Review Sony Xperia PRO-I: Un instrument pentru profesioniști

Review Sony Xperia PRO-I: Un instrument pentru profesioniști
Rating

De-a lungul anilor, divizia de smartphone-uri Sony a adoptat o abordare diferită de majoritatea celorlalți producători. Sony inovează cu smartphone-urile lor, ce au design unic și personalități distincte. Însă asta are și un efect de polarizare asupra potențialilor utilizatori: în timp ce unii se îndrăgostesc de ele, alții consideră dispozitivele ca fiind incomode și greoaie. Xperia PRO-I nu face excepție. Pentru majoritatea, este doar „un alt smartphone performant și ciudat de la Sony”, dar pentru câțiva cunoscători, acest dispozitiv este exact ceea ce își doresc. Am testat Sony Xperia PRO-I având în vedere faptul că publicul său țintă este unul de nișă. Iată constatările mele:

Reclamă

Sony Xperia PRO-I: Who is it good for?

Sony Xperia PRO-I este perfect pentru:

  • Creatorii de conținut ce călătoresc mult și au nevoie de o cameră mică și robustă pentru vloguri
  • Utilizatorii care se simt confortabil folosind camere avansate și știu cum să le configureze corect
  • Videografii sau fotografii profesioniști, care doresc să combine un smartphone de top și o cameră performantă

Pro şi contra

Iată lucrurile care mi-au plăcut la Sony Xperia PRO-I:

Vezi prețul:
  • Puterea de procesare a smartphone-ului este la un înalt nivel
  • Cu setările potrivite, calitatea imaginii și a clipurilor video rivalizează cu cele ale camerelor compacte de top
  • Aplicațiile pentru cameră și înregistrare video îți oferă acces la o gamă largă de setări
  • Densitatea pixelilor (ppi - pixels per inch) este uimitoare
  • Dispozitivul pare robust
  • Există puține aplicații bloatware, iar aplicațiile incluse sunt de înaltă calitate

Există și câteva lucruri care mi-au displăcut:

  • Butonul de declanșare poate fi apăsat ușor din greșeală, ceea ce deschide aplicația pentru cameră
  • Este greu să accesezi și să găsești butonul de pornire dacă folosești dispozitivul cu mâna stângă
  • Dispozitivul este prea înalt pentru a încăpea în buzunar, dacă nu ești cumva un cangur
  • Chiar și cu încărcătorul rapid, durează prea mult să încarci complet dispozitivul
  • Este un dispozitiv scump - peste 8000 de lei la momentul publicării acestei recenzii
Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

Dacă vrei un smartphone performant, Sony PRO-I poate îndeplini acest rol, dar nu este gândit pentru așa ceva. Are un public țintă foarte restrâns, căruia îi oferă instrumente ce nu sunt disponibile pe alte branduri cu excepția Sony. Imaginile și videoclipurile realizate cu Sony Xperia PRO-I sunt grozave, dar pentru a le face grozave, dispozitivul trebuie reglat cu precizie - un lucru pe care majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri nu sunt obișnuiți sau dispuși să-l facă. Cu toate acestea, dacă ai experiență la crearea de conținut și ești în permanentă mișcare, Sony Xperia PRO-I este un instrument unic, care îți poate îmbunătăți conținutul creat.

Despachetarea Sony Xperia PRO-I

Sony Xperia PRO-I a sosit într-o cutie albă, simplă, de dimensiuni similare cu majoritatea pachetelor cu smartphone-uri: 190 x 90 x 55 mm. Partea din față a cutiei afișează doar brandul și modelul.

Cutia în care sosește Sony Xperia PRO-I

Cutia în care sosește Sony Xperia PRO-I

Pe spate, poți găsi câteva specificații importante, precum și mențiunea că ambalajul nu conține plastic.

Spatele cutiei în care se află Sony Xperia PRO-I

Spatele cutiei în care se află Sony Xperia PRO-I

Deși cutia pe care am primit-o noi pare că a fost livrată cu o catapultă, conținutul este perfect în regulă, dar poate puțin sărăcăcios. Pachetul conține telefonul, un încărcător de 30 W cu USB-C, un cablu de încărcare de 1 metru și pliantele obișnuite (ghid rapid, garanție).

