Review realme 8 5G: conectivitate 5G la un preț accesibil!

Review realme 8 5G: conectivitate 5G la un preț accesibil!
Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului realme 8 5G

Datorită ecranului său de 90 Hz și hardware-ului său demn de un telefon mid-range, realme 8 5G se simte rapid atunci când îl folosești. Interfața Realme UI 2.0 răspunde prompt la comenzile tale, iar pornirea și utilizarea aplicațiilor sunt experiențe plăcute. Luminozitatea ecranului este potrivită și pentru utilizarea afară, în lumina soarelui, mai ales atunci când o setezi la maxim.

Ecranul de pe realme 8 5G

Ecranul de pe realme 8 5G

Un aspect care merită îmbunătățit este numărul de aplicații preinstalate. Acestea sunt în număr mare, iar realme ar trebui să vină cu un număr mai mic și să personalizeze această listă în funcție de țara unde se află utilizatorul. De exemplu, pe telefonul nostru de test, multe aplicații erau pentru utilizatorii din Asia și nu erau utile pentru persoanele din alte continente. De asemenea, aceste aplicații tind să te streseze cu multe notificări. Da, poți dezinstala majoritatea aplicațiilor preinstalate, dar asta este un pas cu care nu ar trebui să te stresezi imediat ce ți-ai cumpărat un telefon nou.

Jocurile merg bine pe realme 8 5G, cât timp joci jocuri casual, care nu au o grafică pretențioasă. Altfel, vei observa sacadări și un număr mai redus de cadre pe secundă.

Experiența de gaming pe realme 8 5G

Experiența de gaming pe realme 8 5G

Vizionarea de filme este o experiență plăcută pe acest telefon cât timp ai o pereche de căști. Difuzorul mono de pe telefon este dezamăgitor pentru persoanele cărora le pasă de calitatea audio. Funcționează bine pentru un difuzor mono, dar nu îi da volumul maxim. Sunetele de frecvență înaltă sunt ușor prea puternice, iar basul abia se aude.

Vizionarea de filme pe realme 8 5G

Vizionarea de filme pe realme 8 5G

Apelurile telefonice efectuate pe realme 8 5G au fost clare pentru ambele persoane implicate în conversație. Dar vocea mea a fost percepută ca fiind mai metalică decât pe alte telefoane. Suprimarea sunetelor ambientale funcționează bine în spațiile închise, cât timp nu există zgomote puternice în jur. Dar, dacă vorbești la telefon în timp ce mergi pe stradă și bate vântul, calitatea conversației scade semnificativ, iar cealaltă persoană va avea probleme să înțeleagă ceea ce spui. Apelurile vocale funcționează bine atunci când folosești difuzorul încorporat, dar nu te aștepta la sunet de înaltă calitate ori să poți auzi bine cealaltă persoană atunci când ești departe de telefon. În ceea ce privește recepția semnalului mobil, nu am avut probleme cu realme 8 5G. Totuși, trebuie menționat că l-am folosit doar în zone urbane aglomerate, cu o acoperire mobilă bună.

Opțiunile pentru deblocarea rapidă funcționează bine. Senzorul pentru amprente este mai rapid decât recunoașterea facială și s-ar putea să-l preferi și tu mai mult. În plus, este și o metodă mai sigură de a-ți debloca telefonul.

Recunoașterea facilă este disponibilă pe realme 8 5G

Recunoașterea facilă este disponibilă pe realme 8 5G

Bateria de pe realme 8 5G oferă o autonomie foarte bună. Cât timp nu rulezi pentru multe ore aplicații mari consumatoare de baterie, precum navigația prin GPS, ori jocuri cu grafică de top, nu ar trebui să aibă probleme în a te ține două zile cu o singură încărcare.

Încărcarea rapidă este utilă și funcționează destul de bine. După 30 de minute, bateria se încarcă de la 0 la 28%, iar într-o oră ajunge la 50%. O încărcare completă se face în două ore și 18 minute.

realme 8 5G merge foarte bine pentru utilizatorii obișnuiți, care nu au nevoie de multă performanță sau care nu sunt interesați de jocurile mobile. Chiar dacă ecranul său nu este la fel de grozav ca pe varianta 4G a aceluiași model, este totuși mai bun decât ecranele de pe smartphone-urile 5G la un preț similar. De asemenea, autonomia bateriei este foarte bună.

Reclamă

Experiența de utilizare a camerelor pe realme 8 5G

Aplicația Camera este ușor de utilizat și similară cu cea de pe multe alte telefoane. Atunci când o folosești fără a-i modifica setările, aceasta nu face poze la 48MP, ci la 12 MP. Există un mod separat pentru pozele la 48 MP și trebuie să-l activezi. Atunci când îl folosești acest mod pe realme 8 5G, obții poze care arată bine cât timp faci fotografii în condiții bune de iluminare. Dar am observat că zonele umbrite tind să aibă mai puțin contrast și detalii. În condiții de lumină slabă, rezultatele sunt ușor dezamăgitoare. Pozelor le lipsesc detaliile și devin granulate. Atunci când faci zoom, se pierd și mai multe detalii și nivelul de zgomot crește. Nu îți recomandăm să faci zoom mai mult de 2X.

