realme 9 vs. realme 9 5G: Care este mai bun?

realme 9 vs. realme 9 5G: Care este mai bun?

Realme lansează două noi smartphone-uri entry-level în Europa și în alte țări, inclusiv în România. Acestea se numesc realme 9 și realme 9 5G; amândouă au prețuri foarte competitive și caracteristici tehnice interesante. Primul este un smartphone 4G, în timp ce al doilea este compatibil cu rețelele mobile 5G, după cum sugerează numele său. Însă, deși numele și designul sunt similare, acestea nu sunt dispozitive identice și au multe diferențe surprinzătoare. În acest articol, le compar pe cele două pentru a te ajuta să alegi cel mai bun model pentru tine și nevoile tale specifice:

Reclamă

Calitatea ecranului - Câștigător: realme 9

Ecranul este un aspect cu multe diferențe semnificative între realme 9 și realme 9 5G. De exemplu, realme 9 are un ecran AMOLED cu o rată de reîmprospătare de 90 Hz, o rezoluție de 1080x2400 pixeli și o densitate a pixelilor de 409 ppi, în timp ce realme 9 5G are un LCD IPS cu o rată de reîmprospătare de 120 Hz, o rezoluție de 1080x2412 pixeli și o densitate a pixelilor de 400 ppi. Dimensiunile lor diferă, de asemenea: 6,4 inchi pentru realme 9 și 6,5 inchi pentru realme 9 5G. În plus, ecranul de pe realme 9 este protejat de Corning Gorilla Glass 5, în timp ce cel de pe realme 9 5G nu este.

realme 9 (sus) vs realme 9 5G (jos)

realme 9 (sus) vs realme 9 5G (jos)

Ecranul AMOLED de pe realme 9 consumă mai multă energie, dar este mai luminos (1000 niți față de 600 niți), cu o reproducere mai bună a culorilor și o vizibilitate mai mare în lumina directă a soarelui. De asemenea, sticla mai durabilă care îl protejează este un mare avantaj.

Mărime, design, culori și calitatea construcției - Câștigător: realme 9

Când te uiți la ambele smartphone-uri, nu există diferențe semnificative în ceea ce privește materialele și calitatea construcției. Realme 9 și realme 9 5G au aceeași formă și design și același spate din plastic plăcut la atingere, care NU este un magnet de amprente. Cele două smartphone-uri sunt disponibile și în culori similare:

  • Realme 9 este disponibil în trei culori: Sunburst Gold (cel de jos din stânga), Stargaze White și Meteor Black.
  • Realme 9 5G este disponibil în două culori: Stargaze White (în partea dreaptă în imaginea de mai jos) și Meteor Black.

Dimensiunile lor aproape identice le fac greu de deosebit. Doar sistemul de camere are câteva mici diferențe: abțibildurile semnalează dimensiunile diferite ale senzorilor camerei principale, iar una dintre camerele de pe spatele lui realme 9 (stânga) are un senzor ultrawide, în timp ce pe realme 9 5G (dreapta) nu există un ultrawide, ci doar un senzor de adâncime.

Poți identifica diferențele vizuale ale sistemului de camere?

Poți identifica diferențele vizuale ale sistemului de camere?

Cu toate acestea, realme 9 este puțin mai mic (6,4 inchi față de 6,5 inchi) și un pic mai ușor (178 de grame față de 188 de grame), ceea ce îl face ceva mai ușor de utilizat, în special pentru persoanele cu mâini mai mici. De asemenea, culoarea adițională Sunburst Gold arată foarte bine. Prin urmare, declar realme 9 câștigătorul acestei secțiuni la o diferență foarte mică.

Reclamă

Performanță - Câștigător: realme 9 5G

Hardware-ul din interiorul celor două smartphone-uri realme 9 este diferit. Modelul 4G este alimentat de un chipset octa-core Qualcomm SM6225 Snapdragon 680 și un cip grafic Andreno 610. Este un chipset mid-range cu patru nuclee, care rulează la 2,4 GHz, și alte patru care rulează la 1,9 GHz. Pe de altă parte, realme 9 5G are un chipset octa-core Qualcomm SM6375 Snapdragon 695 5G și o unitate grafică Adreno 619. Am rulat mai multe benchmarkuri și poți vedea că realme 9 5G este mult mai performant. Diferența este sesizabilă în special în ceea ce privește performanța single-core și jocurile mobile.