Sony Xperia PRO-I: package contents

Sony Xperia PRO-I: package contents

Experiența de despachetare este puțin dezamăgitoare, mai ales având în vedere că Sony Xperia PRO-I este un dispozitiv scump, top de gamă. Nu sunt incluse accesorii, doar încărcătorul și cablul. Pe de altă parte, există dispozitive emblematice ce nu mai includ nici măcar un încărcător.

Reclamă

Design și calitatea construcției

Sony Xperia PRO-I este un smartphone greu, cântărind 211 grame. Deși dimensiunile sale de 166 x 72 x 8,9 mm îl fac să pară la fel de mare ca Xiaomi 11T, smartphone-ul Sony are un format neobișnuit. Este mai îngust, deci mai ușor de ținut dacă ai mâinile mici. Îl poți apuca și mai bine datorită micilor indentații de pe margini. Pe partea din față a telefonului, ai un ecran OLED 21:9 (cu protecție Gorilla Glass Victus) și difuzoare stereo frontale, dar și o lumină de notificare și o cameră de 8MP pentru selfie-uri.

Partea frontală a Sony Xperia PRO-I

Partea frontală a Sony Xperia PRO-I

Pe partea din spate a telefonului, se vede cu adevărat partea „PRO” din nume: ai un ansamblu de camere, ce conține camera principală de 12 MP în centru, o cameră ultra-wide de 12 MP deasupra acesteia și un alt senzor de 12 MP cu distanța focală de 50 mm, acționând ca un teleobiectiv, sub camera principală. Alte lucruri de remarcat pe spate sunt camera ToF (time of flight), folosită pentru autofocus în condiții de lumină scăzută, blițul LED și un microfon.

Spatele telefonului Sony Xperia PRO-I

Spatele telefonului Sony Xperia PRO-I

Partea de jos a smartphone-ului găzduiește un port de încărcare USB-C cu suport DisplayPort support și un microfon.

Latura inferioară a lui Sony Xperia PRO-I

Latura inferioară a lui Sony Xperia PRO-I

Pe partea superioară a telefonului, am găsit, spre bucuria mea, o mufă audio și încă un microfon.

Sony Xperia PRO-I are o mufă pentru căști, o caracteristică rară în zilele noastre

Sony Xperia PRO-I are o mufă pentru căști, o caracteristică rară în zilele noastre

Pe latura stângă a smartphone-ului, nu se întâmplă mare lucru; ai doar tava pentru cartela SIM și, surprinzător, un orificiu pentru șnur. Această caracteristică este doar una dintre ciudateniile Sony PRO-I și una foarte utilă și pentru persoanele care călătoresc mult și vor să-și păstreze smartphone-ul în siguranță.

Latura stângă este aproape lipsită de caracteristici

Latura stângă este aproape lipsită de caracteristici

Practic, toate butoanele sunt în partea dreaptă și există o groază de butoane: butonul de volum, butonul de pornire ce funcționează și ca cititor de amprente, un mic buton configurabil (care, în mod implicit, pornește camera în modul Video) și un declanșator cu funcție de apăsare parțială (pentru focalizarea camerei).

Latura dreaptă a smartphone-ului găzduiește cinci butoane

Latura dreaptă a smartphone-ului găzduiește cinci butoane

Sony Xperia PRO-I are o rezistență excelentă la praf și apă, IP68, ceea ce înseamnă că poate rezista scufundat la până la 1,5 metri timp de 30 de minute. Deoarece profesioniștii trebuie să ia totul în serios, smartphone-ul este disponibil doar pe negru, nicio altă culoare. Dacă ești vlogger, Sony are câteva accesorii excelente care transformă Sony Xperia PRO-I în instrumentul perfect pentru tine: un mâner cu telecomandă și un Vlog Monitor, care se atașează pe spatele smartphone-ului și are un slot de montare pentru microfon.

Împreună cu mânerul, monitorul și un microfon, Sony Xperia PRO-I poate deveni instrumentul perfect pentru un vlogger

Împreună cu mânerul, monitorul și un microfon, Sony Xperia PRO-I poate deveni instrumentul perfect pentru un vlogger

Sony Xperia PRO-I pare solid, iar formatul său neobișnuit, cu ecranul 21:9, îl face ușor de manevrat. Calitatea construcției este perfectă pentru utilizare intensă iar, per total, smartphone-ul are un aspect foarte distinctiv.

