri

Pentru a vedea cât de puternic este procesorul lui OnePlus 9, prima dată am rulat Geekbench. A obținut 1127 puncte în testele Single-Core și 3643 în testele Multi-Core. Acestea sunt unele din cele mai mari scoruri pe care le-am văzut vreodată pe un smartphone cu Android. Singurele alte telefoane cu Android care se află la același nivel sunt Samsung Galaxy S21 și S21 Ultra, precum și OnePlus 9 Pro, toate folosind același procesor.

Rezultate benchmark OnePlus 9 în Geekbench

Rezultate benchmark OnePlus 9 în Geekbench

PCMark pentru Android ne-a ajutat să evaluăm cât de bine se descurcă OnePlus 9 în activitățile de productivitate. A obținut un scor uriaș de 11767 puncte. Vorbim de performanță de primă clasă: nimic nu poate să încetinească acest smartphone!

Rezultate benchmark OnePlus 9 în PCMark

Rezultate benchmark OnePlus 9 în PCMark

Jocurile sunt esențiale pentru mulți utilizatori, așa că trebuia să testăm și performanța în jocuri. Pentru a face acest lucru, am folosit aplicația de benchmark 3DMark: OnePlus 9 a obținut 5693 puncte în testele Wild Life și a “Maxed Out!” (a depășit scorul maxim) în Sling Shot Extreme, atât folosind OpenGL ES 3.1 cât și Vulkan. Acestea sunt niște rezultate extraordinare, ce ne arată că OnePlus 9 este în vârful listei de dispozitive în ceea ce privește performanța.

Rezultate benchmark OnePlus 9 în 3DMark

Rezultate benchmark OnePlus 9 în 3DMark

Pentru a evalua bateria lui OnePlus 9, am utilizat testul PCMark Work 2.0 battery life. Smartphone-ul a reușit să reziste timp de aproape 12 ore. Este un rezultat excelent, ce confirmă că el poate să îți ofere o autonomie de cel puțin o zi, în scenarii de utilizare moderată.

Rezultate benchmark OnePlus 9 battery life

Rezultate benchmark OnePlus 9 battery life

Toate benchmarkurile pe care le-am rulat ne descriu un smartphone cu Android premium high-end care concurează cu cele mai bune de pe piață. Este extrem de puternic și rapid, iar performanța pe care o primești în productivitate, multimedia și gaming este una de top.

Îți place smartphone-ul OnePlus?

Acum știi ce ne place la OnePlus 9. De asemenea, știi că este unul din cele mai puternice smartphone-uri cu Android. Îți place și ți-ai cumpăra unul? Este ceva ce te împiedică să-ți iei un OnePlus 9? Spune-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Hardware și sunete Recenzii Recomandate