realme 9 vs realme 9 5G - compararea performanțelor

realme 9 vs realme 9 5G - compararea performanțelor

Cu toate acestea, niciunul dintre cele două smartphone-uri nu este o alegere bună pentru jocuri, cu mențiunea că realme 9 este deosebit de slab la jocurile mobile. În ceea ce privește memoria RAM și spațiul de stocare, realme 9 5G poate avea 64 GB de spațiu de stocare și 4 GB de RAM sau 128 GB de spațiu de stocare și 6 GB de RAM. Realme 9 are 128 GB de spațiu de stocare și 6 GB sau 8 GB de RAM.

Autonomia bateriei - Câștigător: realme 9 5G

Ambele smartphone-uri realme 9 au baterii generoase de 5000 mAh, care rezistă destul de mult timp. Cu toate acestea, versiunea 4G a acestui telefon are un ecran AMOLED, care necesită mai multă energie. Pentru a testa câte ore rezistă bateria la ambele, am folosit testul PC Mark Battery Life 3.0 și l-am rulat simultan cu smartphone-urile așezate unul lângă altul. Realme 9 5G a fost câștigătorul, el rezistând 20 de ore și 43 de minute, deși și varianta 4G a avut o autonomie respectabilă de 18 ore și 39 de minute. Niciunul dintre cele două smartphone-uri nu ar trebui să aibă probleme în a rezista o zi întreagă în condiții normale de utilizare. La o utilizare mai lejeră, mă aștept ca realme 9 5G să reziste aproximativ două zile cu o singură încărcare, în timp ce varianta 4G ar trebui să dureze o zi și jumătate.

Bateria de pe realme 9 5G durează mai mult

Bateria de pe realme 9 5G durează mai mult

Încărcarea - Câștigător: realme 9

Realme 9 dispune de încărcare rapidă la 33W, în timp ce realme 9 5G are doar încărcare la 18W. Ambele smartphone-uri au un încărcător în cutie, ceea ce este excelent, dar experiența de încărcare oferită variază semnificativ între cele două smartphone-uri, după cum vezi în tabelul de mai jos.

realme 9 se încarcă mult mai repede ca realme 9 5G

realme 9 se încarcă mult mai repede ca realme 9 5G

După cum observi, realme 9 se încarcă mult mai repede. De asemenea, faptul că ajunge la aproximativ 34% în aproximativ 20 de minute de încărcare este foarte util atunci când te grăbești.

Reclamă

Experiența foto și video - Câștigător: realme 9

Niciunul dintre cele două smartphone-uri nu oferă o experiență foto și video deosebită. Acest lucru este normal pentru dispozitivele din gama lor de preț. Cu toate acestea, realme 9 are câteva avantaje semnificative față de realme 9 5G:

  • Realme 9 are o cameră principală de 108 megapixeli, în timp ce cea de pe realme 9 5G are 48 de megapixeli. Camera de 108 MP folosește un senzor Samsung HM6 și face fotografii de mai bună calitate în toate condițiile de iluminare, cu o reproducere îmbunătățită a culorilor. De asemenea, înregistrarea video de pe realme 9 produce rezultate mai bune, chiar dacă realme 9 5G are un mod Ultra Steady pentru stabilizarea imaginii. Culorile arată mai aproape de realitate pe realme 9.
  • Nu există o cameră ultrawide pe realme 9 5G. Realme 9 4G are o cameră ultrawide de 8 megapixeli care, deși nu este grozavă, poate fi uneori utilă. În schimb, realme 9 5G are în locul acesteia un senzor de adâncime B&W de 2 megapixeli, care ajută la obținerea unor portrete mai bune prin separarea subiectului din prim-plan de fundal.
  • Ambele smartphone-uri au o cameră macro de 2 megapixeli, dar, în opinia mea, fotografiile macro nu sunt grozave pe niciunul dintre ele. Cu toate acestea, ele arată puțin mai bine pe realme 9.
  • Camera selfie de pe realme 9 5G face selfie-uri mai reușite, care captează ceva mai multă lumină și detalii decât cea de pe realme 9. Cu toate acestea, videoclipurile selfie de pe realme 9 arată mai bine, deoarece fundalurile au detalii mai clare decât cele înregistrate cu realme 9 5G. De asemenea, în locațiile cu multă lumină, videoclipurile rezultate sunt mai puțin supraexpuse pe realme 9.

