Review Samsung Galaxy A53 5G: Un smartphone bun din gama medie

Review Samsung Galaxy A53 5G: Un smartphone bun din gama medie
Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului Samsung Galaxy A53 5G

În primul rând, o notă despre dimensiunea lui Samsung Galaxy A53 5G: este destul de mare, dar așa sunt majoritatea smartphone-urilor din ziua de azi. Nu este în niciun caz un telefon compact, dar nu mi s-a părut greu să-l folosesc sau să ajung la butoanele sale. Cu toate acestea, dacă ai mâini mici sau degete scurte, ar fi bine să-l testezi înainte de a-l cumpăra. De asemenea, este un dispozitiv destul de greu, ceea ce îmi place, deoarece dă impresia unui smartphone solid și robust. În ceea ce privește calitatea construcției și a materialelor, nu pot spune că acest smartphone dă senzația de premium. Spatele și rama sa sunt realizate din plastic. Nu pare la fel de solid ca alte materiale, folosite pe dispozitive mai scumpe. Dar cel puțin designul este plăcut, iar finisajul mat arată bine.

Ecranul este o încântare, având culori vii, animații fluente (datorită ratei ridicate de refresh) și o luminozitate excelentă, ce îl face ușor de utilizat chiar și în lumina puternică a soarelui. Din câte îmi dau seama, chipsetul și celelalte componente hardware sunt suficient de puternice pentru a oferi performanțe solide în sarcinile de zi cu zi, fără întârzieri sau animații sacadate. Singura problemă pare să fie cu jocurile, cel puțin cu cele solicitante. Nu știu dacă are legătură cu cipul grafic, cu procesorul sau cu cipul Wi-Fi, dar în timp ce mă jucam Elder Scrolls Blades, am avut parte de destul de multe sacadări.

Rulând un joc pe Samsung Galaxy A53 5G

Rulând un joc pe Samsung Galaxy A53 5G

Aspectele legate de „telefon” sunt minunate. Conectivitatea la rețeaua de telefonie mobilă a fost stabilă, iar recepția semnalului a fost bună. Convorbirile telefonice au fost de o calitate excelentă: volum suficient de puternic din difuzor și o reproducere clară a vocii atât de partea mea, cât și de la celălalt capăt al “firului”. Difuzoarele sunt, de asemenea, puternice, deși lipsește basul (mă aștept la asta de la majoritatea smartphone-urilor mid-range). Aș recomanda utilizarea căștilor pentru vizionarea de filme sau videoclipuri, deși probabil va trebui să-ți cumperi căști Bluetooth, deoarece Samsung Galaxy A53 5G nu are jack audio de 3,5 mm.

Senzorul optic de amprentă și funcția de recunoaștere a feței au funcționat foarte bine. Amprentele mele digitale au fost întotdeauna identificate corect, deși nu foarte rapid. Recunoașterea facială funcționează de obicei cel mai bine în condiții de iluminare bună, dar nici procentul de încercări eșuate în medii mai întunecate nu a fost mare.

Reclamă

Interfața One UI 4.1 este aceeași pe care o primești și pe alte smartphone-uri Samsung. Bazată pe Android 12, există câteva îmbunătățiri și modificări, dar nimic cu care să nu te obișnuiești ușor, chiar dacă nu ai folosit-o înainte.

Android 12 și One UI 4.1

Android 12 și One UI 4.1

Autonomia bateriei este bună: am reușit să folosesc Samsung Galaxy A53 5G timp de o zi și jumătate înainte de a fi nevoit să îl încarc. În scenarii de utilizare mai ușoare, probabil că vei obține două zile sau chiar mai mult de la el. Din păcate, smartphone-ul nu vine cu un încărcător, ceea ce ar fi fost destul de util având în vedere că acceptă încărcarea rapidă la 25 de wați. Nu știu voi, dar eu nu am un astfel de încărcător. Astfel, am fost nevoit să folosesc un încărcător de 18 wați de la un Google Pixel 4A. Așadar, având în vedere că încărcarea nu a fost atât de rapidă pe cât ar fi putut fi, Samsung Galaxy A53 5G a reușit să ajungă cu bateria la 100% într-o oră și 52 de minute.

