Review realme C21: Pentru bugete foarte mici!

Review realme C21: Pentru bugete foarte mici!
Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului realme C21

Utilizarea telefonului realme C21 este o experiență decentă cât timp nu folosești aplicații sau jocuri pretențioase. Acest smartphone nu se simte rapid, dar viteza cu care răspunde la comenzi este rezonabilă. Totuși, uneori, unele interacțiuni vor fi lente. Să fim sinceri, la un preț așa de mic, nu ne-am așteptat niciodată să primim un telefon foarte performant și nici nu ar trebui să ai altfel de așteptări. Ecranul are o rezoluție suficient de bună pentru o experiență plăcută de navigare pe internet ori pe social media, dar vizibilitatea acestuia atunci când e folosit afară lasă de dorit. Ca să-l putem folosi în lumina directă a soarelui, a trebuit să dăm luminozitatea ecranului la maxim. Chiar și atunci, vizibilitatea nu era tocmai grozavă. Credem că realme C21 este cel mai bine folosit în interior, nu afară.

Ecranul telefonului realme C21

Ecranul telefonului realme C21

Interfața de utilizare Realme v1 seamănă cu experiența standard de Android, dar are câteva schimbări, mai ales la modul cum sunt organizate setările. Totuși, nu ar trebui să ai probleme în a te orienta. Un neajuns este că multe aplicații preinstalate pe realme C21 încarcă și afișează reclame în mod regulat. Totuși, le poți dezinstala pe majoritatea acestora.

Multe aplicații preinstalate au reclame

Multe aplicații preinstalate au reclame

Gamingul este o experiență destul de dezamăgitoare pe realme C21, exceptând scenariul în care te joci joculețe nepretențioase din punct de vedere grafic. Altfel, așteaptă-te la timpi mari de încărcare, detalii vizuale de calitate slabă și ceva sacadări atunci când acțiunea devine mai intensă.

Jocurile nu arată grozav pe realme C21

Jocurile nu arată grozav pe realme C21

Difuzorul mono își face treaba în mod adecvat. Totuși, nu reprezintă o alegere bună pentru filme sau muzică și ai o experiență mult mai bună dacă folosești niște căști. Am observat că sunetele de frecvență înaltă sună prea ascuțit și deranjant atunci când dai sunetul la maxim. Apelurile telefonice se aud destul de bine pe difuzor, dar nu te aștepta să auzi cealaltă persoană dacă te depărtezi de telefon.

Atunci când suni pe cineva, ai o claritate destul de bună a convorbirilor pe realme C21, dar vocea mea a fost percepută ca sunând mai “ascuțită” decât pe alte telefoane. O surpriză plăcută totuși este că reducerea zgomotelor ambientale merge bine, mai ales dacă folosești telefonul într-un spațiu închis. Recepția semnalului mobil a fost și ea bună, fără niciun fel de probleme.

Un apel telefonic pe realme C21

Un apel telefonic pe realme C21

Opțiunile pentru deblocarea telefonului funcționează bine, fără a fi rapide. Atât senzorul de amprentă cât și recunoașterea facială sunt rezonabil de precise, fără a ieși în evidență în vreun fel.

Autonomia este excelentă pe realme C21 și unul dintre atuurile principale ale acestui telefon, alături de prețul foarte mic. Nu va avea probleme în a rezista două zile cu o singură încărcare.

Statistici despre baterie afișate de realme C21

Statistici despre baterie afișate de realme C21

Timpii de încărcare ai bateriei sunt lenți deoarece nu există fast charging pe realme C21. În 30 de minute, bateria s-a încărcat de la 0 la 22%, iar o încărcare completă a durat aproximativ 2 ore și 48 de minute.

În ceea ce privește performanța, realme C21 nu bate niciun fel de recorduri și nici măcar nu încearcă. Uneori s-ar putea să fie lent, dar totuși face mereu ceea ce ai nevoie de la el. Per total, este un telefon care oferă bazele de care ai nevoie, la un preț pe care oricine și-l poate permite.