Opțiunile pentru cameră de pe realme 8 5G

Opțiunile pentru cameră de pe realme 8 5G

Un neajuns al realizării de fotografii la 48 MP este că fișierele rezultate au o dimensiune de 3-4 ori mai mare decât cele normale, cu setări similare.

Utilizarea modului Ultra Macro pe realme 8 5G nu este tocmai utilă din cauza camerei macro de doar 2 MP. Am ajuns să preferăm să facem zoom cu camera de 48 MP, în loc să o folosim pe cea dedicată acestui gen de fotografie. Din cauza senzorului său mult mai limitat, camera pentru macro face poze cu detalii puține și are unele probleme de focus, deși nu la fel de mult precum camera de pe Samsung Galaxy A32 5G. Dacă ești curios, există și un mod Pro care-ți permite să schimbi multe setări foto.

Modul Pro de pe realme 8 5G

Modul Pro de pe realme 8 5G

Camera pentru selfie tinde să-ți netezească fața prea mult și nu focusează la fel de bine. De asemenea, efectul de blur din fundal este exagerat și scade calitatea imaginilor. Dacă vrei să afli mai multe, noi am făcut mai multe fotografii pe care le poți viziona în galeria de mai jos:

Atunci când am înregistrat clipuri video, am observat că realme nu activează în mod implicit stabilizarea video UIS și asta duce la rezultate destul de dezamăgitoare, precum în acest clip video:

Dar atunci când activezi UIS din aplicația Camera, lucrurile par să stea puțin mai bine. Din păcate, pierzi însă abilitatea de a face zoom în timp ce filmezi. Am fi preferat să avem atât UIS, cât și funcția de zoom disponibile simultan.

Iată un alt clip video cu multe obiecte aflate în mișcare, filmat cu UIS activat:

Când citești specificațiile realme 8 5G ai impresia că acest smartphone oferă o experiență foto/video excelentă. Din păcate, nu este cazul. Sistemul de camere nu poate produce rezultate mai bune decât cel de pe alte telefoane 5G cu prețuri similare.

Reclamă

Android 11 și aplicațiile incluse

realme 8 5G vine cu Android 11 preinstalat și cu interfața Realme UI 2.0. Este relativ curată, ușor de folosit și nu foarte diferită de experiența standard Android. Sunt multe pachete de pictograme disponibile și configurații vizuale pe care unii utilizatori le vor aprecia. Un lucru care nu ne place la Realme UI 2.0 este că promovează puternic propriul magazin de aplicații și încearcă să convingă utilizatorul să instaleze multe aplicații. De asemenea, aplicația App Market nu este complet tradusă în engleză și există multe aplicații și categorii de aplicații în limbi pe care nu le înțelegi.

realme 8 5G încearcă să te convingă să instalezi multe aplicații

realme 8 5G încearcă să te convingă să instalezi multe aplicații

Interfața Realme 2.0 este rapidă și poți să navighezi ușor prin ea. Setările sunt ușor de găsit și configurat, chiar dacă sunt organizate ușor diferit de versiunea standard de Android. De asemenea, tema întunecată arată și ea bine. Pe lângă aplicațiile standard ale Google, realme 8 5G vine cu următoarele aplicații preinstalate:

Aplicații preinstalate pe realme 8 5G

Aplicații preinstalate pe realme 8 5G

  • App Market - alternativa realme pentru Google Play a țărilor din Asia.
  • 92 - o clonă de Instagram. Majoritatea utilizatorilor par să fie din țările asiatice.
  • Agoda - o alternativă la Booking.com pentru țările din Asia. Este ciudat că, simultan, primim și aplicația Booking.com.
  • Browser - navigatorul de internet oferit de realme. Majoritatea utilizatorilor vor prefera Google Chrome sau alte browsere mobile.
  • Clone Phone - aplicația oferită de realme pentru a-ți muta datele de pe un alt telefon pe noul tău realme 8 5G.
  • Compass - aplicația standard de tip busolă care te ajută să identifici nordul magnetic real, să măsori unghiurile diferitelor suprafețe, etc.
  • File Manager - o aplicație simplă pentru organizarea fișierelor și folderelor de pe smartphone.
  • Game Center - o alternativă la portalul Play Games oferit de Google.
  • Game Space - o aplicație pentru administrarea jocurilor instalate, mărirea performanțelor în jocuri și realizarea de capturi de ecran în timpul jocurilor.
  • Hey Fun - un alt magazin de jocuri. Nu înțelegem de ce sunt atât de multe preinstalate.
  • HeyTap Cloud - o aplicație pentru realizarea de copii de siguranță pentru fișierele și datele de pe smartphone, ce sunt stocate în cloud.
  • Hot Apps & Hot Games - scurtături către aplicații și jocuri promovate de realme.
  • iQIYi - o aplicație de streaming de filme similară cu HBO GO sau Netflix, pentru utilizatorii din Asia.
  • Lazada - un magazin online asemănător cu eMAG pentru țările din Asia.
  • ORoaming - o aplicație care vinde pachete de roaming pentru utilizatorii din Asia.
  • Phone Manager - o aplicație simplă pentru managementul telefonului, al spațiului de stocare, al aplicațiilor și alte elemente conexe.
  • realme Link - îți poți crea un cont Realme și asocia cu telefonul tău, pentru ca să accesezi serviciile realme.
  • Recorder - poți realiza înregistrări audio cu telefonul tău și această aplicație.
  • Soloop - un editor simplu de fotografii și clipuri video.
  • Videos - o aplicație utilă pentru vizionarea de filme stocate pe telefon.
  • WeTV - un alt serviciu de streaming de filme pentru piața asiatică.
  • WPS Office - o aplicație utilă pentru lucrul cu fișiere Office.