Timpul de încărcare cu un încărcător rapid de 18 wați

Timpul de încărcare cu un încărcător rapid de 18 wați

Samsung Galaxy A53 5G este un smartphone cu Android bun pentru a fi folosit în fiecare zi. Oferă performanțe excelente în sarcinile zilnice și în aplicațiile uzuale, iar conectivitatea mobilă este asigurată. Cu toate acestea, nu pare a fi o alegere bună pentru jocuri.

Reclamă

Experiența de utilizare a camerelor pe Samsung Galaxy A53 5G

NOTĂ: Imaginile din articol sunt redimensionate în scopul optimizării. Poți găsi imaginile și videoclipurile surprinse cu Samsung Galaxy A53 5G în galeria de mai jos:

Interfața camerei este la fel de simplă și ușor de utilizat ca pe orice alt smartphone Samsung. Comutarea între diferitele moduri și setări disponibile nu este complicată. Principalele profiluri ale camerei foto sunt Photo (Foto), Video, Portrait (Portret) și Fun (Distracție). Trecând la secțiunea More (Mai multe), vei avea acces la alte moduri, precum Pro, Pro Video, Slow Motion (Mișcare cu încetinitorul), Panorama sau Hyperlapse.

Interfața camerei de pe Samsung Galaxy A53 5G

Interfața camerei de pe Samsung Galaxy A53 5G

Configurația camerei foto de pe Samsung Galaxy A53 5G este identică cu cea a fratelui său mai mare, Samsung A52 5G. În condiții bune de lumină, camera principală realizează fotografii excelente, deși un pic prea vii pentru gustul meu. Detaliile sunt excelente, nu există niciun pic de zgomot, iar contrastul este excelent. Doar culorile par a fi prea „colorate”, ceea ce poate fi sau nu pe placul tău, în funcție de ce așteptări ai. Iată o mostră realizată folosind camera principală:

Samsung Galaxy A53 5G: Fotografie realizată folosind camera principală

Samsung Galaxy A53 5G: Fotografie realizată folosind camera principală

Din păcate, Samsung Galaxy A53 5G nu dispune de o cameră telefoto, ceea ce înseamnă că zoomul este posibil doar prin tehnici de decupare. Aș recomanda nivelul de zoom 2x, deoarece fotografiile obținute astfel au fost la fel de bune ca și cele fără zoom. Dacă mărești zoomul peste 2x, calitatea fotografiilor se înrăutățește progresiv, chiar dacă nu arată atât de rău pe cât te-ai aștepta. Iată o mostră a modului în care arată o fotografie cu zoom 2x în comparație cu același subiect fără zoom.

Samsung Galaxy A53 5G: Fotografie realizată folosind camera principală și zoom 2xPhoto shot with the main camera and 2x zoom

Samsung Galaxy A53 5G: Fotografie realizată folosind camera principală și zoom 2xPhoto shot with the main camera and 2x zoom

Camera ultrawide este, de asemenea, destul de decentă, deși nu la fel de bună ca cea principală. Detaliile sunt în continuare excelente, dar culorile par ceva mai puțin țipătoare. Consecvența dintre camera principală și cea ultrawide nu este atât de mare și ar trebui să fie îmbunătățită în viitoarele actualizări de firmware.

Samsung Galaxy A53 5G: Fotografie realizată folosind camera ultrawide

Samsung Galaxy A53 5G: Fotografie realizată folosind camera ultrawide

Fotografiile de noapte sunt și ele de bună calitate. Sunt păstrate detaliile, iar nivelul de zgomot nu pare să fie exagerat. Nu am observat nicio schimbare evidentă între realizarea fotografiilor nocturne cu și fără Modul noapte activat. Ca să fiu sincer, arată cam la fel.

Samsung Galaxy A53 5G: Fotografie realizată seara

Samsung Galaxy A53 5G: Fotografie realizată seara

Camera macro de pe Samsung Galaxy A53 5G este o adiție plăcută și utilă dacă îți place să fotografiezi prim-planuri. Cu toate acestea, focalizarea fixă înseamnă că trebuie să fii destul de atent atunci când faci fotografii macro pentru a te asigura că focalizezi exact ceea ce vrei. Camera frontală face și ea fotografii bune. De asemenea, are un mod portret care simulează o adâncime mică a câmpului.

