Review Synology RT6600ax: Excepțional în multe moduri!

Rating

Performanța wireless

Apartamentul meu de teste este configurat ca în diagrama de mai jos. După cum poți vedea, am plasat Synology RT6600ax într-o poziție centrală pentru a oferi o acoperire bună în toate camerele în care tind să-mi petrec cea mai mare parte a timpului.

Apartmentul în care am testat Synology RT6600ax

Am evaluat calitatea rețelei wireless gestionate de Synology RT6600ax prin măsurători efectuate în trei locuri diferite:

 • Înregistrez vitezele maxime atunci când nu există pereți care să absoarbă semnalul wireless, în camera în care este amplasat routerul.
 • Camera 1 - este separată de router printr-un perete. Semnalul wireless și viteza Wi-Fi obținute ar trebui să fie mai mici aici.
 • Camera 2 - este separată de router prin doi pereți, care absorb semnalul wireless. De asemenea, peretele dintre Camera 1 și Camera 2 este de două ori mai gros decât cel dintre camera routerului și Camera 1. Camera 2 poate fi o provocare dificilă pentru multe routere.

Am făcut toate măsurătorile folosind un laptop nou-nouț, care funcționează excelent în rețele Wi-Fi 6, folosind Windows 11 și cele mai recente drivere și actualizări ale sistemului de operare.

Pentru a înțelege mai bine performanțele acestui router, l-am comparat cu Xiaomi Mi Router AX9000, un alt router cu Wi-Fi 6 care este mai accesibil la preț, dar promite o lățime de bandă mai mare decât Synology RT6600ax și este echipat cu un procesor Qualcomm relativ similar.

Performanța routerului Synology RT6600ax pe banda de 2,4 GHz

Am măsurat mai întâi puterea semnalului folosind NetSpot. Din păcate, nu poți seta Synology RT6600ax pentru a utiliza doar Wi-Fi 4 sau doar Wi-Fi 6 pe banda de 2,4 GHz. Acesta a difuzat ambele standarde în același timp, astfel încât puterea semnalului a fost aceeași pentru ambele. După cum poți vedea mai jos, routerul a oferit o putere a semnalului solidă în toate camerele.

Puterea semnalului prin Wi-Fi 6 (banda de 2,4 GHz)

Pentru a efectua măsurători folosind standardul Wi-Fi 4, am configurat driverele de pe laptopul meu HP pentru a utiliza acest standard în loc de Wi-Fi 6. Apoi, am pornit aplicația SpeedTest și am folosit-o pentru a măsura viteza maximă pe care o obții atunci când transferi date către sau de pe internet pe banda de 2,4 GHz, folosind Wi-Fi 4. După cum poți vedea mai jos, Synology RT6600ax a oferit descărcări rapide în toate camerele.

SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 4 (2,4 GHz)

Uploadurile au fost mult mai lente decât descărcările, mai ales în Camera 2, unde au existat probleme și cu alte routere.

SpeedTest - Viteza de upload prin Wi-Fi 4 (2,4 GHz)

Am trecut la Wi-Fi 6 pe banda de 2,4 GHz, iar descărcările au fost din nou destul de rapide peste tot în apartament.

SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 6 (2,4 GHz)

Viteza de upload a fost mai mică peste tot, iar în Camera 2, a fost chiar mai mică decât cea obținută atunci când am folosit Wi-Fi 4, ceea ce nu este deloc grozav.

SpeedTest - Viteza de upload prin Wi-Fi 6 (2,4 GHz)

Pentru următorul set de măsurători, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Am folosit banda de 2,4 GHz cu standardul Wi-Fi 4, iar viteza medie de descărcare a fost excelentă peste tot.

Viteza de descărcare în rețea prin Wi-Fi 4 (2,4 GHz)

Din nou, încărcările au fost în general mai lente, în special în Camera 2.

Viteza de upload în rețea prin Wi-Fi 4 (2,4 GHz)

Am repetat aceleași măsurători pe banda de 2,4 GHz, de data aceasta folosind standardul Wi-Fi 6. Am observat îmbunătățiri semnificative ale vitezei de descărcare în toate camerele apartamentului meu.

Viteza de descărcare în rețea prin Wi-Fi 6 (2,4 GHz)

Încărcările au fost rapide peste tot, cu excepția Camerei 2, unde abia am reușit să transfer niște date prin rețea.