De asemenea, găsești preinstalate și aplicații populare precum Netflix, Facebook, TikTok și Vremea, pe care mulți utilizatori le vor pe smartphone-urile lor.

realme 8 5G vine cu o listă lungă de aplicații preinstalate, multe dintre ele destinate utilizatorilor din Asia. Ne-ar fi plăcut ca Realme UI 2.0 să aibă o listă mai scurtă și optimizată de aplicații, astfel încât acestea să fie relevante pentru țara unde te afli.

Reclamă

Performanță în benchmarkuri

Ca de obicei, am folosit câteva benchmark-uri pentru a avea o privire mai obiectivă asupra performanței oferite de realme 8 5G. Mai întâi, am folosit Geekbench. Telefonul a obținut 573 de puncte în testele pentru un singur nucleu și 1771 de puncte în cele pentru toate nucleele. Aceste scoruri sunt mai mari decât cele obținute de Samsung Galaxy A32 5G și similare cu cele obținute de Xiaomi Redmi Note 9 Pro.

realme 8 5G - Scorurile din Geekbench

realme 8 5G - Scorurile din Geekbench

Am folosit PCMark for Android pentru a măsura ce performanțe oferă realme 8 5G în aplicațiile de productivitate. Telefonul a avut un scor de 11024, foarte apropiat de predecesorul său - realme 7 5G.

realme 8 5G - Scorul din PCMark

realme 8 5G - Scorul din PCMark

În aplicația de testare 3DMark, am rulat testul Sling Shot Extreme – OpenGL ES 3.1. Telefonul a randat un maxim de 7.1 respectiv 14.8 cadre pe secundă și a avut un scor de 2347 puncte. Aceste rezultate confirmă faptul că realme 8 5G nu este o alegere bună pentru persoanele care se joacă jocuri complexe din punct de vedere grafic.

realme 8 5G - Scorul din 3DMark

realme 8 5G - Scorul din 3DMark

Testele Car Chace și 1080p Care Chace Offscreen din GFXBench au confirmat același lucru. Telefonul realme 8 5G a putut reda un maxim de 11 fps și respectiv 14 fps, confirmând că este o alegere bună doar pentru jocurile casual, nepretențioase.

realme 8 5G - Scorurile din GFXBench

realme 8 5G - Scorurile din GFXBench

Pentru a evalua bateria oferită de realme 8 5G, am folosit testul PCMark Work 2.0 battery life, cu luminozitatea ecranului setată pe automat. Bateria a rezistat 18 ore și 16 minute, cu două ore mai mult decât Samsung Galaxy A32 5G. Este un rezultat foarte bun, care confirmă faptul că în condiții de utilizare normală, fară mult gaming, bateria acestui telefon nu ar trebui să aibă probleme în a rezista două zile cu o singură încărcare.

realme 8 5G - Scorul pentru baterie

realme 8 5G - Scorul pentru baterie

Din păcate, nu am avut conectivitatea 5G în rețeaua noastră mobilă, așa că nu am putut testa vitezele le care ajungi pe astfel de rețele.

Testele efectuate de noi au confirmat că realme 8 5G oferă performanțe bune pentru scenarii generale de productivitate, dar și o autonomie excelentă a bateriei. Singurul aspect mai puțin pozitiv ar fi că acest telefon nu este o alegere bună pentru gaming.

Ce părere ai despre realme 8 5G?

Acum știi ce ne place și ce nu ne place la realme 8 5G. De asemenea știi și o bună parte dintre diferențele între acest telefon și versiunea sa 4G. Înainte de a închide review-ul nostru, spune-ne părerea ta. Îți place realme 8 5G sau preferi versiunea standard 4G? Ori poate te gândești să cumperi mai “vechiul” realme 7 5G? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smartphone Android Hardware și sunete Recenzii Recomandate