Reclamă

Caracteristici hardware

Sony Xperia PRO-I este un produs de top, iar specificațiile sale confirmă pe deplin asta. Dispozitivul este alimentat de un chipset puternic Qualcomm Snapdragon 888 cu un GPU Adreno 660. Are 12 GB de memorie RAM și un spațiu de stocare sănătos de 512 GB. Sistemul de operare ocupă aproximativ 21 GB, iar alte aplicații ocupă încă 10 GB.

Specificațiile tehnice ale lui Sony Xperia PRO-I

Specificațiile tehnice ale lui Sony Xperia PRO-I

Ecranul OLED este 4K (1644 x 3840 pixeli), capabil de 120 cadre pe secundă (fps). Are o diagonală de 6,5 inci și o densitate a pixelilor uimitoare de 643 ppi. Cu suport HDR și o luminozitate maximă de aproximativ 650 niți, ar trebui să ofere o experiență de vizionare impresionantă, dar voi testa asta în secțiunea următoare.

Ecranul are o densitate a pixelilor incredibilă

Ecranul are o densitate a pixelilor incredibilă

Componentele principale ale lui Sony Xperia PRO-I sunt, desigur, camerele. După cum am menționat deja, PRO-I are trei camere pentru imagini în spate (plus una pentru măsurători de adâncime) și o cameră selfie în față. Iată câteva specificații pentru ele:

  • Camera principală are o rezoluție de 12 MP, diafragmă f/2 ori f/4 și distanță focală echivalentă de 24mm. Datorită senzorului său imens de 1 inch, are o dimensiune a pixelilor de 2,4 µm și folosește focalizarea automată cu detecție de fază (PDAF). Este, de asemnea, stabilizată optic.
  • A doua cameră are un senzor de 12MP și un obiectiv ultrawide f/2.2 cu focalizare fixă la infinit. Are un FOV de 124°.
  • Camera tele este tot de 12MP cu PDAF și OIS și are o deschidere de f/2.4 și o distanță focală echivalentă de 50mm. Oferă doar un zoom modest de 2,1x.
  • Camera frontală are 8MP, o deschidere de f/2.0 și o distanță focală de 24mm.

Camerele din spate sunt îmbunătățite de lentile Zeiss și folosesc camera TOF de 0,3MP pentru măsurători de adâncime. Camera principală poate înregistra până la 120 cadre pe secundă (fps) în rezoluție 4K și 240 fps în modul 1080p.

Camerele de pe spatele lui Sony Xperia PRO-I

Camerele de pe spatele lui Sony Xperia PRO-I

Dispozitivul are o baterie decentă de 4500 mAh. Snapdragon 888 este un chipset foarte puternic, ce consumă mult, așa că rămâne de văzut cât de repede golește bateria. Încărcătorul rapid inclus ar trebui să încarce bateria la 50% în 30 de minute. Am testat atât timpul de descărcare, cât și pe cel de încărcare și am făcut un grafic inclus pe pagina următoare acestui ghid, în caz că vrei mai multe detalii.

La capitolul conectivitate, totul este excelent, cu suport Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, GPS, USB-C 3.2 și NFC. Trebuie remarcat că tava dual-SIM poate fi folosită și pentru stocare externă (microSDXC). Și nici măcar nu trebuie să ai la tine un ac, pentru că poți scoate tava folosindu-ți unghia, ceea ce este cu adevărat folositor dacă trebuie să schimbi frecvent cardurile de stocare.

Tava SIM poate găzdui și un card SD și nu necesită instrumente speciale pentru a fi deschisă

Tava SIM poate găzdui și un card SD și nu necesită instrumente speciale pentru a fi deschisă

Sony Xperia PRO-I nu are un preț deloc accesibil. Poți achiziționa smartphone-ul fără accesorii pentru uimitoarea sumă de 8500 lei (la momentul acestei recenzii). Pentru o listă completă de specificații tehnice și prețul actual, vizitează pagina produsului: Xperia PRO-I Smartphone.

În continuare, urmează să testăm acest monstru de telefon, atât în benchmarkuri, cât și în viața reală. Pe pagina următoare, îți voi spune mai multe despre software-ul său și voi analiza o parte dintre calitățile și defectele sale. Citește mai departe!

Descoperă: Smartphone Android Hardware și sunete Recenzii