Cele două telefoane au camere foarte diferite

Cele două telefoane au camere foarte diferite

Opțiuni de deblocare - Câștigător: realme 9

Realme 9 și realme 9 5G dispun de aceleași opțiuni de deblocare: cititor de amprente și recunoaștere facială. Recunoașterea facială funcționează în același mod la ambele, fiind în general rapidă și precisă. Cu toate acestea, nu discutăm de recunoașterea facială 3D; prin urmare, poți păcăli smartphone-ul să se deblocheze folosind o fotografie a proprietarului său.

Pe realme 9 5G, cititorul de amprente este plasat pe butonul de pornire, pe latura dreaptă a acestuia, în timp ce pe realme 9 se află în partea inferioară a ecranului.

Sunt disponibile atât un cititor de amprente cât și deblocare facială

Sunt disponibile atât un cititor de amprente cât și deblocare facială

Ambele cititoare de amprente sunt la fel de precise; cu toate acestea, cititorul de amprente din partea inferioară a ecranului lui realme 9 este mai bine plasat. Prin urmare, dacă ai mâinile mici și folosești smartphone-uri mari ca acestea, este mai ușor să atingi mijlocul părții inferioare a ecranului în locul butonului de pornire, care este poziționat relativ departe, spre partea de sus a laturii drepte a lui realme 9 5G. Același lucru rămâne valabil și în cazul în care folosești mâna stângă pentru a debloca smartphone-ul. Cu toate acestea, dacă ai mâinile mari, ți se va părea mai rapid să deblochezi smartphone-ul folosind butonul de pornire, dar numai dacă-l deblochezi cu mâna dreaptă.

SFAT: Senzorul de amprentă de pe realme 9 are integrat și un monitor de ritm cardiac, care-ți permite să îți verifici ritmul cardiac în orice moment. Aceasta este o caracteristică interesantă ce poate fi utilă pentru unii utilizatori.

Alte aspecte tehnice

Ambele smartphone-uri au ambalaje similare și au în cutie încărcătorul corespunzător. Mai primești o husă de protecție, un instrument pentru scoaterea suportului pentru SIM, un ghid de configurare rapidă și informații despre garanție. Există, de asemenea, o folie de protecție deja aplicată pe ecranul ambelor smartphone-uri.

Ambalajul celor două produse este identic

Ambalajul celor două produse este identic

În ceea ce privește conectivitatea, ambele smartphone-uri oferă caracteristici similare: Bluetooth 5.1, NFC, GPS, Wi-Fi care funcționează cu toate standardele până la Wi-Fi 5 (nu 6) și aceeași colecție de senzori. În plus, ambele au o mufă audio în partea de jos, un port de încărcare USB-Type C și un difuzor mono. Cu toate acestea, difuzorul de pe realme 9 5G este puțin mai puternic.

Ambele telefoane au aceleași porturi și senzori

Ambele telefoane au aceleași porturi și senzori

O altă diferență este că realme 9 este un smartphone dual-SIM cu un card microSD (trei sloturi în total), în timp ce realme 9 5G este un smartphone single-SIM cu un slot pentru card microSD.

Software-ul este același pe ambele smartphone-uri: Android 12 este preinstalat cu realme UI 3.0, care este relativ apropiat de versiunea standard de Android (un avantaj din punctul meu de vedere). Un alt aspect pe care îl apreciez la aceste smartphone-uri este faptul că au puțin bloatware pe ele, iar majoritatea aplicațiilor preinstalate pot fi eliminate cu ușurință.

Care smartphone crezi că este mai bun? realme 9 sau realme 9 5G?

Cele două smartphone-uri au, de asemenea, prețuri foarte apropiate, ceea ce face alegerea și mai dificilă. Cu toate astea, dacă ar fi să achiziționez astăzi unul dintre cele două, aș alege varianta 4G: realme 9. Acest model are un ecran mai bun, un sistem de camere mai bun, o încărcare mai rapidă, o configurație dual-SIM plus microSD și un senzor de amprentă plasat mai confortabil. Tu ce părere ai ? Apreciezi conectivitatea 5G și performanțele superioare ale fratelui său realme 9 5G și consideri că este cea mai bună alegere? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smartphone Android Blog Hardware și sunete