În ceea ce privește clipurile video, și acestea sunt de o calitate destul de bună - fără zgomot, cu multe detalii, deși culorile sunt un pic prea vii. De exemplu, iată un scurt videoclip capturat în 4K la 30 de cadre pe secundă:

Arată bine, nu-i așa? Atâta timp cât nu există prea multă mișcare, videoclipurile tale în 4K ar trebui să fie de o calitate similară. Rezultatele la 1080p și 30 de cadre pe secundă sunt, de asemenea, satisfăcătoare, mai ales că intervine OIS (Optical Image Stabilization). Stabilizarea îmbunătățește calitatea și fluența clipurilor video, iar Samsung Galaxy A53 5G chiar face o treabă destul de bună la acest capitol, după cum poți vedea în mostra de mai jos:

Nu în ultimul rând, iată o mostră a cum arată un video slow-motion filmat cu Samsung Galaxy A53 5G:

Experiența de utilizare a camerelor este bună indiferent dacă faci fotografii în lumină puternică sau pe timp de noapte. Ca aspecte pozitive, aș menționa detaliile și zgomotul redus, iar ca aspecte negative, aș spune că lipsa unui teleobiectiv este o problemă. În ceea ce privește intensitatea culorilor, lucrurile sunt subiective: unii pot prefera culori puternice, în timp ce alții merg pe un aspect mai natural.

Reclamă

Android 12 și aplicațiile incluse

Samsung Galaxy A53 5G are din dotare Android 12 cu interfața One UI 4.1 de la Samsung deasupra. După cum am menționat anterior, această interfață este aceeași pentru toate dispozitivele Samsung moderne și este ușor de utilizat și mai bună decât cea implicită din Android. Îmi place faptul că ți se permite să nu instalezi o grămadă de aplicații de la Samsung în timpul configurării smartphone-ului. Și îmi place că poți alege să folosești Google Discover în locul feedului de știri Samsung Free!

Aplicații adiționale și Google Discover!

Aplicații adiționale și Google Discover!

Aplicațiile pe care le primești în mod implicit de la Samsung sunt următoarele:

  • Samsung Calculator - o aplicație simplă care face calcule matematice 🙂
  • Samsung Internet Browser - browserul implicit promovat de Samsung. Majoritatea utilizatorilor ar putea prefera în loc Google Chrome sau Microsoft Edge.
  • SmartThings - aplicația companiei pentru gestionarea dispozitivelor inteligente Samsung. Este foarte utilă dacă mai ai și alte dispozitive Samsung în casă.
  • Samsung Health - aplicația de sănătate și fitness de la Samsung, concepută pentru colectarea datelor de la dispozitivele portabile Samsung
  • Galaxy Wearable - folositoare pentru a asocia și configura dispozitivele tale portabile Samsung, inclusiv Galaxy Buds.
  • Samsung Voice Recorder - o aplicație simplă pentru înregistrarea de sunete/voce folosind microfoanele smartphone-ului
  • Samsung Members - te ajută să te conectezi cu alți utilizatori de dispozitive Samsung Galaxy și să primești ajutor atunci când întâmpini probleme
  • Spotify - cunoscutul serviciu de streaming de muzică
  • Gallery - aplicația Samsung pentru răsfoirea și gestionarea fotografiilor și videoclipurilor tale
  • Samsung Notes - utilă pentru a lua notițe. Mulți utilizatori o preferă în locul lui OneNote.
  • Game Launcher - îți permite să activezi Game Booster (blochează notificările și optimizează performanța în timpul jocurilor), să folosești Discord pentru a vorbi cu prietenii tăi în timp ce te joci pe smartphone și chiar să joci unele jocuri fără a le instala pe dispozitiv (Instant Plays)
  • Samsung Global Goals - o aplicație care le permite utilizatorilor să doneze bani în scopuri caritabile
  • Samsung Free - Alternativa Samsung la Google Discover

Primești, de asemenea, aplicațiile obișnuite Google care sunt integrate în Android și câteva aplicații cunoscute de la Microsoft (precum OneDrive, LinkedIn, Office și Outlook).

Mă bucur că Samsung Galaxy A53 5G beneficiază de cea mai recentă versiune de Android și îmi place că nu te obligă să folosești aplicații pe care poate nu le vrei. Și, în special, îmi place că nu te forțează să folosești Samsung Free în loc de Google Discover. Pun pariu că mulți utilizatori vor fi de aceeași părere.