Reclamă

Experiența de utilizare a camerelor pe realme C21

Aplicația Camera de pe acest telefon este la fel ca cea de pe celelalte modele marca realme. Nu are funcții mai puține, deși este cel mai ieftin model din portofoliu. În plus, include chiar și un mod Pro, la fel ca modelele mai scumpe. Totuși, sistemul de camere este cel mult mediocru, iar asta nu e o surpriză dacă ne gândim la prețul foarte mic pe care-l plătești pentru un realme C21.

realme C21 are un mod Pro pentru camere

realme C21 are un mod Pro pentru camere

Fotografiile tind să aibă culori suprasaturate, inclusiv în condiții de iluminare bune. De asemenea, balansul de culoare are nevoie de îmbunătățiri, iar imaginile de noapte au destul de mult zgomot. Folosirea zoom-ului înseamnă că detaliile se pierd și fotografiile devin din ce în ce mai granulate. Camera macro nu este tocmai utilizabilă, deoarece are multe probleme de focalizare, iar imaginile rezultate sunt de o calitate foarte scăzută. Am fi preferat o singură cameră pe spatele acestui smartphone, care să fie ceva mai capabilă, în loc de trei care sunt mai degrabă dezamăgitoare. Camera pentru selfie este decentă în cel mai bun caz. Am observat unele probleme de focalizare, în special în scenarii de fotografiere cu lumină slabă. Pentru a obține o perspectivă mai bună asupra fotografiilor realizate de realme C21, aruncă o privire la galeria de mai jos:

Înregistrarea de clipuri video se face la rezoluția 1080p și 30 de cadre pe secundă. Din păcate este evidentă lipsa funcției de stabilizare a imaginii. Iată un peisaj filmat cu acest telefon, în care am folosit și funcția zoom, pentru a vedea cum impactează aceasta calitatea înregistrării:

Iată și un clip cu multe mașini care se mișcă în jur:

Observă cum cablurile din partea de sus a videoclipului suferă de un fel de efect de „sângerare” și au culori nenaturale.

Telefonul realme C21 are camere low-end, iar acest lucru este evident, inclusiv în condiții de iluminare bune. Având în vedere prețul foarte mic, nu ne așteptam la altceva decât să facă fotografii și să înregistreze videoclipuri fără nicun fel de pretenții de calitate.

Reclamă

Android 10 și aplicațiile incluse

Telefonul realme C21 vine cu Android 10 preinstalat și interfața de utilizare Realme v1.0. Alte telefoane realme care costă totuși mai mult vin cu Android 11 și Realme 2.0 preinstalate. Cumva ne așteptam la această strategie deoarece mulți producători o folosesc pentru telefoanele lor cu prețuri foarte mici. Am întrebat compania despre planurile lor și ne-au spus că realme C21 va primi totuși Android 11 la un moment dat. De asemenea, acest model va primi actualizări de software până la doi ani de la lansare.

Aplicații preinstalate pe realme C21

Aplicații preinstalate pe realme C21

Iată lista de aplicații preinstalate pe realme C21:

  • App Market - alternativa realme pentru Google Play, destinată mai mult țărilor din Asia.
  • Calculator - o aplicație simplă pentru calcule matematice, conversii între unități de măsură ori cursuri de schimb.
  • Clone Phone - aplicația oferită de realme pentru a-ți muta datele de pe un alt telefon pe noul tău dispozitiv.
  • Compass - aplicația standard de tip busolă care te ajută să identifici nordul magnetic real, să măsori unghiurile diferitelor suprafețe, etc.
  • File Manager - o aplicație simplă pentru organizarea fișierelor și folderelor de pe smartphone.
  • Game Center - o alternativă la portalul Play Games oferit de Google.
  • Game Space - o aplicație pentru administrarea jocurilor instalate, mărirea performanțelor în jocuri și realizarea de capturi de ecran în timpul jocurilor.
  • Hey Fun - un alt magazin de jocuri. Nu înțelegem de ce sunt atât de multe preinstalate.
  • HeyTap Cloud - o aplicație pentru realizarea de copii de siguranță pentru fișierele și datele de pe smartphone, ce sunt stocate în cloud.
  • Hot Apps & Hot Games - scurtături către aplicații și jocuri promovate de realme.
  • Lazada - un magazin online asemănător cu eMAG, destinat țărilor din Asia.
  • Music - o aplicație de redare a fișierelor audio de pe telefonul tău. Din păcate, aceasta afișează multe reclame.
  • Phone Manager - o aplicație simplă pentru managementul telefonului, al spațiului de stocare, al aplicațiilor și alte elemente conexe.
  • realme Link - îți poți crea un cont Realme și asocia cu telefonul tău, pentru ca să accesezi serviciile realme.
  • Recorder - poți realiza înregistrări audio cu telefonul tău și această aplicație.
  • Themes Store - o aplicație cu multe teme vizuale pentru telefonul tău, ce pot fi descărcate. Unele dintre ele arată foarte bine.
  • Videos - o aplicație utilă pentru vizionarea de filme stocate pe telefon.