Viteza de upload în rețea prin Wi-Fi 6 (2,4 GHz)

Măsurătorile mele au arătat că Synology RT6600ax nu oferă o arie de acoperire mare pe banda de 2,4 GHz. Chiar dacă este mai rapid decât Xiaomi Mi Router AX9000, au aceeași problemă în Camera 2, unde uploadul de date devine o adevărată corvoadă. Această problemă este cauzată, mai degrabă, de cipurile Qualcomm pe care le folosesc ambele routere decât de firmware-ul producătorului lor.

Performanța routerului Synology RT6600ax pe banda de 5 GHz

Am trecut pe banda de 5 GHz și am început prin a măsura puterea semnalului cu NetSpot. Din nou, nu am putut seta Synology RT6600ax să folosească Wi-Fi 5 sau Wi-Fi 6 pe benzile sale de 5 GHz. Le-a difuzat pe ambele în același timp. Cu toate acestea, puterea semnalului a fost solidă în toate camerele apartamentului meu, după cum vezi mai jos.

Puterea semnalului prin Wi-Fi 6 (banda de 5 GHz)

Am trecut la aplicația SpeedTest. Atunci când folosește standardul Wi-Fi 5, Synology RT6600ax oferă descărcări rapide, dar a fost cu ușurință întrecut de Xiaomi Mi Router AX9000.

SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 5 (5 GHz)

Când am măsurat viteza de upload, situația s-a schimbat, iar Synology RT6600ax a fost routerul mai rapid.

SpeedTest - Viteza de upload prin Wi-Fi 5 (5 GHz)

Atunci când am trecut la standardul Wi-Fi 6, Synology RT6600ax a oferit viteze de descărcare mai mici decât routerul cu care l-am comparat.

SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 6 (5 GHz)

La măsurarea vitezelor de upload, acestea au fost mai mici atunci când am folosit Wi-Fi 6 decât cele obținute folosind Wi-Fi 5.

SpeedTest - Viteza de upload prin Wi-Fi 6 (5 GHz)

Pentru următorul set de măsurători, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Aici văd viteza medie pe care o obții atunci când transferi date doar în interiorul rețelei, și nu pe internet. De data asta, lucrurile s-au îmbunătățit foarte mult, iar Synology RT6600ax și-a arătat adevăratul potențial, atingând viteze de descărcare de 1349,3 Mbps pe Wi-Fi 5. Este super impresionant.

Viteza de descărcare în rețea prin Wi-Fi 5 (5 GHz)

Uploadurile au fost și ele foarte rapide, dar Synology RT6600ax a fost cel mai rapid router din comparația noastră doar în camera în care a fost amplasat.

Viteza de upload în rețea prin Wi-Fi 5 (5 GHz)

Trecând la standardul Wi-Fi 6, am observat îmbunătățiri suplimentare ale vitezei de descărcare. Însă acestea nu au fost foarte mari.

Viteza de descărcare în rețea prin Wi-Fi 6 (5 GHz)

Încărcările au fost mai rapide folosind Wi-Fi 6 în camerele cele mai îndepărtate de router.

Viteza de upload în rețea prin Wi-Fi 6 (5 GHz)

Atunci când folosește banda de 5 GHz, atât pe Wi-Fi 5, cât și pe Wi-Fi 6, performanța oferită de Synology RT6600ax este excelentă.

Performanța pentru rețelele prin cablu și portul USB

Era momentul să evaluăm performanța pentru conexiunile de rețea Ethernet. Conexiunea mea de internet oferă o viteză maximă de 1 Gbps pentru download și 800 Mbps pentru upload.

Când am folosit SpeedTest, Synology RT6600ax a atins viteze apropiate de potențialul maxim al conexiunii mele de internet, așa cum reiese din graficul de mai jos.

SpeedTest prin conexiuni Ethernet

Am conectat, de asemenea, o unitate SSD rapidă la portul USB 3.2 Gen 1 al routerului și am efectuat câteva transferuri de date pe aceasta. Vitezele măsurate de mine au fost cele mai rapide pe care le-am văzut la un router. M-a făcut să-mi doresc ca routerul să aibă toate porturile Ethernet care să funcționeze la viteza de 2,5 Gbps în loc de 1 Gbps, astfel încât să beneficieze mai multe dispozitive din rețea de portul USB ultra-rapid.