Performanță în benchmarkuri

Nu am testat niciodată un smartphone cu un chipset Exynos 1280, deci nu știam la ce să mă aștept de la acest smartphone în ceea ce privește performanța. Astfel, trebuia neapărat să rulez benchmarkuri. Iată povestea pe care o spun acestea:

Am început cu Geekbench, iar rezultatele au fost mixte: 742 de puncte în testele Single-Core și 1880 în Multi-Core. Performanța single-core pare a fi destul de bună, nu foarte departe de Samsung Galaxy S20 FE 5G, unul dintre cele mai bune smartphone-uri din 2020. Pe de altă parte, scorul multi-core al Samsung Galaxy A53 5G nu a fost deloc impresionant (doar aproximativ două treimi din cel obținut de S20 FE 5G).

Rezultatele benchmarkurilor în Geekbench

Rezultatele benchmarkurilor în Geekbench

În continuare, am vrut să văd performanțele smartphone-ului în jocuri. Pentru aceasta, am apelat la 3DMark. În testele Wild Life, Samsung Galaxy A53 5G a obținut 2298 de puncte, în timp ce în Wild Life Extreme, nu a putut scoate decât 638. Acestea sunt rezultate decente, dar nu sunt impresionante în niciun fel. Confirmând experiența mea personală în timp ce jucam Elder Scrolls Blades, nu ar trebui să te aștepți ca acest smartphone să ruleze jocuri la o calitate vizuală ridicată și fără sacadări.

Rezultatele benchmarkurilor în 3DMark

Rezultatele benchmarkurilor în 3DMark

Pentru a fi riguros, am verificat de două ori performanța în jocuri cu GFXBench, care a confirmat încă o dată că performanța oferită de Samsung Galaxy A53 5G este doar „decentă”. Am obținut 20 de cadre pe secundă în Car Chase și 24 fps în testul 1080p Car Chase Offscreen.

Rezultatele benchmarkurilor în GFXBench

Rezultatele benchmarkurilor în GFXBench

În continuare, am folosit PCMark for Android, care poate testa atât performanța, cât și autonomia bateriei în scenarii din viața reală. Samsung Galaxy A53 5G a obținut 12107 puncte în Work 3.0 performance test și a reușit o autonomie de 11 ore și 48 de minute în Work 3.0 battery life test. Scorul pentru performanță este bun, iar rezultatele bateriei sunt excelente. Bateria poate rezista o perioadă lungă de timp, deși nu va bate niciun record. Modelul mai performant Samsung Galaxy S21 FE 5G, de exemplu, a reușit să reziste cu două ore mai mult.

Rezultatele benchmarkurilor în PCMark for Android

Rezultatele benchmarkurilor în PCMark for Android

În zona mea nu există acoperire 5G, așa că nu am putut testa vitezele pe rețele 5G. Cu toate acestea, am testat vitezele de descărcare și încărcare pe Wi-Fi folosind Speedtest de la Ookla. Rețeaua mea wireless mesh ZenWiFi AX este rapidă (cu Wi-Fi 6), iar factura mea spune că am o viteză de conectare la internet de 1 Gbps. Samsung Galaxy A53 5G a reușit să atingă peste 300 Mbps atât pentru download, cât și pentru upload. Acestea sunt viteze bune pentru Wi-Fi 5, dar lipsa de suport pentru Wi-Fi 6 a smartphone-ului este o dezamăgire.

Testarea vitezei internetului (download și upload)

Testarea vitezei internetului (download și upload)

Samsung Galaxy A53 5G este un dispozitiv mid-range bun, care poate rula aplicații fără probleme, oferind performanțe medii. Cu toate acestea, jocurile și Wi-Fi nu sunt punctele sale forte.

Îți place Samsung Galaxy A53 5G?

Acum știi mai multe despre Samsung Galaxy A53 5G, ce oferă, la ce se pricepe și unde nu excelează. Intenționezi să cumperi unul pentru tine sau pentru altcineva? Care este principalul motiv pentru care îl alegi în detrimentul altora sau pentru care eziți? Sunt curios, așa că spune-mi povestea ta în comentariile de mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Hardware și sunete Recenzii Recomandate