De asemenea, găsești preinstalate și multe aplicații populare precum Facebook sau Vremea, pe care mulți utilizatori și le doresc pe telefon.

Smartphone-ul realme C21 are multe aplicații preinstalate, iar unele dintre ele sunt destinate utilizatorilor din Asia. Ne dorim ca producătorul să optimizeze această listă astfel încât să fie incluse doar aplicații relevante pentru țara unde se află utilizatorul final.

Reclamă

Performanță în benchmarkuri

Am rulat multe benchmark-uri pe realme C21, ca să vedem ce performanțe oferă și cum se compară cu alte telefoane. Din moment ce este un telefon pentru bugete foarte mici, nu ne așteptăm să fim impresionați în vreun fel la acest capitol. Mai întâi am rulat Geekbench. A avut un scor de 175 de puncte în testele pentru un singur nucleu și 932 de puncte în cele pentru mai multe nuclee. Aceste scoruri plasează realme C21 în partea de jos a ierarhiei performanței.

realme C21 - Scorurile din Geekbench

realme C21 - Scorurile din Geekbench

După aceea am folosit PCMark for Android pentru a măsura ce performanță oferă realme C21 în scenarii de productivitate. A avut un scor de 5765 de puncte, similar cu Motorola Moto E, un model de buget foarte popular, lansat în 2020.

realme C21 - Scorul din PCMark

realme C21 - Scorul din PCMark

În aplicația 3DMark, am rulat testul Sling Shot Extreme – OpenGL ES 3.1. Acest smartphone a redat o medie de 2.2 respectiv 1.4 cadre pe secundă (fps) și a obținut un scor de doar 463 de puncte. Sunt rezultate foarte slabe, care ne-arată că realme C21 nu este o alegere potrivită pentru gaming.

realme C21 - Scorul în 3DMark

realme C21 - Scorul în 3DMark

Testele Car Chace și 1080p Care Chace Offscreen din GFXBench ne-au confirmat același lucru. Acest telefon a putut reda doar 5.8 respectiv 3.7 cadre pe secundă.

realme C21 - Scorul în GFXBench

realme C21 - Scorul în GFXBench

Pentru a evalua autonomia oferită de realme C21, am folosit testul PCMark Work 2.0 battery life cu luminozitatea ecranului setată pe automat. Bateria a rezistat 18 ore și 26 de minute, un rezultat excelent. Acest telefon nu ar trebui să aibă probleme în a rezista două zile de utilizare normală cu o singură încărcare.

realme C21 - Work 2.0 battery life test

realme C21 - Work 2.0 battery life test

Testele sintetice rulate pe realme C21 ne-au confirmat că acest telefon oferă performanțe decente pentru sarcini de productivitate și o autonomie excelentă.

Ce părere ai despre realme C21?

Acum știi ce ne place și ce nu ne place la realme C21. Înainte de a închide această recenzie, spune-ne părerea ta despre acest smartphone. Îți place ce are de oferit la un preț foarte mic? Vrei mai mult de la smartphone-ul tău? Comentează mai jos și împărtășește perspectiva ta.

Descoperă: Smartphone Android Hardware și sunete Recenzii