Viteza portului USB 3.2 Gen 1

Synology RT6600ax nu are nicio problemă în a gestiona conexiuni Ethernet de 1 Gbps și poate folosi și conexiuni de internet de 2,5 Gbps. De asemenea, portul său USB 3.2 Gen 1 este cel mai rapid pe care l-am văzut până acum pe un router pentru utilizatorii casnici. Singura mea nemulțumire este că mi-ar fi plăcut să văd mai multe porturi de 2,5 Gbps pe acest router, nu doar unul.

Funcții suplimentare

Firmware-ul de pe Synology RT6600ax este extrem de bogat în funcții avansate pe care utilizatorii le pot instala și configura dacă doresc:

Security Advisor de la Synology

 • Safe Access - un modul de securitate cuprinzător care include controale parentale bazate pe cloud, un consilier de securitate, căutare și navigare online în siguranță, precum și prevenirea amenințărilor.
 • Threat Prevention (Prevenirea amenințărilor) - identifică pachetele malițioase și amenințările de rețea, împiedicând infectarea și compromiterea datelor de pe routerul Synology.
 • Download Station - o aplicație bazată pe web care-ți permite să descarci fișiere de pe internet direct pe un hard disk sau SSD conectat la portul USB al routerului, folosind o mare varietate de protocoale.
 • Media Server - transformă SSD-ul sau hard disk-ul extern conectat la router într-un server de streaming pentru întreaga rețea, cu muzică, fotografii și videoclipuri stocate pe acesta. Acest serviciu este compatibil și cu consolele Xbox și PlayStation.
 • Dual WAN - util atât pentru întreprinderile mici, cât și pentru profesioniștii care au nevoie de conexiuni permanente la internet. De asemenea, poți folosi un Dual WAN pentru a îmbunătăți calitatea conexiunii tale la internet și pentru a obține cea mai bună performanță posibilă.
 • 4G/5G Dongle and Tethering - poți conecta un modem USB pentru a oferi routerului și rețelei tale o conexiune de internet de rezervă.
 • VPN Plus Server - poți seta routerul pentru a funcționa ca server VPN și îl poți folosi, de asemenea, pentru a transforma dispozitivele tale conectate la rețea în clienți cu VPN, fără a fi nevoie de un software VPN suplimentar.
 • DNS Server - poți seta routerul să funcționeze ca server DNS și să furnizeze servicii de rezolvare a numelor și adreselor IP. Aceasta este o funcție foarte avansată pe care nu o găsești pe routerele altor producători.
 • RADIUS Server - un protocol de rețea care oferă autentificare, autorizare și contabilizare centralizată pentru accesul la rețelele wireless. Această caracteristică se adresează mai ales companiilor.
 • Guest Network (Rețea de oaspeți) - poți activa o rețea wireless cu securitate separată de restul rețelei, un portal personalizat pentru oaspeți (foarte util pentru companii) și setări de acces diferite.
 • Network Tools (Instrumente de rețea) - o colecție de instrumente de depanare care este utilă atunci când lucrurile nu funcționează bine în rețeaua ta.
 • DDNS - un serviciu care-ți permite să te conectezi la router de pe internet, chiar dacă furnizorul tău de internet îți oferă o adresă IP publică dinamică.

Synology RT6600ax este foarte plăcut pentru utilizatorii avansați și pentru întreprinderile mici care doresc mai mult decât conectivitatea Wi-Fi 6 standard. Firmware-ul său este bine întreținut și actualizat, cu unele instrumente care nu sunt oferite de niciun alt producător în afară de Synology. Cel puțin nu în spațiul de consum.

Tu ce părere ai despre routerul Synology RT6600ax?

Am ajuns la finalul acestei recenzii. A fost o lectură lungă și, de asemenea, o procedură de testare destul de îndelungată. Sper că ți-a plăcut și că ai obținut o înțelegere solidă a ceea ce are de oferit Synology RT6600ax. Sper că ai ajuns să apreciezi acest router Wi-Fi 6 la fel ca și mine. Dacă ai întrebări legate de testele mele sau dacă deja deții acest model și vrei să împărtășești experiența ta cu el, nu ezita să lași un comentariu folosind opțiunile de mai jos.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează